Example: marketing

İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP)

LkokullardaYeti tirme Program ( YEP) uygulama K lavuzuM LL E T M BAKANLI ITEMEL E T M GENEL M D RL 2018 YEP uygulama KILAVUZUTEMEL E T M GENEL M D RL , zleme ve De erlendirme Daire Ba kanl Tel : 0 (312) 413 27 29 0 (312) 413 16 13 0 (312) 413 13 37 Web : : : Mill E itim Bakanl , Temel E itim Genel M d rl , Atat rk Bulvar No: 98, 2. Kat B Blok ANKAYA/ANKARA LET MBu k lavuz, lkokullarda Yeti tirme Program n n uygulanmas na y nelik usul ve esaslar n a klanmas amac yla 26/7/2014 tarihli ve 29072 say l Resm Gazete de yay mlanan Mill E itim Bakanl Okul ncesi E itim ve lk retim Kurumlar Y netmeli ine dayan larak haz rlanm t YEP uygulama KILAVUZUK saltmalar .. 4 Tan mlar .. 4 YEP Takvimi ..5 Giri .. 61. Program n Genel Ama lar .. 7 2. Program n zel Ama lar.

6 İYEP UYGULAMA KILAVUZU E ğitimde nitel bir iyileşme ya da kalitenin en önemli göstergesi, bölgesel ve sosyo-ekonomik değişkenlerin eğitim başarısını belirlemedeki etkisini azal-

Tags:

  Kilavuzu, Uygulama, Uygulama kilavuzu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP)

1 LkokullardaYeti tirme Program ( YEP) uygulama K lavuzuM LL E T M BAKANLI ITEMEL E T M GENEL M D RL 2018 YEP uygulama KILAVUZUTEMEL E T M GENEL M D RL , zleme ve De erlendirme Daire Ba kanl Tel : 0 (312) 413 27 29 0 (312) 413 16 13 0 (312) 413 13 37 Web : : : Mill E itim Bakanl , Temel E itim Genel M d rl , Atat rk Bulvar No: 98, 2. Kat B Blok ANKAYA/ANKARA LET MBu k lavuz, lkokullarda Yeti tirme Program n n uygulanmas na y nelik usul ve esaslar n a klanmas amac yla 26/7/2014 tarihli ve 29072 say l Resm Gazete de yay mlanan Mill E itim Bakanl Okul ncesi E itim ve lk retim Kurumlar Y netmeli ine dayan larak haz rlanm t YEP uygulama KILAVUZUK saltmalar .. 4 Tan mlar .. 4 YEP Takvimi ..5 Giri .. 61. Program n Genel Ama lar .. 7 2. Program n zel Ama lar.

2 73. Program n lkeleri .. 84. Program n Hedef Kitlesi .. 85. Program n T r ve eri i .. 86. Kazan mlar n Ders ve Mod llere G re Da l m .. 107. Program n l me ve De erlendirme Yakla m .. 118. e-Okul Y netim Bilgi Sistemi YEP lemleri Mod l .. 129. Komisyonlar n Olu turulmas ..1410. Komisyonlar n G revleri .. 1411. Okul Y netiminin G revleri .. 1412. retmenin G revleri ..1513. YEP renci Gruplar n n Olu turulmas ..1514. Program n Yeri ve Zaman ..1515. YEP te Tutulacak Defter, Dosya ve Formlar .. 1616. rencilere ve Velilere Yakla m .. 1617. Psikososyal Destek al malar .. 16 NDEK LERIII4 YEP uygulama KILAVUZUKISALTMALAR BA: renci Belirleme Arac DA: renci De erlendirme Arac YEP: lkokullarda Yeti tirme Program MEBB S: Mill E itim Bakanl Bili im SistemleriTANIMLAR Okul m d r : Program n uygulanaca ilkokul m d r n , renci: lkokullarda yeti tirme program kapsam na al nan renciyi, renci Belirleme Arac : lkokullarda yeti tirme program na al nacak rencilerin belirlenmesi amac yla kullan lan l me arac n , renci De erlendirme Arac : lkokullarda yeti tirme program ndaki rencilerin kazan mlara eri me d zeyini belirlemek amac yla kullan lan l me arac n , retmen: lkokullarda yeti tirme program nda g revlendirilen s n f retmenini,Rehberlik retmeni: E itim kurumlar ndaki rehberlik servisleri ile rehberlik ve ara t rma mer-kezlerinde rehberlik hizmetlerini y r ten personeli, lkokullarda Yeti tirme Program.

3 Lkokullar n 3 nc ve 4 nc s n flar na devam eden, zel e itim tan s olmayan, nceki e itim ve retim y llar i inde e itli nedenlerle T rk e ve mate-matik dersi retim programlar nda yer alan ve bu Program kapsam nda belirlenen kazan mlar yeterli d zeyde edinemeyen rencilerin yeti tirilmesi i in uygulanacak olan program , lkokullarda yeti tirme program il ve il e komisyonu: lkokullarda d zenlenecek yeti tir-me program n n y r t lmesi, izlenmesi ve de erlendirilmesi amac yla il ve il ede olu turulan komisyonu, lkokullarda yeti tirme program okul komisyonu: lkokullarda d zenlenecek yeti tirme program n n planlanmas , uygulanmas , izlenmesi ve de erlendirilmesi amac yla okulda olu tu-rulan komisyonu ifade YEP uygulama kilavuzu LEMLERTAR HLEROkul komisyonunun olu turulmas Okul komisyonu ders y l ba nda yap lan retmen-ler kurulu toplant s nda olu turulur.

4 ( ) l ve il e komisyonun olu turulmas Eyl l ay n n son haftas na kadar olu turulur. ( ) BA n n uygulanmas Ekim ay n n 3 nc haftas nda BA uygulanan rencilerin cevaplar n n e-Okul Y -netim Bilgi Sistemindeki YEP Mod l ne i lenmesiEkim ay n n 3 nc haftas nda S n f retmenleri taraf ndan uygulanacak BA ile tespit edilen rencilerin programa kat l m durumunu karara ba lanmas Ekim ay n n 3 nc haftas nda YEP renci gruplar n n olu turulmas Ekim ay n n son haftas Programda g rev alacak retmenlerin g revlendiril-mesi ve e-Okul y netim Bilgi Sistemi YEP Mod l n-de tan mlanmas Ekim ay n n son haftas Okul komisyonunca al ma izelgesinin haz rlanmas Ekim ay n n son haftas ( )Komisyonlar n toplanmas (1)Ekim ay n n son haftas ( )Program n ba lamas Kas m ay n n ilk haftas Komisyonlar n toplanmas (2) kinci d nem ba nda ( ) DA n n uygulanmas En ge nisan ay n n son haftas na kadar ( )Komisyonlar n toplanmas (3)

5 Program bitimini takip eden ilk hafta toplan r ( )Okul komisyonunun de erlendirme raporu d zenle-mesi st makama sunmas Program n bitimini takip eden 2 hafta i erisinde ( ) l il e komisyon raporlar n n olu turmas ve st maka-ma iletilmesi Haziran ay n n son haftas na kadar ( a kadar) YEP TAKV M 6 YEP uygulama KILAVUZUE itimde nitel bir iyile me ya da kalitenin en nemli g stergesi, b lgesel ve sosyo-ekonomik de i kenlerin e itim ba ar s n belirlemedeki etkisini azal-tarak toplumun t m ne kaliteli ve nitelikli e itim sunmak ile ilgilidir. T rki-ye de herkese e it ve nitelikli bir e itim vermek ad na birtak m iyile tirmelerin yap lma-s gereklili i bulunmaktad r. E itime eri imde nemli ilerlemeler g r lmekle beraber kalitenin art r lmas ve e itsizliklerin giderilmesi konusunda ciddi al malara ihtiya duyulmakta ve risk olu turabilecek durumlara kar gerekli tedbirlerin al nmas ihtiyac ortaya kmaktad r.

6 Okuma, yazma, okudu unu anlama becerileri ile do al say lar ve do al say larla d rt i lem renme alanlar na y nelik rencilerin bireysel renme ihtiyac n n erken s n flarda ortaya kar lmas ve rencilerin desteklenmesi amac yla yeni bir sistem planlanmas , e itimde kalitenin art r lmas nda olumlu bir ad m olarak de erlendirilebilir. lkemizde rencilerin bireysel renme ihtiya lar n erken s n flarda ortaya ka-racak ara lar n kullan lmas veya bu s re lerin de erlendirilmesi e itimde kalitenin ar-t r lmas nda olumlu bir ad m olarak de erlendirilebilir. Bu ama la lkokullarda Yeti tir-me Program Taslak Program geli tirilmi tir. YEP; renci belirleme s reci, esnek program nerisi, mod ler ve sarmal retim materyalleri, okuma becerileri ile matematik okuryazarl alanlar nda lkemize mill bir model sunmaktad r. rencilerin akademik ba ar s n n art r lmas n temel becerilerin kazand r lmas n erken tespit ve m dahale a amalar n i ermektedir.

7 Zellikle hedef grubun b y k o unlu unu olu turaca ng r len s nmac lar, g menler ve ge ici koruma alt ndaki ocuklar n e itim sistemine akranlar gibi sa l kl bir ekilde kazand r lmas nda psikososyal deste in nemi b y kt r. Bu sebeple prog-ram n geli tirilme s recinde T rk e ve matematik disiplinlerinin yan nda psikososyal destek de ayr bir alan olarak ele al nm ve di er iki disiplin ile entegre edilmi tir. Program n zellikle temel becerilerin edinilmesi a s ndan katk sa layaca d -n lmekle beraber uygulaman n etkili ve verimli olmas nda en nemli rol n retmenler-de oldu u de R 7 YEP uygulama kilavuzu lkokullar n 3 ve 4. s n flar na devam eden, n-ceki e itim ve retim y llar i inde e itli neden-lerle T rk e ve matematik dersi retim program-lar nda yer alan ve YEP kapsam nda belirlenen kazan mlar yeterli d zeyde edinemeyen renci-lerin bu kazan mlara ula malar n sa lamak ama-c yla geli tirilen bir programd Program n Genel Ama lar rencilerin T rk e ve matematik derslerin-de YEP kapsam nda belirlenen kazan mlara ula malar n sa layacak etkinlikler ve renme ya ant lar planlamak, rencilerin psikososyal a dan desteklenme-sini sa lamak, Sonraki e itim kademelerinde ortaya kmas muhtemel uyum sorunlar n nlemek, Akademik ba ar s zl ktan kaynaklanan devam-s zl klar n n ne ge mek, Programa d hil edilen rencilerin beklenen renme seviyesine ula mas na yard mc ol-mak, Sorun zebilen, ileti ime ve renmeye a k.

8 Zg ven ve sorumluluk sahibi sa l kl ve mutlu bireylerin yeti mesine imk n sa lamakt Program n zel Ama lar Bu program rencilerin; Dinleme ve konu ma becerilerini geli tirmesini, lk okuma yazma konusundaki eksikliklerini gi-dermesini, Okudu unu anlama d zeyini art rmas n , Matematiksel okuryazarl k becerilerini geli tir-mesini, LKOKULLARDA YET T RME PROGRAMI ( YEP)8 YEP uygulama kilavuzu Matematiksel kavramlar anlamas n ve bu kavramlar g nl k hayatta kullanmas n , Problem zme s recinde kendi d ncelerini ifade etmesini, Matematiksel kavramlar farkl temsil bi imleri ile ifade etmesini, Matemati e y nelik olumlu tutum ve z g -venli bir yakla m geli tirmesini, T rk e ve matematik renme alanlar nda -renci merkezli bir anlay la psikososyal destek alarak eksikliklerinin giderilmesini ama lamak-tad Program n lkeleri YEP in uygulanmas nda dikkate al nmas gere-ken, e itim ve y netimle ilgili birtak m ilkeler bu-lunmaktad r.

9 YEP e ihtiya duyan renciler belirlenen ek-siklikleri do rultusunda programa al n r. YEP e ihtiya duyan renciler i in bulundu u okullarda yeti tirme program n n uygulanmas esast r. YEP e al nacak rencilerin tespiti ve progra-m n uygulama s re lerinde rencilerin akran-lar ndan ayr ma hissine kap lmas n nleyici tedbirler al n r. YEP kapsam ndaki rencilere psikososyal destek sa lan r. rencilerin, program s resince YEP e de-vamlar sa lan r. YEP e devam eden rencilerin velilerinden hi bir ad alt nda cret al Program n Hedef Kitlesi lkokullar n 3 ve 4. s n flar na devam eden, zel e itim tan s olmayan, T rk e ve matematik ders-lerinden YEP kapsam nda belirlenen kazan mlar edinemeyen rencilerdir. Yabanc uyruklu renci-ler, s nmac lar, m lteciler, g er ve yar g er aile ocuklar , mevsimlik tar m i isi ocuklar gibi t m dezavantajl renciler bu program n hedef kitlesi i inde yer almaktad r.

10 YEP in dolayl hedef kitlesi ise s n f retmenleri, rehberlik retmenleri, okul y neticileri ile velilerdir. 5. Program n T r ve eri i lkokullarda Yeti tirme Program h lihaz rda uygulanmakta olan retim programlar ndan as-gari d zeyde sahip olunmas gereken kazan mlar belirlenerek haz rlanm t r. Gerek lkokullarda Ye-ti tirme Program , gerekse bu programlara uygun olarak haz rlanan retim materyalleri mod ler ve sarmal yap da kurgulanm t r. YEP in mod ler ya-p da tasarlanmas ile farkl renme ihtiya lar do -rultusunda renim g rme imk n sunulmaktad r. Program bireysel renme h z n dikkate almakta, rencinin renme ihtiyac na uygun par al bir yap sa lamaktad r. Programda yer alan kazan m-lar T rk e ve matematik dersi retim programla-r ndan ilk d rt s n f kazan mlar g z n ne al narak belirlenmi tir. Bu kapsamda YEP mevcut retim programlar n n ya da rg n retim sisteminin al-ternatifi de ildir.


Related search queries