Example: tourism industry

SPSS’te Çözümleri ile STATİSTİK YÖNTEMLER II

KAHRAMANMARA S T MAM N VERS TES REKT RL Yay n No:10 B LG SAYAR ARA TIRMA VE UYGULAMA MERKEZ (BAUM) Yay n No: 10 SPSS te z mleri ile STAT ST K Y NTEMLERIIDo .Dr. Ercan EFE Y ksel BEK Mustafa AH N Kahramanmara 2000 KAHRAMANMARA S T MAM N VERS TES REKT RL Yay n No:10 B LG SAYAR ARA TIRMA VE UYGULAMA MERKEZ (BAUM) Yay n No: 10 SPSS te z mleri ile STAT ST K Y NTEMLER II Do .Dr. Ercan EFE Y ksel BEK Mustafa AH N Kahramanmara 2000 NS Z Ara t r c lar ile Lisans, Y ksek Lisans ve Doktora rencileri gerek ara t rma projeleri gerekse tez al malar esnas nda bir denemenin kurulmas , y r t lmesi, verilerin elde edilmesi, de erlendirilmesi, yorumlanmas a amalar ndan mutlaka ge mektedirler. B y k paralar, zaman, i g c , emek harcanarak yap lan bir ara t rmadan; en do ru y ntemler uygulanarak ve de verilerin i erisindeki bilgilerin tamam g n na kar larak en y ksek yarar sa lanabilir.

ÖNSÖZ Araştırıcılar ile Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri gerek araştırma projeleri gerekse tez çalışmaları esnasında bir denemenin kurulması, yürütülmesi, verilerin elde edilmesi, değerlendirilmesi, yorumlanması aşamalarından

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of SPSS’te Çözümleri ile STATİSTİK YÖNTEMLER II

1 KAHRAMANMARA S T MAM N VERS TES REKT RL Yay n No:10 B LG SAYAR ARA TIRMA VE UYGULAMA MERKEZ (BAUM) Yay n No: 10 SPSS te z mleri ile STAT ST K Y NTEMLERIIDo .Dr. Ercan EFE Y ksel BEK Mustafa AH N Kahramanmara 2000 KAHRAMANMARA S T MAM N VERS TES REKT RL Yay n No:10 B LG SAYAR ARA TIRMA VE UYGULAMA MERKEZ (BAUM) Yay n No: 10 SPSS te z mleri ile STAT ST K Y NTEMLER II Do .Dr. Ercan EFE Y ksel BEK Mustafa AH N Kahramanmara 2000 NS Z Ara t r c lar ile Lisans, Y ksek Lisans ve Doktora rencileri gerek ara t rma projeleri gerekse tez al malar esnas nda bir denemenin kurulmas , y r t lmesi, verilerin elde edilmesi, de erlendirilmesi, yorumlanmas a amalar ndan mutlaka ge mektedirler. B y k paralar, zaman, i g c , emek harcanarak yap lan bir ara t rmadan; en do ru y ntemler uygulanarak ve de verilerin i erisindeki bilgilerin tamam g n na kar larak en y ksek yarar sa lanabilir.

2 Bu kitapta, ara t r c lar n s k kar la t klar temel deneme planlar ve bunlar n SPSS istatistik paket program ile analizleri ele al nm t r. G rsel, k smen interaktif, syntax komutlar ezberlenmeksizin de analiz yap labilen bu istatistik paket program n n her deneme plan i in analiz a amalar ad m ad m verilmi tir. Ayr ca her deneme plan i in say sal rneklere ait program kt lar da kitapta yer almaktad r. Bu yolla, ara t r c n n, z m n rendi i istatistik analiz sonu lar ile program kt lar n kar la t rmas , hangi sonu lar n ne ekilde ve hangi isimlerle program taraf ndan sunuldu unu renmesi ama lanm t r. Bir ok istatistik paket program nda ortak olan baz kt lar n ( rne in Sig., Prob. de eri gibi) yorumlar da yap lm t r. Temel deneme planlar yan nda yo un kullan m olan Regresyon Analizleri konusu da kitaba al nm t r.

3 Hem basit, hem de oklu regresyon analizleri, en iyi modelin olu turulmas , de i ken se imi i lemleri SPSS teki analizleri ile birlikte anlat lm t r. Ara t r c lara ve rencilere yararl olmas dile 2000 Y ksel BEK Do .Dr. Ercan EFE Mustafa AH N NDEK LER Sayfa R .. 6 2. VARYANS ANAL ZLER .. 8 3. TESAD F PARSELLER DENEME 9 20 4. VARYANS ANAL Z N N 23 5. VARYANS HOMOJENL TESTLER .. 25 F 25 Fmax 25 Cochran 26 Bartlett 26 F BLOKLARI DENEME 28 37 7. TEKERR RL TESAD F BLOKLARI DENEME 39 48 8. ORTALAMALARIN KAR ILA 51 9. LAT N KARES DENEME 62 69 10.

4 - E SINIFLANMI DENEME 72 ki Seviyeli - e S n 72 Seviyeli - e S n 78 85 11. FAKT R YEL D ZENLENM 87 22-Fakt riyel 87 Fakt riyel Tesad f Bloklar Deneme Plan .. 93 12. B L NM PARSELLER DENEME 105 112 13. B L NEN B L NM PARSELLER DENEME 114 123 14. REGRESYON VE Basit 126 Parametrelerin 128 Regresyon Varyans 136 137 0 , 1 ve r Katsay lar n n nem Testleri , G ven S n rlar ve Uyum yili 139 OKLU 151 ki Ba ms z De i ken in Model ve Parametrelerin Tahmini 151 158 15. OKLU REGRESYONDA MODELE G RECEK DE KENLER N SE M .. 162 M mk n Olan T m 162 De i ken Ekleme lemi (Forward Select on).. 168 De i ken Eleme lemi ( Backward).. 170 De i ken Ekleme Ve Eleme lemi (Stepwise).

5 172 174 STAT ST K PAKET PROGRAMI 177 SPSS Program n al t SPSS Program Pencere ve Men Data Editor Penceresi Men leri ve Output Penceresi Men leri ve Ara ubu u Geli R Her ara t r c de erlendirmede objektif olabilmek i in istatistiki analiz yapmak ve bunlara dayanarak deneme sonu lar n yorumlamak ister. rne in ayn zelliklere sahip, ancak iki ayr besi ortam na ekilen mikroorganizmalar n g sterdi i b y menin ayn olmayaca n bilir. Yani genelle tirecek olursak ayn muameleyi g ren benzer deneme nitelerinden elde edilen verilerin g sterdi i farkl l klar ara t r c n n kontrol d ndaki sonsuz say da etmenden (hata) ileri gelir. B yle bir de i kenlikten haberdar olan ara t r c tek bir deneme nitesine uygulad muameleye g re yorum yapmaz.

6 Bu nedenle birden fazla deneme nitesine ayn muameleyi uygulamak ister. Muamele, ara t r c n n, etkisini ara t rd etmendir. Fakt r, konu, uygulama gibi isimler de al r. Ayn muamelenin uyguland birden fazla deneme nitesine tekerr r (yineleme), ara t r c n n zerinde durdu u ve bilgi toplad karaktere zellik ad verilir. Deneme nitesi ise ara t r c n n ele ald en k k deneme birimidir. Bir laboratuar denemesinde her bir petri kab , a a lar n meyvelerindeki b cek zararl lar denemesinde her bir a a , bal klar n b y mesi denemesinde her bir deneme havuzundaki bal deneme nitesini olu turur. Deneme hatas n n elde edilebilmesi i in her bir muamelenin uyguland en az iki er tane deneme nitesi gerekir. Bu ve benzeri nedenlerle ara t r c n n ele ald muamele say s , her bir muameledeki seviye say s , tekerr r artt k a denemelerin planlanmas zorunlulu u ortaya kar.

7 Te istatistik ara t rmaya burada girer. statistik teori, planlamalar yapmak suretiyle de i kenli i en k k d zeye indirmede, baz de i kenleri kontrol etmede ve de i kenli in geriye kalan k sm n da (hata) sonu lar yorumlarken deneysel veri olarak kullanmada ara t r c ya yard mc olur. yi bir denemenin planlanabilmesi i in a a daki hususlara dikkat edilmelidir. a) TEKERR R: Ayn muamelenin uyguland birden fazla deneme nitesine verilen isimdir. Tekerr r say s artt k a denemenin g venilirli i artar. Ancak tekerr r say s n artt rmak ek masraf, i g c ve zaman gerektirdi inden ara t r c optimum say y belirlemelidir. b) TESAD F DA ITIM: Muamele ortalamalar n n ve deneme hatas n n sapmas z tahminlerini elde edebilmek i in bir muamelenin herhangi bir deneme nitesine d me ans n n, di er bir deneme nitesine d me ans na e it olmas gerekir.

8 Yi planlanm bir denemenin sahip olmas gereken zellikler a a daki gibidir. 1- Basitlik, 2- Sistematik hatan n olmamas , 3- Denemenin kesinlik derecesinin y ksek olmas , 4- Neticelerin ge erlilik sahas n n geni olmas . c) YARDIM STEME Ara t r c bir denemenin planlanmas a amas nda bir istatistik iye dan mal d r. Aksi takdirde, bir denemenin kurulu ve y r t lmesinden kaynaklanan hatalar n istatistik analiz a amas nda analitik olarak d zeltilmesi pek m mk n olmamaktad r. 2. VARYANS ANAL ZLER Muamele say s n n 2 den fazla olmas durumunda, t testi ile ikili kar la t rmalar n yap lmas gerekir. rne in 4 muamele oldu unda 4 n 2 li kombinasyonu kadar (4C2=6) kar la t rma yapmak gerekir. Muamele say s artt k a kar la t rma say s ok daha fazla olacakt r.

9 Bu nedenle 2 den fazla kar la t rmay ayn anda yapan varyans analizi tekni i 1925 de Fisher taraf ndan geli tirilmi tir. rnek olarak, 4 farkl barajdaki aynal sazanlar n ortalama a rl klar n n ayn olup olmad test edilmek istendi inde, ikili olarak a a daki gibi 6 kar la t rma yapmak gerekir. ekil D rt ortalaman n kar la t r lmas i in ikili kombinasyonlar. Varyans analizlerinin geli tirilmesi ile ara t rma metodlar nda ok h zl bir geli me kaydedilmi tir. Tesad f parselleri, tesad f bloklar ve latin karesi deneme planlar n n geli mesini takiben eksik bloklar, k smi tekerr rl denemeler, b l nm parseller, ortogonal olmayan denemeler gibi daha kar k planlar geli tirilmi tir. Halen yeni yeni planlar da geli tirilmektedir. S r B. Menzelet B. Ayval k B.

10 Ferhu B. 3. TESAD F PARSELLER DENEME PLANI Denemenin Kurulu u: rne in arazide, bir ila hammaddesi kayna olan t bbi bitki denemesi kurulmak istenirse ncelikle muameleler ve say s belirlenir. Sonra her bir muamele (veya bir muamelenin her bir seviyesi) i in tekerr r say s belirlenir. rne imizde 4 ayr e it muamelemizi olu tursun. Her bir e it muamelemizin seviyeleri demektir. Bunlar n A, B, C, D olarak isimlendirildi ini ve tekerr r say s n n 3 oldu unu varsayal m. Buna g re, Muamele say s = a = 4 Tekerr r say s = b = 3 a x b = 4 x 3 = 12 parsele gerek vard r. Bu durumda arazi 12 e it par aya (parsele) ayr l r ve tekerr r say s kadar o alt lan her bir muamelenin da t m tamamen tesad fi olarak yap l r. Tesad f parselleri deneme plan n n zellikleri a a daki gibidir.


Related search queries