Example: barber

MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU (1) - Mevzuat Bilgi …

5101 M LL E T M TEMEL KANUNU (1) Kanun Numaras : 1739 Kabul Tarihi : 14/6/1973 Yay mland : Tarih : 24/6/1973 Say : 14574 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 12 Sayfa : 2342 * * Bu Kanun ile ilgili t z k i in, T z kler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, Y netmelikler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. I Kanunun kapsam : Madde 1 Bu Kanun, T rk milli e itiminin d zenlenmesinde esas olan ama ve ilkeler, e itim sisteminin genel yap s , retmenlik mesle i, okul bina ve tesisleri, e itim ara ve gere leri ve Devletin e itim ve retim alan ndaki g rev ve sorumlulu u ile il

5101 (1)MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU Kanun Numarası: 1739 Kabul Tarihi : 14/6/1973 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/6/1973 Sayı : 14574 Yayımlandığı Düstur: Tertip : 5 Cilt : 12 Sayfa : 2342

Tags:

  Temel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU (1) - Mevzuat Bilgi …

1 5101 M LL E T M TEMEL KANUNU (1) Kanun Numaras : 1739 Kabul Tarihi : 14/6/1973 Yay mland : Tarih : 24/6/1973 Say : 14574 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 12 Sayfa : 2342 * * Bu Kanun ile ilgili t z k i in, T z kler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, Y netmelikler K lliyat n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. I Kanunun kapsam : Madde 1 Bu Kanun, T rk milli e itiminin d zenlenmesinde esas olan ama ve ilkeler, e itim sisteminin genel yap s , retmenlik mesle i, okul bina ve tesisleri, e itim ara ve gere leri ve Devletin e itim ve retim alan ndaki g rev ve sorumlulu u ile ilgili TEMEL h k mleri bir sistem b t nl i inde kapsar.

2 B R NC KISIM T rk Milli E itim Sistemini D zenleyen Genel Esaslar B R NC B L M T rk Milli E itiminin Ama lar I Genel ama lar: Madde 2 T rk Milli E itiminin genel amac ,T rk Milletinin b t n fertlerini, 1. (De i ik: 16/6/1983 - 2842/1 md.) Atat rk ink lap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atat rk milliyet ili ine ba l ; T rk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve k lt rel de erlerini benimseyen, koruyan ve geli tiren; ailesini, vatan n , milletini seven ve daima y celtmeye al an, insan haklar na ve Anayasan n ba lang c ndaki TEMEL ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan T rkiye Cumhuriyetine kar g rev ve sorumluluklar n bilen ve bunlar davran haline getirmi yurtta lar olarak yeti tirmek.

3 2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bak mlar ndan dengeli ve sa l kl ekilde geli mi bir ki ili e ve karaktere, h r ve bilimsel d nme g c ne, geni bir d nya g r ne sahip, insan haklar na sayg l , ki ilik ve te ebb se de er veren, topluma kar sorumluluk duyan; yap c , yarat c ve verimli ki iler olarak yeti tirmek; (1) a) Bu Kanunda ge en " TEMEL e itim" deyimi 16/6/1983 tarih ve 2842 say l Kanunla getirilen ek 1 inci maddeyle "ilk retim" olarak de i tirilmi ve metne i lenmi tir. b) Bu Kanunda birlikte veya ayr ayr ge en "ilkokul" ve "ortaokul" ibareleri, 16/8/1997 tarih ve 4306 say l Kanunun 8 inci maddesiyle "ilk retim okulu" olarak de i tirilmi ve metne i lenmi tir.

4 5102 3. lgi, istidat ve kabiliyetlerini geli tirerek gerekli Bilgi , beceri, davran lar ve birlikte i g rme al kanl kazand rmak suretiyle hayata haz rlamak ve onlar n, kendilerini mutlu k lacak ve toplumun mutlulu una katk da bulunacak bir meslek sahibi olmalar n sa lamak; B ylece bir yandan T rk vatanda lar n n ve T rk toplumunun refah ve mutlulu unu art rmak; te yandan milli birlik ve b t nl k i inde iktisadi, sosyal ve k lt rel kalk nmay desteklemek ve h zland rmak ve nihayet T rk Milletini a da uygarl n yap c , yarat c , se kin bir orta yapmakt r.

5 II zel ama lar: Madde 3 T rk e itim ve retim sistemi, bu genel ama lar ger ekle tirecek ekilde d zenlenir ve e itli derece ve t rdeki e itim kurumlar n n zel ama lar , genel ama lara ve a a da s ralanan TEMEL ilkelere uygun olarak tespit edilir. K NC B L M T rk Milli E itiminin TEMEL lkeleri I Genellik ve e itlik: (1) Madde 4 E itim kurumlar dil, rk, cinsiyet, engellilik ve din ay r m g zetilmeksizin herkese a kt r. E itimde hi bir ki iye, aileye, z mreye veya s n fa imtiyaz tan namaz.

6 II Ferdin ve toplumun ihtiya lar : Madde 5 Milli e itim hizmeti, T rk vatanda lar n n istek ve kabiliyetleri ile T rk toplumunun ihtiya lar na g re d zenlenir. III Y neltme: Madde 6 Fertler, e itimleri s resince, ilgi, istidat ve kabiliyetleri l s nde ve do rultusunda e itli programlara veya okullara y neltilerek yeti tirilirler. (De i ik: 16/8/1997 - 4306/3 md.) Milli e itim sistemi, her bak mdan, bu y neltmeyi ger ekle tirecek bi imde d zenlenir. Bu ama la, orta retim kurumlar na, e itim programlar n n hedeflerine uygun d ecek ekilde haz rl k s n flar konulabilir.

7 Y neltmede ve ba ar n n l lmesinde rehberlik hizmetlerinden ve objektif l me ve de erlendirme metotlar ndan yararlan l r. IV E itim hakk : Madde 7 lk retim g rmek her T rk vatanda n n hakk d r. lk retim kurumlar ndan sonraki e itim kurumlar ndan vatanda lar ilgi, istidat ve kabiliyetleri l s nde yararlan rlar. V F rsat ve imkan e itli i: Madde 8 E itimde kad n, erkek herkese f rsat ve imkan e itli i sa lan r. Maddi imkanlardan yoksun ba ar l rencilerin en y ksek e itim kademelerine kadar renim g rmelerini sa lamak amac yle paras z yat l l k, burs, kredi ve ba ka yollarla gerekli yard mlar yap l r.

8 Zel e itime ve korunmaya muhta ocuklar yeti tirmek i in zel tedbirler al n r. VI S reklilik: Madde 9 Fertlerin genel ve mesleki e itimlerinin hayat boyunca devam etmesi esast r. Gen lerin e itimi yan nda, hayata ve i alanlar na olumlu bir ekilde uymalar na yard mc olmak zere, yeti kinlerin s rekli e itimini sa lamak i in gerekli tedbirleri almak da bir e itim g revidir. (1) 6/2/2014 tarihli ve 6518 say l Kanunun 11 inci maddesiyle, bu maddede yer alan cinsiyet ibaresinden sonra gelmek zere , engellilik ibaresi eklenmi tir.

9 5103 VII Atat rk nk lap ve lkeleri ve Atat rk Milliyet ili i: Madde 10 (De i ik: 16/6/1983 - 2842/2 md.) E itim sistemimizin her derece ve t r ile ilgili ders programlar n n haz rlan p uygulanmas nda ve her t rl e itim faaliyetlerinde Atat rk ink lap ve ilkeleri ve Anayasada ifadesini bulmu olan Atat rk milliyet ili i TEMEL olarak al n r. Milli ahlak ve milli k lt r n bozulup yozla madan kendimize has ekli ile evrensel k lt r i inde korunup geli tirilmesine ve retilmesine nem verilir. Milli birlik ve b t nl n TEMEL unsurlar ndan biri olarak T rk dilinin, e itimin her kademesinde, zellikleri bozulmadan ve a r l a ka lmadan retilmesine nem verilir; a da e itim ve bilim dili halinde zenginle mesine al l r ve bu maksatla Atat rk K lt r, Dil ve Tarih Y ksek Kurumu ile i birli i yap larak Mili E itim Bakanl nca gereken tedbirler al n r.

10 VIII Demokrasi e itimi: Madde 11 (De i ik: 16/6/1983 - 2842/3 md.) G l ve istikrarl , h r ve demokratik bir toplum d zeninin ger ekle mesi ve devam i in yurtta lar n sahip olmalar gereken demokrasi bilincinin, yurt y netimine ait Bilgi , anlay ve davran larla sorumluluk duygusunun ve manevi de erlere sayg n n, her t rl e itim al malar nda rencilere kazand r l p geli tirilmesine al l r; ancak, e itim kurumlar nda Anayasada ifadesini bulan Atat rk milliyet ili ine ayk r siyasi ve ideolojik telkinler yap lmas na ve bu nitelikteki g nl k siyasi olay ve tart malara kar lmas na hi bir ekilde meydan verilmez.


Related search queries