Example: bachelor of science

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ... - van.meb.gov.tr

M LL E T M BAKANLI I OKUL NCES E T M VE LK RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n T rk Mill E itiminin genel ama ve temel ilkelerine uygun olarak g rev ve i leyi i ile ilgili usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n g rev ve i leyi ine ili kin usul ve esaslar kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 say l lk retim ve E itim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu, 30/5/1997 tarihli ve 573 say l zel E itim Hakk nda Kanun H km nde Kararname ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 7 nci ve 27 nci maddeleri

(2) Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde nüfus cüzdanı düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne bildirir ve Türkiye

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ... - van.meb.gov.tr

1 M LL E T M BAKANLI I OKUL NCES E T M VE LK RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n T rk Mill E itiminin genel ama ve temel ilkelerine uygun olarak g rev ve i leyi i ile ilgili usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n g rev ve i leyi ine ili kin usul ve esaslar kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 say l lk retim ve E itim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu, 30/5/1997 tarihli ve 573 say l zel E itim Hakk nda Kanun H km nde Kararname ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 7 nci ve 27 nci maddelerine dayan larak haz rlanm t r.

2 Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Anaokulu: 36-66 ayl k ocuklar n e itimi amac yla a lan okulu, b) Ana s n f : 48-66 ayl k ocuklar n e itimi amac yla rg n ve yayg n e itim kurumlar b nyesinde a lan s n f , c) Bakan: Mill E itim Bakan n , ) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , d) Ders etkinliklerine kat l m: rencilerin, s n f veya okul i inde yapt klar ; ele tirel d nme, problem zme, okudu unu anlama, ara t rma yapma gibi bili sel, duyu sal, psikometri alan ndaki becerilerini kullanmas n ve geli tirmesini sa layan, performans n de erlendirmeye y nelik al malar , e) Ders y l : Derslerin ba lad tarihten, kesildi i tarihe kadar ge en ve iki d nemi kapsayan s reyi, f) Destek e itim odas : Kayna t rma uygulamalar yoluyla e itimlerine devam eden ocuklar ile st n yetenekli ocuklara ihtiya duyduklar alanlarda destek e itim hizmetleri verilmesi i in d zenlenmi ortam , g) D nem: Derslerin ba lad tarihten yar y l tatiline, yar y l tatili bitiminden ders kesimine kadar ge en s reyi, ) e-Okul.

3 Bakanl a ba l okul/kurumlarda renci ve y netimle ilgili i ve i lemlerin elektronik ortamda y r t ld ve bilgilerin sakland sistemi, h) E itim ve retim y l : E itim ve retimin ba lad tarihten, sonraki e itim ve retim y l n n ba lad tarihe kadar ge en s reyi, ) kili e itim: Okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar nda ayr gruplarla sabah ve leden sonra yap lan e itimi, i) lk retim kurumlar : Resm ve zel ilkokul, ortaokul ile e itim, retim, y netim ve b t e ile ilgili i ve i lemleri Din retimi Genel M d rl nce y r t len imam-hatip ortaokulunu, j) K lavuz: Merkez sistem ortak s navlar yla ilgili bilgi ve a klamalar kapsayan kitap , k) Normal e itim: lk retim kurumlar nda sabah ve leden sonray kapsayacak ekilde yap lan e itimi, l) Okul ncesi e itim kurumu: Okul ncesi e itim a ocuklar na e itim veren anaokulu, ana s n f ile uygulama s n f n , m) Proje: rencilerin grup h linde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, ara t rma ve yorum yapma, g r geli tirme, yeni bilgilere ula ma, zg n d nce retme ve kar mlarda bulunmalar amac yla ders retmeni rehberli inde yapacaklar al malar , n) Uygulama s n f.

4 Mesleki ve teknik orta retim kurumlar nda ocuk geli imi ve e itimi alan nda 36-66 ayl k ocuklar n e itiminin yap ld uygulama birimini ifade eder. K NC B L M Okul ncesi E itim ve lk retim Kurumlar n n leyi i Ders y l s resi ve haftal k ders program MADDE 5 (1) Okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar nda ders y l s resinin 180 i g n nden az olmamas esast r. a) Ders y l , yar y l ve yaz tatilinin ba lama ve biti tarihleri, Bakanl k a her y l d zenlenen al ma takviminde belirtilir. Bu tarihler g z n nde bulundurularak haz rlanan il al ma takvimi, il mill e itim m d rl klerinin nerisi ve valilik onay ile y r rl e girer. b) Ders y l s resi, derslerin ba lad g nden kesildi i g ne kadar okulun a k bulundu u g nler ile rencilerin t renlere kat ld klar resm tatil g nleri say larak hesaplan r.

5 Resm tatil g nleri ile her ne sebeple olursa olsun okulun a k bulunmad g nler g z n nde bulundurulmaz. Normal retim yap lan okullarda sabah ve leden sonras yar m ar g n, ikili retim yap lan okullarda bu s reler tam g n say l r. (2) Haftal k ders program , retim y l ba nda ve gerekli h llerde ders y l i inde okul y netimince haz rlan r. Bu programda y netici ve retmenlerin okutacaklar derslerin g n ve saatlere g re retmenlerin mazeretleri de dikkate al narak dengeli olarak da l m yap l r ve ilgililere imza kar l duyurulur. Etkinlik, ders, et t ve dinlenme s releri MADDE 6 (1) Okul ncesi e itim kurumlar nda; a) Okul ncesi e itim kurumlar nda g nde elli er dakikal k aral ks z 6 etkinlik saati s re ile ikili e itim yap l r.

6 Ancak, ana s n flar nda kay t alan ndaki t m ocuklar n kay tlar n n yap lmas na ra men, ikili e itim i in grup olu turacak say da ocuk bulunamad takdirde okulun retim ekline uygun olarak normal e itim de yap labilir. b) Bir gruptaki ocuk say s n n 10 dan az, 20 den fazla olmamas esast r. ocuk say s fazla oldu u takdirde ikinci grup olu turulur. Ancak, her bir grubun azami ocuk say s dolmadan yeni grup olu turulamaz. Tek ana s n f ve uygulama s n flar nda ise s n f kapasitesi dikkate al narak ocuk say s 25 e kadar kar labilir. E itim ve retim y l i inde ocuk say s 10 un alt na d en gruplar ncelikli olarak di er gruplarla birle tirilir. Bunun m mk n olmamas durumunda bu gruplar e itim ve retim y l sonuna kadar e itimine devam eder.

7 C) Okul ncesi e itimi yayg nla t rmak ve geli tirmek, al an anne ve baban n taleplerini kar lamak i in bu f kran n (b) bendinde belirtilen say da her ya grubundan ba vurunun olmas h linde; okul m d rl nce Okul ncesi E itim Program do rultusunda, ocuklar i in nem ve ncelik arz eden konular kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program er evesinde iki ay ge memek zere yaz aylar nda da e itim yap labilir. Yaz aylar nda yap lan e itimde, okul ncesi e itimden yararlanamayan ve gelecek e itim ve retim y l nda ilkokula ba layacak ocuklara ncelik tan n r. Yaz e itimine kat lm olmalar , bu ocuklara yeni e itim ve retim y l i in kay tta ncelik hakk sa lamaz.

8 (2) lk retim kurumlar nda; a) Bir ders saati s resi 40 dakikad r. Okul y netimince teneff sler i in en az 10 dakika ayr l r. b) Normal retim yap lan okullarda yemek ve dinlenme i in en az 40, en ok 90 dakika s re verilir. Bu s re okul y netimince okul evresinin artlar na g re d zenlenir, il/il e mill e itim m d rl ne bilgi verilir. kili retim yap lan ilk retim kurumlar nda sabah ve lenci grup rencilerinin k ve giri leri aras nda en fazla 30 dakikal k s re ayr l r. c) Yat l b lge ortaokullar nda et t i in her g n iki ders saati s re ayr l r. ) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullar nda dersler, retmenler kurulu karar ile blok olarak da yap labilir.

9 Ancak her blok ders, iki ders saati s resini a amaz. Ola an st h ller MADDE 7 (1) E itim ve retimi aksatacak nitelikte ola an st durum, sel, deprem, hastal k, elveri siz hava artlar gibi nedenlerle m lki amirlerin ve il veya il e h fz ss hha kurulunun gerekli g rd durumlarda okullarda e itim ve retime ara verilir. Resm tatil g nleri MADDE 8 (1) Okullar n hafta sonu, yar y l ve yaz tatili d ndaki resm tatil g nleri 17/3/1981 tarihli ve 2429 say l Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakk nda Kanun ile 16/4/2012 tarihli ve 2012/3073 say l Bakanlar Kurulu Karar yla y r rl e konulan Ulusal ve Resm Bayramlar ile Mahalli Kurtulu G nleri, Atat rk G nleri ve Tarihi G nlerde Yap lacak T ren ve Kutlamalar Y netmeli i h k mlerine g re belirlenir ve y ll k al ma takviminde belirtilir.

10 Rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetleri ve sosyal etkinlikler MADDE 9 (1) lkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullar nda; rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetlerini y r tmek amac yla rehberlik ve psikolojik dan ma servisi olu turulur. Rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetleri ve sosyal etkinlikler ilgili mevzuat h k mlerine g re y r t l r. NC B L M Okul Tespiti, Kay t Kabul ve Devam Okul tespitinin planlanmas MADDE 10 (1) rencilerin, yerle tirilecekleri okullar belirlemek zere mart ay nda il/il e mill e itim m d r n n g revlendirece i m d r yard mc s veya ube m d r n n ba kanl nda, e itim b lgesindeki okullar n zelliklerine g re se ilen en ok be okul m d r nden renci yerle tirme komisyonu olu turulur.


Related search queries