Example: bachelor of science

SİVİL HAVACILIK ŞİRKETLERİ GÜVENLİK YÖNETİMİ

HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 1 S V L HAVACILIK TAL MATI ../07/2010 HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU B L M-1 Ama Kapsam Dayanak Tan m ve K saltmalar Ama Madde 1- (1) Bu talimat n amac , T rkiye de faaliyet g steren Sivil Havac l k letmelerinin, Milli Sivil Havac l k G venlik Program nda (MSHGP) ve Sivil Havac l k G venli i E itim ve Sertifikasyon Talimat nda ( ) belirtilen g venlik uygulamalar n yerine getirmeleri i in gerekli olan y netim ve personel yap lanmas hakk nda al ma esaslar n belirlemek, uygulama prensiplerini ortaya koymak, uygulamalarda istenen g venlik sorumlulu unun sivil havac l k i letmesi taraf ndan takip edilerek, hem irket i i hemde yerel ve ulusal otorite ile koordinasyonun sa lanmas hususunda kriterleri belirlemektir.

HAVACILIK İùLETMELERİ GÜVENLİK YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU (TASLAK) SHT-17.3 2 Tanım ve Kısaltmalar Madde 4- (1)Bu talimatta geçen tanım ve kısaltmalar:

Tags:

  Havacilik

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of SİVİL HAVACILIK ŞİRKETLERİ GÜVENLİK YÖNETİMİ

1 HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 1 S V L HAVACILIK TAL MATI ../07/2010 HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU B L M-1 Ama Kapsam Dayanak Tan m ve K saltmalar Ama Madde 1- (1) Bu talimat n amac , T rkiye de faaliyet g steren Sivil Havac l k letmelerinin, Milli Sivil Havac l k G venlik Program nda (MSHGP) ve Sivil Havac l k G venli i E itim ve Sertifikasyon Talimat nda ( ) belirtilen g venlik uygulamalar n yerine getirmeleri i in gerekli olan y netim ve personel yap lanmas hakk nda al ma esaslar n belirlemek, uygulama prensiplerini ortaya koymak, uygulamalarda istenen g venlik sorumlulu unun sivil havac l k i letmesi taraf ndan takip edilerek, hem irket i i hemde yerel ve ulusal otorite ile koordinasyonun sa lanmas hususunda kriterleri belirlemektir.

2 Kapsam Madde 2- (1) Bu Talimat, sivil hava ta mac l ve sivil havac l k alan nda faaliyet g steren havac l k i letmeleri ile hava meydanlar nda faaliyet g steren yetkilendirilmi zel g venlik kurulu lar n kapsar. Hukuki Dayanak Madde 3- (1) Bu Talimat 5431 say l Sivil Havac l k Genel M d rl Te kilat ve G revlerin Hakk nda Kanunun 12 maddesi b bendi ve a a da belirtilen mevzuata dayanarak haz rlanm t r: a) 4749 Say l Kanun ( ikago da 7 Aral k 1944 tarihinde akit ve imza edilmi olan Uluslararas Sivil Havac l k Antla mas ve Sivil Havac l k Ge ici S zle mesi ve Bunlar n Eklerinin Onanmas ) b) 2920 Say l T rk Sivil Havac l k Kanunu c) 5431 Say l Sivil Havac l k Genel M d rl Te kilat ve g revleri Hakk nda kanun d) SHY-22 Yer Hizmetleri Y netmeli i e) SHT Havaalanlar Yer Hizmet ve T rleri Talimat f) Havac l k G venli i E itim ve Sertifikasyon Talimat ( ) g) SHY-6A, SHY-6B h) Milli Sivil Havac l k G venlik Program ve Ekleri i) ICAO Ek-17 G venlik j) ECAC Dok man 30 B l m 2 G venlik k)

3 ICAO Dok man 8973 Sivil Havac l a Kar Yasad Giri mler El Kitab ULA TIRMA BAKANLI I S V L HAVACILIK GENEL M D RL HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 2 Tan m ve K saltmalar Madde 4- (1)Bu talimatta ge en tan m ve k saltmalar: a) zel G venlik Personeli: A a da belirtilen g venlik hizmetlerinin uygulanmas ndan do rudan g revli ve sorumlu olan 5188 say l zel G venlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen ve a a da belirtilen g revleri yapan personeli, 1) Ki ilerin, u akalt veya kabin bagajlar ile ki iler taraf ndan ta nan e yalar n, kargonun, postan n, irket postas ve irket malzemelerinin elle veya cihazlarla aranmas , taranmas ve ki ilerle m lakat yap lmas , yolcular n dok man kontrol n n yap lmas 2) Hava arac n n aranmas , kontrol ve korunmas , 3) G venlik tahditli alanlara giri kontrol , 4) G venlik tahditli alanlara giri i in havaalan giri kartlar ve ara plakalar n n bas m , 5) Devriye, eskortluk, n bet hizmetleri, 6)

4 Yolculara ait silahlar n polisten telim al narak havaarac na nakledilmesi b) G venlikten Sorumlu Yetkili Y netici (GSYY): Havac l k i letmeleri taraf ndan atanan ve g venlik yap lanmas nda y netici konumunda olan, havac l k g venli inden sorumlu olan ki iyi, c) G venlik Y netimi: Sivil Havac l k letmelerinin genel y netim faaliyetlerinin bir par as olup, sivil havac l k faaliyetlerinin t m yle g venli bir ekilde ger ekle mesine katk sa layan usul ve uygulamalar n b t n n , d) Havac l k letmeleri: Sivil havac l k alan nda faaliyet g steren i letmelerini, (havayolu i letmeleri, genel havac l k i letmeleri, havaalan i letmeleri, terminal i letmeleri, ikram, temizlik, yer hizmeti kurulu lar , kargo acentalar , antrepo i letmeleri vb.) e) nsan Performans : Havac l k operasyonlar n n emniyeti, g venli i ve verimli ine etkisi olan insan kapasitesi ve limitlerini, f) MSHGP: lkemizde sivil havac l k g venli ini sa lamaya y nelik al nacak tedbirlerin standartlar n belirleyen, i leri ve Ula t rma Bakanl klar nca ortakla a yay nlanm olan Milli Sivil Havac l k G venlik Program n g) MSHGKKP: MSHGP n n etkinli ini ve verimlili ini izlemek zere olu turulmu olan Milli Sivil Havac l k G venlik Kalite Kontrol Program n h) zge mi Ara t rmas : Bir ahs n, yasal olarak m mk n olmas durumunda adli sicil kay tlar da dahil kimli inin ve ge mi hayat n n kontrol d r.

5 Bu kontrol ahs n g venlik kontrolleri yapmaya uygunlu unun ve/veya g venlik tahditli alanlara e liksiz girmeye uygunlu unun ara t r ld de erlendirmeyi, i) Talimat : Havac l k letmeleri G venlik Y netimi ve Organizasyonu Talimat n HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 3 j) Onaylama: Havac l k i letmesi taraf ndan atanan ve bu talimatta belirlenen prosed rlere g re yap lan de erlendirme sonucu ki inin bu g revi yerine getirebilece i yeterlikte oldu unun yetkili otorite taraf ndan onaylanmas n , k) Yetkili Otorite: Milli Sivil Havac l k G venlik Program n n idamesi, uygulanmas ve geli tirilmesi, bu konu ile ilgili yeni politikalar n belirlenmesi ve tedbirlerin al nmas , ICAO standartlar ve tavsiye edilen uygulamalar n n yerine getirilmesi ile kurumlar aras nda koordinasyonun sa lanmas ndan sorumlu ve yetkili olan Ula t rma Bakanl Sivil Havac l k Genel M d rl n (SHGM) ifade eder.

6 B L M-2 Y netim, Organizasyon ve Sorumluluklar Havac l k G venli i Y netim ve Organizasyonu Madde 5-(1) G venli in s reklili ini sa lamak i in zaman nda gerekli g venlik tedbirlerinin al nmas b y k nem ta maktad r. Havac l k i letmelerinin, havac l k g venli ini, i letme politikas n n nemli bir unsuru olarak g rmeleri ve uygulamalar gerekmektedir. (2) Havac l k i letmesinin etkin bir g venlik y netim ve politikas nda a a daki unsurlar yer almal d r. 1. letmenin kurumsal de erleri, 2. Organizasyon yap s , 3. st y netimin g venli e verdi i nem, 4. T m irkette g venlik anlay n n yerle tirilmesi ve geli tirilmesi, 5. G venlik organizasyonunun olu umu ve g venlikten sorumlu y neticinin se imi, 6. GSYY ile di er g venlik personelinin g rev tan mlar , 7. GSYY ve g venlik personeli ile di er personelin e itimi, 8.

7 G venlik ihlallerinin ara t r lmas ve rapor edilmesi, 9. Risk analizi ve tehdit de erlendirilmesi, 10. Kriz y netimi ve acil durumlara m dahale usulleri, 11. Kalite kontrol/d zenli ve etkili denetim, 12. Tatbikat, 13. Terminoloji, Dok mantasyon, kay t 14. Havac l k otoritesi ve Havaalan otoritesi ile ileti im 15. letme i i ileti im ve sorumluluk payla m 16. Ulusal ve uluslararas kural ve uygulamalar takip 17. Prosed r, s re ve detaylar Madde 6- (1) Havac l k i letmesinin faaliyetlerinin, havac l k g venli i kurallar na uygun olarak y r tmesi ve geli tirmesinde y netim yetkili ve birinci derecede sorumludur. Madde 7- (1) G venlik politikas , y netimin genel vizyon/misyon ve hedeflerinden olmal d r. Bu amac n ger ekle tirilmesinde nemli rol oynayan i letme i i denetimlerden ve de erlendirmelerden, i letme y netimi, g venlik y netimi ve kalite y netimi birlikte sorumludur.

8 HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 4 Madde 8-(1) letmenin g venlik politikas , y r rl kteki MSHGP ve yetkili otoritenin yay nlad mevzuat ile uluslararas sivil havac l k g venli i standartlar na (ICAO Ek-17, ECAC Doc30 B l m2, IATA SEMS) ula lmas n ve s reklili i sa layacak unsurlar i erir. Madde 9- (1) Genel M d r, yetkili otorite taraf ndan tan mlanan standartlar ve MSHGP nda getirilen standartlara uygun olarak b t n faaliyetlerinin uygulanmas n g vence alt na almaktan sorumlu olup bunlar i in gereken deste i sa lar. Madde 10- (1) Havac l k i letmeleri, g venlik birim/personelin haricinde, di er birim/personelini havac l k g venli i konusunda bilgilendirilerek, g revlerinin havac l k g venli ine katk s nda bilin lendirilmelerini sa lamak i in uygulamalar geli tirmeli ve toptan g venlik anlay n n yerle tirilmesini sa lamal d r.

9 G venlikten Sorumlu Yetkili Y neticiler (GSYY) Madde 11-(1) Her Sivil Havac l k letmesi veya hava meydanlar nda zel g venlik hizmeti veren kurulu lar, do rudan i letmenin y netimine (Y netim kurulu ba kan , Genel M d r veya genel m d r yard mc s ) ba l bir G venlikten Sorumlu Yetkili Y netici (GSYY) atayarak, bu y netici liderli inde bir g venlik yap lanmas olu turur. GSYY i letmenin organizasyon yap s nda yer al r. Madde 12-(1) Havac l k i letmeleri, faaliyette bulunduklar s rece g venlikten sorumlu yetkili y netici bulundurmalar gerekmektedir. Bu y netici, yapaca uygulamalardan i letme y netimine ve yetkili otoriteye kar sorumludur. Ayr ca, bu y neticiler y netim kurulu ba kan na/genel m d re/genel m d r yard mc na ba l olarak g revlendirilir ve irket toplant lar nda bulunulurlar.

10 Madde 13-(1) G venlikten Sorumlu Yetkili Y neticinin uygunlu u, Yetkili Otorite taraf ndan Bu talimat n form-4 ne g re onaylan r. (2) GSYY onaylanmas nda aranacak artlar ve istenen belgeler unlard r: 1. Doldurulmu ve imzalanm Form-4 2. Ek-1 de/Havac l k G venli i E itim ve Sertifikasyon Talimat nda ( ) belirtilen e itimleri ald n g sterir belgeler. 3. S zle mesi 4. Sivil havac l k sekt r nde havac l k g venli i alan nda 3 y ll k tecr be sahibi olmas 5. leti im bilgilerini de i erecek ekilde haz rlanm zge mi 6. N fus c zdan rne i 7. T m Havaalanlar Giri Kart Y netmeli inin ( ) 14 nc maddesindeki artlar ta mak. 8. SHGM Hizmet Tarifesine g re yat r lm cret dekontu Madde 14-(1) Yetkili otorite taraf ndan yap lan inceleme ve denetlemelerde, g venlik y netiminde gerekli fayday belirli bir s re te sa layamayan veya uygulamalarda olumsuzluk ya da havac l k g venli ini direk etkileyen bir kusur tespit edildi inde, i letmelerin g venlikten HAVACILIK LETMELER G VENL K Y NET M VE ORGAN ZASYONU (TASLAK) 5 sorumlu yetkili y neticisinin de i tirilmesi ve/veya g venlik yap lanmas n n g zden ge irilmesi, yetkili otorite taraf ndan istenebilir.


Related search queries