Example: biology

MEGEP - hbogm.meb.gov.tr

LL E T M BAKANLI IMEGEP(MESLEK E T M VE RET M S STEM N NG LEND R LMES PROJES BAH EC L KSERA YAPIM TEKN ANKARA 20007 Milli E itimBakanl taraf ndan geli tirilen mod ller; Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl n n tarih ve 269 say l Karar ile onaylanan, Mesleki ve Teknik E itim Okul ve Kurumlar nda kademeli olarak yayg nla t r lan 42 alan ve 192 dala ait er eve retim programlar nda ama lanan mesleki yeterlikleri kazand rmaya y nelik geli tirilmi retim materyalleridir (Ders Notlar d r). Mod ller, bireylere mesleki yeterlik kazand rmak ve bireysel renmeye rehberlik etmek amac yla renme materyali olarak haz rlanm ,denenmek ve geli tirilmek zere Mesleki ve Teknik E itim Okul ve Kurumlar nda uygulanmaya ba lanm t r.)

Milli ğ ığı ı ş mod…ller; Talim ve Terbiye Kurulu şığıı 02.06.2006 tarih ve 269 ıı ı ile onaylanan, Mesleki ve Teknik ğ Okul ve ı kademeli olarak

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MEGEP - hbogm.meb.gov.tr

1 LL E T M BAKANLI IMEGEP(MESLEK E T M VE RET M S STEM N NG LEND R LMES PROJES BAH EC L KSERA YAPIM TEKN ANKARA 20007 Milli E itimBakanl taraf ndan geli tirilen mod ller; Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl n n tarih ve 269 say l Karar ile onaylanan, Mesleki ve Teknik E itim Okul ve Kurumlar nda kademeli olarak yayg nla t r lan 42 alan ve 192 dala ait er eve retim programlar nda ama lanan mesleki yeterlikleri kazand rmaya y nelik geli tirilmi retim materyalleridir (Ders Notlar d r). Mod ller, bireylere mesleki yeterlik kazand rmak ve bireysel renmeye rehberlik etmek amac yla renme materyali olarak haz rlanm ,denenmek ve geli tirilmek zere Mesleki ve Teknik E itim Okul ve Kurumlar nda uygulanmaya ba lanm t r.)

2 Mod ller teknolojik geli melere paralel olarak, ama lanan yeterli i kazand rmak ko ulu ile e itim retim s ras nda geli tirilebilir ve yap lmas nerilen de i ikliklerBakanl kta ilgili birime bildirilir. rg n ve yayg n e itim kurumlar , i letmeler ve kendi kendine mesleki yeterlik kazanmak isteyen bireyler mod llere internet zerinden ula abilirler. Bas lm mod ller, e itim kurumlar nda rencilere cretsiz olarak da t l r. Mod ller hi bir ekilde ticari ama la kullan lamaz ve cret kar l nda sat R ..1 RENME FAAL YET -1 .. 31. SERA Seran n nemi ve Tan m .. m .. Sera Tar m ve Geli D nyada Serac l T rkiye de Serac l Sera Yerinin Se iminde Etkili Olan Fakt Ekolojik Fakt Sulama Ekonomik Fakt FAAL YET.

3 10 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET -2 ..132. SERA T PLER VE YAPI MALZEMELER .. Sera Seran n Kullan lma Amac .. Serada Gereksinilen B y kl Yerle im Yerinin klim Ko ullar .. Sera Yerinin Topografik ve Ekolojik letmenin Mali G c .. letmenin Alet ve Ekipman Gelecekteki De i iklik ve Geli letme Sahibinin Be Seralar n S n fland r lmas .. B y kl ne G re Sera Kurulu ekillerine G re Sera Yap skeletine G re Sera S cakl klar na G re at iskeletine G re Sera Yararlanma ekillerine G re rt Malzemesine G re skelet Malzemesine G re NDEK Ta nabilirlik Durumuna G re Sera Yap at Elemanlar.

4 Rt Kap Havaland rma A kl klar .. Seray Etkileyen Y Sabit Y Hareketli Y FAAL YET ..30 L ME VE DE ERLEND L DE ERLEND 35 NER LEN IKLAMALARKOD622B00001 ALANBah e ilikDAL / MESLEKO rtak AlanMOD L N ADISera Yap m Tekni iMOD L N TANIMI renciye, sera yerini se me ve sera tipini belirleme konular n n anlat ld renme RE40/ 16 N KO UL n ko ul L KSera t rlerini ara t L N AMACIG enel Ama Bu mod l ile gerekli ortam sa land nda uygun sera yerini se erek ve ekonomik artlara uygun sera yerini se tirilecek bitki t r ne uygun olarak sera tipini belirleyebileceksiniz. E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARIO rtam:Tepeg z, yaz tahtas , internet ortam , s n f, sera, serada yeti tirilecek bitkiler, saks , nem l er, ayd nlatma ve g lgeleme malzemeleriDonan m.

5 Televizyon, VCD, DVD, tepeg z, projeksiyon, bilgisayar L ME VE DE ERLEND RMEMod l n i inde yer alan her renci faaliyetinden sonra verilen l me ara lar ile kendinizi de l n sonunda ise kazand n z bilgi, beceri, tav rlar l mek amac yla retmen taraf ndan haz rlanacak l me ara lar ile de IKLAMALARiv1G R Sevgili renci,G n m z ko ullar nda tar mda r n art n n sa lanmas i in rt altlar nda ve seralarda retim yap lmaktad r. B ylelikle piyasaya s rekli taze r n kmakta vetar mda mevsimlik i g c kullan m b t n bir y la da t lm olmaktad r. Seralar n bu olumlu etkisi lkemizde de serac l nh zl bir ekilde geli imini sa lam t r; ancak bu konudaki al malar n ok s n rl olmas serac l n geli imi konusunda olumsuzetkiler yaratmaktad r.

6 Sera yap m ndaki hatalar, seralarda yeti tirilen r nlerinmiktar n n azalmas na ve kalitesinin d mesine neden olmaktad r. Siz bu mod l ald n zda, serac l kla ilgili tan mlar n, genel ilke veprojeleme esaslar n renerek; seralar n i dizayn n yapabilecek, teknolojik geli meleri rahatl kla uygulayabileceksiniz. Bu mod l ba ar bitirdi inizde al aca n z bu sekt rde aranan eleman olacaks n R 23 RENME FAAL YET -1 Ekolojik ve ekonomik artlara uygun sera yerini se ebileceksiniz. evrenizde yer alan seralar gezerek yap lar nda nas l farkl l klar oldu unu not al n z. evrenizdeki seralarda hangi r nlerin yeti tirildi ini tespit ediniz.

7 Etraf n zda yer alan seralar n hangi b lgelerdeyayg nla t n ve hangi y nlerde tesis edildi ininedenleriyle ara t r n rapor ederek s n fta tart n Seran n nemi ve Tan m nemi lkemizde k rsal kesimden fusun tutulmas n nen nemli sorunlar ndan biri toprak -sermaye b y kl d fusun h zl artmas sonucu,gittik e par alanan arazi,her ge en g n k k alanlardan daha fazla yararlanmay gerektirmektedir. Sera, lkemizde i sizli i azaltan, daha fazla r n al nmas n sa layan, n fusu k rsal kesimde tutarak arp k kentle meyi engelleyen nlemlerden biri olacakt m Seralar; bitki yeti mesine uygun artlar n sa lanmas amac ile evre artlar kontrol edilebilen veya d zenlenen cam, plastik, fiberglas gibi ge iren materyallerle rt l yap veya yap elemanlar d sacas sera; iklime ba l kalmadan, b t n y l boyunca ekonomik olarak bitkilerin retilebilece itesisler olarak tan mlayabiliriz.

8 Klimle ilgili evre ko ullar na, t m yle veya k smen ba l kalmadan gerekti inde s cakl k, k, nem, ve hava gibi etmenler denetim alt nda tutularak b t n y l boyunca e itlik lt r bitkileriyle bunlar n; tohum, fide, fidanlar n retmek; korumak, sergilemek amac yla cam, plastik vb. k ge ebilen malzeme ile kaplanarak de i ik ekillerde yap lan, y ksek sistemli bir rt alt yeti tiricili idir. Bu t r tesislerin bulundu u i letmelere sera i letmesi denir. RENME FAAL YET 1 ARA TIRMAAMA 4 Sera i indeki evre artlar n n istenildi i gibi kontrol edilebilmesi ve d zenlenmesi, d evre artlar ndanetkilenmeden y l boyunca bitki retmek ve pazara sunmaimkan n verir.

9 D evre artlar nda oldu u gibi d k ve y ksek s cakl ktan, fazla ve eksik ktan, nisbi nemden, kar, ya mur, dolu ve r zgar gibi iklim olaylar ndan g re r n program yap k vezararl lar kontrol edilebilir. Birim alandan, y l boyunca, fazla ve kaliteli r n al n r. Buna kar n seralar n in as , donat m ve al t r lmas olduk a zor ve pahal d yeti tiricili inin yararlar n yle s ralayabiliriz: Bitki yeti tirme devresi uzar. Bir y lda birden fazla bitkisel retim sa lan r. Serada yeti en r nlerin pazara erken ya da ge kar lmas sorunu yoktur. Pazarda s rekli r n vard r. Yeti tirilen bitkinin birim alandaki verimi artt r lm , kalite y kseltilmi tir.

10 Letmede al ma s rekli oldu undan i ilik y n nden y l boyunca b y k de i iklik olmaz. B ylece mevsimlik sorunu azalt lm olur. Sera yeti tiricili inin bir ok teknolojiye gereksinimi vard r. B ylece bu teknoloji dallar n n geli mesine yard mc Tar m ve Geli nyada Serac l kD nya lkeleri aras nda sera yeti tiricili i en ok ABD, Japonyave Hollanda da yap lmaktad de sera yeti tiricili i en ok Kaliforniya, Florida da yap lmakta olup %39 unu cam seralar olu turmaktad r. Seralar n % 78 i i ek ilikle u ra maktad r. Avrupa da ise Hollanda, sera yeti tiricili i bak m ndan ilk s rada yer al r. So anl ve yumrulu i ek retiminde nc l k yapmaktad r.


Related search queries