Example: marketing

lise rehberi 04.12.2018 son - tubitak.gov.tr

2019. L SE RENC LER . ARA TIRMA PROJELER . YARI MASI. PROJE REHBER . Bilim nsan Destek Programlar Ba kanl . 0. NDEK LER. ns z 1. Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas Hakk nda Genel Bilgiler 2. Ba vuru ncesinde Bilinmesi Gereken Temel Kurallar 3. Bilimsel Ara t rma Projelerinde Uyulmas Gereken Etik Kurallar 4. Bilim ve Bilimsel Uygulamalar Nedir? 7. Bilim ve Bilimsel Ara t rma le lgili Baz Temel Kavramlar 10. Bilimsel Y ntem ile Teknolojik Tasar m S reci Ad mlar n n Kar la t r lmas 12. Neden Proje Yar malar na Kat lmal y m? 13. Yol Haritas : Bilimsel Bir Ara t rma Projesi'ne Nas l Ba lan r? 14. Bilimsel Ara t rma Plan Nas l Yaz l r? 17. Proje Raporu Nas l Haz rlan r? 21. T B TAK Ara t rma Projeleri Yar mas Ba vuru Basamaklar 26. Projelerinin De erlendirme S reci 30. Biyoloji Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 34. rnek Biyoloji Ara t rma Projesi Raporu 35. Co rafya Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 38.

3 • Yarışmaya, Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören tüm lise öğrencileri katılabilir. • Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır. • Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman birden fazla projeye danışmanlık yapabilir. ...

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of lise rehberi 04.12.2018 son - tubitak.gov.tr

1 2019. L SE RENC LER . ARA TIRMA PROJELER . YARI MASI. PROJE REHBER . Bilim nsan Destek Programlar Ba kanl . 0. NDEK LER. ns z 1. Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas Hakk nda Genel Bilgiler 2. Ba vuru ncesinde Bilinmesi Gereken Temel Kurallar 3. Bilimsel Ara t rma Projelerinde Uyulmas Gereken Etik Kurallar 4. Bilim ve Bilimsel Uygulamalar Nedir? 7. Bilim ve Bilimsel Ara t rma le lgili Baz Temel Kavramlar 10. Bilimsel Y ntem ile Teknolojik Tasar m S reci Ad mlar n n Kar la t r lmas 12. Neden Proje Yar malar na Kat lmal y m? 13. Yol Haritas : Bilimsel Bir Ara t rma Projesi'ne Nas l Ba lan r? 14. Bilimsel Ara t rma Plan Nas l Yaz l r? 17. Proje Raporu Nas l Haz rlan r? 21. T B TAK Ara t rma Projeleri Yar mas Ba vuru Basamaklar 26. Projelerinin De erlendirme S reci 30. Biyoloji Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 34. rnek Biyoloji Ara t rma Projesi Raporu 35. Co rafya Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 38.

2 Rnek Co rafya Ara t rma Projesi Raporu 40. NDEK LER. De erler E itimi Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 43. rnek De erler E itimi Ara t rma Projesi Raporu 44. Fizik Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 46. rnek Fizik Ara t rma Projesi Raporu 47. Kimya Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 51. rnek Kimya Ara t rma Projesi Raporu 52. Matematik Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 56. rnek Matematik Ara t rma Projesi Raporu 58. Psikoloji Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 62. rnek Psikoloji Ara t rma Projesi Raporu 70. Sosyoloji Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 84. rnek Sosyoloji Ara t rma Projesi Raporu 86. Tarih Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 91. rnek Tarih Ara t rma Projesi Raporu 94. Teknolojik Tasar m Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 104. rnek Teknolojik Tasar m Ara t rma Projesi Raporu 106.

3 T rk Dili ve Edebiyat Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 112. rnek T rk Dili ve Edebiyat Ara t rma Projesi Raporu-1 113. rnek T rk Dili ve Edebiyat Ara t rma Projesi Raporu-2 121. Yaz l m Projelerinde Dikkat Edilmesi Gereken nemli Noktalar 128. rnek Yaz l m Ara t rma Projesi Raporu 130. 50. Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas lan , 2019 145. ns z Bilgi ve teknoloji a olarak adland r lan g n m z d nyas nda bilginin, m hendislik uygulamalar n n ve teknolojik tasar m r nlerinin k resel pazarda rekabet st nl sa lad ve lkelerine b y k katma de erler olu turdu u bir d nemde ya yoruz. D nya lkeleri bilgi ve teknolojiyi reten ve t keten lkeler olarak ikiye ayr lm durumdad r. retici lkeler, Ar-ge al malar na ve insan kaynaklar na yapt klar . yat r mlarla bilgi ve teknoloji retip pazarlamakta ve refah art sa lamakta, t ketici lkeler ise retici lkelerin pazar olarak her ge en g n fakirlik sarmal i erisine girmektedirler.

4 Bu yo un rekabet ortam nda lkemizin ba ar l olabilmesi i in Ar-ge al malar ve nitelikli insan kayna m z hayati nem ta maktad r. Yeni T B TAK olarak, heyecan duydu umuz Cumhuriyetimizin 100. Y l nda ula mak istedi imiz stratejik 2023 hedeflerimiz do rultusunda lkemizin k resel rekabet g c n n artmas i in, gen . beyinlerimizin tak m halinde al malar n , toplumsal ve k lt rel de erlerimizi korumalar n , bilimsel etik kurallar n g z ard etmemelerini, hayal g c , yarat c l k, m hendislik, problem zme ve entelekt el becerilerini geli tirmeleri te vik edilmelidir. Kurum olarak bu yar may d zenleyerek, yukar da bahsetti imiz ba ar ya bizleri ula t racak olan gen lerimizi yeti tirmeyi hedefliyoruz. Bu yar man n temel amac , gen beyinleri d nmeye, g zlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini ara t rmaya te vik ederek gelecekte kar la acaklar problemlere yarat c z mler retebilen 21. Y zy l becerilerine sahip bireylerin yeti mesini sa lamakt r.

5 Bir problemin tan mlanmas ndan, z m ne kadar a lmas gereken ve belirli prensipler ile y r t len t m s re , akademik ortamlarda Ara t rma Projesi olarak tan mlanmaktad r. Problemin tan mlanmas nda, kullan lacak materyallerde ve ger ekle tirilecek z m y ntemleri noktas nda zg n fikir sahibi olan renciler dan man retmenleri g zetiminde zg n fikirlerini ara t rma projesine d n t rebilirler. Yar ma sonunda verilen d ller, bu s recin amac de il, gen lerimizi bilimsel al ma yapmaya motive eden bir ara t r. En nemli d l renci ve dan man retmenlerimizin proje s recindeki kazan mlar d r. Bu ba lamda, projelerin de erlendirilmesinde g z n ne al nacak en nemli kriter, projeye kaynak olan fikrin proje sahibi rencilere ait olmas d r. Bu fikir basit; fakat yenilik i veya pratik bir z me y nelik olabilir. Ge mi te g r lm t r ki, b y k ba ar lar n bir o unun temelini k k yeni fikir ve basit ara t rmalar olu turmu tur. rencilerin proje s recinde niversite, teknokent ya da ara t rma enstit s gibi kurumlardan destek almalar do ald r.

6 Ancak, bu destek, bilgi alma ya da laboratuvarlardaki cihaz veya e itli ara lar n kullan m yla s n rl kalmal d r. rencilerin herhangi bir niversitede y r t lmekte olan bir ara t rmaya d hil olup burada yapt al malar proje olarak sunmas bu yar man n ruhuna ve varolu nedenine ayk r d r. Bu rehber, T B TAK Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas 'na kat lacak renci ve dan man retmenlerine destek olmak amac yla haz rlanm t r. Proje al mas yapan renci ve dan man retmenlerin ba vuruda bulunmadan nce bu rehberi dikkatle okumalar sorunsuz bir ba vuru ve de erlendirme s reci i in ok nemlidir. Proje konusunun se imi, i leni i, yaz lmas , sunumu ve j ri de erlendirilmesi konular nda yararl olabilecek genel bilgiler bu rehberde mevcuttur. rencilerin, proje zeti, plan ve raporunu haz rlarken yol g sterici uyar lara ve etik kurallara mutlaka uymas gerekir. Bu proje rehberinin, yar maya kat lacak rencilere ve onlara yard mc olacak de erli dan manlara yararl olaca n umar, lkemizin gelece i olan gen lerimize al malar nda ba ar lar dileriz.

7 T B TAK - B DEB. Yar malar Grup Koordinat rl . 1. Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas Hakk nda Genel Bilgiler Bu yar ma T rkiye genelinde 12 b lgede yap lmaktad r. Her b lge i in bir il, merkez olarak se ilmi tir. Her b lgeye il merkezinden iki retim yesi, T B TAK taraf ndan yar malardan sorumlu B lge Koordinat r ve B lge Koordinat r Yard mc s g revlendirilir. Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya, stanbul Asya, stanbul Avrupa, zmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Van b lge merkezi illerdir. llerin b lgelere da l mlar ekil 1'de verilmi tir. ekil 1. Yar ma B lgeleri Haritas . Yar ma Fen Bilimleri ve Matematik, Sosyal Bilimler ile Teknoloji, Tasar m ve M hendislik Uygulamalar alt nda 12 bilim dal nda d zenlenmektedir. Fen Bilimleri ve Matematik Sosyal Bilimler Teknoloji, Tasar m ve M hendislik Uygulamalar . Biyoloji Co rafya Yaz l m Fizik De erler E itimi Teknolojik Tasar m . Kimya Psikoloji Matematik Sosyoloji Tarih T rk Dili ve Edebiyat.

8 Ba vurusu yap lan proje j ri taraf ndan a amada de erlendirilir. Bu a amalar a a da verilmi tir. I. n De erlendirme: Bu a amada projeler sisteme y klenen proje raporlar esas al narak j ri yeleri taraf ndan bireysel olarak de erlendirilir. j ri yesinin verdi i puanlar n ortalamas al narak b lge sergisine kat lacak projeler belirlenir. II. B lge Sergisi: n de erlendirmede ba ar l olan projeler b lge sergisine davet edilir. Bu a amada projeler poster ve s zl sunumlar ile de erlendirilir. III. T rkiye Final Sergisi: B lge sergilerinde Birincilik d l alan projeler final sergisine davet edilir. Bu a amada projeler poster ve s zl sunumlar ile de erlendirilir. IV. Uluslararas Yar malar: Uluslararas proje yar malar na g nderilecek projeler T rkiye Final Yar mas na kat lan projeler aras ndan, yine T B TAK taraf ndan belirlenen farkl bir j ri taraf ndan belirlenir. Konaklama ve Yol Giderleri: Sergilerin yap laca illerin d ndan gelecek renciler ile okul m d rl klerince g revlendirilecek olan her proje i in bir retmenin konaklama ve geli -d n (otob s, tren) yol giderleri T B TAK taraf ndan belirlenen rayi bedel zerinden kar lan r.

9 2. Ba vuru ncesinde Bilinmesi Gereken Temel Kurallar Yar maya, T rkiye ve KKTC'de renim g ren t m lise rencileri kat labilir. Yar maya her renci yaln zca bir proje ile kat labilir ve her proje en ok iki renci taraf ndan haz rlan r. Bir projede sadece bir dan man g rev alabilir ve dan man birden fazla projeye dan manl k yapabilir. Projede dan man olmas zorunlu de ildir. Projeler 2019 y l Lise rencileri Ara t rma Projeleri Yar mas Proje Rehberine(*) g re haz rlan r. Ayn ya da ba ka isimlerle ve/veya ayn ya da benzer i erikle (konuyla) herhangi bir proje yar mas na, bu yar man n son ba vuru tarihinden nce ba vurusu yap lm veya kat lm projelerle bu yar maya ba vuru yap lamaz. Son ba vuru tarihinden nce ayn projeyle bu veya ba ka bir yar maya kat ld ya da ba vurdu u tespit edilen projeler hangi a amada olursa olsun yar madan elenir. Ba vuru sistemine y klenecek PDF format ndaki dosyada s ralama proje zeti, proje plan ve proje raporu eklinde olmal d r.

10 Proje zet ve plan d nda proje raporu en az 2, en fazla 20 sayfa olmal d r. ! Projelerin ba vuru ve de erlendirme s re leri ile ilgili detaylar ilerleyen b l mlerde verilmi tir. 3. Bilimsel Ara t rma Projelerinde Uyulmas Gereken Etik Kurallar Bu yar mada, ba vurusu yap lan ara t rma projelerinin rencilerin zg n d nce ve fikirlerinden kaynaklanm , kendileri taraf ndan ekillendirilmi , dan arak ama kendi bilgi ve becerileri ile tamamlanm . olmas beklenmektedir. Bu yar maya kat lan renci ve dan manlar n a a da belirtilen bilimsel ara t rma etik kurallar na uymas beklenmektedir: Proje zg n olmal d r. Projelerin zg n olup olmad j ri yeleri taraf ndan intihal yaz l m programlar . ile de erlendirilir. ntihal yaz l m program raporuna g re reddedilen proje sahibi renci ve dan man . bundan sonraki T B TAK etkinliklerinden 3 y l s re ile men edilirler ve bu durum okullar na yaz ile bildirilir. Proje renci taraf ndan yap lmal d r.