Example: stock market

SGK İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ (6111 sayılı kanuna göre);

SGK VEREN PR M TE V K (6111 say l kanuna g re);Bilindi i zere, Kurumumuzun kurulu ama lar ndan biri de istihdam n korunmas na, geli tirilmesine, yayg nla t r lmas na ve i sizli in nlenmesi faaliyetlerine yard mc olmakt r. Bu ba lamda, 6111 say l Kanun ile getirilen ve Kurumumuzun i verenlere sundu u i g c temin etme hizmeti ve istihdamla ba lant l te viklere ili kin d zenlemeler hakk nda i letmelerimizin bilgilendirilmelerinin uygun olaca d n lm t say l Kanun ile yap lan d zenleme ile, Kanunda belirtilen artlar n yerine getirilmesi halinde, i e al nan her bir sigortal i in ge erli olmak zere i verenlere 6 ay ile 48 ay aras nda de i en s relerde, i inin prime esas kazanc zerinden hesaplanan sigorta primlerinin i veren hisselerine ait tutar.

SGK İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ (6111 sayılı kanuna göre); Bilindiği üzere, Kurumumuzun kuruluş amaçlarından biri de istihdamın korunmasına,

Tags:

  Pirms

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of SGK İŞVEREN PRİM TEŞVİKİ (6111 sayılı kanuna göre);

1 SGK VEREN PR M TE V K (6111 say l kanuna g re);Bilindi i zere, Kurumumuzun kurulu ama lar ndan biri de istihdam n korunmas na, geli tirilmesine, yayg nla t r lmas na ve i sizli in nlenmesi faaliyetlerine yard mc olmakt r. Bu ba lamda, 6111 say l Kanun ile getirilen ve Kurumumuzun i verenlere sundu u i g c temin etme hizmeti ve istihdamla ba lant l te viklere ili kin d zenlemeler hakk nda i letmelerimizin bilgilendirilmelerinin uygun olaca d n lm t say l Kanun ile yap lan d zenleme ile, Kanunda belirtilen artlar n yerine getirilmesi halinde, i e al nan her bir sigortal i in ge erli olmak zere i verenlere 6 ay ile 48 ay aras nda de i en s relerde, i inin prime esas kazanc zerinden hesaplanan sigorta primlerinin i veren hisselerine ait tutar.

2 I sizin i e al nd tarihten itibaren sizlik Sigortas Fonundan kar lanacakt r. Ayr ca, s z konusu yasada, i inin T rkiye Kurumun kay tl i sizler aras ndan(veya Kurum arac l ile) i e ba lat lmas halinde ilave 6 ayl k s re ile te vi uygulamas ndan faydalan lmaktad r. Te vik uygulamas na ili kin yararlanma ko ullar ve aranan artlara ili kin bilgiler yaz m z ekinde sunulmu tur. Di er taraftan, sigortas z (kay t d ) i i al t ran i verenler i in s z konusu yasa bir f rsatt r. Zira i verenlerin sigortas z (kay t d ) i i al t rd klar tespit edildi inde, bir y l % 5 prim indirimi ve % 100 ilave istihdam indiriminden yasaklanmakta ve yakla k TL idari para cezas uygulanmaktad r.

3 Sigortas z i iler sigortal yap ld nda, yakalanma, i kazas korkusu gibi riskler ortadan kalkaca , al ma bar na katk sa lanaca gibi, ilave istihdamlarda i ilerin sigorta primlerinin i veren hisselerinin sizlik Sigortas Fonundan kar lanmas sa lanacakt r. Dolays s yla, i verenlerine y nelik Kurum hizmetlerimiz tamamen cretsiz oldu unu, aran lan nitelikte i iyi temin edemedi imiz durumda, i ba nda e itim program d zenlemek suretiyle i renme maliyetini stlendi imizi, uygulad m z programlar sonucu verilen belgelerin te vik kapsam nda oldu unu ve Kurumumuzda size uygun bir e itim program m z n bulunabilece ini belirtmek isteriz.

4 Bu nedenle, i g c istemlerinize ve i verenlere y nelik Kurum hizmetlerimize dair her t rl bilgiyi l M d rl m zden renebilece iniz gibi, istemeniz halinde Kurum personelimizin sizleri ziyaret etmesini talep V KTEN YARARLANMANIN KO ULLARIA- TE V KTEN HANG YERLER YARARLANAB L R? zel sekt r i verenleri bu te vik h k mlerinden yararlan r. Di er bir ifade ile kamu sekt r te vik Kapsam nda de ildir. te taraftan, i veren hissesine ait primlerin Fondan kar lanabilmesi i in i verenlerin al t rd klar sigortal larla ilgili olarak, 5510 say l Kanun uyar nca ayl k prim ve hizmet belgelerini yasal s resi i erisinde Sosyal G venlik Kurumuna vermesi, sigortal lar n tamam na ait sigorta primlerinin sigortal hissesine isabet eden tutar n yasal s resi i inde demesi ve kapsama giren sigortal n n i e al nd i yerinden dolay Sosyal G venlik Kurumuna prim, idari para cezas ve bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borcu bulunmamas artt r.

5 Belirtmekte yarar vard r ki, Sosyal G venlik Kurumuna olan prim, idari para cezas ve bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm bor lar n n 6183 say l Kanunun 48''''inci maddesine g re tecil ve taksitlendirilmi veya ilgili di er kanunlar uyar nca prim bor lar n n yeniden yap land r lm ve taksitlendirilmi olmas , bu tecil, taksitlendirme ve yeniden yap land rma devam etti i s rece i verenlerin bu f kra h km nden yararlanmas na engel te kil etmez. Te vikten yararlans n yararlanmas n yap lan kontrol ve denetimler sonucunda, sigortas z i i al t rd tespit edilen i yerleri, tespit tarihinden itibaren bir y l s re ile bu te vikten yararlanamamaktad TE V K KAPSAMINDA E ALINACAK S ZLER N N TEL KLER 1) En Az Alt aydan Beri siz Olmal lk a amada i e al nacak bu ki ilerin i e al nd klar tarihten nceki alt aya ili kin Sosyal G venlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kay tl sigortal olmamas gerekmektedir.

6 Dolay s yla, i e al nmadan nceki alt ayl k d nemde sigortal olarak al lmamal d r. rne in bu kapsamda 05/Nisan/2011''''de i e al nan bir ki inin 04/Nisan/2011-04/Ekim/2010 d neminde Sosyal G venlik Kurumuna bildirilen sigortal lar i inde olmamas gerekmektedir. te taraftan Kanun a k bir ekilde, sosyal g venlik primine tabi al anlar n, yurt d nda al t r lan sigortal lar n istihdam edilmesi halinde dahi te vik h k mlerinden yararlan lamayaca n ifade etmi tir. 2) Ortalama Sigortal Say s na lave e Al nmal 4447 say l Kanunun ge ici 10''''uncu maddesine g re, i sizin i e al nd tarihten nceki alt aya ili kin i e al nd klar i yerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortal say s n n ortalamas na ilave olmas artt r.

7 Ortalama sigortal say s , sigortal n n i e ba lad i yerinde i e giri tarihinden nceki alt ayda Sosyal G venlik Kurumuna bildirilmi olan toplam sigortal say s n n, ayn d nem aral nda bildirim yap lm ay say s na b l nmesi suretiyle bulunacakt r. rne in 2011 tarihinde 5 i siz i e al nm sa, nisan-eyl l d nemine bak lacak, prim ve hizmet belgelerinde nisanda 10, may sta 3, haziranda 0, temmuzda 5, a ustosta 10, eyl lde 2 i i al t bildirilmi ise bu say lar toplanarak (10+3+0+ 5+10+2) 6 aya b l necektir. Bulunan 6 i i say s , bu i yerinin ortalama i i say s olarak dikkate al nacakt r. e giren sigortal n n i e girdi i tarih itibar yla al t r lan toplam sigortal say s , ortalama sigortal say s n n zerinde olmal d r.

8 Bu kapsamda yeni a lan bir i yeri i in i e al nan her sigortal te vik h k mlerinden yararlan lmas na olanak verecektir. E er ki i e giri tarihinde bu art olmam , sonraki aylarda olmu ise, s z konusu te vikten yararlanmak m mk n olmayacakt r. te taraftan, sigortal i siz ayn i yerinde al maya devam etse dahi o i yerinde al t r lanlar n say s , ortalama sigortal say s n n zerine kmad aylarda sigorta prim te vikinden yararlanmak gene m mk n olmayacakt r. Ortalama sigortal say s , te vikten yararlan lacak olan her bir sigortal i in i e giri tarihine g re ayr ayr tespit edilece inden, farkl aylarda i e al nan sigortal lar y n nden baz al nan ortalama sigortal say lar farkl olabilecektir.

9 Yerinde al an sigortal say s n n tespitinde, sosyal g venlik destek primine tabi olarak al anlar, e itli nedenlerle al mas bulunmayan ve cret denmeyen sigortal lar, ay i inde i e giren veya i ten kanlar hesaplamaya dahil edilirken, aday rak, rak ve i yerinde mesleki e itim g ren renciler ve stajyerler hesaplamaya dahil edilmeyeceklerdir. Ortalama sigortal say s hesap edilirken 0,49''''a kadar olan kesirler 0 (s f r), 0,50 ve st kesirler ise tama ibla edilecektir. 3) Sigortal siz Bu Te vikten Bir Kez Yararlanmal D zenlemeye g re, sa lanan te vikten ayn sigortal i in bir kez yararlan labilir.

10 Sigortal , te vik s resini tamamlamadan tekrar i siz kal r ise, kalan s reden yeniden yararlanamaz. Ancak, 18 ya ndan b y k ve 29 ya ndan k k erkekler ile 18 ya ndan b y k kad nlar tekrar i e girerler ve tekrar i e girerken mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmalar veya mesleki ve teknik e itim veren orta veya y ksek retimi bitirmeleri veya T rkiye Kurumunca d zenlenen i g c yeti tirme kursundan mezun olduklar n g sterir belgeye haiz olmalar durumunda te vikten tekrar yararlan rlar. Bu durumda ilk yararlanma s resi, ikincisinden d l r ve toplam yararlanma s resi en son yararlan lan destek i in maddede ng r len s reyi a amaz.


Related search queries