Example: confidence

İSTANBUL İMAR YÖNETMELİĞİ

STANBUL MAR Y NETMEL Resmi Gazete: Tarih : Say : 30426 2018 stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 2 NDEK LER B R NC B L M .. 5 Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar .. 5 Ama .. 5 Kapsam .. 5 Dayanak .. 5 Tan mlar .. 5 K NC B L M .. 11 Genel lkeler .. 11 Genel lkeler .. 11 NC B L M .. 13 Arsalara li kin H k mler .. 13 Parsel b y kl 13 Parsel geni likleri ve derinlikleri .. 13 fraz ve tevhit .. 14 Parsele ili kin h k mler .. 15 D RD NC B L M .. 16 Yap la maya li kin H k mler .. 16 Yol geni liklerine g re bina kat adetleri .. 16 Binalara kot verilmesine ili kin esaslar .. 16 Yoldan kotland rma .. 17 Tabii zeminden kotland rma .. 17 Bah e tesviyelerine ili kin esaslar .. 17 n bah elerin tesviyesi .. 17 Yan bah elerin tesviyesi .. 18 Arka bah elerin tesviyesi .. 18 Bodrumlar .. 18 Parsel kullan m fonksiyonlar na g re yap la ma ko ullar.

İstanbul İmar Yönetmeliği Sayfa | 5 İSTANBUL İMAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre úartlarına uygun yapı ve yapılama ile projelendirmeye ve denetime iliúkin …

Tags:

  Istanbul

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İSTANBUL İMAR YÖNETMELİĞİ

1 STANBUL MAR Y NETMEL Resmi Gazete: Tarih : Say : 30426 2018 stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 2 NDEK LER B R NC B L M .. 5 Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar .. 5 Ama .. 5 Kapsam .. 5 Dayanak .. 5 Tan mlar .. 5 K NC B L M .. 11 Genel lkeler .. 11 Genel lkeler .. 11 NC B L M .. 13 Arsalara li kin H k mler .. 13 Parsel b y kl 13 Parsel geni likleri ve derinlikleri .. 13 fraz ve tevhit .. 14 Parsele ili kin h k mler .. 15 D RD NC B L M .. 16 Yap la maya li kin H k mler .. 16 Yol geni liklerine g re bina kat adetleri .. 16 Binalara kot verilmesine ili kin esaslar .. 16 Yoldan kotland rma .. 17 Tabii zeminden kotland rma .. 17 Bah e tesviyelerine ili kin esaslar .. 17 n bah elerin tesviyesi .. 17 Yan bah elerin tesviyesi .. 18 Arka bah elerin tesviyesi .. 18 Bodrumlar .. 18 Parsel kullan m fonksiyonlar na g re yap la ma ko ullar.

2 19 Taban alan .. 21 Katlar alan .. 21 Katlar alan hesab na d hil edilmeyen kullan mlar .. 21 Bah e mesafeleri .. 23 Bir parselde birden fazla bina yap lmas .. 24 Eksik katl bina yap lmas .. 24 Yap la mada idarenin y k ml l kleri .. 24 Yap lar n esteti inde belediye yetkisi .. 25 Otopark uygulamalar ve rayl sistem g zergahlar .. 25 BE NC B L M .. 25 Yap lara li kin H k mler .. 25 Yap nite fonksiyonlar na g re yap la ma ko ullar .. 25 stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 3 Kat y kseklikleri .. 25 Yap piyesleri ve l leri .. 26 Bina giri leri ve rampalar .. 26 Merdivenler .. 27 I kl klar ve hava bacalar .. 27 Bacalar .. 28 Asans rler .. 28 K pr ge i ler .. 29 Akaryak t servis istasyonlar .. 29 Su depolar .. 29 Sarn lar .. 30 Foseptikler .. 30 Korkuluklar .. 30 Kap ve 30 at lar .. 31 kmalar .. 32 Sa aklar .. 32 Bah e duvarlar .. 33 Kap c dairesi, bek i odas ve kontrol kul beleri.

3 33 Portikler .. 33 F r nlar .. 33 Pasajlar ve al veri merkezleri .. 34 Tuvaletler .. 34 ay ocaklar .. 35 Y ma, ah ap ve k gir yap larda aranan 35 M temilatlar .. 35 Paratonerler .. 35 ALTINCI B L M .. 35 Projeler ve Yap zin Belgeleri .. 35 Yap ruhsat na ili kin genel h k mler .. 35 Yap ruhsat i lemleri .. 36 Kamu alanlar nda yap lacak yap larda 37 Yap projeleri .. 38 Esasl tadilat .. 41 Yap ruhsat gerekmeyen in ai faaliyetler .. 41 stinat duvarlar .. 41 Muvakkat yap .. 41 Elektronik haberle me istasyonlar .. 42 antiye binalar .. 42 Yap kullanma izni .. 43 Yap kullanma izinlerinde ba vuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ili kin esaslar .. 44 stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 4 Mimari estetik komisyonlar .. 44 YED NC B L M .. 45 Denetime Dair H k mler .. 45 Bakanl n denetim yetkisi .. 45 Fenni mesuliyet .. 45 SEK Z NC B L M.

4 47 Y netmeli in Uygulanmas na li kin Esaslar .. 47 Y netmeli in uygulanmas na ili kin esaslar .. 47 DOKUZUNCU B L M .. 47 e itli ve Son H k mler .. 47 Bakanl k denet ilerinin yetkilendirilmesi ve zellikleri .. 47 Mevcut te ekk l .. 47 Mevcut yap ruhsat ba vurular .. 47 Y r rl k .. 48 Y r tme .. 48 stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 5 STANBUL MAR Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac ; plan, fen, sa l k ve s rd r lebilir evre artlar na uygun yap ve yap la ma ile projelendirmeye ve denetime ili kin usul ve esaslar belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, uygulama imar plan bulunan alanlar kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 3/5/1985 tarihli ve 3194 say l mar Kanunu ve 29/6/2011 tarihli ve 644 say l evre ve ehircilik Bakanl n n Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararname h k mlerine dayan larak haz rlanm t r.

5 Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Aplikasyon krokisi: Kadastro m d rl klerince veya yetkilendirilmi kurulu larca d zenlenen, ada ve/veya parsellerin arazide aplike edilmesi, varsa sabit tesislerden r perlenmesi i lemleri ile kenar l leriyle birlikte k e koordinatlar n n yaz ld krokinin yer ald belgeyi, b) Arka bah e: n bah eye kom ulu u bulunmayan bina arka cephesi ile arka kom u parsel s n r aras nda kalan parsel b l m n , c) Arkat: Bah e mesafelerini ihlal etmeyen, g ne ten ve ya murdan korunmak ve g lge olu turmak amac yla yap lan, st nde yap bulunmayan, en az iki kenar a k olan s tunlar zerine y kselen st rt l ge itleri, ) Asans r tescil belgesi: lgili idare taraf ndan yap kullanma izin belgesi ncesi d zenlenen ve asans r n kay t alt na al nd n g steren belgeyi, d) Askeri alanlar: T rk Silahl Kuvvetlerini olu turan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanl klar n n savunma, harek t, hudut ve milli g venli e y nelik yap lar , k la, ordug h, kararg h, birlik, karakol, askerlik ubesi, askeri havaalanlar , sosyal, teknik ve lojistik gibi askeri veya g venlik ama l ihtiya lara y nelik tesisler ile T rk Silahl Kuvvetlerinin ihtiyac na y nelik idari, e itim, sa l k, lojman, orduevi gibi di er sosyal tesislerin yer ald alanlar , e) Asma kat.

6 Zemin kat ticari olarak kullan lmayan konut alanlar haricinde, zemin katta ait oldu u ba ms z b l m tamamlayan ve bu b l mden ba lant sa lanan, ait oldu u ba ms z b l m n 1/3 nden az yap lamayan, i y ksekli i metreden az olmayan, yola bakan cephe veya cephelerde merdiveni de d hil metreden fazla yakla mayan kat ( mar planlar nda konut alan olarak g sterilen yerlerde ayn yol g zerg h ndaki mevcut yap la maya bak larak asma kat yap l p yap lamayaca na karar vermeye ilgili idare yetkilidir.), f) Atrium: ki veya daha ok say da kat n i ine a ld , yap kitlesi i inde ortak hacim olarak tertiplenen, kar l kl iki uzun kenar aras ndaki mesafe metreden az olmamak zere bodrum, zemin veya bina giri inin yer ald kattan ba lay p t m katlar boyunca devam eden zeri kapal bo luklu hacimleri, g) Avan proje: Uygulama projelerinin yap lmas na esas te kil eden, ge erli imar durumu, y r rl kte bulunan plan, varsa kentsel tasar m projesine g re d zenlenen ve i eri inde.

7 Vaziyet plan , t m kat planlar ve yeterli miktarda kesit ve g r n leri i eren mimari proje ile taban alan , katlar alan (emsal) ve yap in aat alan hesaplar na ili kin t m l ve kotlar bulunan, gerekti inde sil etin yer ald projeleri, ) Avlu: Yap lar n b l mleri veya duvarlar taraf ndan evrelenen, st a k, geleneksel mimaride e itli ekillerine rastlanan, k sa kenar metreden az olmayan yap b l m n , h) Ba ms z b l m: Binan n, ayr ayr ve ba l ba na kullan lmaya uygun olup, 23/6/1965 tarihli ve 634 say l Kat M lkiyeti Kanunu h k mlerine g re ba ms z m lkiyete konu olan b l mlerini, 1) Ba ms z b l m br t alan : aftlar, kl klar, hava bacalar , galeri bo luklar hari , ba ms z b l m n d konturlar n n evreledi i alan (D cephe haricindeki b l mlerdeki d kontur, duvar orta aks olarak belirlenir. Ba ms z b l m n eklentileri ayr ca belirtilmek zorundad r.

8 Ba ms z b l m n i ten ba lant l olarak at aralar d hil birden fazla katta yer alan mek nlardan olu mas halinde bu katlardaki ba ms z b l me ait alanlar birlikte de erlendirilerek ba ms z b l m br t alan bulunur.), 2) Ba ms z b l m genel br t alan : Ba ms z b l m toplam br t alan na ba ms z b l me ortak alanlardan d en paylar n da eklenmesi suretiyle hesaplanan genel br t alan , stanbul mar Y netmeli i Sayfa | 6 3) Ba ms z b l m net alan : erden ba lant l piyesleri ile birlikte ba ms z b l m n i erisindeki bo luklar hari , duvarlar aras nda kalan temiz alan (Bu alana; kap ve pencere e ikleri, santimetreyi ge memek ko uluyla s va paylar , kolonlar, duman, p, at k, tesisat ve hava bacalar ile kl klar, ba ms z b l m i indeki asans r ve galeri bo luklar , tesisat odas , merdivenlerin altlar nda metre y ksekli inden az olan yerler, tek ba ms z b l ml m stakil binalarda ba ms z b l m i indeki otopark, s nak, odunluk, k m rl k, hidrofor ve ar tma tesisi alan , su ve yak t deposu ve kazan dairesi d hil edilmez.

9 A k kmalar, balkonlar, zemin, at ve kat teraslar , kat ve at bah eleri gibi en az bir cephesi a k olan mek nlar ile ayn katta veya farkl katta olup ba ms z b l m n eklentisi olan mek nlar ile ortak alanlar ba ms z b l m net alan i inde de erlendirilmez. Ba ms z b l m n i ten ba lant l olarak at aralar d hil birden fazla katta yer alan mek nlardan olu mas halinde bu katlardaki ba ms z b l me ait alanlar birlikte de erlendirilerek ba ms z b l m net alan bulunur.), 4) Ba ms z b l m toplam br t alan : Ba ms z b l m br t alan na bu b l me ait eklenti veya eklentilerin br t alan n n ilave edilmesiyle hesaplanan toplam br t alan , ) Bakanl k: evre ve ehircilik Bakanl n , i) Balkon: T m katlarda kma ko ullar n ta mak kayd yla, bina cephe hatt d nda ve/veya i inde, en az bir d cephesi a k, ba l olduklar oda ve/veya mutfak piyesinin kullan m n tamamlayan ve bu mek ndan b lme elemanlar ile ayr lm , st a k veya kapal alanlar , j) Basit tamir ve tadil: Yap larda esasl tadilat kapsam nda olmayan, ta y c sistemi, ba ms z b l m n d cephesini, slak hacimlerin yerini ve say s n de i tirmeyen.

10 Derz, i ve d s va, boya, badana, oluk dere, do rama, d eme ve tavan kaplamalar , elektrik ve s hhi tesisat tamirleri ile bah e duvar , duvar kaplamalar , baca, sa ak, at onar m ve kiremit aktar lmas gibi her t rl tamir ve tadil i lemlerini, k) Bina cephe hatt : Binan n n ve arka cephelerinde toprakla temas eden konturlar n n g r nen cephesinin parsel s n r na en yak n noktas ndan, parsel n ve arka cephelerine paralel izilen hatt , l) Bina cephe uzunlu u: A k kmalar hari olmak zere bina cephesinin yataydaki uzunluk l s n , m) Bina derinli i: Binan n n cephe hatt ile arka cephe hatt n n en uzak noktas aras ndaki ve n cephe hatt na dik olan hatt n uzakl , n) Bina giri hol : Binan n ana giri kap s ile merdiven evi ve asans r aras ndaki hol , o) Bina y ksekli i: Binan n kot ald noktadan sa ak seviyesine kadar olan imar plan veya bu Y netmelikte ng r len y ksekli i, ) Bodrum kat: Zemin kat n alt ndaki katlar , p) ardak (Kameriye): Rekreasyon alanlar nda, parklarda, bina bah elerinin azami % 5 inde, g ne ten ve ya murdan korunmak ve g lge olu turmak amac yla ah ap ve benzeri hafif malzemeden yap lan, yanlar a k, st kapal yap y , r) at bah esi: Teras at larda, ak l, toprak, im ve benzeri do al rt ler ile kaplanarak iklime uygun bitkilendirilebilen, yap n n g r n lerini ve bulundu u evrenin sil etini bozmayacak ve at s n rlar n a mayacak ekilde olu turulan bah eleri, s) at piyesi.


Related search queries