Example: quiz answers

Profiel en functiebeschrijving lid van de Raad van Bestuur

Profiel en functiebeschrijving lid van de raad van Bestuur Taak van de raad van Bestuur als geheel De raad van Bestuur voert de beslissingen uit van de Algemene Vergadering. Hierbij staat de raad van Bestuur onder toezicht van de Algemene Vergadering. Om de vier tot vijf jaar keurt de Algemene vergadering het beleidsplan goed. Dit beleidsplan legt de prioriteiten en de algemene doelstellingen waarrond Fevlado zal werken, vast voor een periode van 4 jaar. Op basis hiervan keurt de Algemene Vergadering jaarlijks de jaarplanning goed. Dit wordt door de raad van Bestuur voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Dit gaat over de werking van het personeel en het Bestuur het komende jaar. Dit betreft de inhoudelijke werking maar kan ook gaan over de organisatie, het gebouw, het personeelsbeleid.

Profiel en functiebeschrijving lid van de Raad van Bestuur Taak van de Raad van Bestuur als geheel De Raad van Bestuur voert de beslissingen uit van de Algemene Vergadering.

Tags:

  Raad

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Profiel en functiebeschrijving lid van de Raad van Bestuur

1 Profiel en functiebeschrijving lid van de raad van Bestuur Taak van de raad van Bestuur als geheel De raad van Bestuur voert de beslissingen uit van de Algemene Vergadering. Hierbij staat de raad van Bestuur onder toezicht van de Algemene Vergadering. Om de vier tot vijf jaar keurt de Algemene vergadering het beleidsplan goed. Dit beleidsplan legt de prioriteiten en de algemene doelstellingen waarrond Fevlado zal werken, vast voor een periode van 4 jaar. Op basis hiervan keurt de Algemene Vergadering jaarlijks de jaarplanning goed. Dit wordt door de raad van Bestuur voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Dit gaat over de werking van het personeel en het Bestuur het komende jaar. Dit betreft de inhoudelijke werking maar kan ook gaan over de organisatie, het gebouw, het personeelsbeleid.

2 De raad van Bestuur bezorgt ook een begroting aan de Algemene Vergadering. Na afloop van het jaar bezorgt de raad van Bestuur een jaarverslag en afrekening aan de Algemene Vergadering. Dit wordt dan besproken en goedgekeurd door de Algemene Vergadering. Praktisch gezien bezorgt het personeel hiertoe een ontwerp van beleidsplan (om de 4 tot 5 jaar), jaarplanning, jaarverslag, begroting en afrekening aan de raad van Bestuur . De raad van Bestuur kan dit in overleg met de directeur en/of de inhoudelijke co rdinatoren aanpassen. Tijdens het jaar vergadert de raad van Bestuur regelmatig om de grote lijnen van de werking op te volgen. Daarbij is het niet de bedoeling dat de raad van Bestuur zich bezig houdt met de praktische werking. Dit gebeurt door het personeel samen met de vrijwilligers.

3 Zij volgen daarbij het jaarplan. De raad van Bestuur kan wel een stand van zaken opvragen om zo nodig bij te sturen en bespreekt ook nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kansen, . De raad van Bestuur spreekt zich ook uit over belangrijke inhoudelijke standpunten en de strategie om deze standpunten aan de man te brengen. De raad van Bestuur beslist over aanwervingen en ontslagen. De raad van Bestuur leidt de vereniging collegiaal. Dit betekent dat de bestuurders samen beslissen. Wel kan n of meerdere bestuursleden een bepaalde deelwerking of een bepaalde verantwoordelijkheid (logistiek, financi n, ) met bijzondere aandacht opvolgen. De beslissingen worden wel steeds samen genomen. De raad van Bestuur aanvaardt dat er meer overleg is tussen de voorzitter en de staf gezien zijn/haar functie.

4 Zo kan de staf bij twijfel ook overleggen met de voorzitter of iets belangrijk genoeg is om aan de raad van Bestuur voor te leggen. De voorzitter en de directeur bezorgen aan de raad van Bestuur regelmatig alle informatie die het Bestuur nodig heeft om haar taak naar behoren uit te voeren. De Algemene Vergadering beschikt alleen over de wettelijke bevoegdheden die uitdrukkelijk in de statuten zijn omschreven. De wettelijke bevoegdheden zijn 'minimumbevoegdheden' en mogen aan geen enkel ander orgaan overgedragen worden. De overige bevoegdheden worden opgenomen door de raad van Bestuur . De bevoegdheden van de Algemene Vergadering worden in de statuten als volgt omschreven: 1. het wijzigen van de statuten;. 2. het benoemen en afzetten van bestuurders.

5 3. de kwijting aan de bestuurders;. 4. het goedkeuren van de begroting en de rekening;. 5. het ontbinden van de vereniging;. 6. de uitsluiting van een lid;. 7. de omzetting van de vereniging in een vennootschap met een sociaal oogmerk;. 8. alle gevallen waarin de statuten dat vereisen. Profiel van een lid van de raad van Bestuur Een capabele bestuurder - is zich goed bewust van zijn rol als lid van de raad van Bestuur (RVB), de rol van directeur, de rol van de co rdinatoren en de rol van de Algemene Vergadering (AV) ten aanzien van het beleid, de werking en het personeel - heeft een ruime dossierkennis en kan snel expertise opbouwen - heeft interesse in alle aspecten van de brede werking van Fevlado en in zustervzw Fevlado-Diversus al dan niet gecombineerd met een bijzondere interesse in n of meerdere deelgebieden - heeft een goed inzicht in de Dovenwereld en -cultuur - kan goed omgaan met vertrouwelijke informatie - is vergadertechnisch sterk (luisteren, de bal spelen, besluitvaardig).

6 - heeft een basiskennis van wetgeving en reglementering (wet over de werking van vzw's). Een positieve en constructieve bestuurder - kijkt als lid van de raad van Bestuur enkel naar het algemeen belang van Fevlado en zustervzw Fevlado-Diversus - draagt de waarden uit van Fevlado vzw en promoot de vereniging binnen zijn netwerk op een positieve manier - mag geen belangen hebben die onverzoenbaar zijn met de belangen van Fevlado en de zustervzw Fevlado- Diversus. Terughoudendheid bij kandidatuurstelling of in de functie van bestuurder is vereist bij concurrerende activiteiten of bij nauwe familierelatie(s) met personeel. - beschikt over voldoende communicatieve en intellectuele kwaliteiten om vlot en diplomatisch contacten te kunnen onderhouden met zowel doven als horenden - stelt zich zo nodig terughoudend op - heeft een draagvlak in de dovengemeenschap en kan dit versterken - is een teamspeler met een democratische ingesteldheid die zich kan verzoenen met hetgeen beslist werd in de RVB, ook als beslissingen niet zijn/haar mening volgen Een communicatieve bestuurder - kan vlot communiceren in VGT.

7 - hecht belang aan een goede communicatie met de voorzitter - staat open voor overleg - is vlot bereikbaar bij vragen of problemen Een aanwezige bestuurder - heeft de tijd voor regelmatig overleg over kleine en grote punten via mail of oovoo en het doornemen van interne of externe nota's - is niet enkel aanwezig op vergaderingen maar kan daarnaast ook taken opnemen (bvb. zoektocht nieuw gebouw, zoektocht sponsors, verbeteren contacten met partnerorganisaties, ). - ziet en zoekt uitdagingen voor de vereniging op het vlak van Bestuur , werking, financi n en logistiek - maakt zich graag vrij voor de noodzakelijke vergaderingen, al snel 1 tot 2 keer per maand (vergaderingen van Bestuur , externe verplichtingen en interne vergaderingen). - denkt actief mee over de inhoudelijke en strategische positionering van de vereniging


Related search queries