Example: dental hygienist

PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT I …

Na osnovu lana 59. ZAKONA o POREZU na DOBIT ( Slu bene novine Federacije Bosne i Hercegovine , br: 97/07 i 14/08) federalni ministar finansija-federalni ministar financija d o n o s i PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT I OSNOVNA ODREDBA lan 1. Ovim pravilnikom bli e se razra uje primjena odredbi ZAKONA o POREZU na DOBIT ( Slu bene novine Federacije Bosne i Hercegovine , br: 97/07 i 14/08, u daljem tekstu: Zakon) i metodologija utvr ivanja osnovice poreza na DOBIT , utvr uju najvi e porezno priznate stope amortizacije stalnih sredstava, propisuje obrazac poreznog bilansa, obrazac prijave poreza na DOBIT , obrazac prijave poreza po odbitku i ostali potrebni obrasci, te ure uju druga pitanja primjene ZAKONA prilikom oporezivanja dobiti na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

Zakona o porezu na dobit („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, br: 97/07 i 14/08) federalni ministar finansija-federalni ministar financija d o n o s i . PRAVILNIK . O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT. I OSNOVNA ODREDBA . Član 1. Ovim pravilnikom bliže se razrađuje primjena odredbi Zakona o porezu

Tags:

  Zakona, Porezu, Zakona o porezu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT I …

1 Na osnovu lana 59. ZAKONA o POREZU na DOBIT ( Slu bene novine Federacije Bosne i Hercegovine , br: 97/07 i 14/08) federalni ministar finansija-federalni ministar financija d o n o s i PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOBIT I OSNOVNA ODREDBA lan 1. Ovim pravilnikom bli e se razra uje primjena odredbi ZAKONA o POREZU na DOBIT ( Slu bene novine Federacije Bosne i Hercegovine , br: 97/07 i 14/08, u daljem tekstu: Zakon) i metodologija utvr ivanja osnovice poreza na DOBIT , utvr uju najvi e porezno priznate stope amortizacije stalnih sredstava, propisuje obrazac poreznog bilansa, obrazac prijave poreza na DOBIT , obrazac prijave poreza po odbitku i ostali potrebni obrasci, te ure uju druga pitanja primjene ZAKONA prilikom oporezivanja dobiti na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija).

2 II POREZNI OBVEZNIK 1) Oporezivanje rezidenta lan 2. Obveznik poreza na DOBIT je pravno lice - rezident Federacije u skladu sa l. 2., 3. i 4. ZAKONA , za DOBIT ostvarenu u Federaciji i izvan Federacije. lan 3. (1) Ako pravno lice iz lana 3. stav 1. ta ka 3. ZAKONA ostvari prihod obavljanjem djelatnosti koja nije u vezi s njegovom registrovanom djelatno u, na te prihode je du an obra unati i platiti porez na DOBIT na na in na koji porez na DOBIT utvr uju i pla aju porezni obveznici koji obavljaju djelatnost radi sticanja dobiti, izuzev onih prihoda koje je prema drugim propisima stjecatelj prihoda du an vratiti u bud et i fond.

3 (2) Lice iz stava 1. ovog lana utvr uje svoju oporezivu DOBIT na bazi prihoda koji lanom 3. stav 1. ta ka 3. ZAKONA nisu izuzeti od oporezivanja, odnosno rashoda koji su povezani s ostvarivanjem tih prihoda. 2) Oporezivanje nerezidenata lan 4. (1) Nerezidentu - pravnom licu iz lana 4. stav 2. ZAKONA oporezuje se DOBIT koja je ostvarena obavljanjem djelatnosti preko poslovne jedinice koja je registrovana na teritoriji Federacije ili koje se po drugom osnovu smatraju poslovnom jedinicom u skladu sa Zakonom. (2) Odredbe stava lana ne primjenjuju se na poslovne jedinice iz Republike Srpske i Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Br ko Distrikt).

4 (3) Svoju poslovnu jedinicu u Federaciji i druge vidove poslovanja koji se smatraju poslovnom jedinicom u skladu sa Zakonom, pravno lice - nerezident iz stava 1. ovog lana je du an registrovati kod Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Porezna uprava). (4) Nerezidentu ije je sjedi te, uprava van teritorije Bosne i Hercegovine, koji nema poslovnu jedinicu u Federaciji i koje se nije registrovalo kod Porezne uprave u smislu stava 3. ovog lana, oporezuje se prihod koji je ostvario povremenim obavljanjem djelatnosti ili pru anjem usluga na teritoriji Federacije u skladu sa Zakonom.

5 (5) Pod uslugama nerezidenta - lica iz stava 4. ovog lana se podrazumijevaju i usluge izvr ene van teritorije Bosne i Hercegovine, a koje se na osnovu ispostavljene fakture ili po drugom osnovu napla uju od rezidenta Federacije. (6) Prihod iz st. 4. i 5. ovog lana oporezuje se porezom po odbitku. lan 5. (1) Pru anje usluga du e od tri mjeseca iz lana 5. stav 2. alineja 8. ZAKONA , smatra se period du i od tri mjeseca uzastopno u periodu od 12 mjeseci, u kojem jedan mjesec slijedi drugi, dakle u kontinuitetu, pri emu se prekid do sedam dana ne smatra prekidom kontinuiteta. Kontinuitet od tri mjeseca zaredom ra una se u periodu trajanja projekta, neovisno o broju u esnika u projektu.

6 (2) Ako ista pravna lica ili vi e lica ispuni uslove iz stava 1. ovog lana na jednom i s njim povezanom projektu, te steknu status poslovne jedinice, a uporedo radi i na drugim nepovezanim projektima, ali kra i period od propisanog u stavu 1. ovog lana, poslovna jedinica je obveznik poreza na DOBIT i za sve druge projekte. (3) Usluge koje pru a nerezident rezidentu Federacije po potrebi, putem telefona ili elektronske po te (bez fizi kog prisustva), a usluga se pla a na osnovu ugovora o pla anju takve usluge, iako traje du e od tri mjeseca, ne smatra se poslovnom jedinicom. (4) Period od 12 mjeseci iz stava 1. ovog lana, podrazumijeva kalendarsku godinu.

7 III POREZNA OSNOVICA lan 6. (1) Utvr ivanje porezne osnovice iz lana 7. ZAKONA , kao oporezive dobiti, vr i se u poreznom bilansu uskla ivanjem ra unovodstvene dobiti iskazane u bilansu uspjeha. (2) Porezni bilans sadr i porezno dopustive rashode i neoporezive prihode za iste pozicije sadr ane u bilansu uspjeha na osnovu kojih se utvr uje porezna osnovica, kao i ostale pozicije koje uti u na visinu oporezive dobiti ili poreznog gubitka, visinu poreza na DOBIT i iznos obra unatog poreza na DOBIT prije i poslije umanjenja za porezne poticaje. lan 7. (1) Kapitalnim dobicima iz lana 7. stav 4. ZAKONA , koji uve avaju oporezivu DOBIT u periodu u kome su iskazani, smatraju se svi oni iznosi koji direktno uve avaju akumuliranu ili teku u DOBIT u bilansu stanja, u skladu sa MRS/MSFI.

8 (2) U smislu lana 7. stav 4. ZAKONA i stava 1. ovog lana, kapitalni gubici koji direktno umanjuju akumuliranu ili teku u DOBIT u bilansu stanja, umanjuju i oporezivu DOBIT u periodu u kome su iskazani u skladu sa MRS/MSFI. lan 8. (1) DOBIT u postupku likvidacije podlije e oporezivanju u skladu sa lanom 27. ZAKONA . (2) DOBIT u postupku likvidacije zavisnog privrednog dru tva, koja je oporezovana u skladu sa stavom 1. ovog lana, isklju uje se od oporezivanja kod mati nog privrednog dru tva. (3) Gubici koje mati no privredno dru tvo iska e u postupku likvidacije zavisnog privrednog dru tva u smislu lana 29.

9 ZAKONA , ne priznaje se kao porezno dopustivo umanjenje porezne osnovice kod mati nog privrednog dru tva. (4) Zavisno privredno dru tvo u smislu ovog pravilnika podrazumijeva privredno dru tvo u kojem mati no privredno dru tvo ima najmanje 90% udjela ili dionica. 1) Uskla ivanje rashoda lan 9. (1) Porezni bilans sadr i porezno priznate rashode za iste pozicije sadr ane u bilansu uspjeha u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom. (2) Ako bilans uspjeha, sa injen prema propisima o ra unovodstvu i MRS/MSFI, sadr i pozicije rashoda koje nisu u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom, obveznik poreza je du an sastaviti pregled razlika izme u iznosa pojedinih bilansnih pozicija utvr enih prema Zakonu i ovom pravilniku i iznosa tih pozicija utvr enih prema ra unovodstvenim propisima.

10 Lan 10. (1) Pod tro kovima zarada, odnosno ostalim primanja koji uve avaju osnovicu poreza na DOBIT u smislu lana 10. stav 1. ZAKONA podrazumijevaju se ona osobna primanja zaposlenih i drugih fizi kih lica koja se isplate iznad iznosa koji je oslobo en oporezivanja u skladu sa posebnim propisima. (2) Pod primanjima zaposlenih i drugih fizi kih lica koja poti u iz raspodjele dobiti koja uve avaju osnovicu poreza na DOBIT u smislu lana 10. stav 2. ZAKONA podrazumijevaju se osobna primanja iz osnova dobiti koja su iskazana kao rashodi u skladu sa MRS 19. lan 11. (1) Pod reprezentacijom iz lana 11. stav 1. ZAKONA podrazumijevaju se izdaci za: ugo enje, poklone, odmor, rekreaciju i razonodu, najam ku a za odmor, kori tenje teniskih igrali ta, golf terena, bazena, iznajmljivanje jahti i sl.


Related search queries