Example: bachelor of science

Resmî Gazete Sayı : 30090 - ogm.meb.gov.tr

8 Haziran 2017 PER EMBE Resm Gazete Say : 30090 Y NETMEL K Mill E itim Bakanl ndan: M LL E T M BAKANLI I E T M KURUMLARI sosyal ETK NL KLER Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac ; her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n e itim kurumlar nda; retim programlar n n yan nda renci ve kursiyerlerde zg ven ve sorumluluk duygusu geli tirmeye, yeni ilgi alanlar olu turmaya, mill , manev , ahlaki, insan ve k lt rel de erleri kazand rmaya y nelik bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda renci kul b ve toplum hizmeti kapsam ndaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik; her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n e itim kurumlar nda; retim programlar n n yan nda bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal, sportif alanlarda renci kul b ve toplum hizmeti kapsam ndaki sosyal etkinliklere ait usul ve esaslar kapsar.

(2) Sosyal etkinlik çalışmalarında; öğrencilerin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri göz önünde bulundurulur. (3) Sosyal etkinlik çalışmaları, öncelikle ders saatleri dışında uygulanır.

Tags:

  Sosyal

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Resmî Gazete Sayı : 30090 - ogm.meb.gov.tr

1 8 Haziran 2017 PER EMBE Resm Gazete Say : 30090 Y NETMEL K Mill E itim Bakanl ndan: M LL E T M BAKANLI I E T M KURUMLARI sosyal ETK NL KLER Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac ; her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n e itim kurumlar nda; retim programlar n n yan nda renci ve kursiyerlerde zg ven ve sorumluluk duygusu geli tirmeye, yeni ilgi alanlar olu turmaya, mill , manev , ahlaki, insan ve k lt rel de erleri kazand rmaya y nelik bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda renci kul b ve toplum hizmeti kapsam ndaki sosyal etkinliklerin usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik; her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n e itim kurumlar nda; retim programlar n n yan nda bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal, sportif alanlarda renci kul b ve toplum hizmeti kapsam ndaki sosyal etkinliklere ait usul ve esaslar kapsar.

2 Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 2 nci maddesine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , b) Dan man retmen: sosyal etkinliklerde rehberlik, dan manl k ve g zetim g revini y r tmekle g revlendirilen retmeni veya retmenleri, c) E itim kurumu: Her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n okul ve kurumu, ) E itim kurumu m d r : Her t r ve seviyedeki resm ve zel rg n ve yayg n e itim kurumu m d r n , d) G n ll : Tamam yla kendi iste i do rultusunda, dayan ma ve yard mla ma amac yla bireysel karlar n g zetmeksizin hi bir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydal olmak arzusuyla fiziksel g c n , zaman n , bilgi birikimini, yetene ini ve deneyimini kullanarak renci kul b ve toplum hizmeti al malar na katk sa layan veli, ki i, niversite, kurum ve kurulu lar , e) Kul p temsilcisi.

3 Renci kul b al malar n dan man retmen ile birlikte y r tmek zere ye rencilerin aralar ndan se ti i renciyi, f) renci kul b : rencilerin renimleri boyunca bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda e itim kurumu i i ve d etkinliklerde bulunmalar n sa lamak amac yla olu turulan grubu, g) sosyal etkinlik: retim programlar n n yan nda bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda renci kul b ve toplum hizmeti al malar ile bu kapsamdaki di er etkinlikleri, ) sosyal Etkinlik Mod l : sosyal etkinlikler kapsam nda rencilerin se ti i/se ildi i renci kul b n n, kat ld toplum hizmetlerinin, yapt al malar n ve bunlara ili kin verilen belgelerin i lendi i e-Okul sistemi i inde yer alan mod l , h) sosyal etkinlik dosyas : rencinin kat lm oldu u sosyal etkinliklere ait bilgi ve belgelerin tutuldu u dosya, ) sosyal etkinlikler kurulu: sosyal etkinlikleri planlamak ve y r t lmesini koordine etmek amac yla olu turulan kurulu, i) Toplum hizmeti: rencilerin seviyelerine uygun olarak toplumsal sorunlar n z m ne katk sa lamak amac yla afet ve acil durum, evre, e itim, spor, k lt r ve turizm, sa l k ve sosyal hizmetler alanlar nda ger ekle tirecekleri al malar , ifade eder.

4 K NC B L M lkeler, sosyal Etkinlikler Kurulu ve G revleri lkeler MADDE 5 (1) E itim kurumlar nda y r t lecek t m sosyal etkinlikler 1739 say l Kanunda yer alan T rk mill e itiminin genel ve zel ama lar ile temel ilkelerine uygun olarak d zenlenir. (2) sosyal etkinlik al malar nda; rencilerin geli im seviyeleri, ilgi, istek, ihtiya ve yetenekleri g z n nde bulundurulur. (3) sosyal etkinlik al malar , ncelikle ders saatleri d nda uygulan r. Bu al malar zorunlu h llerde ders saatleri i inde de uygulanabilir. (4) sosyal etkinlik al malar , renci kul b ve toplum hizmeti al malar kapsam nda y r t l r. (5) Her renci, en az bir sanat veya spor dal nda beceri kazanacak ekilde uygun bir renci kul b ile ili kilendirilir ve bu kul b n al malar na kat l r. (6) sosyal etkinlikler kapsam nda y r t len bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda Gen lik ve Spor Bakanl na ba l gen lik merkezlerinden de yararlan l r.

5 (7) sosyal etkinlik al malar n n planlanmas nda e itim kurumu b lgesinde bulunan gen lere y nelik faaliyet g steren kamu kurum ve kurulu lar , sivil toplum kurulu lar ile i birli i yap labilir. (8) sosyal etkinliklerle ilgili gelir-gider i ve i lemleri okul aile birli i taraf ndan y r t l r. sosyal etkinlikler kurulu ve g revleri MADDE 6 (1) sosyal etkinlikler kurulu, e itim kurumu m d r n n veya g revlendirece i bir m d r yard mc s n n ba kanl nda, retmenler kurulunda dan man retmen olarak belirlenen retmenler aras ndan e itim kurumu m d r n n belirledi i retmen, renci kul b temsilcilerinin kendi aralar ndan se ecekleri iki renci ile okul-aile birli ince belirlenen bir veliden olu ur. Birle tirilmi s n f uygulamas yap lan e itim kurumlar nda, bu etkinlikler mevcut retmen/ retmenlerle e itim kurumunun imk nlar d hilinde y r t l r.

6 (2) Kurul, e itim kurumunda bir e itim ve retim y l i erisinde yap lacak sosyal etkinliklerle ilgili i ve i lemleri eyl l ay nda planlar, ekim ay ndan itibaren y r t r. (3) Kurul, eyl l ay nda yap lm olan planlamaya ek olarak e itim ve retim y l i erisinde de i en ve geli en artlara, olu an istek ve ihtiya lara g re sosyal etkinliklerle ilgili yeni planlamalar yapabilir ve kararlar alabilir. (4) sosyal etkinlikler kurulunun etkinliklerle ilgili planlama ve kararlar , e itim kurumu m d r n n onay ndan sonra y r rl e girer. (5) Kurul, sene ba retmenler kurulunda belirlenen an lacak ya da kutlanacak belirli g n ve haftalar n renci kul plerine da l m n , hangilerinin s n f i i, s n flar aras , e itim kurumu d zeyinde ya da e itim kurumu d nda ger ekle tirilece ine y nelik planlanmay yapar ve e itim kurumu m d r n n onay na sunar.

7 (6) Kurul, sosyal etkinliklerin verimli bir ekilde y r t lmesi i in dan man retmenler, retmenler, renciler, g n ll veliler ve di er ilgililerle i birli i yapar. (7) Kurulun sekretarya i leri e itim kurumu m d rl nce y r t l r. (8) Kurul taraf ndan yap lan i ve i lemler, retmenler kurulu toplant lar nda de erlendirilir. (9) Kurul, sosyal etkinlik ba ar belgesi verilecek rencileri belirler, buna ili kin listeyi e itim kurumu m d r n n onay na sunar. NC B L M sosyal Etkinlikler sosyal etkinliklerin alan MADDE 7 (1) E itim kurumlar nda rencilerde zg ven ve sorumluluk duygusu geli tirmek, rencileri iddet ve zararl al kanl klardan korumak, rencilere yeni ilgi alanlar ve beceriler kazand rmak, rencilerin yeteneklerini sergilemesine imk n vermek, mill , manevi ve k lt rel de erleri ya atmak, yayg nla t rmak ve bu de erlerin yeni nesillere aktar m n sa lamak, rencilerde g n ll l k bilincini zendirmek, engellilik, ya l l k, insan ve ocuk haklar ile toplumsal cinsiyet e itli i konular nda fark ndal k olu turmak amac yla bilimsel, sosyal , k lt rel, sanatsal ve sportif alanlarda sosyal etkinlik al malar yap l r.

8 (2) renci kul b ve toplum hizmeti al malar kapsam nda; yar ma, t ren, mezuniyet g n , tan t m g n , anma g n , yay n, m zik, halk oyunu, tiyatro, kampanya, ziyaret, g steri, enlik, iir dinletisi, turnuva, konferans, panel, sempozyum, imza g n , fuar, sergi, kermes, gezi, proje haz rlama ve benzeri etkinlikler ile okul i i izcilik ve gen lik kamplar faaliyetleri ile sportif yar malar yap labilir. (3) al malara kat lan rencilere sosyal Etkinlik Kat l m Belgesi (EK-1), al malarda st n gayret g steren rencilere sosyal Etkinlik Ba ar Belgesi (EK-2), retmen, veli, katk sa layan ki i, niversite, kurum ve kurulu lara ise e itim kurumu m d r taraf ndan sosyal Etkinlik Te ekk r Belgesi (EK-3) verilir. sosyal Etkinlik Ba ar Belgesi alan renciler, okul-aile birli i imk nlar l s nde ayr ca d llendirilebilir.

9 (4) Halk e itim merkezleri, meslek e itim merkezleri ile a k retim okullar nda bu etkinlikler iste e ba l olarak d zenlenebilir. (5) A k retim okullar nda renim g ren rencilerden ortaokul seviyesinde olanlar 15 ya n , orta retim seviyesinde olanlar 18 ya n tamamlamam olmak kayd yla ayn d zeydeki istedi i bir rg n e itim kurumunda, y z y ze e itim alanlar ise bu e itimi ald klar e itim kurumlar nda iste e ba l olarak sosyal etkinliklere kat labilirler. E itim kurumlar nda, sosyal etkinlikler kapsam nda olu turulan her bir kul p i in en fazla iki kontenjan kullan l r. sosyal etkinliklere kat lanlar n, olumsuz bir fiil ve davran sosyal etkinlikler kurulunca tespit edilmesi ve buna ili kin d zenlenecek rapora ba l olarak e itim kurumu m d rl nce bu rencinin sosyal etkinliklere kat l m iptal edilir.

10 (6) sosyal etkinlik al malar nda g rev alacaklardan sertifika sahibi olanlara ncelik verilir. renci kul b ve al ma esaslar MADDE 8 (1) E itim kurumlar nda, renci Kul pleri izelgesindeki (EK-4) renci kul plerinden gerekli g r lenlerle evrenin ekonomik, sosyal , k lt rel ve co rafi zellikleri ve rencilerin istekleri de dikkate al narak e itim kurumunun t r , imk n ve artlar l s nde retmenler kurulu karar yla farkl renci kul pleri de kurulabilir. (2) renci kul b yle ilgili sosyal etkinliklerin planlanmas ve y r t lmesi, dan man retmenin g zetim ve sorumlulu unda rencilerce ger ekle tirilir. (3) renci kul plerinin ama lar , al ma esaslar ve tan t m na y nelik a klamalar, e itim kurumu y netimi, sosyal etkinlikler kurulu, dan man retmenler ve s n f/ ube rehber retmenlerince yap l r.


Related search queries