Example: bankruptcy

SAĞLIK HİZMETLERİ TEMEL KANUNU - mevzuat.gov.tr

KANUNLAR, N SAN 2018 (Ek-101) 6945 SA LIK H ZMETLER TEMEL KANUNU Kanun Numaras : 3359 Kabul Tarihi : 7/5/1987 Yay mland : Tarih : 15/5/1987 Say : 19461 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 26 Ama Madde 1 Bu Kanunun amac ; sa l k hizmetleriyle ilgili TEMEL esaslar d zenlemektir. Kapsam Madde 2 Bu Kanun, Milli Savunma Bakanl hari , b t n kamu kurum ve kurulu lar ile zel hukuk t zelki ilerini ve ger ek ki ileri kapsar. TEMEL Esaslar Madde 3 Sa l k hizmetleriyle ilgili TEMEL esaslar unlard r: a) Sa l k kurum ve kurulu lar yurt sath nda e it, kaliteli ve verimli hizmet sunacak ekil-de Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca, di er ilgili bakanl klar n da g r al narak planlan r, koordine edilir, mali y nden desteklenir ve geli tirilir. b) Koruyucu sa l k hizmetlerine ncelik verilmek suretiyle kamu ve zel b t n sa l k kurum ve kurulu lar n n kurulmas ve i letilmesinde kaynak israf ve at l kapasiteye yol a lmak-s z n gerekti inde hizmet sat n al narak kaliteli hizmet arz ve verimlili i esas al n r.

KANUNLAR, NİSAN 2018 (Ek-101) 6948-1 Satış bedelleri bütçeye gelir kaydedilir. Sağlık kurum ve kuruluşlarının yapımı, onarımı ve donatımı ile tıbbi araç ve gereçlerin alımında kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı bütçesine

Tags:

  Temel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of SAĞLIK HİZMETLERİ TEMEL KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 KANUNLAR, N SAN 2018 (Ek-101) 6945 SA LIK H ZMETLER TEMEL KANUNU Kanun Numaras : 3359 Kabul Tarihi : 7/5/1987 Yay mland : Tarih : 15/5/1987 Say : 19461 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 26 Ama Madde 1 Bu Kanunun amac ; sa l k hizmetleriyle ilgili TEMEL esaslar d zenlemektir. Kapsam Madde 2 Bu Kanun, Milli Savunma Bakanl hari , b t n kamu kurum ve kurulu lar ile zel hukuk t zelki ilerini ve ger ek ki ileri kapsar. TEMEL Esaslar Madde 3 Sa l k hizmetleriyle ilgili TEMEL esaslar unlard r: a) Sa l k kurum ve kurulu lar yurt sath nda e it, kaliteli ve verimli hizmet sunacak ekil-de Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca, di er ilgili bakanl klar n da g r al narak planlan r, koordine edilir, mali y nden desteklenir ve geli tirilir. b) Koruyucu sa l k hizmetlerine ncelik verilmek suretiyle kamu ve zel b t n sa l k kurum ve kurulu lar n n kurulmas ve i letilmesinde kaynak israf ve at l kapasiteye yol a lmak-s z n gerekti inde hizmet sat n al narak kaliteli hizmet arz ve verimlili i esas al n r.

2 Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl ilgili Bakanl n muvafakat n alarak, kamu ve zel b t n sa l k kurum ve kurulu lar na koruyucu sa l k hizmeti g revi verir ve bu kurum ve kurulu lar n b t n sa l k hizmetlerini denetler. c) B t n sa l k kurum ve kurulu lar ile sa l k personelinin lke sath nda dengeli da l m ve yayg nla t r lmas esast l k kurum ve kurulu lar n n kurulmas ve i letilmesi bu esas i erisinde Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca d zenlenir. Bu d zenleme ilgili Bakanl n g r al narak yap l r. Gerek g r ld nde zel sa l k kurulu lar n n her t rl cret tarifeleri sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca onaylan kurum ve kurulu lar na ait sa l k kurulu -lar veya sa l k i letmelerinde verilen her t rl hizmetin fiyatlar Sa l k ve Sosyal Yard m Bakan-l nca tespit ve ilan edilir. d) (M lga: 31/5/2006-5510/106 md.

3 E) Tesis edilecek e itim,denetim, de erlendirme ve oto kontrol sistemi ile sa l k kurulu -lar n n tespit edilen standart ve esaslar i inde hizmet vermesi sa lan r. f) (De i ik: 24/3/2016-6698/30 md.) Herkesin sa l k durumunun takip edilebilmesi ve sa l k hizmetlerinin daha etkin ve h zl ekilde y r t lmesi maksad yla, Sa l k Bakanl ve ba l kurulu lar nca gerekli kay t ve bildirim sistemi kurulur. Bu sistem, e-Devlet uygulamalar na uygun olarak elektronik ortamda da olu turulabilir. Bu ama la, Sa l k Bakanl nca, ba l kuru-lu lar da kapsayacak ekilde lke ap nda bili im sistemi kurulabilir. 6946 g) Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl ; sa l k ve yard mc sa l k personelinin yurt d ze-yinde dengeli da l m n sa lamak zere istihdam planlamas yapar, lke ihtiyac na uygun nitelik-li sa l k personeli yeti tirilmesi amac yla hizmet ncesi e itim programlar i in Y ksek retim Kurulu ile koordinasyonu sa lar.

4 Serbest ya da kamu kurulu lar nda mesleklerini icra eden sa l k ve yard mc sa l k personeline hizmeti i e itim yapt r r. Bunu sa lamak amac yla niversitelerin, kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar ile kamu kurum ve kurulu lar n n imkanlar ndan da yararlan r. Hizmeti i e itim program n ne ekilde ve hangi s relerle yap laca Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca kart lacak y netmelikte tespit edilir. h) ( ptal: tarih ve E. 1987/16, K. 1988/8 say l karar yla.) i) Sa l k hizmetlerinin yurt ap nda istenilen seviyeye ula t r lmas amac yla; bakanl klar seviyesinden en u taki hizmet birimine kadar kamu ve zel sa l k kurulu lar ile kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar aras nda koordinasyon ve i birli i yap l r. Sa l k kurum ve kuru-lu lar co rafik ve fonksiyonel hizmet alanlar , verecekleri hizmetler, y netim, hizmet ili ki ve ba lant lar gibi konularda tespit edilen esaslara uymak ve verilen g revleri yapmakla y k ml -d rler.

5 A da t bbi bilgi ve teknolojinin lkeye getirilmesi ve te viki sa lan r. j) Vatanda lar n hastal klardan korunma, sa l kl evre, beslenme, ana ocuk sa l ve aile planlamas ve benzeri konularda e itilmeleri ve takipleri b t n kamu kurulu lar n n sorumlu-lu u, kamu kurumu niteli indeki meslek kurulu lar , zel ve g n ll kurulu lar n i birli i i eri-sinde ger ekle tirilir. k) Koruyucu, te his, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullan lan ila , a , serum ve benzeri biyolojik maddelerin retiminin ve kalitesinin te vik ve temini esas olup, her t rl m s-tahzar, terkip, madde, malzeme, farmakope mam lleri, kozmetikler ve bunlar n retiminde kulla-n lan ham ve yard mc maddelerin ithal, ihra , retim,da t m ve t ketiminin, ama d kullan l-mak suretiyle fizik ve psi ik ba ml l k yapan veya yapma ihtimali bulunan madde, ila , a , serum ve benzeri biyolojik maddeler ile di er terkiplerin kontroluna, murakabesine ve bunlar n yurt i inde ve yurt d nda cret kar l kalite kontrollerini yapt rmaya, zel mevzuata g re ruhsatland rma, izin ve fiyat verme i lerini y r tmeye Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl yetkili-dir.

6 Zel mevzuat na g re izin veya ruhsat al nmam ila ve terkiplerin retimi, ithali, sat ile ruhsat veya izin al nm dahi olsa ila ve terkiplerin bilimsel ara t rma amac yla Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl ve ilgili ki inin r zas olmadan insan zerinde kullan m yasakt r. l) (Ek: 30/5/1997 - KHK - 572/24 md.) Engelli ocuk do umlar n n nlenmesi i in, gebelik ncesi ve gebelik d neminde t bbi ve e itsel al malar yap l r. Yeni do an bebeklerin metabolizma hastal klar i in gerekli olan testlerden ge irilerek risk ta yanlar n belirlenmesine ili kin tedbirler al n r. (1) m) (Ek: 1/7/2005-5378/34 md.) Rehabilite edici t bbi hizmetlerde kullan lan yard mc ara ve gere leri retmek amac yla, kamu kurum ve kurulu lar ile ger ek ve t zel ki iler taraf ndan kurulacak kurulu lar n a l iznini vermeye Sa l k Bakanl yetkilidir.

7 Bu kurum ve kurulu lar n a l izninin verilmesine, retim ve personel standard na, i leyi ve denetimi ile daha nce a l-m olan kurum ve kurulu lar n durumlar na ili kin esaslar Sa l k Bakanl nca kar lacak y -netmelikle d zenlenir. Te kilatlanma Madde 4 Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl 3 nc maddede say lan hizmet ve esaslar bu sistem i erisinde ger ekle tirmek zere lke ap nda te kilat kurar veya kurdurabilir. ( kinci f kra iptal: tarih ve E. 1987/16, K. 1988/8 say l Karar y-la.) (1) 25/4/2013 tarihli ve 6462 say l Kanunun 1 inci maddesiyle, bu bentte yer alan z rl ibaresi Engel-li eklinde de i tirilmi tir. KANUNLAR, N SAN 2018 (Ek-101) 6947 Sa l k letmesi Madde 5 (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.) Sa l k letmesi ile lgili Di er Personel Madde 6 (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.)

8 S zle meli Personel Madde 7 (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.) Tedavi Masraflar n n Tahsili Madde 8 (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.) Y netmelikler Madde 9 a) (M lga: 11/10/2011-KHK-663/58 md.) b) Hizmet ve ila alma, ilgili kurum ve kurulu lara ait ara , gere ve mal-zemelerin kiralanmas , devri, gayrimenkullerin kiralanmas ; [(..) (1)] t bbi ara , gere ve malzeme y n nden standard ile t bbi ara ve gere lerin al m nda teknik artnamelerin ha- z rlanmas ndaki k staslar n belirlenmesi; Maliye ve G mr k, ilgili Bakanl klar ve Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl nca m tereken, c) B t n kamu ve zel sa l k kurulu lar n n tesis, hizmet, personel, k staslar n belirleme-ye, sa l k kurum ve kurulu lar n s n fland rmaya ve s n flar n n de i tirilmesine, sa l k kurulu -lar n n amaca uygun olarak te kilatlanmalar na, sa l k hizmet zinciri olu turulmas na, hizmet i i e itim usul ve esaslar ile sa l k kurum ve kurulu lar n n koordineli al ma ve hizmet standartla-r n n tespiti ve denetimi ile bu Kanunla ilgili di er hususlar Sa l k ve Sosyal Yard m Bakanl n-ca, kar lacak y netmelikle tespit edilir.

9 Baz sa l k personelinin atanmas Ek Madde 1- (Ek:10/7/2003-4924/10 md.; De i ik: 11/10/2011-KHK-663/58 md.) Kamu kurum ve kurulu lar n n uzman tabip, t pta uzmanl k mevzuat na g re uzman , ta-bip, di tabibi ve eczac kadro ve pozisyonlar na yap lacak a ktan atamalar, a ktan atama izni al nmaks z n mevzuatta ng r len i lemlerin tamamlanmas ndan sonra ger ekle tirilir ve bunlar n yerle tirilmeleri Sa l k Bakanl nca s navs z ve kura ile yap l r. Kura ile yap lacak atamalara ili kin us l ve esaslar Sa l k Bakanl nca kar lacak y netmelikle belirlenir.(2) T pta ve di hekimli inde uzmanl k e itimi, ilgili dalda t pta uzmanl k mevzuat na g re uzman olan profes r, do ent, yard mc do ent, e itim g revlisi ve ba asistanlar taraf ndan verilir. Yard mc do ent ve ba asistanlar n t pta uzmanl k e itim verebilmeleri i in bu kadrolarda bir y l al malar artt r.

10 E itim ve ara t rma hastanelerinde e itim g revlilerinden biri hastane y neticisi taraf n-dan bir y ll k s re i in ilgili birimin e itim sorumlusu olarak g revlendirilir, idar sorumlusu ise ayn s reyle ilgili daldaki uzmanlar aras ndan se ilir. Birimin e itim sorumlusuna idar sorumlu-luk g revi de verilebilir. E itim g revlisi, ba asistan ve asistan kadrolar na a ktan atama izni al nmaks z n ilgili mevzuat er evesinde atama yap l r. (1) Bu bentteki "prim da t m n n esas ve usulleri ile personelin devrine ait usul ve esaslar."ibaresi Anayasa Mahkemesinin tarihli ve , say l karar yla iptal edilmi tir. (2) 4/7/2012 tarihli ve 6354 say l Kanunun 7 nci maddesi ile bu bu f krada yer alan ve tabip ibaresi , tabip, di tabibi ve eczac eklinde de i tirilmi tir. 6948 Ba asistan kadrolar na atamalar, ilgili dalda uzman olan ve meslek al ma, bilimsel ya-y n ve yabanc dilde yeterlili i bulunan tabip, di tabipleri ve t pta uzmanl k mevzuat na g re uzman olanlar aras ndan Kurumca yap lacak veya yapt r lacak meslek s navla yap l r.


Related search queries