Example: air traffic controller

Op Ontdekking vmbo werkschrift ... - Anne Frank in …

1 Het stripboek In de strip ontvouwt zich tegen de achtergrond van de Duitse bezetting het verhaal van het gezin van Dort. De hoofdpersonen en hun keuzes tijdens de oorlog vormen de rode draad. Historisch klopt alles in de strip en belangrijke gebeurtenissen en figuren spelen een rol. Ook de bezetting van Nederlands-Indi komt aan de orde. Onderwerpen die wel behandeld worden, maar die niet centraal staan zijn de oorzaken voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de werkschrift Het werkschrift is gemaakt ter verdieping van de stof in de strip De Ontdekking . De hoofdper-sonen en hun keuzes tijdens de oorlog vormen de rode draad. De opdrachten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten uit het havo en vwo en zijn daar getest.

3 De keuze van Wim (15 minuten) In het stripboek spelen de keuzes en dilemma’s van de hoofdpersonen een belangrijke rol. Iedere persoon reageert verschillend.

Tags:

  Anne, Frank, Anne frank

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Op Ontdekking vmbo werkschrift ... - Anne Frank in …

1 1 Het stripboek In de strip ontvouwt zich tegen de achtergrond van de Duitse bezetting het verhaal van het gezin van Dort. De hoofdpersonen en hun keuzes tijdens de oorlog vormen de rode draad. Historisch klopt alles in de strip en belangrijke gebeurtenissen en figuren spelen een rol. Ook de bezetting van Nederlands-Indi komt aan de orde. Onderwerpen die wel behandeld worden, maar die niet centraal staan zijn de oorzaken voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de werkschrift Het werkschrift is gemaakt ter verdieping van de stof in de strip De Ontdekking . De hoofdper-sonen en hun keuzes tijdens de oorlog vormen de rode draad. De opdrachten zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten uit het havo en vwo en zijn daar getest.

2 Bij sommige opdrachten hebben leerlingen het internet nodig. De meeste opdrachten hebben een verdiepingsvraag, voor het geval u uitgebreider met een thema aan de slag wilt gaan. De digitale lesBij het stripboek De Ontdekking en het werkschrift is een digitale schoolbord les ontwikkeld. De les biedt verdieping en onder-steunt docenten in het klassikaal bespreken van de opdrachten uit het werkschrift . In deze handleiding vindt u verwijzingen naar de digitale les. De digitale les De Ontdekking staat online: en bestellenMeer lesmateriaal over de strip vindt u op Ook kunt u hier bestellingen plaatsen voor de strips en het werkschrift . Verder is er informatie te vinden over trainingen voor docenten.

3 VoorbereidingHet kost leerlingen ongeveer een uur om het stripboek te lezen. Om met het werkschrift te kunnen werken moeten leerlingen de strip uitgelezen hebben. Bekijk samen voor het lezen van het stripboek de animatiefilm in de digitale s1) Basiskennis WOIIIn de strip volgen historische gebeurtenissen elkaar op en worden er veel begrippen gebruikt. Sommige leerlingen hebben moeite om een overzicht te krijgen over de bezet-tingstijd en om de verschillende begrippen te begrijpen. Om de basiskennis van leerlingen over de bezetting te verdiepen staan er twee opdrachten in het werkschrift . 2) Begrip stripverhaalDe complexiteit van het stripverhaal is voor sommige leerlingen moeilijk te doorgronden.

4 Er gebeurt veel en verschillende verhaallijnen lopen door elkaar. Toch moeten leerlingen het verhaal kunnen volgen om de opdrachten te maken. Er zijn vier opdrachten die ten doel hebben bepaalde aspecten van het strip-verhaal te verduidelijken. 3) Reacties op de bezettingIn de strip spelen de keuzes en dilemma s van de hoofdpersonen en hun reacties op de bezetting een centrale rol. Wim ging bijvoorbeeld bij het verzet, terwijl zijn broer Theo collaboreerde met de nazi s. Ook de vraag waarom mensen bepaalde keuzes hebben gemaakt is belangrijk. Waarom besloot Theo hiertoe en waarom heeft Wim een andere keuze gemaakt? Over deze the-matiek zijn er vier opdrachten gemaakt.

5 OpdrachtenWat is een goed moment om het stripboek te gebruiken in een lessenserie over de oorlog? Het kan als leerlingen al meer weten over de aanloop tot het uitbreken van de oorlog. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de geschie-denismethode en neem de strip voor het gedeelte over de bezetting van Nederland. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de strip te gebruiken als start voor een lessenserie over de Tweede kleuren ( thema 2 10 min. )In de strip gebeurt erg veel. Deze opdracht is bedoeld om leerlingen het verhaal terug te laten brengen tot de kern, door ze te laten bedenken wie en wat de belangrijkste rol hebben gespeeld in het verhaal.

6 Er is niet n juist antwoord, het gaat om de mening van de leerlingen. Gebruik in de lesLeerlingen kleuren drie voorwerpen of personen op de kleurplaat, of geven ze een voor verdiepingInventariseer op het bord welke voorwerpen het meeste gekozen zijn. Vraag een aantal leerlingen om hun keuze toe te lichten. Laat leerlingen bedenken waarom er veel dezelfde voorwerpen en personen gekozen zijn. Tijdbalk (10 minuten)Leerlingen schrijven het nummer van de strip-plaatjes op de juiste plaats in de tijdbalk om een overzicht te krijgen van enkele belangrijke gebeurtenissen. Maak bij het bespreken van de opdracht gebruik van de tijdbalk in de les voor het digitale aantal belangrijke gebeurtenissen noemen in de periode 1933-1945 en deze op een tijdbalk tijdbalk digitale lesJaartal nummer van het plaatje:1933 81935 111938 11939 31940 51941 71942-februari 141942-juli 91943-januari 61943 41944-juni 121944-september 2winter 1944- 45 101945 13Op Ontdekkingvmbo werkschrift Docentenhandleiding2 Stamboom (10 minuten)De stamboom kan in tweetallen worden gemaakt.

7 Gebruik de digitale les tijdens het bespreken van de de biografie moet de mening van leerlingen over een persoon duidelijk zijn. Theo en vader van Dort worden waarschijnlijk niet vaak gekozen, omdat zij in de ogen van de meeste leerlingen fout waren. LeerdoelenLeerlingen krijgen meer inzicht in de structuur van de familie van Verdiepingsopdracht (30 minuten)Leerlingen kunnen een stamboom maken van hun eigen familie en onderzoeken wat hun familie tijdens de oorlog heeft meegemaakt, bij-voorbeeld door een familielid te interviewen. Echt gebeurd (20 minuten)Leerlingen werken met enkele historische bronnen en foto s die gebruikt zijn bij de ont-wikkeling van de strip.

8 In de strip zoeken ze de tekeningen op die bij de foto s horen. Daarna lezen ze hoe iemand destijds de situatie op de foto heeft ervaren en geven hun mening beter beseffen dat het stripverhaal de werke-lijkheid goed benadert. oefenen met het werken met historische foto s en geschreven Echt gebeurd werkschrift pagina s 4, 5, 6 en 10De juiste strippagina s zijn: vraag 1 12 (Kindertransport)* vraag 2 15 (bombardement op Rotterdam) vraag 3 18 (Februaristaking) vraag 4 11 (Kristallnacht)*vraag 5 34 (Westerbork) * In de digitale les zijn bij Echt gebeurd twee andere historische beelden opgenomen: Theo die als vrijwilliger in het Duitse leger gaat vechten (pagina 23) en een aanslag van het verzet op een politieagent (pagina 39).

9 Getuigen van de oorlogIn de digitale les zijn onder de titel Getuigen van de oorlog korte verhalen te beluisteren. Hoewel De Ontdekking een fictief verhaal is tonen de bronnen aan dat de gebeurtenissen echt gebeurd en Helena (15 minuten)Via Esther en Helena verdiepen leerlingen zich in discriminatie en de omschrijven wat discriminatie inhoudt. enkele voorbeelden geven van discriminatie van joden tijdens WOII. enkele stappen in het proces van de Joden-vervolging onderscheiden. de ervaring van Esther in de strip vergelijken met andere ministrip maken ( werkschrift pagina 8)Sommige leerlingen hebben moeite om de verhaallijn te volgen, of is het niet gelukt om de strip uit te lezen.

10 Daardoor gaat soms de clou van de strip aan ze voorbij. Dat werkt demoti-verend en kan een obstakel zijn om de andere opdrachten goed te kunnen maken. Door zelf op pagina 8 van het werkschrift een kleine strip over de Ontdekking van Jeroen te maken raken leerlingen weer bij en begrijpen ze de essentie van het in de les Leerlingen knippen de plaatjes los en leggen ze op de juiste plaats. Daarna plakken ze de plaatjes vast. Vervolgens tekenen ze het laatste plaatje en bedenken een passende titel. Mogelijke antwoorden digitale lesVraag verschil ervaring van TedVriendschappen gingen stuk, geen enkele vorm van solidariteit van leerlingen of leraren, totale striptekeningen / woorden 1 Esther met ster / isolatie 2 Doorgangskamp Westerbork / deportatie 3 Concentratie- en vernietigingskamp / moordVraag verzet door familie van EstherVan nazi-Duitsland naar Nederland gevlucht, geprobeerd naar Engeland te vluchten, geprobeerd onder te duiken.


Related search queries