Example: bachelor of science

(SHT-ÖUIB) BİRİNCİ BÖLÜM - Anasayfa

Sivil Havac l k Genel M d rl nden: ZEL U U ZN BELGES VER LME KURALLARINA L K N TAL MAT. (SHT- UIB). B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . MADDE 1 (1) Bu talimat n amac , uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi olan ama tan ml ko ullar alt nda emniyetli u u . yapma kabiliyeti olan Hava Arac n n u u u i in yay mlanacak zel U u zni Belgesinin verilme esaslar ile genel hususlar belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu talimat, uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi , ama tan ml ko ullar alt nda emniyetli u u . yapma kabiliyeti olan, T rk hava sahas nda u u yapacak T rk Hava Arac Siciline kay tl . veya kaydedilecek t m sivil hava ara lar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 say l T rk Sivil Havac l k Kanunu, Madde 87 ye dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu talimatta ge en.

1 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: ÖZEL UÇU İZNİ BELGESİ VERİLME KURALLARINA İLİKİN TALİMAT (SHT-ÖUIB) BİRİNCİ BÖLÜM …

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of (SHT-ÖUIB) BİRİNCİ BÖLÜM - Anasayfa

1 Sivil Havac l k Genel M d rl nden: ZEL U U ZN BELGES VER LME KURALLARINA L K N TAL MAT. (SHT- UIB). B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . MADDE 1 (1) Bu talimat n amac , uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi olan ama tan ml ko ullar alt nda emniyetli u u . yapma kabiliyeti olan Hava Arac n n u u u i in yay mlanacak zel U u zni Belgesinin verilme esaslar ile genel hususlar belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu talimat, uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi , ama tan ml ko ullar alt nda emniyetli u u . yapma kabiliyeti olan, T rk hava sahas nda u u yapacak T rk Hava Arac Siciline kay tl . veya kaydedilecek t m sivil hava ara lar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 say l T rk Sivil Havac l k Kanunu, Madde 87 ye dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu talimatta ge en.

2 A) "Ferry U u " terimi: Bir hava arac n n yolcu ve y k ta maks z n; sat n al nmas . veya kiralanmas nda tescil i lemleri yap lmadan yurda getirilmesi maksad yla yap lan u u lar ile, u u a elveri lili ine halel getirmeyen k smi ar zal olarak yap lan u u lar , b) Genel M d rl k: Sivil Havac l k Genel M d rl n , c) Hava arac : havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her t rl arac , ) letmeci: Hava Arac ile havac l k faaliyetlerinde bulunan kurulu lar , d) Kompleks olmayan hava arac : Motorlu kompleks hava arac d ndaki hava ara lar n , e) Motorlu kompleks hava arac : 1) A a daki zelliklere sahip u a : A) Sertifikaland r lm azami kalk a rl 5700 kg ge en veya, B) 19 ki iden daha fazla yolcu oturma konfig rasyonu i in sertifikaland r lm veya, 1. C) letme i in en az iki pilotluk asgari m rettebat ihtiyac ile sertifikaland r lm . veya, ) Turbo jet motorlu veya birden fazla turbo prob motorlu veya, 2) A a daki zelliklere sahip bir helikopteri.

3 A) Azami kalk a rl 3175 kg ge en veya, B) 9 ki iden daha fazla yolcu oturma konfig rasyonu olan veya C) letme i in en az iki pilotluk asgari m rettebat ihtiyac bulunan veya, 3) Tilt rotor hava ara lar n . f) zel U u zni Belgesi: Uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi olan ama tan ml ko ullar alt nda emniyetli u u . yapma kabiliyeti olan hava arac n n u u u i in yay mlanan belgeyi, g) Sivil havac l k otoritesi: lgili lkelerin devlet ad na g rev yapan sivil havac l k birimlerini, ) Ticari hava arac : Ticari u u yapmak zere Genel M d rl k e tescil edilmi ve performans limitleri 1/6/2007 tarihli ve 26539 say l Resmi Gazete de yay mlanan Ticari Hava Ta ma letmeleri Y netmeli inde belirtilen limitleri ve zellikleri ta yan hava ara lar n , h) Ticari u u : creti kar l yolcu, y k ve posta ta mak zere yap lan u u lar , ) T rk hava sahas : T rkiye Cumhuriyetinin egemenli i alt ndaki lke ile T rk karasular zerindeki sahay , i) VFR k saltmas : G rerek yap lan u u kurallar n , ifade eder.

4 K NC B L M. Genel Esaslar zel u u izni belgesi u u ama lar . MADDE 5 - (1) zel U u zni Belgesi bu maddeye uygun olarak uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar lamayan veya kar lad g sterilmemi olan ama tan ml . ko ullar alt nda emniyetli u u yapma kabiliyeti olan ve a a daki ama lara y nelik olan hava arac i in yay mlanacakt r: a) Ara t rma ve geli tirme;. b) D zenlemeler ile veya sertifikasyon artnameleri ile uyum g sterimi;. c) Tasar m organizasyonlar veya retim organizasyonlar m rettebat e itimi;. 2. ) Yeni retim hava arac n n retim u u testinin yap lmas ;. d) retimdeki hava arac n n retim tesisleri aras nda u urulmas ;. e) Hava arac n n m teri kabul i in u urulmas ;. f) Hava arac n n teslimi veya ihrac n n yap lmas ;. g) Hava arac n n Otorite kabul i in u urulmas ;. ) M teri ekibinin e itimi de dahil pazar ara t rmas ;. h) Fuar veya hava g sterisi;. ) Hava arac n n, bak m veya u u a elveri lilik g zden ge irmesinin ger ekle tirilece i bir konuma veya bir depolama yerine u urulmas.

5 I) Bir hava arac n n, normal menzilinin tesinde ini i in yeterli tesisler veya uygun yak t n olmad , su zerinde veya karasal alanlar zerinde bir u u i in, sertifikaland r lm . maksimum kalk a rl n n zerinde bir a rl kta u urulmas ;. j) Rekor k rma, hava yar veya benzeri bir yar ma;. k) Uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimlerini kar layan hava arac n n evresel gereksinimlere uygun bulunmas ncesinde u urulmas ;. l) Kompleks olmayan hava arac veya u u a elveri lilik sertifikas veya s n rland r lm u u a elveri lilik tip sertifikas n n uygun olmad hava arac tipleri ile yap lan ticari olmayan u u faaliyeti i in. Ba vuru i in uygunluk MADDE 6 - (1) Herhangi bir zel veya t zel ki i, ba vuru sahibinin, hava arac n n sahibi oldu u 5inci maddenin 1inci f kras n n (l) bendinde belirtilen ama la talep edilen bir zel U u zni Belgesi hari , bir zel U u zni Belgesi i in ba vuru sahibi olabilir. (2) Herhangi bir zel veya t zel ki i U u Ko ullar n n onay i in ba vuru sahibi olabilir.

6 3. zel u u izni belgesi i in ba vuru MADDE 7 - (1) 6nc maddeye uygun olarak zel U u zni Belgesi i in ilk ve yenileme ba vurusu, belge ihtiya tarihinden en az 15 g n nce, Genel M d rl k taraf ndan a klanan bir bi im ve usulde, SHGM Form 21, zel U u zni Ba vuru Formu (Ek-1) ile do rudan Genel M d rl e yap lacakt r. (2) zel U u zni Belgesi i in yap lan her bir ba vuru a a dakileri i erecektir: a) 5inci maddeye uygun olarak u u un amac /u u lar n ama lar n ;. b) Hava arac n n uygulanabilir u u a elveri lilik gereksinimleri ile uyum g stermedi i durumlarda izlenecek y ntemlerini;. c) 10uncu maddeye uygun olarak onaylanm U u Ko ullar n . (3) zel U u zni Belgesi i in U u Ko ullar , ba vurunun yap ld zamanda onaylanmad durumda, U u Ko ullar n n onay i in ba vuru 9uncu maddeye uygun olarak yap lacakt r. U u ko ullar . MADDE 8 (1) U u Ko ullar a a dakileri i erir: a) zel U u zni Belgesi talep edilen konfig rasyonlar , b) Hava arac n n emniyetli kullan m i in a a dakileri i eren gerekli herhangi bir ko ul veya k s tlama.

7 1) Hava arac n n u u lar i in g zerg h veya hava sahas veya her ikisine birden koyulan ko ullar veya k s tlamalar, 2) Hava arac n n u uracak u u m rettebat na koyulan ko ullar veya k s tlamalar, 3) U u m rettebat d ndaki ki ilerin ta nmas ile ilgili k s tlamalar, 4) Kullan m s n rlamalar , sa lanmas gereken zel prosed rler veya teknik ko ullar, 5) zel u u test program (e er uygulanabilir ise), 6) Uyulmas gereken bak m talimatlar n ve usullerini i eren zel s rekli u u a elveri lilik d zenlemeleri. 4. c) Hava arac n n 1inci f kran n (b) bendinde belirtilen ko ullar ve k s tlamalar er evesinde emniyetli u u kabiliyetine sahip oldu unun kan tlar , ) A klanan ko ullar n s n rlar i inde kalmak i in, hava arac n n konfig rasyonunu kontrol etmek i in kullan lan y ntem. U u ko ullar n n onay i in ba vuru MADDE 9 - (1) 7inci maddenin 3 nc f kras na uygun olarak, U u Ko ullar n n onay i in ilk ve yenileme ba vurusu, zel U u zni Belge ihtiya tarihinden en az 30 g n nce, Genel M d rl k taraf ndan a klanan bi im ve usulde, SHGM Form 37, U u Ko ullar.

8 Onay Ba vuru Formu (Ek-2) ile Genel M d rl e yap lacakt r. (2) U u Ko ullar n n onay i in yap lan her ba vuru a a dakileri i erecektir: a) nerilen U u Ko ullar ;. b) Bu ko ullar destekleyen dok mantasyon ve c) Hava arac n n 8inci maddenin 1inci f kras nda belirtilen ko ullar veya k s tlamalar er evesinde emniyetli u u kabiliyeti oldu una dair bir beyan. U u ko ullar n n onay . MADDE 10 - (1) U u Ko ullar Genel M d rl k taraf ndan, SHGM Form 18A, U u . Ko ullar Onay Formu (Ek-3) ile onaylanacakt r. Ayr ca uygun bulunmas durumunda, EASA. taraf ndan onaylanm U u Ko ullar kabul edilebilir. (2) U u Ko ullar n onaylamadan nce, Genel M d rl k hava arac n n belirtilen ko ullar ve k s tlamalar er evesinde emniyetli u u kabiliyeti oldu undan emin olacakt r. Genel M d rl k, bu ama la gerekli muayeneleri veya testleri yapabilir veya ba vuru sahibinin yapmas n talep edebilir. zel u u izni belgesi yay mlanmas . MADDE 11 - (1) SHGM Form 20A, zel U u zni Belgesi, (Ek-4) Genel M d rl k taraf ndan yay mlanacakt r.

9 (2) zel U u zni Belgesi, ama lar ve 10uncu maddeye uygun olarak onaylam t m ko ullar ve k s tlamalar belirtecektir. 5. De i iklikler MADDE 12 - (1) zel U u zni Belgesi i in olu turulmu U u Ko ullar veya ilgili kan tlar ge ersiz k lan herhangi bir de i iklik, 10uncu maddeye uygun olarak onaylanacakt r. lgili oldu unda ba vuru 11inci maddeye uygun olarak yap lacakt r. (2) zel U u zni Belgesinin i eri ini etkileyen bir de i iklik, 11inci maddeye uygun olarak yeni bir zel U u zni Belgesi yay mlanmas n gerektirir. (3) zel U u zni Belgesinin yenilenmesi, bir de i iklik olarak y r t lecektir. Devredilebilirlik MADDE 13 - (1) zel U u zni Belgesi devredilemez. Muayeneler MADDE 14 - (1) zel U u zni Belgesi sahibi veya ba vuru sahibi, Genel M d rl n talebi halinde ilgili hava arac na, her t rl muayene ve kontrol i in gerekli eri imi sa layacakt r. S re ve s rekli ge erlilik MADDE 15 - (1) zel U u zni Belgesi, azami 12 ay i in yay mlanacakt r ve a a dakiler sa land s rece ge erli kalacakt r: a) zel U u zni Belgesi ile ilgili, 11inci maddenin 2inci f kras nda belirtilen ko ullar ve k s tlamalar ile uyum.

10 B) zel U u zni Belgesi Genel M d rl k taraf ndan ask ya al nmad k a veya iptal edilmedik e;. c) Hava arac n n ayn tescilde kalmaya devam etmesi;. (2) 1inci f kran n (a) bendinde belirtilenden farkl olarak 5inci maddenin 1inci f kras n n (l) bendinde belirtilen ama do rultusunda yay mlanan bir zel U u zni Belgesi s n rland r lmam bir s re i in yay mlanabilir. (3) Geri ekilme veya iptal durumunda, zel U u zni Belgesi Genel M d rl e iade edilecektir. 6. zel u u izni belgesi belge sahibinin y k ml l kleri MADDE 16 - (1) zel U u zni Belgesi belge sahibi, zel U u zni Belgesi ile ba l . t m ko ullar n ve k s tlamalar n gere inin yap ld n ve s rd r ld n g vence alt na alacakt r. (2) Bu talimat kapsam ndaki hava ara lar iki nokta aras nda ticari ama la yolcu, posta ve y k ta yamaz. Kay t saklama MADDE 17 - (1) U u Ko ullar n a klamak ve gerek elendirmek i in retilen t m dok manlar, U u Ko ullar onay belge sahibi taraf ndan Genel M d rl k tasarrufunda olacak ekilde, yang na, do al afetlere ve al nmaya kar nlem al nm ekilde muhafaza edilecek, bilgisayar yedekleme diskleri ve benzeri verilerin zarar g rmesini engelleyecek bir ortamda ve al ma diskleri ve benzerlerinden ayr olarak tutulacak ve hava arac n n s rekli u u a elveri lili ini g vence alt na almak i in gerekli bilgileri sa lamak zere saklanacakt r.


Related search queries