Example: air traffic controller

RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel

RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel Multidisciplinaire Expertgroep VSG Acute inversietrauma van de enkel RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 2 Colofon RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel ISBN 978-90-75959-05-5 2010, Vereniging voor Sportgeneeskunde Vereniging voor Sportgeneeskunde Postbus 52 3720 AB BILTHOVEN Telefoon: 030-2252290 Fax: 030-2252498 E-mail: Website: De RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel is totstandgekomen volgens de Evidence-Based RICHTLIJN Ontwikkeling -methodiek. Alle rechten voorbehouden.

literatuur ten aanzien van de diagnose en behandeling van het meest voorkomende enkelletsel bij sporters, te weten het acute inversietrauma van de enkel. 1.2 Doelstelling Het doel van de richtlijn ‘acute inversietrauma van de enkel’ is om, op basis van het best vindbare

Tags:

  Behandeling, Richtlijn, En behandeling van

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel

1 RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel Multidisciplinaire Expertgroep VSG Acute inversietrauma van de enkel RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 2 Colofon RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel ISBN 978-90-75959-05-5 2010, Vereniging voor Sportgeneeskunde Vereniging voor Sportgeneeskunde Postbus 52 3720 AB BILTHOVEN Telefoon: 030-2252290 Fax: 030-2252498 E-mail: Website: De RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel is totstandgekomen volgens de Evidence-Based RICHTLIJN Ontwikkeling -methodiek. Alle rechten voorbehouden.

2 RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 3De tekst uit deze publicatie mag worden uitgeprint, verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch door fotokopie n of enige andere manier, echter uitsluitend na voorafgaande toestemming van de uitgever. Toestemming voor gebruik van tekst(gedeelten) kunt u schriftelijk of per e-mail en uitsluitend bij de uitgever aanvragen. Adres en e-mailadres: zie boven. Het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, gevestigd in Utrecht, heeft tot doel individuele beroepsbeoefenaren, hun beroepsverenigingen en zorginstellingen te ondersteunen bij het verbeteren van de pati ntenzorg.

3 Het CBO biedt via programma s en projecten ondersteuning en begeleiding bij systematisch en gestructureerd meten, verbeteren en borgen van kwaliteit van de pati ntenzorg. De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) is de wetenschappelijke vereniging van sportartsen en andere in sportgeneeskunde ge nteresseerde artsen in Nederland. RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 4 Initiatief Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) In samenwerking met Nederlandse Orthopaedische en Traumatologische Sportgeneeskundige Werkgroep (NOTS) onderdeel van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) Nederlandse Vereniging voor Traumatologie (NVT) subvereniging van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS)

4 Met ondersteuning van Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO Financieel mogelijk gemaakt door Ministerie van VWS RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 5 Inhoudsopgave Samenstelling van de expertgroep 6 1. Algemene inleiding 7 Aanleiding en achtergrond 7 Doelstelling 7 Richtlijngebruikers 7 Definitie Acute inversietrauma van de enkel 8 Probleemomschrijving en uitgangsvragen 8 Werkwijze van de expertgroep 9 Uitgangsdocumenten en wetenschappelijke onderbouwing 9 Kosteneffectiviteit 11 Implementatie 11 Juridische betekenis van richtlijnen 11 Herziening 11 Begrippenlijst 11 Literatuur hoofdstuk 1 11 2.

5 De betrouwbaarheid van diagnostiek 13 Inleiding 13 Wat is de betrouwbaarheid van palpatiepijn? 13 Wat is de betrouwbaarheid van zwelling? 16 Wat is de betrouwbaarheid van de voorste schuifladetest? 16 Literatuur hoofdstuk 2 18 3. De waarde van therapeutische interventies 19 Inleiding 19 Wat is de waarde van rust? 20 Wat is de waarde van ijsapplicatie? 21 Wat is de waarde van compressie? 21 Wat is de waarde van elevatie? 22 Wat is de waarde van de RICE-regel in zijn geheel? 23 Wat is de waarde van protectie? 23 Wat is de waarde van medicatie? 25 Wat is de waarde van fysische technieken? 25 Wat is de waarde van primair operatief herstel bij een laterale enkelbandruptuur?

6 26 Wat is de waarde van oefentherapie? 27 4. De gevolgen van het Acute inversietrauma van de enkel 29 Inleiding 29 Wat zijn de gevolgen ten aanzien van de propriocepsis? 29 Wat zijn de gevolgen ten aanzien van de neurogene structuren? 30 Wat zijn de gevolgen ten aanzien van de kracht van de omringende musculatuur? 32 Hoe kan functioneel herstel van de enkel worden vastgesteld? 33 Literatuur hoofdstuk 3 en 4 36 Bijlage Begrippenlijst 40 Samenvatting 41 Stroomdiagram 42 RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 6 Samenstelling van de expertgroep Drs. van Beek, sportarts, voorzitter (VSG) H.

7 Bloo, sportfysiotherapeut (NVFS) van Dijk, orthopedisch chirurg (NOV/NOTS) Dr. Kerkhoffs, orthopedisch chirurg (NOV/NOTS) Drs. Lim, sportarts (VSG) Drs. Smid, sportarts (VSG) van Snick, sportmasseur (NGS) Drs. van Thiel, traumatoloog (NVvH/NVT) Drs. H. van Veenendaal, adviseur Richtlijnontwikkeling CBO Drs. Ottevanger, beleidsmedewerker VSG N. Voogt, beleidsmedewerker VSG (Het NHG heeft niet actief deelgenomen aan de ontwikkeling van deze RICHTLIJN maar heeft de concept- RICHTLIJN wel becommentarieerd) NOOT Ten tijde van het opstellen van de RICHTLIJN was geen van de expertgroepleden afhankelijk van of gebonden aan enig financieel of zakelijk belang betreffende het onderwerp van de RICHTLIJN .

8 Met dank aan Dorssen, sportarts in opleiding (VSG) Dr. Kleinrensink, hoofddocent Anatomie, Erasmus Universiteit Rotterdam Dr. Tol, sportarts (VSG) RICHTLIJN Acute inversietrauma van de enkel februari 2010 7 Hoofdstuk 1 Algemene inleiding Aanleiding en achtergrond Het Acute inversietrauma van de enkel is een veel voorkomend letsel met een geschatte frequentie van optreden van 1 per inwoners per dag. Uit epidemiologische gegevens uit 2005 blijkt dat in Nederland circa enkeldistorsies per jaar optreden1. Jaarlijks treden in Nederland 1,5 miljoen blessures op bij sportbeoefening, waaronder enkeldistorsies.

9 Hiervan worden enkeldistorsies medisch behandeld, voornamelijk door de huisarts en enkeldistorsies worden behandeld op de spoedeisende hulp afdeling van een ziekenhuis2. Een enkeldistorsie komt het meest voor bij jonge mannen (15-35 jaar) en vooral bij voetballers. Andere risicosporten zijn zaalvoetbal, handbal, veldhockey, atletiek, basketbal, volleybal en (kunst)schaatsen. Parachutespringers en ski rs lopen het grootste risico in verhouding tot de tijd besteed aan de sport. In 20 tot 50% van de gevallen resulteert het letsel in chronische pijn en/of functionele instabiliteit van de enkel3. Geblesseerden blijven pijn en een onzeker gevoel ( giving way ) ervaren en houden last van zwikklachten en van onvermogen om de enkel op dezelfde wijze te belasten als de andere niet aangedane enkel .

10 Daarnaast wordt bij de enkeldistorsie ten gevolge van sportbeoefening in 7-16% van de gevallen, afhankelijk van de leeftijdscategorie die wordt geanalyseerd, een ossale afwijking vastgesteld. Hierbij dient te worden vermeld dat het bij sportbeoefening meestal gaat om high velocity letsels met een grotere kans op schade dan bij de low velocity letsels die meestal bij niet-sporters optreden. Het hoge percentage restklachten was aanleiding voor de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) om een multidisciplinaire expertgroep in te stellen met begeleiding van het CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg) met de opdracht een (evidence-based) RICHTLIJN te ontwikkelen op basis van de actuele literatuur ten aanzien van de diagnose en behandeling van het meest voorkomende enkelletsel bij sporters, te weten het Acute inversietrauma van de enkel .


Related search queries