Example: confidence

MİRASÇILARIN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ - …

MM RRAASS IILLAARRIINN VVEERRGG SSEELL YY KK MMLL LL KKLLEERR RREEHHBBEERR 22001144 CRETS ZD R Bu rehbere elektronik ortamda internet adresinden ula abilirsiniz. ii Ayr nt l bilgi almak i in Vergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 telefon hatt na ba vurabilirsiniz. Bu rehber, yay m tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t r. G ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e-posta bilgilendirme hizmetine abone olabilirsiniz. CRETS ZD R Bu rehbere elektronik ortamda internet sayfas ndan ula abilirsiniz. GEL R DARES BA KANLI I M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Yay n No: 154 N SAN 2014 iii M KELLEF HAKLARI B LD RGES Bu bildirge, T rk Gelir daresinin m kellef odakl , kaliteli hizmet sunma anlay i erisinde, sayg l ve d r st olma temel ilkesiyle al maya, vergi demenin sadece bir y k ml l k de il vatanda olma ve sorgulama hakk oldu u bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sor

M. İRASÇILARIN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ RE. HBERİ. 20. 14 . ÜCRETSİZDİR. Bu rehbere elektronik ortamda www.gib.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MİRASÇILARIN VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ - …

1 MM RRAASS IILLAARRIINN VVEERRGG SSEELL YY KK MMLL LL KKLLEERR RREEHHBBEERR 22001144 CRETS ZD R Bu rehbere elektronik ortamda internet adresinden ula abilirsiniz. ii Ayr nt l bilgi almak i in Vergi leti im Merkezinin (V MER) 444 0 189 telefon hatt na ba vurabilirsiniz. Bu rehber, yay m tarihinde y r rl kte olan mevzuat dikkate al narak haz rlanm t r. G ncel mevzuat bilgilerine cretsiz olarak ula mak i in Ba kanl m z n internet sayfas arac l yla e-posta bilgilendirme hizmetine abone olabilirsiniz. CRETS ZD R Bu rehbere elektronik ortamda internet sayfas ndan ula abilirsiniz. GEL R DARES BA KANLI I M kellef Hizmetleri Daire Ba kanl Yay n No: 154 N SAN 2014 iii M KELLEF HAKLARI B LD RGES Bu bildirge, T rk Gelir daresinin m kellef odakl , kaliteli hizmet sunma anlay i erisinde, sayg l ve d r st olma temel ilkesiyle al maya, vergi demenin sadece bir y k ml l k de il vatanda olma ve sorgulama hakk oldu u bilinciyle kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunlar zmeye olan ba l l n onaylar.

2 Bu nedenle; A k, g venilir, zaman nda ve yeterli bilgi ile hizmet verece iz. Bilgi Edinme Hakk Kanunu er evesinde renmek istedi iniz her bilgi i in do ru insanlarla temasa ge meniz konusunda sizleri y nlendirece iz. Vergi konusundaki geli meleri s rekli g ncellenen internet sayfam zla ve bas l yay nlarla sizlere en k sa zamanda duyuraca z. cretsiz e-posta sistemimize kaydolman z durumunda vergisel geli meleri kayna ndan ve an nda renmi olacaks n z. ahsi ve gizli bilgilerinize sayg l y z. Bu bilgileri Vergi Usul Kanunu nun ng rd haller d nda a klamayaca z ve kullanmayaca z. Vergi ile ilgili y k ml l klerinizin yerine getirilmesinde sizlere her t rl kolayl sa layaca z. Yapt m z i lemlerde ve ger ekle tirdi imiz d zenlemelerde vergi kanunlar n n adil, hukuksal, tarafs z ve rekabeti koruyucu bir ekilde uygulanmas n esas alaca z.

3 Vergi incelemelerinde kanunlar do ru, tarafs z ve tutarl bir ekilde uygulayaca z. ncelemenin her a amas nda sizi bilgilendirece iz. ikayetlerinizi ger ek kimlik ve ileti im bilgilerinizle iletmeniz halinde, en k sa s rede sonu ile beraber size d nece iz. S rekli olarak kendimizi yenileyecek, daha iyi hizmet sunman n aray i inde olaca z. iv M SYONUMUZ Toplumsal refah n art r lmas na destek sa lamak zere yeterli geliri adalet, tarafs zl k, verimlilik ilkeleri er evesinde toplamak, vergi sisteminin basitle tirilmesi ve uyumun art r lmas na katk da bulunmak ve m kellefe kaliteli hizmet sunmakt r.

4 V ZYONUMUZ Her t rl ekonomik yap ve aktiviteyi geli tiren, kavrayan; g venilir, etkin, effaf, k resel boyutta nc ve rnek bir idare olmakt r. TEMEL DE ERLER M Z G venilirlik Adalet Tarafs zl k Etkinlik (H z, esneklik ve verimlilik) Saydaml k Sorumluluk Bilinci z m Odakl l k Yetkinlik S rekli Geli im Kat l mc l k v NDEK LER G R ..1 A- VERASET YOLUYLA VEYA VAZSIZ SURETLE NT KAL N VERG LEMES ..1 a) Veraset ve ntikal Vergisinin b)Veraset ve ntikal Vergisinde vergiyi do uran 1- l c)Veraset ve ntikal Vergisinin m I-VERASET VE NT KAL VERG S NDE MUAF II- VERASET VE NT KAL VERG S NDE ST III-VERASET VE NT KAL VERG S BEYANNAMES N N VER LMES NDE D KKATE ALINMASI GEREKEN a-Gayrimenkullerin Beyan.

5 4 b-Ticari c- Menkul Mallar ve Gemilerin Beyan ..5 d- Esham (Hisse Senetlerinin) Beyan ..5 e-Tahvilat n (Bor Senetlerinin) Beyan ..5 f- Yabanc Paralar n Beyan ..5 g-Haklar n Beyan ..5 IV-HANG HALLERDE K MLER BEYANNAME VER V- BEYANNAMEN N VER LECE VI- BEYANNAME NE ZAMAN VER LECEK?..7 VII- BEYANNAMEYE EKLENECEK VIII-VERASET VE NT KAL VERG S MATRAHININ TESP T NDE ND R LEB LECEK BOR VE G IX- HT LAFLI BOR X-VERG XI- VERG NE ZAMAN NEREYE DENECEK?..10 XII- M RASA D H L MALLARIN M RAS ILARCA a) b) Menkul B- GEL R VERG S A ISINDAN YAPILMASI Beyan Edilen Verginin C- KATMA DE ER VERG S A ISINDAN YAPILMASI D- ZEL T KET M VERG S A ISINDAN YAPILMASI 1 M RAS ILARIN VERG SEL Y K ML L KLER REHBER G R Bu rehber, Gelir daresi Ba kanl taraf ndan benimsenen m kellef odakl hizmet anlay n n gere i olarak, l m halinde miras lar n vergilendirilmesi konusunda, m kellefleri bilgilendirmek amac yla haz rlanm t r.

6 Bu rehberde, Miras Hukuku a s ndan miras lar ilgilendiren temel kavramlar ile Vergi Usul Kanunu, Veraset ntikal Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Katma De er Vergisi Kanunu ve zel T ketim Vergisi Kanunu a s ndan miras lar n haklar , devleri ve tabi olduklar di er y k ml l klere yer verilmi tir. l m Halinde Miras lar n Yapmas Gereken lemler l m Halinde; Miras lar n miras paylar n g steren ve veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenmesi gereken miras l k belgesi, tarihine kadar yaln zca sulh hukuk mahkemesinden al n rken, 6217 say l dari Yarg Hizmetlerinin H zland r lmas Amac yla Baz Kanunlarda De i iklik Yap lmas na Dair Kanun ile 1512 say l Noterlik Kanununda yap lan de i iklik sonucunda, tarihinden itibaren miras larca sulh hukuk mahkemesinin yan s ra noterlerden de veraset ilam al n r, lenden intikal eden mal varl i in tarha yetkili vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilir, Miras lar n m kellefiyetiyle ilgili ve zellik arz eden di er i lemleri yerine getirilir.

7 A- VERASET YOLUYLA VEYA VAZSIZ SURETLE NT KAL N VERG LEMES a) Veraset ve ntikal Vergisinin Konusu: Servet zerinden al nan Veraset ve ntikal Vergisinin uygulama alan T rk vatanda lar ile T rkiye Cumhuriyeti s n rlar nda intikal eden mallard r. T rkiye Cumhuriyeti uyru unda bulunan ah slara ait mallar ile T rkiye de bulunan mallar n veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazs z (kar l ks z) bir ekilde bir ah stan di er ahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna girer. T rkiye Cumhuriyeti uyru unda bulunan ah slar n yabanc memleketlerde ayn yollardan mal edinmeleri de veraset ve intikal vergisinin konusuna girer. Ancak, T rkiye Cumhuriyeti uyru undaki ki ilerin T rkiye s n rlar d nda bulunan mallar n n, veraset yoluyla veya ivazs z bir ekilde T rkiye de ikametgah olmayan yabanc ah slara intikali bu verginin konusuna girmez.

8 Te yandan, T rkiye s n rlar i inde bulunan mallar n ivazs z (kar l ks z) intikali uyru una bak lmaks z n vergileme kapsam na al nm t r. rne in, yabanc bir ah stan yine yabanc bir ahsa T rkiye'de bulunan mal n ivazs z intikali (kar l ks z) veraset ve intikal vergisine tabidir. 2 Ayn ekilde T rkiye de ikamet eden yabanc ahsa, T rk vatanda ndan yabanc bir lkede bulunan mal n n intikal etmesi halinde yap lan bu kazand rma da veraset ve intikal vergisine tabidir. b)Veraset ve ntikal Vergisinde vergiyi do uran olay: Veraset ve intikal vergisi uygulamas nda vergiyi do uran olay, Kanunun 2 nci maddesinde tan m yap lan mallar n yukar da belirtilen ki ilere veraset yoluyla veya her ne ekilde olursa olsun ivazs z bir surette intikal etmesidir.

9 Buna g re vergiyi do uran olay, bir ki inin l m , Medeni Kanun h k mlerine g re hukuken l m ne karar verilmesi (gaiplik) veya hayatta iken yap lan ba lamalar ile meydana gelmektedir. 1- l m Bir kimsenin l m zerine miras (mallar , haklar ve bor lar ), Medeni Kanun h k mlerine g re miras lar na ge er. Miras l k ya kanuna yada murisin iradesine dayan r. Kanuna dayanan miras l a kanuni miras l k , murisin iradesine dayanan miras l a da mansup miras l k denir. 2- Gaiplik Gaiplik, bir kimsenin l m tehlikesi i inde iken kaybolmas veya yak nlar n n bilgisi d nda uzun bir s re yok olmas ve kendisinden haber al namamas nedeniyle lm olabilece i kan s yla, yak nlar n n ba vurusu zerine mahkemece ld ne karar verilmesidir.

10 Kanuni miras olarak ki ilerin gaiplik karar almak zere mahkemeye ba vuruda bulunabilmeleri i in olay tarihinden itibaren; l m tehlikesi i inde iken kaybolma halinde en az 1, uzun zamand r haber al namama halinde ise en az 5 y l ge mi olmas gerekmektedir. Gaiplik karar , gaipli ine karar verilenin ld san s na dayanmaktad r. T rk Medeni Kanunu nun 32-35 inci maddeleri gere ince gaiplik karar verildi i takdirde, miras lar aynen gaibin l m ger ekle mi gibi miras olurlar. Ancak, gaiplik kavram nda az da olsa ge icilik vard r. Bu nedenle, gaiplik karar ndan sonra miras olacaklar n, hem ileride ortaya kmas halinde gaibin kendisine, hem de di er hak sahiplerine ald klar n iade edeceklerine dair teminat vermeleri zorunludur.


Related search queries