Example: stock market

PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK …

PRAVILNIK o PRIMJENI ZAKONA o POREZU na DOHODAK FEB dd Sarajevo A urirano: Na osnovu lana 31. stav (1), lana 36. stav (2) i lana. ZAKONA o POREZU na DOHODAK ("Slu bene novine Federacije BiH", br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), federalni ministar finansija-federalni ministar financija, donosi PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE Odjeljak A. Uvodne napomene lan 1. (Predmet pravilnika) (1) Ovim pravilnikom detaljnije se propisuje primjena odredaba ZAKONA o POREZU na DOHODAK (u daljem tekstu: Zakon), na in utvr ivanja oporezivog dohotka, na in utvr ivanja godi nje porezne osnovice, na in obra unavanja i pla anja poreza na DOHODAK , kriteriji pla anja poreza na DOHODAK od samostalnih djelatnosti u godi njem pau alnom iznosu, oblik i na in vo enja porezne kartice, oblik i na in popunjavanja poreznih prijava i drugih evidencija, oblik i sadr aj poslovnih knjiga i evidencija na osnovu kojih se utvr uje DOHODAK od samostalnih djelatnosti, na in obra una ubrzane amortizacije, oblik i sadr aj evidencija o dobicima koji se daju u nagradnim igrama i igrama na sre u i dr.

Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak FEB dd Sarajevo Ažurirano: 20.06.2021. Na osnovu člana 31. stav (1), člana 36. stav (2) i člana. Zakona o porezu na dohodak ("Službene novine Federacije BiH", br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), federalni ministar finansija-federalni ministar financija, donosi PRAVILNIK

Tags:

  Porezu, Dohodak, O porezu na dohodak

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK …

1 PRAVILNIK o PRIMJENI ZAKONA o POREZU na DOHODAK FEB dd Sarajevo A urirano: Na osnovu lana 31. stav (1), lana 36. stav (2) i lana. ZAKONA o POREZU na DOHODAK ("Slu bene novine Federacije BiH", br. 10/08, 9/10, 44/11, 7/13 i 65/13), federalni ministar finansija-federalni ministar financija, donosi PRAVILNIK O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DOHODAK POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE Odjeljak A. Uvodne napomene lan 1. (Predmet pravilnika) (1) Ovim pravilnikom detaljnije se propisuje primjena odredaba ZAKONA o POREZU na DOHODAK (u daljem tekstu: Zakon), na in utvr ivanja oporezivog dohotka, na in utvr ivanja godi nje porezne osnovice, na in obra unavanja i pla anja poreza na DOHODAK , kriteriji pla anja poreza na DOHODAK od samostalnih djelatnosti u godi njem pau alnom iznosu, oblik i na in vo enja porezne kartice, oblik i na in popunjavanja poreznih prijava i drugih evidencija, oblik i sadr aj poslovnih knjiga i evidencija na osnovu kojih se utvr uje DOHODAK od samostalnih djelatnosti, na in obra una ubrzane amortizacije, oblik i sadr aj evidencija o dobicima koji se daju u nagradnim igrama i igrama na sre u i dr.

2 (2) Sastavni dio ovog pravilnika su obrasci: Zahtjev za izdavanje porezne kartice (Obrazac PK 1001), Porezna kartica (Obrazac PK 1002), Obra unski list pla a (Obrazac OLP-1021), Mjese ni izvje taj o ispla enim pla ama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, pla enim doprinosima i akontaciji poreza na DOHODAK (Obrazac MIP-1023), Pojedina ni mjese ni izvje taj o ispla enim pla ama, obra unatim i upla enim doprinosima i POREZU na DOHODAK od nesamostalne djelatnosti (Obrazac PMIP 1024), Godi nji izvje taj o ukupno ispla enim pla ama i drugim li nim primanjima (Obrazac GIP-1022), Akontacija poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti (Obrazac AUG-1031), Akontacija poreza po odbitku na prihode od drugih samostalnih djelatnosti (Obrazac ASD -1032), Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva (Obrazac AMS-1035), Akontacija poreza po odbitku rezidenta (Obrazac APR-1036)

3 , Prijava poreza na DOHODAK od ulaganja kapitala, dobitke nagradnih igara i igara na sre u i porez po odbitku nerezidenata na prihode od povremenog obavljanja samostalne djelatnosti (Obrazac PDN-1033), Prijava poreza na prihod od imovine i imovinskih prava (Obrazac PIP-1034), Pregled prihoda i rashoda od iznajmljivanja nepokretne imovine (Obrazac PRIM -1054), Godi nja prijava dohotka od zajedni kog obavljanja samostalne djelatnosti (Obrazac GPZ-1052), Specifikacija za utvr ivanje dohotka od samostalne djelatnosti (Obrazac SPR-1053), Zahtjev za utvr ivanje mjese nog pau alnog iznosa (Obrazac ZMP-1055), Knjiga prihoda i rashoda (Obrazac KPR-1041), Knjiga prometa (Obrazac KP-1042), Popisna lista dugotrajne imovine (Obrazac PLDI-1043), Evidencija potra ivanja i obaveza (Obrazac EPO-1044) i Godi nja prijava poreza na DOHODAK (Obrazac GPD-1051). (3) Sastavni dio ovog pravilnika su i ANEX 1. Uputstvo za popunjavanje Zahtjeva za izdavanje porezne kartice (Obrazac PK 1001), ANEX 2.

4 Uputstvo za popunjavanje Mjese nog izvje taja o ispla enim pla ama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, pla enim doprinosima i akontaciji poreza na DOHODAK (Obrazac MIP-1023), ANEX 3. Uputstvo za popunjavanje Pojedina nog mjese nog izvje taja o ispla enim pla ama, obra unatim i upla enim doprinosima i POREZU na DOHODAK od nesamostalne djelatnosti (Obrazac PMIP-1024) i ANEX 4. Uputstvo za popunjavanje Godi nje prijave dohotka od zajedni kog obavljanja samostalne djelatnosti (Obrazac GPZ-1052). lan 2. (Priroda poreza) Porez na DOHODAK predstavlja direktni porez koji se prikuplja od fizi kih lica u skladu sa odredbama ZAKONA u svim slu ajevima iz kojih je proizi ao oporezivi DOHODAK odnosno prihod. lan 3. (Pojmovi) (1) U smislu ovog pravilnika primjenjuju se slijede i pojmovi: a) pojam "lice" zna i svako fizi ko ili pravno lice; b) pojam "princip izvora" zna i da dr ava izvora ima prioritetno pravo da oporezuje imovinu koja se nalazi na njenoj teritoriji odnosno DOHODAK ili prihod koji je na njenoj teritoriji ostvaren.

5 C) pojam "nepokretna imovina" uklju uje imovinu koja ne mo e da promijeni svoj polo aj u prostoru, kao to su zgrade, zemlji te, i sl. d) pojam "neograni ena porezna obaveza" uklju uje pravo dr ave rezidentnosti da oporezuje prihod odnosno DOHODAK nezavisno od teritorije na kojoj je taj prihod odnosno DOHODAK ostvaren. e) pojam "ograni ena porezna obaveza" uklju uje pravo dr ave/entiteta na ijoj teritoriji je ostvaren prihod odnosno DOHODAK da oporezuje taj prihod odnosno DOHODAK . (2) Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku, a imaju rodno zna enje koriste se neutralno i odnose se jednako i za mu ki i za enski rod. (3) Na na in kori ten u ovom pravilniku, jednina uklju uje mno inu, a mno ina uklju uje jedninu, osim ako kontekst ne zahtijeva druga ije. Li na zamjenica "on" na isti na in uklju uje li nu zamjenicu "ona", a "njega" uklju uje "nju", osim ako kontekst ne zahtijeva druga ije. Odjeljak B. Porezni obveznik lan 4. (Neograni eni porezni obveznik) (1) Fizi ko lice koje ima prebivali te na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), predstavlja poreznog obveznika iz lana 2.

6 Stav (1) ta ka 1) ZAKONA . DOHODAK koji je ovo lice ostvarilo, nezavisno od teritorije na kojem je ostvarilo prihode, podlije e neograni enoj poreznoj obavezi. (2) Fizi ko lice koje ima boravi te na teritoriji Federacije, neprekidno ili sa prekidima od 183 ili vi e dana u bilo kojem poreznom periodu, predstavlja poreznog obveznika iz lana 2. stav (1) ta ka 1) ZAKONA . lan 5. (Ograni eni porezni obveznik) (1) Fizi ko lice koje ima prebivali te ili stalno boravi te van teritorije Bosne i Hercegovine, a DOHODAK od samostalne djelatnosti iz lana 12. stav (2). ta .1), 2) i 3) i stav (4) ZAKONA , smatra se poreznim obveznikom u smislu lana 2. stav (1) ta ka 2) ZAKONA . (2) Fizi ko lice koje ima prebivali te ili stalno boravi te van teritorije Bosne i Hercegovine, a DOHODAK od nesamostalne djelatnosti ostvaruje kao zaposlenik kod pravnog ili fizi kog lica koje ima sjedi te na podru ju Federacije, smatra se poreznim obveznikom u smislu lana 2.

7 Stav (1) ta ka 3) ZAKONA . (3) Obveznik poreza na DOHODAK u smislu lana 2. stav (1) ta ka 4) ZAKONA , smatra se i fizi ko lice koje ima prebivali te ili stalno boravi te van teritorije Bosne i Hercegovine, za DOHODAK od imovine i imovinskih prava, DOHODAK od ulaganja kapitala i DOHODAK od u e a u nagradnim igrama i igrama na sre u, koji u toku poreznog perioda ostvari na podru ju Federacije. (4) Fizi ko lice koje ima prebivali te na teritoriji Republike Srpske ili Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Br ko Distrikt), a DOHODAK od nesamostalne djelatnosti ostvaruje kao zaposlenik kod pravnog ili fizi kog lica koje ima sjedi te na podru ju Federacije predstavljaju poreznog obveznika iz lana 2. stav (4) ZAKONA (5) Fizi ko lice iz stava (1) ovog lana, obveznik je i poreza na DOHODAK koji u toku poreznog perioda ostvari na podru ju Federacije obavljanjem samostalnih djelatnosti iz lana 12. stav (2). ta .1), 2) i 3) i stav (4) ZAKONA , i za DOHODAK od imovine i imovinskih prava, DOHODAK od ulaganja kapitala i DOHODAK od u e a u nagradnim igrama i igrama na sre u, koji u toku poreznog perioda ostvari na podru ju Federacije.

8 Lan 6. (Porezni obveznik - nasljednik) (1) Obveznik poreza na DOHODAK smatra se i lice koje iza umrlog poreznog obveznika naslijedi imovinu umrlog poreznog obveznika i to za neprijavljene i nepla ene porezne obaveze koje su nastale po osnovu oporezivog dohotka koji je umrli ostvario do svoje smrti, i to samo u vrijednosti naslije ene imovine. (2) Porezni obveznik nasljednik ima obavezu u ime i za ra un ostavitelja podmiriti dospjele obaveze do vrijednosti naslije ene imovine, i mo e podnijeti njegovu godi nju poreznu prijavu ili pokrenuti poseban postupak utvr ivanja poreza na DOHODAK . (3) Ako nasljednik ne podnese poreznu prijavu ostavitelja, koju je ostavitelj u skladu sa Zakonom bio du an podnijeti, DOHODAK ostavitelja utvr uje Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Porezna uprava). Odjeljak C. Predmet oporezivanja lan 7. (Predmet oporezivanja) (1) Predmet oporezivanja je DOHODAK koji fizi ko lice iz lana 2.

9 ZAKONA ostvari u toku poreznog perioda iz svih izvora utvr enih lanom 4. ZAKONA , a koji ini razliku izme u ostvarenih prihoda koji se, u smislu odredbi ZAKONA , smatraju oporezivim prihodima i rashoda koji se u smislu odredbi ZAKONA , mogu odbiti. (2) U smislu lana 14. stav (1) ZAKONA , predmet oporezivanja su i svi prihodi od nesamostalne i samostalne djelatnosti, kao i prihodi po osnovu imovine i imovinskih prava, ostvareni u novcu, stvarima ili uslugama, po osnovu obavljanja neregistrirane djelatnosti (radom na crno ili obavljanjem samostalne djelatnosti bez odobrenja nadle nog organa). (3) Kod utvr ivanja osnovice za oporezivanje prihoda iz stava (2) ovog lana, rashodi koje je imalo fizi ko lice koje je te prihode ostvarilo, ne mogu se odbiti. lan 8. (Osnovica poreza na DOHODAK ) (1) Osnovicu poreza na DOHODAK iz lana 7. stav (1) ZAKONA , ine svi oporezivi dohoci, koje rezidentni porezni obveznik ostvari u toku poreznog perioda iz jednog ili vi e izvora utvr enih lanom 4.

10 ZAKONA , i to: 1. DOHODAK od nesamostalne djelatnosti + 2. DOHODAK od samostalne djelatnosti + 3. DOHODAK od imovine i imovinskih prava + 4. DOHODAK od ulaganja kapitala + 5. DOHODAK od u e a u nagradnim igrama i igrama na sre u = ukupan DOHODAK - 1. preneseni porezni gubitak iz lana 26. ZAKONA 2. li ni odbitak u skladu sa lanom 24. ZAKONA = porezna osnovica (2) U poreznu osnovicu iz stava (1) ovog lana ne uklju uju se oporezivi dohoci na koje je porez na DOHODAK obra unat i napla en po odbitku u toku poreznog perioda, a koji se u smislu lana 27. stav (7), lana 32. st. (2) i (3), lana 33. stav (3) i lana 34. stav (2) ZAKONA , smatra kona nom poreznom obavezom, kao ni DOHODAK ostvaren obavljanjem samostalne djelatnosti na koji se, u skladu sa lanom 31. ZAKONA , porez pla a u pau alnom iznosu. lan 9. (Princip blagajne) (1) Pri utvr ivanju oporezivog dohotka prihodi i rashodi utvr uju se prema principu blagajne.


Related search queries