Example: air traffic controller

Steril Malzemenin Paketlenmesi ve Saklanması ile …

4204. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi - 2005 Kay tlarda ilk ameliyat n 4000 y l nce Yunanistan da yap ld ; ilk e itimama l olarak kullan lan ameliyathanenin de 1600 y l nda, AquapedenteliHeironymus Fabricius un Padua da al t yer (hastan n kendi evi) oldu u bildi-rilmektedir. Ge en y zy llarda hastanelerde bula an infeksiyonlar n b y k birproblem oldu u ve hastalar n o unun hastanede ate lenerek hayat n kaybetti ibilinmektedir. 1881 y l nda Robert Koch buhar kullanarak sterilizasyonu ba latm t r. 1935y l nda tek kullan ml k paketleme malzemeleri, 1940 larda al minyum konteyner-ler ( zellikle Almanya da), 1970 lerde dokuma olmayan paketleme rt leri tercihedilmi sterilizasyon i leminin standartlar Comit e Europ en De Normali-sation (CEN) taraf ndan geli tirilmi ve yay nlanm t kullan lan ve tek kullan ml k malzemelerin paketlemeleriyle ilgili Av-rupa Standartlar n harmonize etme al malar 1988 Ma

tasarım ve mühürlemesiyle ilgilenmesidir. 2002 yılında Japonya’da yapılan top-lantıda ISO 11607 ve EN 868-1 birleştirilmiş, revize edilmiş ve TC 198 WG 7 ola-

Tags:

  11607

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Steril Malzemenin Paketlenmesi ve Saklanması ile …

1 4204. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi - 2005 Kay tlarda ilk ameliyat n 4000 y l nce Yunanistan da yap ld ; ilk e itimama l olarak kullan lan ameliyathanenin de 1600 y l nda, AquapedenteliHeironymus Fabricius un Padua da al t yer (hastan n kendi evi) oldu u bildi-rilmektedir. Ge en y zy llarda hastanelerde bula an infeksiyonlar n b y k birproblem oldu u ve hastalar n o unun hastanede ate lenerek hayat n kaybetti ibilinmektedir. 1881 y l nda Robert Koch buhar kullanarak sterilizasyonu ba latm t r. 1935y l nda tek kullan ml k paketleme malzemeleri, 1940 larda al minyum konteyner-ler ( zellikle Almanya da), 1970 lerde dokuma olmayan paketleme rt leri tercihedilmi sterilizasyon i leminin standartlar Comit e Europ en De Normali-sation (CEN) taraf ndan geli tirilmi ve yay nlanm t kullan lan ve tek kullan ml k malzemelerin paketlemeleriyle ilgili Av-rupa Standartlar n harmonize etme al malar 1988 Madrid de ba lam t r.

2 Lktamamlanan, T bbi malzemeler i in paketleme materyalleri ve paketleme sistem-leri ba l kl b l m, EN 868-1 olarak 1997 y l nda Avrupa da yay nlanm t r. Bu-nu izleyen EN 868-2 ve EN 868-10 a kadar olan b l mleri bir ok farkl paketle-me materyalleri ve paketleme sistemleri ile ilgili gereksinimler ve test metotlar n i Teknik Komite, 7. al ma grubunun Steril malzemelerin Paketlenmesi ileilgili dok manlar ISO/ 11607 olarak yer almaktad r; EN 868 den fark paketlerinSteril Malzemenin Paketlenmesi veSaklanmas ile lgili StandartUygulamalar ve lkemizdekiDurumY k. Hm . G lhizar TAND okuz Eyl l niversitesi Uygulama ve Ara t rma Hastanesi,Merkezi Ameliyathane Sorumlu Hem iresi, ZM Rtasar m ve m h rlemesiyle ilgilenmesidir.

3 2002 y l nda Japonya da yap lan top-lant da ISO 11607 ve EN 868-1 birle tirilmi , revize edilmi ve TC 198 WG 7 ola-rak isimlendirilmi Ekim 2002 de Task Grup toplant s 11 ki i ile Londra da yap lm , bu-nun i in FDA ve n dok mantasyon haz rlanm t r. 2002 de ba lay p, Aral k2003 e kadar Washington, Frankfurt ve New Orleans ta bir seri toplant yap lm ve son toplant da ISO/CD 11607 -1 ve ISO/CD 11607 -2 tart lm ve DIS olarakyay nlanm t ISO 11607 -1: Steril medikal malzemelerin paketlemesinde son basamakla-r i : Kullan m noktas na ta nacak Steril Malzemenin sterilitesinin bozulma-mas , Steril bariyer ve paketleme ISO 11607 -2: Paketlemesi yap lanlar n validasyonu.

4 Paketleme sistemlerininiyile tirilmesi i in gerekenler ve bu sonu lar n birle tirilmesinden , dezenfeksiyon s re lerinin t m basamaklar na y nelik neriler,konunun uzmanlar taraf ndan olu an ekipler ve birlikler taraf ndan bilimsel ve-rilere dayan larak haz rlanmakta ve olu turulan rehberler temelde b y k farkl -l klar g stermemektedir. G n m zde hastane infeksiyonlar n n, hastada morbilite hatta mortaliteye,ekstra tedavi harcamalar na neden olmas yla, sterilizasyona verilen nemi artt r-m ve sterilizasyon niteleri hastanelerin kalbi haline gelmi tir. nfeksiyonlar n nlenmesinde, hastada kullan lan malzemelerin haz rl nda, kullan m a amas n-dan sterilizasyona ve tekrar kullan ma kadar ge en t m basamaklarda uyulmas gerekli kurallara dikkat edilmelidir.

5 Cerrahi Malzemenin Steril edilmesi, depolan-mas , ta nmas ve kullan m an na kadar kontamine olmas n n engellenmesi do -ru paketleme y ntemlerinin uygulanmas na ba l d r. Herhangi bir r n n Steril edilebilmesi i in mutlaka ilk paketlemesinin ya-p lm olmas gerekir . Paketleme y ntemleri uygulan rken ta nmas ve depolama ko ullar da g z n nde bulundurulmal d ALANIP aketleme malzemesi kullan mdan en az iki saat nce oda s cakl nda (18-22 C)ve %35-%70 ba l nemde korunmal d r. Paketleme dikkat ve zen gerektiren bir i tir. al anlar n fiziki problemleri-nin nlenmesi ve verimli al man n sa lanabilmesi i in paketleme yeri uygun bir ekilde dizayn edilmeli, masa uygun y kseklikte olmal , t m gerekli malzemelerekolayl kla ula ya da dokunmu olmayan t m paketleme malzemelerinde hata veyabanc madde olup olmad kontrol edilmelidir.

6 Bu nedenle iyi ayd nlatma sa -lanmal d lhizar TAN4. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi - 2005 PAKETLENECEK MALZEMEN N KONTROL Paketlenecek malzeme temiz ve kuru olmal d r. Kullan lan malzemelerin ntemizlik ve dekontaminasyonundan sonra kurutma i leminden ge irilmesi konta-minasyon riskini azalt r, sterilizasyon i leminin ba ar l olmas n etkiler. Ayr canem malzemeye zarar verebilir. Kurutma i lemi mekanik olarak yap lam yorsat y b rakmayan malzeme kullan lmal d r. Ayn zellikteki malzemeler bir araya getirilerek sterilizasyon s recindenfaydalan lmal d r. Malzemeler zelliklerine g re ayr l rken uygulanacak sterili-zasyon y ntemi, malzeme miktar g z n nde bulundurulmal d r.

7 Tekstil malze-meler, di er cerrahi malzemelerden ayr bir yerde katlanarak haz rlanmal ve pa-ketlenmelidir. ok par al malzemelerin sterilizasyonunda sterilizan ajan n b t n y zey-lere temas n sa layacak ekilde ayr labilir par alar ayr lmal , ba lant lar gev e-tilmeli, klemp gibi kilitli malzemelerin kilidi a k b rak lmal ya da ilk kilit pozis-yonunda b rak lmal d r. Keskin ve sivri aletlerin paketi delebilece i d n lerek veya ucu hassasaletleri korumak amac yla kullan lan koruyucu materyaller aletin evresini oks k sarmamal , sterilizasyonu engellemeyecek ekilde korunma sa lamal d r. Cerrahi aletlerden olu turulan setler, paslanmaz elikten yap lm deliklitepsi ve tel sepetlerde d zenlenerek sterilizasyona haz rlan r.

8 Yeterli hava ak m -n sa lamak ve kurutmay kolayla t rmak i in tepsinin taban na havlu ya da yu-mu ak ped yerle tirilmelidir. i bo tas gibi malzemeler a k y zeyi ayn y ne vea a ya bakacak ekilde haz rlanmal d r. Set i inde i i bo luklu malzeme fazla isebuhar dola m n engellemeyecek ekilde ay r c lar kullan lmal d r. Aletleri bir arada tutmak i in lastik eritler ya da bant kullan lmamal d r. Paket boyu; 30 cm x 30 cm x 60 cm lik l y , a rl ; kg , tepsi paket-lerin a rl ; kg , tas paketlerin a rl ; kg ge memelidir. Kullan lan sterilizasyon kaplar , sterilizasyon nitesindeki otoklavlara uy-gun olmal d r. STER L R NLER N PAKETLENMES NDE NER LEN GENEL KAVRAMve G R LER lk paket; r n , Steril olduktan sonra kontaminasyondan koruyacak etkili bir bari-yer olu turur, Sterilizan ajanlar n giri ve k n sa lar, Depolama ve transport s resince Steril kalmas n sa lar.

9 Lk paketlemede iki kat ka t, sterilizasyona uygun dokunmu ve hasar olma-yan kuma , ka t po etler veya yeterli filtreleme zelli i olan materyaller kullan -l r. Paket zerinde toz birikme olas l n n olmad durumlarda yeterli Malzemenin Paketlenmesi ve Saklanmas ile Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi - 2005 kinci paketleme: kinci a ama, uygun depolamay ve ameliyathane i i ta ma-y kolayla t r r. Bir veya daha fazla ilk paketi yap lm malzemeyi i erir. Toz ve fi-ziksel hasarlara kar koruma sa R NLER N NER LERAma ;malzemeyi Steril edip, kullan m i in a lana kadar sterilli ini korumak-t r. Bunlar ger ekle tirebilmek i in; Malzeme sterilizasyona uygun olmal d r; sterilizan ajan paket i eri inin t my zeylerine ula abilmelidir.

10 Steril edilecek malzemeye uygun olmal d r;paket i eri ini tam ve g venliolarak kapatmal d r. Sterilizasyon i leminin fiziksel artlar na dayanabilmeli, s re ile uyumluolmal d r; paketleme malzemesi t m sterilizasyon s recinde olu abilecek, y ksek s , bas n de i iklikleri ve y ksek neme kar dayan kl olmal d r. Sterilli ini devam ettirmelidir;paket kullan m an na kadar ta nma ve de-polama s resince Steril kalmal d r. Sa lam ve dayan kl olmal d r;y rt lmaya, delinmeye, a nmaya, y pranma-ya kar dayan kl olmal , lif lif atmamal d r. Sterilli i ellenmeyle ve ta nmaylabozulmamal d r. Paket b t nl g venli olmal d r;herhangi bir kimyasalla bozulmamal ,kullan lan r nler toksik madde i ermemeli, boyalar akmamal d r.


Related search queries