Transcription of PANDUAN PERMOHONAN PERMIT
1 1|P a g ePANDUAN PERMOHONAN PERMITSELAMAT DATANG KE SISTEM PERMOHONAN ATAS TALIAN e- PERMIT SPAN!!Dokumen ini akan menerangkan bagaimana untuk melaksanakan proses permohonanpermit melalui sistem e- PERMIT akan berpandukan fungsi dan operasibagi setiap antaramuka pengguna dan langkah terperinci akan diterangkan. Melaluipendekatan ini, ianya akan memudahkan lagi proses pemahaman pembaca. Secarakesimpulannya, dokumen ini merangkumi penerangan mengenai topik-topik PERMOHONAN PERMIT PERMOHONAN Tambah PERMOHONAN Pembaharuan PermitbPENDAHULUAN2|P a g ePANDUAN PERMOHONAN mula menggunakan sistem e- PERMIT , sila pastikan url yang anda gunakanadalah seperti berikut: : Laman SPAN e- PERMIT adalah sesuai untuk resolusi 1044 x 900 dengansokongan paparan Interent Explorer versi skrinLogin, sila masukkan maklumat login dan kata laluan.
2 Kemudian klik |P a g ePANDUAN PERMOHONAN akan memaparkan skrin akan dipaparkan dengan dua pilihan PERMIT Memperbaharui pemohon yang ingin memohon PERMIT baru dari kategori B, C, D and E buatpertama kalinya dengan SPAN, sila klik butangMulaseperti di akan memaparkan skrinKategori |P a g ePANDUAN PERMOHONAN PERMIT5|P a g ePANDUAN PERMOHONAN ini akan menyenaraikan kategori PERMIT yang ditawarkan olehSuruhanjayaPerkhidmatan Air Negarakepada pemohon yang melihat syarat-syaratbagi setiap kategori PERMIT , anda hendaklah klik pada pautanMaklumat Lanjutseperti di anda klik pada pautanMaklumat Lanjut.
3 Sistem akan memaparkan satuskrin yang akan menyenaraikan maklumat mengenai kategori PERMIT tersebut untukpemohon mengetahui syarat-syarat untuk memohon PERMIT tersebut. Maklumat yangdipaparkan adalah seperti Semak (Checklist Items) Fi (Fi Proses dan Fi PERMIT )6|P a g ePANDUAN PERMOHONAN menutup skrin tersebut, klik pada pautanClosepada bahagian atas kananskrin. pengguna juga boleh menekan kekunci Esc untuk menutup skrin pemohon dapat memenuhi syarat-syarat yang diperlukan dan ingin membuatpermohonan, sila klik pada akan memaparkan mesej peringatan yang menyatakan bahawa setiappenyerahan permohonon perlu disertakan dengan bayaran fi proses terlebih boleh membuat bayaran fi proses melalui cara Wang Pos, Kiriman Wang,Bank Draf, Cek atau Perbankan Internet.
4 Bagi bayaran secara manual seperti WangPos, Kiriman Wang, Bank Draf dan Cek, anda perlu memberi maklumat no rujukanbayaran yang betul. Kegagalan pemohon untuk memberikan nombor rujukan yangbetul boleh menyebabkan PERMOHONAN dibatalkan secara menutup skrin peringatan ini, sila klik pada pautanClosepada bahagian ataskanan skrin atau dengan menekan |P a g ePANDUAN PERMOHONAN , sistem akan memaparkan skrinBorang PERMOHONAN PERMIT BaruSecara Online. Skrin ini memerlukan anda untuk memasukkan maklumat asasmengenai syarikat atau individu yang ingin pertama yang perlu dibuat oleh anda adalah memilih jenis pemohon.
5 Inikerana maklumat yang diperlukan adalah berbeza jika pemohon adalah individu ataupun syarikat. Jika pemohon adalah Syarikat, skrin adalah seperti di , jika pemohon adalah Individu, skrin yang akan dipaparkanadalah seperti berikut:8|P a g ePANDUAN PERMOHONAN isikan maklumat yang tertera pada skrin bertanda*adalahmedan yangwajib diisi. Sistem tidak akanmembenarkanandauntuk mendaftar jikaterdapatmedan-medan wajib yang bertanda**menandakan anda hanya perlu memasukkanmaklumat pada salah satu daripada medan yang bertanda**.
6 Kesemua medan wajib telah diisi, sila klik pada akan memaparkan skrinPermit Dipohonuntuk membolehkan anda memilihpermit- PERMIT yang ingin dipohon. untuk memilih PERMIT , klik pada akan dipaparkan dengan panel di bawah pilih PERMIT beserta negeri yang ingin dipohon untuk melaksanakan untuk menutup panel tersebut tanpa menyimpanmaklumat ke dalam pangkalan mengesahkan pilihan andadanmenyimpanmaklumat PERMIT tersebut di dalam pangkalan data. Jika maklumat berjayadisimpan, sistem akanmenutup panel tersebutdan memaparkan maklumatpermit tersebut seperti di bawah :9|P a g ePANDUAN PERMOHONAN ingin memohon untuk lebih dari satu PERMIT , sila klik pada butangTambahPermituntuk menambah PERMIT laindan ulangi Langkah menghapuskan PERMIT yang telahdipilih, sila klik pada kotak pilihandi sebelahpermit yang ingin dihapuskan.
7 Kemudian, klik pada akanmemaparkan mesej berikut jika hapus berjaya anda telah selesai memilih PERMIT yang ingin dipohon, sila klik pada butangSeterusnyauntuk ke skrin |P a g ePANDUAN PERMOHONAN yang akan dipaparkan adalah skrinMaklumat isikan maklumat yang tertera pada skrin yang bertanda*adalahmedan yangwajib diisi. Sistem tidak akanmembenarkanandauntuk mendaftar jikaterdapatmedan-medan wajib yang bertanda**menandakan anda hanya perlu memasukkanmaklumat pada salah satu daripada medan yang bertanda**.
8 Memuatnaik dokumen, sila lakukan langkah padaBrowseuntuk memilih fail yang ingin padaSimpanuntuk mengesahkan muatnaik. Jika muatnaikBerjaya, nama dokumen tersebut akan dipaparkan pada menutup panel kemasukkan data klik pada |P a g ePANDUAN PERMOHONAN pada butang Seterusnya untuk ke skrinBayaran PERMOHONAN PERMOHONAN Permitmenyenaraikan fi proses dan fi PERMIT bagisetiap jenis PERMIT yang telah dipilih. Pada skrin ini, anda dikehendaki untukmembayar fi proses terlebih dahulu untuk membolehkan PERMOHONAN anda diprosesoleh pihak SPAN.
9 Fi PERMIT hanya perlu dibayar jika PERMOHONAN anda telah diprosesdan beberapa cara yang dibenarkan untuk membuat bayaran Internet melalui Internet melalui ingin membuat bayaranfi prosesmelalui Wang Pos,Kiriman Wang, Bank Drafatau Cek, sila pilih pada cara bayaran yang ikuti langkah di bawahuntuk memasukkan maklumat klik pada pautanBuat Bayaranpada setiap jenis PERMIT yang dipohon. Satupanel untuk memasukkan maklumat bayaran akan dipaparkan seperti di |P a g ePANDUAN PERMOHONAN masukkan no rujukan bayaran dan juga amoun bayaran.
10 Kemudian klik padamana-mana butang menyimpan maklumat bayaran di pangkalan data menutup panel memadamkankemasukkan ulangi langkah 32-33 untuk setiap PERMIT jika anda memohon untuk lebihdaripada satu memastikan yang jumlah bayaran yang anda masukkan hendaklah samadenganjumlah fi proses yang dinyatakan oleh sistem. Sistem tidak akanmembenarkan anda untuk ke skrin yang berikutnya jika jumlahnya tidak |P a g ePANDUAN PERMOHONAN ingin membuat bayaranfi prosesmelaluiPerbankan Internet, anda perlumempunyai akaun Perbankan Internet.