Example: bankruptcy

STRØM I BÅT OG BEHOV FOR BESKYTTELSE MOT …

1 STR M I B T OG BEHOV FOR BESKYTTELSE MOT GALOPPERENDE T RING P KAIANLEGG OG B TER VED MILDE B TLAGS HAVNEANLEGG. Innledning. Str m hva er det? St m er transport av elektroner fra et elektrisk potensial til et annet ( et batteri). For at elektronene skal kunne vandre mellom potensialene m de v re forbundet sammen med noe som er elektrisk ledende (typisk en kabel), vi f r da en sluttet krets. Ulike materialer har ulik ledningsevne. Ledningsevnen i et materiale avgj res av hvor mange frie elektroner det er, eller hvor lett de kan frigj res. Ogs v sker kan lede str m ( svovelsyre i et blybatteri). I en v ske er det ioner som b rer ladning mellom potensialene og n r dette skjer kalles v sken for en elektrolytt. Saltvann (les sj vann) er en relativt god elektrolytt, noe som betyr at den kan lede str m noks effektivt, mens helt rent vann (destillert) ikke leder st m i det hele tatt. Str m er d delig for mennesker.

1 strØm i bÅt og behov for beskyttelse mot galopperende tÆring pÅ kaianlegg og bÅter ved milde bÅtlags havneanlegg. innledning. strøm – hva er det?

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of STRØM I BÅT OG BEHOV FOR BESKYTTELSE MOT …

1 1 STR M I B T OG BEHOV FOR BESKYTTELSE MOT GALOPPERENDE T RING P KAIANLEGG OG B TER VED MILDE B TLAGS HAVNEANLEGG. Innledning. Str m hva er det? St m er transport av elektroner fra et elektrisk potensial til et annet ( et batteri). For at elektronene skal kunne vandre mellom potensialene m de v re forbundet sammen med noe som er elektrisk ledende (typisk en kabel), vi f r da en sluttet krets. Ulike materialer har ulik ledningsevne. Ledningsevnen i et materiale avgj res av hvor mange frie elektroner det er, eller hvor lett de kan frigj res. Ogs v sker kan lede str m ( svovelsyre i et blybatteri). I en v ske er det ioner som b rer ladning mellom potensialene og n r dette skjer kalles v sken for en elektrolytt. Saltvann (les sj vann) er en relativt god elektrolytt, noe som betyr at den kan lede str m noks effektivt, mens helt rent vann (destillert) ikke leder st m i det hele tatt. Str m er d delig for mennesker.

2 500mA (milliAmpere) regnes som d delighetsniv , men ved s rs uheldige omstendighter kan str m v re d delig ved 50mA. Den menneskelige kropp har en stor indre motstand noe som gj r at str m ikke s lett g r gjennom den. Det kreves en viss spenning for presse str mmen inn i kroppen. Opp til 50V (Volt) (lav spenning) regnes som sikkert for oss, da denne spenningen ikke vil klare presse str m gjennom kroppen v r. H yspenning (over 50V) kan v re d delig hvis str mmen g r gjennom kroppen. Normalt hvis en bare tar p en 230V AC leder (hus-str m), vil en ikke bli skadet, men det er meget ubehagelig. Verre er det hvis en tar p begge lederne eller en leder og jord. Kroppen vil da v re en del av et elektrisk kretsl p, og det er stor fare for hjertestans og ved store spenninger ogs indre forbrenninger (lynnedslag). I alle moderne hus installasjoner er det n jordleder frem til alle str muttak og jordfeilbryter. Jordfeilbryter er den viktigste anordningen for unng d delig str m i kroppen.

3 Den fungerer ved sammenligne str mmen som g r i de 2 lederne og ved en forskjell p 30mA kuttes begge lederne. (langt lavere enn d delighetsgrensen). T ring / korrosjon: Det finnes 2 typer korrosjon som kan delegge metaller. For oss er det viktig at denne er s lav som mulig b de p b tene og p kaianlegget, for unng dyre reparasjoner eller i verste fall totalhavari. (Nedsunket b t / frittflytende kai) Galvansk t ring: Galvanisk t ring er en naturlig prosess som oppst r n r 2 ulike metaller har kontakt med hverandre gjennom en elektrolytt (les sj vann). Det er denne prosessen som utnyttes i et batteri, der et metall avgir elektroner/ioner til et annet metall. Ulike metaller har ulik evne 2til avgi elektroner, (dvs hvor lett de oksiderer). Metallene deles derfor inn i edle og uedle metaller. Metaller til venstre i det periodiske systemet er uedle og desto lengre til h yre en kommer, desto mer edle er de.

4 Blant de uedle metallene finner vi : kalsium, magnesium, aluminium og sink (de finnes derfor ikke i ren form i naturen), mens eksempel p edle metaller er: s lv, gull og platina. At sink er lavt i spenningsrekken (avgir lett elektroner) utnyttes p b ter ved at den nyttes som offeranode. Da den ligger lavere i spenningsrekken vil sinken spises opp f r messing og jern, som typisk brukes i propeller, drev og skroggjennomf ringer. B ter som ligger tett sammen i en havn, p virkes av hverandre og det g r galvanisk str m mellom dem. B ten som ligger lavest i spenningsrekken vil bli mest p virket, men offeranoden gir tiltrekkelig BESKYTTELSE . Men noen b ter vil oppleve at denne spises fortere enn hva som skjer p nabob ten(e). Elektrolytisk t ring: Kobles det en spenning mellom to metaller som er forbundet med en elektrolytt, oppst r det en langt kraftigere t ring enn ved galvanisk, fordi den kte spenningen vil gi en akselererende effekt.

5 T ringen vil oppst uavhengig av om det er to like metaller eller ikke, da det er den p trykte spenningen som driver prosessen og ikke som i den galvaniske, der det er den egengenerte. Hvis metall under b ten er matt eller har matte flekker skyldes det sannsynligvis galvanisk t ring, mens et blankt/skinnende metall sannsynligvis skyldes elektrolytisk t ring. Str m i b t og problemer det kan medf re. I b thavnen ligger det store verdier i form av b de b ter og kaianlegg. Ingen nsker skade p noen av delene, men som beskrevet over kan/vil det oppst t ring p metaller b de i b ter og kaianlegg. Galvanisk t ring er det ingen m te stoppe, dette er en naturlig prosess som g r hele tiden. B teiere beskytter seg ved bruke offeranode (sinkanode). BESKYTTELSE mot elektrolytisk t ring? N r det trekkes en str mledning fra land om bord i en b t, trekkes det samtidig om bord en jordledning. Denne jordledningen kan v re koblet til minus p 12V batteriet hvis det er et 1-polet 12V anlegg om bord, og dermed direkte/indirekte ogs til motor, propell osv.

6 Dette betyr at jordledningen p land er elektrisk koblet til sj en gjennom b ten. Det er da problemet kan oppst (les: elektrolytisk t ring), hvis det finnes en jordfeil et eller annet sted. 31) Jordkabel fra land har ikke samme potensial som moder jord. (Dvs bunnen under b ten). Det vil da g en jordstr m fra land, gjennom b ten og til bunnen. Veien til bunn er den korteste/enkleste elektrisk, dvs at den gjerne tar veien via nabo b ten(e) og/eller kjettingen som holder kaianlegget p plass. Spenningsforskjell kan skje ved lange kabeltrekk p land. Spenningsforskjellen b r v re liten ellers vil t ringen galoppere. 2) Enda verre er det hvis det finnes en jordfeil p land, slik at jordleder har en viss spenninng. Da vil alle b ter som er tilkoblet jordleder bli brukt som leder av str m til bunnen. Sinkanoden vil spises fort opp og s vil prosessen starte p de mer edle metallene, inkludert kjetting som holder bryggen p plass.

7 Blir str mmen for stor vil jordfeilbryter sl ut, men det vil oppst kraftig t ring p niv er langt under grensen p 30mA. 3) Er det jordfeil i en av b tene som ligger med tilkoblet str m vil det g en str m fra denne og til bunnen. Da den er jordkoblet sammen med nabob tene vil det g en str m fra dem alle til bunnen (gjerne ogs gjennom kaianleggets kjettinger). Det er dette som gj r det skummelt, selv om din b t er OK, s kan den bli delagt ved at en av nabob tene har en feil. Er det jordfeil p land / i en b t vil det v re ensbetydende med at det er str m i vannet. Av den grunn b r det ikke bades i n rheten av der hvor det er mulig hente landstr m. Milde b tlag b r sette opp et skilt om bading forbudt da en aldri kan garantere at det ikke har oppst tt en jordfeil og at jordfeilbryter virker som den skal. Ulike 12V anlegg om bord i b ter Det er 2 ulike m ter koble 12V internt i b ter. 1-polet: Dette er den enkleste varianten og brukes helst p mindre b ter.

8 Fungerer p samme m te som i en bil, der pluss spenningen trekkes til forbrukerne, mens minus er chasis / felles kabel. Slik det gj res p biler. Ved denne typen 12V anlegg er minus p batteriet koblet til land-jord, og f lgelig kan det g en jordstr m gjennom b ten, hvis en ikke er beskyttet. 2-polet: Dette er en mer avansert metode som vanligvis brukes p st rre b ter. Her trekkes b de pluss og minus kabler helt frem til forbrukerne. Alle forbrukerne er elektrisk isolert fra motorblokk og propell. Jordleding fra land er ikke koblet til minus. Dette medf rer at det ikke er noen forbindelse mellom minus, jord og sj en og det kan f lgelig ikke g noen jordstr m. Det er viktig bruke en moderne batterilader som ikke har forbindelse mellom jord og minus (alle moderne batteriladere er laget slik). Har man et slikt anlegg fungerer batteriladeren som en skilletrafo mellom 230V p land og b tens 12V anlegg. S hvis en da ikke har tilkoblet noen 230V forbrukere, som er i kontakt med noe som leder til sj , er man godt beskyttet mot t ring.

9 Denne typen 12V anlegg regnes derfor som mye sikrere enn 1-polet. 4T ring og observasjoner ved Milde B tlag Vinteren 2007/08 ble en Askeladden b t, som hadde lagt med str m tilkoblet gjennom vinteren, skadet av t ring. Grunnen til denne t ringen er ikke 100% avdekket, men mye tyder p at det skyldes intern elektrolytisk t ring grunnet en jordfeil i b ten. Det er ikke p vist noen form for skade p noen av b tene, som l ved siden av denne b ten, eller p kaianlegget. Kaianlegget er grovt inspisert sammen med Dag Olav Drange. Det er ikke funnet noen tegn til t ring verken n eller tidligere, noe som tyder p at det elektriske anlegget er og har v rt ok. Hvordan beskytte seg: Kutte jordleder: Kuttes jordleder fra land, er du ikke lenger tilkoblet de andre b tene / kaianlegget og f lgelig kan det ikke g noen jordst m og f lgelig ingen elektrolytisk t ring. Dette er ulovlig, da det medf rer stor risiko for personskade om bord hvis noe skulle g galt.

10 Det finnes et unntak til denne regelen, og det er hvis det etableres lokal jord i b ten som har 0,25m2 v t flate mot sj som best r av kobber. Det er mange som benytter seg av denne regelen, men t yer grensene. De etablerer lokal jord med propell/drev, men f /ingen sm b ter har m2 flate mot sj og propell/drev best r ikke av kobber. Til tross for faren og at det er ulovlig, er det mange som praktiserer denne l sningen. (Vil tro det er vanskelig tilgi seg selv hvis noen skulle bli skadet.) Sett fra kaieier sin side kan dette v re en ok l sning, da det ikke finnes fare for elektrolytisk t ring av kai. At noen velger ta sjangser med st m, m v re et valg den enkelte m st for. Kaieier kan ikke lastes for hva medlemmer gj r i sin egen b t. Installere Galvanisk Isolator: Galvanisk isolator er i prinsippet 2 dioder som er koblet hver sin vei. Dette gj r at det typisk m v re en spennigsforskjell p 0,7 til 1V for at det skal g str m gjennom den.


Related search queries