Example: air traffic controller

Scrum Kılavuzu

Scrum n Tan mlay c K lavuzu: Oyunun Kurallar Kas m 2017 Scrum n yarat c lar Ken Schwaber ve Jeff Sutherland taraf ndan geli tirilmi ve korunmaktad r. T RK E / TURKISH Scrum K lavuzuTM 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 2 Scrum K lavuzunun Amac .. 3 Scrum n Tan m .. 3 Scrum n Kullan m .. 4 Scrum Teorisi .. 4 Scrum De erleri .. 5 Scrum Tak m ( Scrum Team) .. 6 r n Sahibi (Product Owner).. 6 Geli tirme Tak m (Development Team) .. 7 Scrum Master .. 7 Scrum Etkinlikleri ( Scrum Events) .. 9 Sprint .. 9 Sprint Planlama (Sprint Planning) .. 10 G nl k Scrum (Daily Scrum ) .. 11 Sprint De erlendirme (Sprint Review) .. 12 Sprint Retrospektifi (Sprint Retrospective) .. 13 Scrum Eserleri ( Scrum Artifacts).

Scrumın Tanımlayıcı Kılavuzu: Oyunun Kuralları Kasım 2017 Scrum’ın yaratıcıları Ken Schwaber ve Jeff Sutherland tarafından geliştirilmiş ve

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Scrum Kılavuzu

1 Scrum n Tan mlay c K lavuzu: Oyunun Kurallar Kas m 2017 Scrum n yarat c lar Ken Schwaber ve Jeff Sutherland taraf ndan geli tirilmi ve korunmaktad r. T RK E / TURKISH Scrum K lavuzuTM 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 2 Scrum K lavuzunun Amac .. 3 Scrum n Tan m .. 3 Scrum n Kullan m .. 4 Scrum Teorisi .. 4 Scrum De erleri .. 5 Scrum Tak m ( Scrum Team) .. 6 r n Sahibi (Product Owner).. 6 Geli tirme Tak m (Development Team) .. 7 Scrum Master .. 7 Scrum Etkinlikleri ( Scrum Events) .. 9 Sprint .. 9 Sprint Planlama (Sprint Planning) .. 10 G nl k Scrum (Daily Scrum ) .. 11 Sprint De erlendirme (Sprint Review) .. 12 Sprint Retrospektifi (Sprint Retrospective) .. 13 Scrum Eserleri ( Scrum Artifacts).

2 14 r n Listesi (Product Backlog) .. 14 Sprint Listesi (Sprint Backlog) .. 15 r n Par as (Increment) .. 16 Eserlerin effafl .. 16 Bitti (Done) Tan m .. 16 Son Not .. 17 Takdir ve Te ekk r .. 17 Ki iler .. 17 Tarih e .. 17 eviri .. 18 eviri Tarih esi .. 18 2016 - 2017 Aras Scrum K lavuzundaki De i iklikler .. 18 indekiler Tablosu 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 3 Scrum K lavuzunun Amac Scrum , karma k r nleri geli tirmek, teslim etmek ve s rd rmek i in bir er evedir. Bu k lavuz Scrum tan mlar. Tan m n i inde Scrum n rolleri, etkinlikleri, eserleri ve bunlar bir araya getiren kurallar yer al r. Scrum geli tiren Ken Schwaber ve Jeff Sutherland ayn zamanda Scrum K lavuzunun yazar ve destek isidir.

3 Scrum n Tan m Scrum (isim): nsanlar n m mk n olan en y ksek de ere sahip r nleri retken ve yarat c bir ekilde geli tirirken, karma k ve adaptasyona a k sorunlar ele alabildikleri bir er eve. Scrum : Basittir Anlamas kolayd r Ustaca y netmek zordur. Scrum , 1990 lar n ba ndan beri karma k r nler i in ger ekle tirilen i leri y netmek i in kullan lan bir s re er evesidir. Scrum , bir s re , teknik veya tan ml bir y ntem de ildir. erisinde e itli s re leri ve teknikleri kullanabilece iniz bir er evedir. Scrum , r n y netimi ve al ma tekniklerinizin etkilili ini a k bir ekilde ortaya koyarak, r n n zde, tak m n zda ve al ma ortam n zda s rekli iyile tirme f rsat sunar. Scrum er evesi, Scrum Tak mlar ve tak mlarla ilgili rolleri, etkinlikleri, eserleri ve kurallar kapsar.

4 Er evedeki her bir bile en zel bir amaca hizmet eder; Scrum n ba ar s ve kullan m i in bu zorunludur. Bu belgede tan mlanan Scrum n kurallar ; rolleri, etkinlikleri, ve eserleri birbirine ba lar ve aralar ndaki ili kiler ile etkile imleri d zenler. Scrum er evesinin kullan m na ili kin e itli taktikler olmakla birlikte bunlar k lavuzun kapsam d ndad r. 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 4 Scrum n Kullan m Scrum ba lang ta r n geli tirme ve y netme i in geli tirildi. 1990'l y llar n ba nda ba layan Scrum , d nya ap nda yayg n olarak u ama larla kullan lmaktad r: 1. Ge erli pazarlar , teknolojileri ve r n yeteneklerini ara t rma ve tan mlama; 2. r n ve r nle ilgili iyile tirmeleri geli tirme; 3.

5 R n ve r nle ilgili iyile tirmelerin g nde bir ok kez yayg nla t r lmas ; 4. Bulut (online, g venli, iste e ba l ) ve r n kullan m na y nelik di er operasyonel ortamlar n geli tirilmesi ve s rd r lmesi; ve, 5. r nleri s rd rme ve yenileme. Scrum , yaz l m, donan m, g m l yaz l m, etkile im fonksiyonlar a lar , otonom ara lar, okullar, h k met, pazarlama, organizasyonlar n i leyi ini y netmek ve g nl k ya ant m zda birey ve toplum olarak kulland m z hemen her eyi geli tirmek i in kullan lmaktad r. Teknoloji, pazar ve evresel karma kl klar ve bunlar n etkile imleri h zla artt k a, Scrum ' n karma kl kla ba a kmadaki faydas g nl k olarak kan tlanm t r. Scrum , iteratif ve art ml bilgi aktar m nda zellikle etkili oldu unu kan tlad.

6 Scrum art k r n, hizmet ve st organizasyonun y netimi i in yayg n olarak kullan lmaktad r. Scrum ' n z k k tak mlard r. Bu tak m yap s ok esnektir ve adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu g l y nler, binlerce ki inin i ve i r nlerini geli tiren, yayg nla t ran, i leten ve idame ettiren farkl tak m formasyonlar nda (tek tak m, birka tak m, ok say da tak m ve tak m a lar nda) da al maya devam etmektedir. Bu tak mlar, karma k mimariler ve hedef s r m ortamlar arac l yla i birli i yapar ve birlikte al rlar. "Geli tirme" ve "geli im" kelimeleri Scrum K lavuzu'nda kullan ld nda, yukar da tan mlanan karma k al malara at fta bulunulmaktad r. Scrum Teorisi Scrum n temelinde deneysel s re kontrol teorisi (veya deneycilik) yer al r.

7 Deneycilik, bilginin deneyimden ve bilinen eylere dayanarak al nan kararlardan meydana geldi ini ileri s rer. Scrum , ng r lebilirli i en iyi seviyeye karmak ve riski kontrol etmek i in iterasyonlu ve art ml (incremental) bir yakla m kullan r. 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 5 Her deneysel s re kontrol uygulamas ayakla desteklenir: effafl k, g zlem ve adaptasyon. effafl k kt dan sorumlu ki iler s recin nemli k s mlar n izleyebilmelidir. effafl k bu k s mlar n bir ortak standartla tan mlanmas n gerektirir. Bu sayede bakan ki iler g rd klerinden ayn eyi anlarlar. rnek olarak: T m kat l mc larla s rece ait ortak bir dil payla lmal ; i yapanlar ve sonu ta olu an r n par as n g zlemleyenler ortak bir Bitti (Done) tan m na sahip olmal d r.

8 G zlem Scrum uygulayanlar, istenmeyen sapmalar tespit edebilmek i in Scrum eserlerini ve Sprint Hedefine do ru ilerlemeyi s k a g zlemlemelidir. Bu g zlemler, i yapmaya engel olacak kadar s k olmamal d r. G zlemler, al ma esnas nda yetkin g zlemciler taraf ndan itinayla yap ld nda en ok fayday sa lar. Adaptasyon ayet bir g zlemci s recin bir veya daha fazla k sm n n kabul edilebilir s n rlar d na kt n ve s recin sonunda kacak r n n kabul edilemez olaca n tespit ederse zerinde al lan s re veya r n d zeltilmelidir. D zeltme daha fazla sapmaya izin vermeden m mk n olan en yak n zamanda yap lmal d r. Scrum , g zlem ve adaptasyon i in bu belgenin Scrum Etkinlikleri b l m nde tarif edilen d rt resm etkinli i (toplant y ) zorunlu k lar: Sprint Planlama (Sprint Planning) G nl k Scrum (Daily Scrum ) Sprint De erlendirme (Sprint Review) Sprint Retrospektifi (Sprint Retrospective) Scrum De erleri Scrum Tak m taahh t, cesaret, odak, a kl k ve sayg de erlerini b nyesinde bar nd rd nda ve ya att nda, Scrum n effafl k, g zlem ve adaptasyon ayaklar canlanarak herkes i in g ven olu turur.

9 Scrum Tak m yeleri, Scrum etkinlikleri, rolleri ve eserleriyle al t k a bu de erleri renir ve ke feder. Scrum uygulamas n n ba ar s insanlar n bu be de eri ustal kla ya atma becerisine ba l d r. Scrum Tak m ndaki yelerin her biri tak m hedefini ger ekle tirmeyi taahh t eder; Do ru eyi yapmaya ve zorlay c sorunlar zerinde al maya cesaret eder; tak mdaki herkes Sprint i ine ve Scrum Tak m n n hedeflerine odaklan r. Scrum Tak m ve payda lar yap lacak t m i ler ve bu bu 2017 Ken Schwaber ve Jeff Sutherland, Attribution Share-Alike license of Creative Commons Sayfa 6 i leri yaparken kar la lan zorluklar hakk nda a k olmay kabul eder. Scrum Tak m n n her bir yesi di er yelere yetkin ve ba ms z insanlar olarak sayg duyar. Scrum Tak m ( Scrum Team) Scrum Tak m , bir r n Sahibi (Product Owner), Geli tirme Tak m (Development Team) ve bir de Scrum Masterdan olu ur.

10 Scrum Tak mlar , kendi kendilerini y netir (self-organized) ve apraz fonksiyonludur (cross-functional). Kendini y neten tak mlar, tak m n d ndaki birilerinden komut almak yerine i lerini en iyi nas l ba aracaklar na kendileri karar verir. apraz fonksiyonlu tak mlar, tak m n d ndaki ki ilere ba ml olmadan i i tamamlayacak t m yetkinliklere sahiptir. Scrumdaki tak m modeli esnekli i; yarat c l ve retkenli i en iyi ekilde kullanmak zere tasarlanm t r. Scrum Tak m daha nce belirtilen t m kullan mlar ve karma k al malar i in giderek daha etkili oldu unu kan tlam t r. Scrum Tak mlar , r nleri iterasyonlu ve art ml bir ekilde teslim ederek geribildirim f rsatlar n en st seviyeye kar rlar. Bitti durumundaki r n n art ml olarak teslim edilmesi, r n n al an ve kullan labilir bir s r m n n her an el alt nda olmas n sa lar.


Related search queries