Example: dental hygienist

+RHODQJJDDWHHQ¿OWHUPHH - Imbema Groep

L a n g g aat e e n f i lt e r m ee? Hoe Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? 2 Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? Inleiding Filtermaskers worden toegepast om de gebruiker te beschermen tegen het inademen van schadelijke of giftig fijnstof, nevel, gas en damp. Veruit de meest voorkomende bescherming is een gelaatsmasker met filter. Dit kan een halfmasker of een volgelaatmasker met vervangbaar filterpatroon, of een wegwerpmasker zijn. Hoe lang gaat een filterpatroon of wegwerpmasker mee? Dat is n van de meest gestelde vragen door gebruikers van adembescherming. Een vraag waar vaak niet direct antwoord op te geven is. De gebruiksduur van het filter is afhankelijk van verschillende factoren, die voor elke gebruiker en situatie verschillend zijn.

Hoe lang gaat een filter mee? Filtermaskers wwwimbemacletonnl 3 Inleiding Filtermaskers worden toegepast om de gebruiker te beschermen tegen het inademen van schadelijke of giftig

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of +RHODQJJDDWHHQ¿OWHUPHH - Imbema Groep

1 L a n g g aat e e n f i lt e r m ee? Hoe Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? 2 Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? Inleiding Filtermaskers worden toegepast om de gebruiker te beschermen tegen het inademen van schadelijke of giftig fijnstof, nevel, gas en damp. Veruit de meest voorkomende bescherming is een gelaatsmasker met filter. Dit kan een halfmasker of een volgelaatmasker met vervangbaar filterpatroon, of een wegwerpmasker zijn. Hoe lang gaat een filterpatroon of wegwerpmasker mee? Dat is n van de meest gestelde vragen door gebruikers van adembescherming. Een vraag waar vaak niet direct antwoord op te geven is. De gebruiksduur van het filter is afhankelijk van verschillende factoren, die voor elke gebruiker en situatie verschillend zijn.

2 In deze brochure wordt uitgelegd hoe deze factoren elkaar be nvloeden. Met deze kennis wordt u middelen aangeboden om bewuster om te gaan met uw maskers, wat u helpt effici nter en veiliger te werken. 3. Mechanische deeltjesfilters voor fijnstof/nevel Voor mechanische deeltjesfilters (geen elektrostatische) geldt dat er geen vaste grens is aan hoeveel deeltjes deze kunnen filteren. Het mechanische filter wordt namelijk beter, naar mate het langer gebruikt wordt. Dat komt omdat microscopisch kleine mazen in het filter steeds kleiner worden naarmate het meer deeltjes opvangt, waarmee de effectiviteit zelf toeneemt. Comfort is dan ook de voornaamste reden om een mechanisch filter te vervangen. Hoe meer deeltjes in het filter worden gevangen, des te hoger de inademweerstand wordt.

3 Wanneer de inademweerstand te hoog is om het filter nog te gebruiken, is een gevoelskwestie. De ene gebruiker zal sneller ongemak hebben van een hoge inademweerstand dan de andere. Een andere reden om een fijnstoffilter te vervangen is beschadiging of overmatige vervuiling. Zelfs door kleine beschadigingen is het mogelijk dat het filter niet meer afdoende werkt, en dus teveel gevaarlijke of giftige deeltjes doorlaat. Een fijnstoffilter moet dus worden vervangen als het niet langer comfortabel is om te gebruiken, als het filter beschadigd is, of als u merkt dat u verontreinigende stoffen uit de omgevingslucht inademt. Als optie zijn voor sommige fijnstoffilters, voorfilters of pre-filters beschikbaar. Dergelijke voorfilters vangen grovere deeltjes op, wat voorkomt dat deze in het hoofdfilter terechtkomen.

4 Door gebruik te maken van een voorfilter en deze frequent te vervangen, zal de levensduur van het fijnstoffilter aanzienlijk toenemen. Voorfilters werken dus kostenbesparend. Elektrostatische deeltjesfilters voor fijnstof/nevel Deze filters werken op basis van statische lading van het filtermateriaal, waarmee deeltjes worden aangetrokken en vastgehouden. Hoe hoger de lading, des te sterker het filterend vermogen. De statische lading neemt af als filtermateriaal: verzadigd raakt verontreinigd raakt in opslag ligt aan hoge temperaturen of luchtvochtigheid wordt blootgesteld Bij snelle luchtstromen kan de statische lading in het filtermateriaal ook niet voldoende zijn om snel bewegende stofdeeltjes af te vangen. Franse autoriteiten deden onderzoek naar de levensduur van dit materiaal en kwamen tot de onthutsende conclusie dat veel fabricaten binnen n werkdag al niet meer voldoende filtering boden om nog aan de norm te kunnen voldoen.

5 Naar aanleiding van dit onderzoek is de norm vernieuwd en moet de producent aangeven of een filter herbruikbaar is (R = reusable) of niet herbruikbaar (NR = non reusable). Deeltjesfilters die herbruikbaar zijn, zijn meestal mechanisch of hebben naast een elektrostatisch deel ook een mechanisch deel. 4 Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? Gas-/dampfilters (EN141). Het is noodzakelijk om een gas-/dampfilter op het juiste moment te vervangen. Als dit filter namelijk verzadigd is, stopt de filterfunctie en wordt de gebruiker blootgesteld aan de verontreinigingen in de lucht. Wanneer een gas-/dampfilter moet worden vervangen is vooraf niet eenvoudig te bepalen. De belangrijkste factoren welke de levensduur van een gas-/dampfilter bepalen worden hieronder verder beschreven.

6 Type filter Gas-/dampfilters zijn opgebouwd uit kleine deeltjes koolstof, opgesloten in een metalen of kunststof houder of patroon. Het gas of damp wordt door deze kooldeeltjes geadsorbeerd. Het soort kooldeeltjes is afhankelijk van welk type gas/damp het moet adsorberen: A: Organische gassen en dampen B: Anorganische gassen en dampen E: Gassen en dampen van bepaalde zuren K: Ammoniakdampen Koolstoffilters kunnen worden ingedeeld in twee groepen, gebaseerd op de inhoud: 1. Zuiver actieve kooldeeltjes (type A filter). 2. Ge mpregneerd actieve kooldeeltjes (type B, E en K filters of combinaties hiervan). Koolstoffilters kunnen ook gassen en dampen filteren die niet tot de bewuste Groep van het filter horen. Zo kan een BE filter ook organische gassen en dampen (normaliter A filter) filteren.

7 De hoeveelheid varieert tussen de verschillende fabrikaten. Dit is belangrijk om in gedachte te houden bij mengsels van verschillende soorten gassen/dampen. Grootte van het filter Gasfilters kunnen in drie klassen worden onderverdeeld, afhankelijk van de toepassing. Twee klassen komen in combinatie met maskers het meeste voor: Klasse 1 (voornamelijk voor halfmaskers) en klasse 2 (voornamelijk voor volgelaatsmaskers). Een klasse 2 filter bevat meer kooldeeltjes en heeft in vergelijking tot een klasse 1 filter: 2 tot 5 maal meer filtercapaciteit 2 tot 5 maal langere gebruiksduur hoger gewicht hogere inademweerstand Klasse 3 filters worden toegepast in filterunits (AFU) voor het filteren van compressorlucht tot schone ademlucht.

8 5. Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? Luchtvochtigheid en temperatuur Koolstof heeft de eigenschap om naast gassen en dampen ook waterdamp te adsorberen. Hoe meer waterdamp een koolstoffilter opneemt, des te minder gas en damp het adsorbeerd. Hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, des te korter de levensduur van het filter. Zelfs als het filter niet in gebruik is, zullen kooldeeltjes vocht uit de lucht opnemen waardoor de filtercapaciteit afneemt. Het luchtdicht opslaan van A-filters komt de levensduur ten goede. Fig. 1. Capaciteit van een type A filter voor hexaan bij verschillende omgevingstemperaturen Ge mpregneerde koolstoffilters (B, E, K filters) zijn een stuk minder en relatieve luchtvochtigheid (%RH).

9 Testen uitgevoerd bij een constante luchtstroom van 30 gevoelig voor luchtvochtigheid. K-filters hebben een bijzondere l/min en een hexaan concentratie van 1000 ppm. eigenschap; hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid, des te meer ammoniakdamp deze opnemen. Als dit K-filter wordt gebruikt in droge lucht, is de filtercapaciteit dus lager. Temperatuur is ook van invloed op de levensduur van het filter. Dat heeft te maken met de hoeveelheid vocht die lucht bij een bepaalde temperatuur kan bevatten. Lucht van 20 C met een relatieve luchtvochtigheid van 80%. bevat veel meer vocht, in gram per m , dan lucht van 5 C met dezelfde relatieve luchtvochtigheid. Als een A-filter dus een bepaalde filtercapaciteit heeft bij een temperatuur 5 C en een relatieve luchtvochtigheid van 80%, dan is de capaciteit bij 20 C nog maar de helft.

10 De factoren temperatuur en luchtvochtigheid zijn altijd en overal aanwezig! De levensduur van een type A filter kan voor steeds terugkerende werkzaamheden redelijk goed binnen een bepaalde marge worden vastgesteld. Als deze werkzaamheden in een koude en droge winter binnenshuis bij 20 C gedaan worden, dan is de relatieve luchtvochtigheid met ca. 30% laag, en de filtercapaciteit dus hoog. Worden dezelfde werkzaamheden op een warmere vochtige zomerdag gedaan, met een binnentemperatuur van 20 C en een relatieve luchtvochtigheid van 80%, dan is de filtercapaciteit en dus levensduur ruim e korter (zie fig. 1.). 6 Filtermaskers Hoe lang gaat een filter mee? Intensiteit van de werkzaamheden Een andere factor die de levensduur van een gas-/dampfilter be nvloedt is de intensiteit van de werkzaamheden.


Related search queries