Example: stock market

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI MALİTABLOLAR

LL E T M BAKANLI IMUHASEBE VE F NANSMAN ALANIMAL TABLOLAR344MV0052 Ankara, 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE R ..1 RENME FAAL YET Hesap Kavram .. Hesab n Hesaplara Ili kin Hesaplar n leyi Kurallar .. Bilan o Hesaplar n n I leyi Kurallar .. Gelir Tablosu Hesaplar n n I leyi Kurallar.

ii AÇIKLAMALAR MODÜLÜN KODU 344MV0052 ALAN Muhasebe ve Finansman DAL/MESLEK DışTicaret Ofis Elemanı MODÜLÜN ADI Mali Tablolar MODÜLÜN TANIMI Dışticarete yönelik hesap planının oluşturulduğu ve temel

Tags:

  Phases, Muhasebe

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI MALİTABLOLAR

1 LL E T M BAKANLI IMUHASEBE VE F NANSMAN ALANIMAL TABLOLAR344MV0052 Ankara, 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE R ..1 RENME FAAL YET Hesap Kavram .. Hesab n Hesaplara Ili kin Hesaplar n leyi Kurallar .. Bilan o Hesaplar n n I leyi Kurallar .. Gelir Tablosu Hesaplar n n I leyi Kurallar.

2 Hesap Plan .. Hesap er Tek D zen Hesap Plan ..11 UYGULAMA FAAL YET ..20 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET MUHASEBEN N TANIMI VE TEMEL Muhasebenin Tan m .. Muhasebenin Temel Temel Mali Bil n Bil n o Bil n onun Bi imsel Yap s .. Varl k Kavram ve Unsurlar .. Kaynak Kavram ve Unsurlar .. Bil n onun TemelDenkli Varlik ve Kaynaklardaki De i melerin Bil n oda Bil n o D A ili Bil n osu D Kapan Bil n osu D FAAL YET ..43 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET GEL R Gelir Tablosu Gelir Tablosunun Bi imsel Yap s.

3 Gelir Tablosunun T Hesap Tipi Gelir Rapor Tipi Gelir Gelir Tablosu ve Bil n o li Gelir Tablosu Uygulamas ..56 UYGULAMA FAAL YET ..66 L ME VE DE ERLEND L DE ERLEND NDEK LERiiA IKLAMALARMOD L N KODU344MV0052 ALANM uhasebe ve FinansmanDAL/MESLEKD Ticaret Ofis Eleman MOD L N ADIMali TablolarMOD L N TANIMID ticarete y nelik hesap plan n n olu turuldu u ve temeltablolar n d zenlendi i renme RE40/16 N KO UL renci mesleki yabanc dil 1 ve 2 mod llerini alm olmal d rYETERL KMali tablolar d zenlemekMOD L N AMACIG enel Ama letmenin hesap plan n ve kay t sistemini i in zelli ineg re olu turabilecek.

4 Temel mali tablolar d lar1. letmenin niteli ine g re hesap plan n olu D zen MUHASEBE Sistemi kurallar na uygun olarakbil n od D zen MUHASEBE Sistemi kurallar na uygun olarakgelir tablosunud T M RET MORTAMLARI VEDONANIMLARIB ilgisayar, MUHASEBE paket program , yaz c , sarfmalzemeleri, form belgeler. L ME VEDE ERLEND RMEMod l n i inde yer alan her faaliyetten sonra, verilen l me ara lar yla kazand n z bilgileri l erek kendikendinizi de erlendireceksiniz. retmen, mod l sonunda size l me arac ( oktanse meli, do ru yanl vb.)

5 Uygulayarak mod l uygulamalar ile kazand n z bilgileri l erek sizi de IKLAMALAR1G R Sevgili renci,Bilgi teknolojisi alan ndaki geli meler ve k reselle me MUHASEBE e itimi veuygulamalar n da etkilemi , bu etkile ime paralel olarak i letmelerin MUHASEBE sistemlerinidaha sa l kl kurmaya sevk etmi tir. Bu nedenle; muhasebebilgilerinin karar almadurumunda bulunan ilgililere yeterli ve do ru olarak ula t r lmas , farkl alanda al ani letmelerleayn i letmelerin farkl d nemlerinin kar la t r lmalar n n yap lmas , malitablolarda yer alan hesap isimlerinin t m kesimleri in ayn anlam ifade etmesi, muhasebedeterim birli inin olu turulmas ve MUHASEBE bilgilerinin anla l r olmas.

6 I letmeler ile ilgilileraras nda g ven unsurunun olu turulmas esas al narak lkemizdetek d zenmuhasebesistemi geli tirilmi ve 1 Ocak 1994 tarihinden itibaren uygulamaya konulmu ylece i letmeler ayn temel kavramlar esas almakta, ayn tablo ilkelerini uymaktave ayn hesap plan n uygulayarak mali tablolar d al man n amac da lkemizde1 Ocak1994 tarihinden itibaren uygulamayakonulan tek d zen MUHASEBE sistemini size tan tmakt R 2 RENMEFAAL YET 1 letmenin niteli ine g re hesap plan n olu turabileceksiniz. evrenizdeki Serbest Muhasebeci ve Mali M avirlerden tekd zen MUHASEBE sistemihakk nda bilgi edinerek bu bilgileri rapor halinde s n fa getirerek arkada lar n zla payla n Kavram letmelerde ticari i lemler sonundavarl k, kaynak, gelirve giderlerde de i melermeydanagelmektedir.

7 Bude i melerin her birininbil n ove gelir tablosu zerindeizlenmesi okzordur. Yaniher mali i lem i inbil n oveya gelir tablosu d zenlemek hemzordur hem de i lem say s artt k a i inden k lmayacak kar kl klara neden kl klara meydan vermemek i in meydana gelen de i iklikler d nem i inde nce hesapad verilen izelgelere toplucabil n ove gelir tablosuna aktar l ;i letmebil n ove gelir tablosundaki de erlerden d nem i inde meydana gelende i ikliklerin kaydedildi i n ekliBir hesab n sol k sm na bor , sa k sm na alacak taraf n her ikiyan nda kayd n yap ld tarih,i lemle ilgili a klama ve parasal tutar i in ayr lm s hesab n bir ad vard.

8 HESABIALACAKTAR HA IKLAMATUTARTAR HA IKLAMATUTAR ekil .A khesapBOR LU TARAFALACAKLI TARAF RENME FAAL YET 1 AMA ARA kin TerimlerHesap a mak:Bir hesab n bor yada alacak taraf na kay t yap lmas d KASA HESABIALACAKTAR HA IKLAMATUTARTAR HA in mal sat 500TL :A k Hesap rne imize g re; ba l a bak ld nda ncelikle bir Kasa Hesab olu turulmu ve buhesab n bor taraf na yap lan ilk kay t ile hesap a lm t r. lk kay t alacak taraf nda da yeralabilirdi. nemli olan hesab n bir taraf nda kay t olmas d rHesab n bor land r lmas :Bir hesab n bor taraf na kay t yap lmas d BANKA HESABIALACAKTAR HA IKLAMATUTARTAR HA parayat r lmas 350TL A khesap rne imizde bir banka hesab a lm ve hesab n bor taraf na kay t yap larak hesapbor land r lm t rHesab n alacakland r lmas.

9 Bir hesab n alacak taraf na kay t yap lmas d T CAR MAL HESABIALACAKTAR HA IKLAMATUTARTAR HA mal sat nalacakland r lmas rne imizde bir ticari mal hesab a lm ve hesab n alacak taraf na kay t yap larakhesap alacakland r lm t nkalan(bakiye vermesi):Bir hesab n bor yada alaca n n birbirinden farkl tutarda olmas d ALICILAR HESABIA lacakBor SATICILAR HESABI Alacak800600200700 ekil kalan verenhesap ekil verenBir hesab n;Bor taraf toplam ,alacak taraf toplam ndan b y k ise hesap,bor kalan taraf toplam ,alacak taraf toplam ndan k k ise hesap,alacak kalan verir ekil e bak ld nda al c lar hesab n n bor tutar 800TL, alacak tutar 600 TLolarak g r lmektedir.

10 Bor tutar daha fazlad r. Bu nedenle aradaki 200 TLfarka bor kalan denir. Aradaki 200 TLfark bizim al c lardan alaca m z g stermektedir. ekil ya bak ld nda sat c lar hesab n n bor tutar 200TL, alacak tutar 700 TLolarak g r lmektedir. Alacak tutar daha fazlad r. Bu nedenle aradaki 500 TLfarka alacakkalan 500 TLfark bizim sat c lara olan :Muhasebede do ru hesaplama ok nemlidirHesap kalan n n ne anlama geldi ini anlamak i in bir rnek daha yapal m:Bor KASA h z nemlidirKasa hesab n n bor taraf nda 800TL, alacak taraf nda 300 TLvard r.


Related search queries