Example: quiz answers

Per Øverland Historieglimt fra Lade og Lademoen …

Per verland Historieglimt fra Lade og Lademoen Andre samling Lademoen kirkes sm skrifter nr. 9. ISBN 82-92176-75-6. ISSN 1502-4547. Tilegnet min datter Anne Christine. Nytt opptrykk 2007. Trondheim 2005. 1. 2. Forord Det f rste heftet med Historieglimt ble godt mottatt. Det er blitt trykket i flere opplag fordi det raskt ble utsolgt selv om det nesten ikke ble reklamert for det. Stort sett ble det bare lagt frem til salg bak i kirken. Etter nske fra redaksjonen av Menighetsblad for Lade og Lademoen har jeg fortsatt skrive korte Historieglimt fra utvalgte steder p Lade og Lademoen fra ulike tider. Planen var at menighetsbladet skulle bringe et glimt i hvert nummer av bladet.

1 Per Øverland Historieglimt fra Lade og Lademoen Andre samling Lademoen kirkes småskrifter nr. 9 ISBN 82-92176-75-6 ISSN 1502-4547 Tilegnet min datter Anne Christine.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Per Øverland Historieglimt fra Lade og Lademoen …

1 Per verland Historieglimt fra Lade og Lademoen Andre samling Lademoen kirkes sm skrifter nr. 9. ISBN 82-92176-75-6. ISSN 1502-4547. Tilegnet min datter Anne Christine. Nytt opptrykk 2007. Trondheim 2005. 1. 2. Forord Det f rste heftet med Historieglimt ble godt mottatt. Det er blitt trykket i flere opplag fordi det raskt ble utsolgt selv om det nesten ikke ble reklamert for det. Stort sett ble det bare lagt frem til salg bak i kirken. Etter nske fra redaksjonen av Menighetsblad for Lade og Lademoen har jeg fortsatt skrive korte Historieglimt fra utvalgte steder p Lade og Lademoen fra ulike tider. Planen var at menighetsbladet skulle bringe et glimt i hvert nummer av bladet.

2 Annen hver gang skulle glimtet v re fra Lade med de mellomliggende gangene fra Lademoen . Flere forhold skiplet denne planen i den f rste samlingen. Det kan en merke p emner og rekkef lge. Av og til har historieglimtet blitt utsatt til neste nummer av menighetsbladet av mangel p . plass. I denne andre samlingen er en stor del av bidragene skrevet av andre forfattere. Bidragene er hentet fra Menighetsblad for Lade og Lademoen fra 1990 og fremover. For dette heftet er jeg derfor b de redakt r og forfatter. Utvalget av Historieglimt var og er ogs i denne andre samlingen noe tilfeldig. Blikket har hoppet frem og tilbake i tiden.

3 Blikket har festet seg ved likt og ulikt uten noe annet system enn fors ke finne emner som kunne interessere leserne og holde oppmerksomheten fangen en kort stund. H pet er likevel at en og annen leser synes hun eller han finner et gullkorn som kan lyse litt opp i hverdagen. Historien er jo fortellingen om hva vi, og alle de som gikk foran oss, har brukt tid og krefter til. Det er fortellingen om hva som ble bygd og utviklet og som vi utvikler videre og bygger videre p . Historien g r stadig videre. Den m . stadig nyskrives og fortsetter stadig f nye emner fordi nye tider bringer endringer og stiller stadig nye sp rsm l.

4 Derfor kan sm glimt som dette streife b de velkjent stoff og ta opp sm ting som mange kan overse, men som kan v re viktige nok. Denne samlingen er tilegnet min datter Anne Christine, som i flere r arbeidet p Lademoen hjem for gamle. Universitetet p Dragvoll onsdag den 20. april 2005. Per verland Bare skrivefeil er rettet i det nye opptrykket. Onsdag den 9. mai 2007. 3. 4. Innholdsfortegnelse Forord 3. Innholdsfortegnelse 5. Innledning 7. Bydelsplan. Det fremtidige Lade, Leangen og Rotvoll 9. Naturstien p Lade 10. Lademoen rundt med hest og vogn i 1997 10. Lade i sagaene 12. Olavsg rdens kapell p Dalen 13. Den nye herren til Lade g rd, Odd Reitan 14.

5 Et lokalhistorisk praktverk om Lademoen 15. Minnekapellet p Sj menns Aldershjem p Lade 16. Ladeveien 5, eiendommen Sandstad og s sknene Pedersen 18. Nye kirketekstiler til Lade kirke 19. Dora er 60 r 20. Furulund Bo- og Treningssenter p Lade 22. Da Lademoen barnehage evakuerte i aprildagene 1940 23. Litt om Kristine Holm, 'tante Kikki' 26. Lademoen barnehage fylte 75 r i 1968 26. Trondhjem Asylselskap fylte 150 r i 1977 30. Lademoen barnehage feiret sitt 110 rs jubileum i 2003 33. Kirken p stmarka Sykehus p Lade 34. Lademoen kirkes guttekor ble 25 r i 1975 35. KA-Senteret konkurs 36. Kirkelig Aktivitetssenter p Lade 37.

6 Gjenkj p av KA-Senteret 41. 30 rs jubileum for Hjelpeforeningen for fattige syke 42. Menighetss strenes hjelpeforening ble 90 r i 1990 43. Bakkestrandens Bedehus ble 50 r i 1936 44. Altertavlen i Lade kirke 46. Lademoen Bydelshus i 1991 47. De fiolette paramenter i Lade kirke 48. Et glimt fra Lademoen hjem for gamle i 1960 51. Lademoen hjem for gamle ble 50 r i 1969 52. H ytidelig jubileum ved Lademoen hjem for gamle i 1969 56. Laugsand leilighetsbygg p Voldsminde stod ferdig i 1966 57. Planen om Laugsand Aldershjem Laugsand II i 1999 58. Lade diakoniforening fylte 50 r i 2002 59. Altertavla i Lademoen kirke 61. Lademoen kirkes sm skrifter 63.

7 5. 6. Innledning Hele v rt omr de har en spennende historie. Det gjelder Lade med sin lange utviklingen fra hjemstedet for Ladejarlene og de mange havnene med lager (Ladir betyr ladestedene eller lagerstedene for handel) til dagens Lade med boliger, industri, skoler, handel og omr der for rekreasjon. Det gjelder ikke mindre Lademoen fra den gang omr det var dominert av en rekke g rder med jordbruk og husdyr. Lademoen hadde til og med sentrumsfunksjoner for Strinda herred. Det er n en stor og sentrumsn r bydel i byen Trondheim. Utvalget av emner for glimtene er tilfeldige, men nesten alle kan gi en innfallsport til finne mer om det en fatter interesse for i de store historieverkene som byen v r kan glede seg over.

8 Denne innledningen vil oppmuntre leserne til oppdage de store skatter som omr dets historie skjuler. I v re dager blir flere og flere oppmerksom p at den lokale historien har betydning for oss. Her skal vi peke p to sider av den betydningen historien kan ha. Den kan for det f rste kaste lys over v re n re omgivelser og l re oss . sette mer pris p dem. Det er s lett ergre seg over det som er gr tt og trist og det som er ustelt eller ligger og slenger. Dess mer vi kjenner til det som har st tt her tidligere og s rlig det folk har strevet med her i tidligere tider, dess mer interessant kan det bli leve her. Med litt historiske kunnskaper kan vi utvikle fantasien og se det livet som har utspilt seg der vi n lever og virker.

9 Kj rer vi i Haakon den syvendes gate kan vi se flyene som letter og lander p Lade flyplass under og etter krigen 1940-45. Spaserer vi Mellomveien forbi hallen der ivrige ungdommer ver seg p skateboard, s kan vi h re hestene til hesteomnibussen knegge utenfor stallen sin p Voldsminde fra f r 1901. Gjennom nesten hundre r hadde sporveien (den elektriske= trikken) sin endestasjon her. For det andre kan kjennskap til n rmilj ets historie gi oss identitet. Du og jeg er ikke f rst og fremst verdensborgere eller nordmenn. Vi er nok f rst og fremst mennesker som er preget av v r oppvekst, skolegang, arbeidsplass og ikke minst bosted.

10 Der vi bor og der v re barn vokser opp, der blir vi preget av omgivelsene og alt vi opplever av godt og vondt. Samtidig som livet glir forbi oss, r etter r, endrer virkeligheten seg. Vi blir en del av historien. Den lokale historie er ikke bare det som skjedde. Historie er noe som stadig skapes. Det er store variasjoner fra sted til sted i v re omr der. Det er ikke bare den store spennvidden mellom Ladehalv ya med sitt preg og Lademoen med sitt s rpreg. Innenfor hvert av disse hovedomr dene er ogs variasjonene store. Sitter en oppe i et av haveanleggene ved Ringve g rd og ser utover fjorden og gr narealene mot nord, s kan en p en m te stanse tiden og gjerne forestille seg at en fl te med vikingskip kan dukke opp i horisonten.


Related search queries