Example: bankruptcy

NOTERLİK KANUNU - mevzuat.gov.tr

4853 NOTERL K KANUNU Kanun Numaras : 1512 Kabul Tarihi : 18/1/1972 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 5/2/1972 Say : 14090 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 11 Sayfa : 408 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1151 B R NC KISIM Genel H k mler Noterlik Mesle i: Madde 1 Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki g venli i sa lamak ve anla mazl klar nlemek i in i lemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen ba ka g revleri yaparlar. Noterliklerin kurulmas ve yetki evresi: Madde 2 Her asliye ve m nferit sulh mahkemesinin bulundu u yerde, o mahkemenin yarg evresindeki noterlik i lerini g rmeye yetkili olmak zere bir noterlik kurulur. (Ek ikinci f kra: 2/3/2005-5309/1 md.) Ancak asliye mahkemesinin yarg evresinin birden ok il eyi kapsamas durumunda, gerekti inde di er il elerde de noterlik kurulabilir.

4854 Bu sınıflandırmada, her noterliğin yetki çevresi içindeki nüfus, iú yoğunluğu ve noterlik geliri esas tutulur. Genellikle, aynı mahkemeye bağlı noterlikler aynı sınıftan sayılır.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of NOTERLİK KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 4853 NOTERL K KANUNU Kanun Numaras : 1512 Kabul Tarihi : 18/1/1972 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 5/2/1972 Say : 14090 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 11 Sayfa : 408 Bu Kanunun y r rl kte olmayan h k mleri i in bak n z "Y r rl kteki Baz Kanunlar n M lga H k mleri K lliyat " Cilt: 2 Sayfa: 1151 B R NC KISIM Genel H k mler Noterlik Mesle i: Madde 1 Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki g venli i sa lamak ve anla mazl klar nlemek i in i lemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen ba ka g revleri yaparlar. Noterliklerin kurulmas ve yetki evresi: Madde 2 Her asliye ve m nferit sulh mahkemesinin bulundu u yerde, o mahkemenin yarg evresindeki noterlik i lerini g rmeye yetkili olmak zere bir noterlik kurulur. (Ek ikinci f kra: 2/3/2005-5309/1 md.) Ancak asliye mahkemesinin yarg evresinin birden ok il eyi kapsamas durumunda, gerekti inde di er il elerde de noterlik kurulabilir.

2 U kadar ki, bir ilin belediye s n rlar i inde birden fazla noterlik bulundu u takdirde, her noterlik, ba l oldu u asliye mahkemesinin yarg evresi ile s n rl olmaks z n, il belediyesi s n rlar i indeki b t n noterlik i lerini g rmeye yetkilidir. (Ek d rd nc f kra: 14/7/2004-5219/8 md.) Asliye mahkemesinin kald r ld il elerdeki birinci, ikinci ve nc s n f noterliklerin faaliyetleri devam eder. Bu yerlerde birden ok noterlik de kurulabilir. Asliye mahkemesi bulunmayan il elerde faaliyetleri devam eden veya yeniden kurulan ayn yarg evresi i erisinde olup ayn belediye hudutlar i erisinde bulunmayan noterlikler hakk nda 109 uncu madde h km uygulanmaz.(1) Onuncu k s m h k mleri sakl d r. Birden ok noterlik a lmas ve noterli in kapat lmas : Madde 3 Adalet Bakanl , i yo unlu unda art g r len yerlerde birden ok noterlik a abilir. Adalet Bakanl , bir yerdeki noterliklerin gayrisafi gelirlerinin toplam ile i hayat ndaki geli me ve gerilemeleri g z n nde bulundurmak suretiyle yukar daki f krada yaz l salahiyetini kullan r.

3 Mevcut noterliklerden birden fazlas n , bo alm bulunmas kaydiyle kapatabilir. Adalet Bakanl birden ok noterlik a ma ve noterliklerden birden fazlas n kapatma yetkisini kullanmadan nce T rkiye Noterler Birli inin m talaas n al r. (Ek f kra: 14/7/2004-5219/8 md.) Asliye mahkemesinin kald r ld il elerdeki birinci, ikinci ve nc s n f noterlikler ise bo alm olmas halinde, T rkiye Noterler Birli inin teklifi zerine Adalet Bakanl nca kapat labilir. Noterliklerin s n fland r lmas : Madde 4 Noterlikler d rt s n fa ayr l r. Birinci, ikinci ve nc s n f noterlikler, T rkiye Noterler Birli inin m talaas al narak Adalet Bakanl nca s n fland r l r. (1) 2/3/2005 tarihli ve 5309 say l Kanunun 1 inci maddesiyle, maddeye ikinci f kra eklenerek di er f kralar yeniden tesels l ettirildi inden, nc f kra olan bu f kra d rd nc f kra olarak tesels l etmi tir. 4854 Bu s n fland rmada, her noterli in yetki evresi i indeki n fus, i yo unlu u ve noterlik geliri esas tutulur.

4 Genellikle, ayn mahkemeye ba l noterlikler ayn s n ftan say l r. Adalet Bakanl , her d rt y lda bir noterliklerin durumunu inceliyerek, yeniden yapaca s n fland rmay Resmi Gazete ile ilan eder. Yukar ki f krada g sterilen d rt y ll k s re i inde a lan yeni noterlikler, s renin bitimi beklenmeden ikinci f kraya g re ve tahmini gayrisafi gelirleri de g z n nde tutulmak suretiyle s n fland r larak, Resmi Gazete ile ilan olunur. D rd nc s n f noterli e indirme hakk ndaki 31 inci madde h km sakl d r. u kadar ki, d rd nc s n f noterlikten nc s n fa ge irilecek olanlar, her y l n Nisan ay' ba nda tespit edilerek ilan olunur. Yeni s n fland rma ilan oluncaya kadar, eski s n fland rmaya g re uygulama yap l r. Noterin s n f ve asgari hizmet s resi: Madde 4/a (Ek: 16/11/1989 - 3588/1 md.) Noterler s n fa ayr l r. lk defa nc s n f bir noterli e atanarak mesle e girenlerin, i e ba lad klar tarihte nc s n f hizmeti ba lar.

5 Noterin ikinci ve nc s n fta asgari hizmet s resi d rder y ld r. Bu s renin sonunda noterin s n f n n y kselebilmesi, Adalet m fetti i taraf ndan hakk nda d zenlenen son hal ka d nda olumlu kanaat belirtilmi olmas na ba l d r. Noterli in s n f n n y kseltilmesi noterin s n f na tesir etmez. S n f y kseltilen bir noterlikte hizmet g ren noter, s n fland rmadan nceki s n ftaki hizmet s resini doldurmam ise, bu s renin doldu u tarihten itibaren; bu tarihten nce Adalet m fetti i taraf ndan hakk nda d zenlenen son hal ka d nda yukar s n fa y kselmeye yetene i olmad n n belirtilmi olmas halinde de olumlu kanaat belirten sonraki ilk hal ka d n n d zenlendi i tarihten itibaren, bir st s n f hizmeti ayn noterlikte yapma a ba lar. K NC KISIM Noterlik Mesle ine Kabul Noterli e kabul artlar : Madde 5 Noter olabilmek i in, bu k s m h k mlerine g re noterlik staj n tamaml yarak, noterlik belgesini alm olmak artt r.

6 Ayr k haller: Madde 6 (De i ik birinci f kra:14/04/2004 5134/1 md.) Adl veya asker yarg h kimlik yahut savc l klar na veyahut hukuk fak ltesi mezunu olup, idar yarg h kimlik veya savc l klar na atanm veya avukat unvan n kazanm olan veya Avukatl k Kanununa g re staj ve avukatl k s nav artlar ndan ba kl olarak avukatl a kabul olunmaya hak kazanm bulunanlar, noterlik staj na t bi de ildirler. Bu gibilerin 9 uncu maddenin (a), (b) ve (d) bentlerinde g sterilen belgeleri ili tirmek suretiyle Adalet Bakanl na bir dilek e ile ba vurmalar zerine, Bakanl k a gerekli g r len di er belgeler de getirtilerek yap lan inceleme sonunda, noter olmaya engel te kil eden bir durumlar bulunmad anla ld takdirde, ilgiliye 17 nci maddenin 3 nc f kras nda yaz l belge verilir ve 18 inci maddede g sterilen deftere kayd yap l r. Stajiyerlik artlar : Madde 7 Noterlik staj na kabul edilebilmek i in: 1. T rkiye Cumhuriyeti vatanda olmak, 2.

7 (De i ik : 13/6/2000 - 4579/1 md.) 21 ya n bitirmi ve 40 ya n doldurmam olmak, 3. T rk hukuk fak ltelerinin birinden mezun olmak veya yabanc bir memleket hukuk fak ltesinden mezun olup da, T rkiye hukuk fak lteleri programlar na g re noksan kalan derslerden ba ar l s nav vermi bulunmak, 4. (M lga : 13/6/2000 - 4579/1 md.) 4855 5.(De i ik: 23/1/2008-5728/345 md.) 14/7/1965 tarihli ve 657 say l Devlet Memurlar Kanununun 48 inci maddesine g re devlet memurlu una atanmaya engel bir mahk miyeti bulunmamak, 6. Kesinle mi bir ceza veya disiplin karar sonucunda hakim, savc , memur yahut avukat olmak niteli ini kaybetmi bulunmamak, 7. Noterlik mesle ine yara m yacak tutum ve davran lar evresince bilinmi olmamak, 8. Noterlikle ve noter stajiyerli i ile birle emiyen bir i le u ra mamak, 9. Mahkeme karar ile k s tlanm olmamak, 10. flas etmi ise itibar iade edilmi olmak, (Hileli ve taksirli m flisler itibarlar iade edilmi olsa bile kabul olunmazlar.)

8 11. Hakk nda aciz vesikas verilmi ise bunu kald rm bulunmak, 12. Noterlik g revini devaml ve gere i gibi yapmaya engel v cut veya ak lca malul olmamak, 13. Staj yap lacak yerde ikametgah bulunmak, gerektir. (De i ik ikinci f kra: 23/1/2008-5728/345 md.) Noterlik staj na engel mahk miyeti olanlar ile ter r rg tleriyle iltisakl veya irtibatl bulunanlar, noterli e kabul edilemezler. (1) (De i ik nc f kra: 23/1/2008-5728/345 md.)Staj isteminde bulunan ki i hakk nda noterli e engel bir su tan dolay soru turma veya kovu turma yap lmas halinde, stajyerli e al nma iste i hakk ndaki karar n bu soru turma ve kovu turman n sonuna kadar bekletilmesine karar verilebilir. u kadar ki, ceza kovu turmas n n sonucu ne olursa olsun, stajiyerli e kabul iste inin geri evrilmesi gereken hallerde, sonu beklenmeden istek karara ba lan r. Stajiyerlikle birle emiyen i ler: Madde 8 Bu kanunun 50 nci maddesinin birinci ve ikinci f kralar h k mleri ve ayn maddenin nc f kras nda yer alan ticaret yapma yasa ile ilgili h k m stajiyerler hakk nda da uygulan r.

9 Stajiyerlik i in ba vurma: Madde 9 Stajiyerlik i in ba vurma, staj yap lacak yerdeki noterliklerin ba l bulundu u noter odas na verilecek bir dilek e ile yap l r. Dilek eye a a daki belgeler eklenir. a) Yedinci maddedeki stajiyerlik artlar na ili kin belgelerin onanm iki er rne i, b) Yedinci maddenin 5, 8, 10 ve 11 inci bentlerinde g sterilen engellerin kendisinde bulunmad na dair bir beyanname, c) O noter odas nda ye olan bir noter taraf ndan staj isteminde bulunan kimsenin ahlaki durumu hakk nda d zenlenecek tan tma ka d , d) Tebligata salih ikametgah adresi, Bu belgelerin birer rne i oda ba kan taraf ndan onaylanarak, T rkiye Noterler Birli ine g nderilir. Di er rnek veya as llar odadaki dosyas nda saklan r. Staj isteminde bulunan taraf ndan verilen beyannamenin ger e e ayk r l ortaya kt takdirde, bu kimse hakk nda resmi mercilere yalan beyanda bulunmak su undan dolay ceza kovu turmas yap l r.

10 (1) 5/6/2017 tarihli ve 691 say l KHK nin 6 nc maddesiyle, bu f krada yer alan olanlar ibaresinden sonra gelmek zere ile ter r rg tleriyle iltisakl veya irtibatl bulunanlar ibaresi eklenmi , daha sonra bu h k m 31/1/2018 tarihli ve 7069 say l Kanunun 6 nc maddesiyle aynen kabul edilerek kanunla m t r. 4856 Staj n ilan : Madde 10 Staj i in ba vurma istemi yukar daki maddede yaz l hususlarla birlikte istem tarihinden itibaren on g n i inde o yerin belediye ve adliye dairesinin m nasip bir yerinde onbe g n s re ile as lmak suretiyle ilan olunur. A k delil veya vak alar g stermek artiyle herkes bu s re i inde kayd n yap lmamas i in odaya itirazda bulunabilir. Rapor: Madde 11 Oda ba kan , istemin ilan ndan nce odaya ba l noterlerden birini, istemde bulunan n manevi nitelikleri ta y p ta mad n ve noter stajiyerli i ile birle miyen bir i le u ra p u ra mad n ara t rarak bir rapor d zenlemek zere g revlendirir.


Related search queries