Example: biology

O Debate Sobre Religião e Ciência – Uma Introdução

Galileo Olay . Ernan McMullin zet Uzun zaman nce bir efsane haline gelen Galileo olay , o u kimse i in bilim ve din aras nda ka n lmaz bir gerginli i tan mlamaktad r. Bu olay, taraflar i in bir su lama ve kar -su lama konusu olmu tur ve h l da olmaktad r. yleyse o alkant l y llarda ne oldu unu ana hatlar yla, m mk n oldu u kadar ortaya koymak, faydal olabilir. Kilise bu i e nas l ve ni in d hil olmu tur? Galileo'nun nl duru mas ne mahiyetteydi? 1616 ubat' nda, Yasak Kitaplar ndeksi'nden sorumlu olan, Papa V. Paul' n yetkisi alt ndaki Katolik Yazar Hakk nda Kongregasyonu, Nicholas Copernicus'un (Kopernik) Ernan McMullin, emekli O'Hara felsefe profes r ve Notre Dame niversitesi'nde G k Cisimlerinin D n leri zerine 1 (1543) ismindeki Bilim Tarihi ve Felsefesi Program 'n n kitab n yasaklad.

2 On yıllar boyunca Kopernik’in eseri, felsefeciler ve teologlar nezdinde az bir ilgiye mazhar oldu. Bunda bir açıdan Osiander’in Önsöz’ünün de payı olduğundan

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of O Debate Sobre Religião e Ciência – Uma Introdução

1 Galileo Olay . Ernan McMullin zet Uzun zaman nce bir efsane haline gelen Galileo olay , o u kimse i in bilim ve din aras nda ka n lmaz bir gerginli i tan mlamaktad r. Bu olay, taraflar i in bir su lama ve kar -su lama konusu olmu tur ve h l da olmaktad r. yleyse o alkant l y llarda ne oldu unu ana hatlar yla, m mk n oldu u kadar ortaya koymak, faydal olabilir. Kilise bu i e nas l ve ni in d hil olmu tur? Galileo'nun nl duru mas ne mahiyetteydi? 1616 ubat' nda, Yasak Kitaplar ndeksi'nden sorumlu olan, Papa V. Paul' n yetkisi alt ndaki Katolik Yazar Hakk nda Kongregasyonu, Nicholas Copernicus'un (Kopernik) Ernan McMullin, emekli O'Hara felsefe profes r ve Notre Dame niversitesi'nde G k Cisimlerinin D n leri zerine 1 (1543) ismindeki Bilim Tarihi ve Felsefesi Program 'n n kitab n yasaklad.

2 Bu yasa n gerek esi, kitapta bulunan kurucu-direkt r d r. Bilim felsefesi, bilim d nyan n g ne etraf nda d nd ne y nelik iddian n tarihi ve bilim-teoloji ili kileri gibi konularda Kutsal Kitap'a ayk r ' olmas yd . Bu pheli retinin bir ok yay n vard r. Bu yay nlar i erisinde en iyi bilinen savunucusu olarak Galileo Galilei, bu unlar say labilir: Galileo: Man of Science (edit r, Basic Books, 1967); The Church and y ndeki g r lerini terk etmesi i in resmi olarak Galileo (edit r, Notre Dame niversitesi uyar ld . On yedi y l sonra, ki B y k D nya Sistemi Yay nlar , 2005). Hakk nda Diyalog'un 2 bas lmas n m teakip, Galileo Katolik Engizisyonu (daha resmi bir adla: Kutsal kozmoloji derslerinde, astronomi konusundaki g r lerini Makam) taraf ndan su lu bulundu.

3 Bunun gerek esi de, desteklemek i in geleneksel kaynak olan Aristoteles'i Kutsal Kitap'a ayk r ilan edilmi ve tan mlanm ' olan de il, Kutsal Kitap' kulland ve bunu laf zc bir bak . bir retiyi savunmak ve ona inanmak'tan t r a s yla yapt .3. kuvvetli dinsizlik phesi' idi. A a daki iki b l m, Gezegenlerin hareketleri hakk nda, Aristoteles'in kaba hatlar yla, Galileo Olay 'n olu turmaktad r. ta y c k reli fiziksel' astronomisi, Batlamyus'un (Ptolemy) d emberli (daireler zerinde daireler). Birinci B l m: G ne Merkezli D nya G r n n matematiksel' astronomisinden her zaman daha iyi K nanmas , 1616 a klamalar sunmu g z k yordu. Bu durum 1.

4 Olaya Do ru Batlamyus'un teorisinin, daha iyi bir ng r c ara . 1616'da ne oldu unu anlamak i in, bu tarihin olmaktan daha teye gitmeyen bir ey olarak kabul yakla k bir as r ncesine gitmemiz gerekir. Kutsal edilmesini sa lam t . Kopernik'in al mas , a k a Kitap metinlerinin yorumlanmas nda daha laf zc bir Batlamyus'un matematik gelene ine aitmi gibi yakla m n ortaya kmas , Reformcular n -Protestanlar duruyordu; ancak al man n sahibi Kopernik, ve Katoliklerle beraber- bir inan ilkesi olarak, sola d ncesinin d nyan n g ne etraf nda ger ekten Scriptura (Sadece Kutsal Kitap) vurgusunu d nd ne inanmak i in bir neden sundu unu srarla yapmalar n n bir sonucuydu.

5 Bu, zellikle Katolik savundu. Lutherci bir teolog olan Andreas Osiander' n teologlar aras nda, Kilise Babalar n n s z birli i etti i esere yazd iyi niyetli fakat yazar n izni olmadan dahil g r lerin' Kutsal Kitap' n ger ek anlam n ' edilen ns z , Kopernik'in kan t na pek yard mc . yans tt n vurgulayan Trento Konsili kararlar nda ifade olmam t . Osiander okuyuculara, kitab n geleneksel edildi. Buna arp c bir rnek yledir: Cizvit bir teolog matematiksel' metot er evesinde sadece hesaplama ilgili olan Robert Bellarmine ki daha sonra 1616 olaylar nda bir tak m yard mc bilgiler i eren bir al ma olarak nemli bir rol oynayacakt r- Louvain niversitesi'ndeki anla lmas gerekti i noktas nda teminat veriyordu.

6 1 3. T rk e'ye eviri: Saffet Bab r, Yap Kredi Yay nlar , 2002 Baldini, U. ve Coyne, (eds. And trans.), The Louvain 2. T rk e'ye eviri: Re it A o lu, Yap Kredi Yay nlar , Lectures of Bellarmine, Vatican City: Vatican Observatory 2008. Publications (1894). FARADAY PAPER 15. On y llar boyunca Kopernik'in eseri, felsefeciler Galileo'nun Medici ailesinden olan koruyucusu II. ve teologlar nezdinde az bir ilgiye mazhar oldu. Bunda Cosimo'nun yemek davetinde ge en bir tart may . bir a dan Osiander'in ns z' n n de pay oldu undan aktarm t r Bu yemekte D es Christina, Kopernik i phe yoktur. Ta ki 1570'de Cristoph Clavius, zaman n g r e kar ne s r len bu teolojik kan ttan etkilenmi.

7 Nde gelen Cizvit astronomu Kopernik'in ger ek i g r nmektedir. iddialar n geleneksel fizi e dayanarak ele tirene kadar. 3. Galileo'nun Teolojik Maceras . Bu ele tirilerinde o, g ne in hareketi veya d nyan n Galileo s k nt l bir halde Castelli'ye uzun bir dura anl n n a k a zikredildi i yerlerde ncil'den bir mektup yazd . Mektupta, Kutsal Kitap ve tabi bilgi tak m al nt lara da i aret etmi 1600 ile 1610 aras nda aras ndaki a k at ma sorununu zmesi gereken bir baz nde gelen Cizvit Kutsal Kitap alimleri, Kopernik'e tak m ilkeler ne s r yordu. 6 Birincisi, Kutsal Kitap kar Kutsal Kitap'tan delil getirmede onu takip ettiler. yazarlar a k bir ekilde, kulland klar dili s radan Bunlardan bir tanesi olan Nicholas Serarius, Kopernik i insanlar n kapasitesine' g re ayarlad lar.

8 Yleyse, do adan g r , Kutsal Kitap' sorgulamaya yol a mas ndan bahsederken de zellikle b yle yapmalar muhtemeldi. t r dinsizlikle su lad . Yani Galileo tart maya d hil kincisi, Kutsal Kitap genel olarak kendisini, e itli olmadan nce bile, Kopernik i g r oktan teolojik bir yorumlara a k k lar. B ylece, e er Kutsal Kitap' laf zc . sald r yla kar kar yayd . olarak okumak duyusal tecr be veya zorunlu kan t' ile 2. Galileo'nun Teleskopla Yapt Ke ifler eli iyorsa, ncelik bunlardan ikincisine verilmelidir. 1609 sonbahar nda Galileo, yeni geli tirdi i nc s , Kutsal Kitap sadece kurtulu la ilgili retileri teleskobunu semalara evirdi i zaman, kariyerinin i ermektedir ve bu y n yle insan akl n n tesine ge er.

9 Tamam yla yeni bir d nemecine girdi. O zamana kadar, s radan insan ara larla edinilen eyleri i ermez. Padua niversitesi'nde matematik ve do a tarihi D rd nc s , bize duyu organlar , dil ve ak l' veren profes r olarak dikkatinin o unu mekani e y neltmi Tanr , bunlar i levsiz b rakmam z istemezdi. zellikle de ve sonradan b y k ke ifler s n f na girecek eyleri Kutsal Kitap'ta ok az bahsedilen astronomi konular nda oktan ger ekle tirmi ti. Fakat imdi, mekani i bir bu ilke ge erliydi. Be inci olarak da, do ayla ilgili tarafa b rak p ilgisini astronomiye vermi ti. H zl bir konularda aksi d n lemeyecek bir ekilde Kutsal Kitap ba ar yla, ay n di er karasal zellikleri ile beraber ay yorumuna ba l kalmaktan ka nmak, basiretli olman n y zeyinde da lar gibi g r nen eyleri, g ne gerektirdi i bir eydir; nk do ada, duyular veya akl.

10 Y zeyindeki lekeleri (belli ki g ne d nmekteydi), deliller arac l yla', aksi tezlerin kan tlanmas imk n Jupiter'in etraf nda d nen d rt tane ay' ve Ven s' n d hilindedir. ayd nlanmas ndaki bizim ay m zdakilere benzer Bu duru , asl nda sa duyunun gere i olarak periyodik evreleri ke fetti. B t n bunlar n hepsi g r lebilir. zellikle birinci ilke, orta a teolojisinin Aristoteles'in kozmolojisinin alt n oymaktayd . geleneksel bir ilkesiydi ve g ne in hareketinin ve Yery z yle g ksel cisimler aras nda mutlak bir ayr m d nyan n dura anl n n mutat olarak tasvir edildi i oldu u, yery z n n dairesel hareketlerin tek bir merkezi usullere a k bir ekilde uymaktayd.


Related search queries