Example: quiz answers

TÜRK BORÇLAR KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA …

10871. T RK BOR LAR KANUNUNUN Y R RL VE. UYGULAMA EKL HAKKINDA KANUN. Kanun Numaras : 6101. Kabul Tarihi : 12/1/2011. Yay mland : Tarih: 4/2/2011 Say : 27836. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50. B R NC B L M. Genel H k mler A. Ge mi e etkili olmama kural . MADDE 1- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girdi i tarihten nceki fiil ve i lemlere, bunlar n hukuken ba lay c olup olmad klar na ve sonu lar na, bu fiil ve i lemler hangi kanun y r rl kte iken ger ekle mi se, kural olarak o kanun h k mleri uygulan r. Ancak, T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girmesinden sonra bu fiil ve i lemlere ili kin olarak ger ekle ecek temerr t, sona erme ve tasfiye, T rk Bor lar Kanunu h k mlerine tabidir. B. Ge mi e etkili olma I. Kamu d zeni ve genel ahl k MADDE 2- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN kamu d zenine ve genel ahl ka ili kin kurallar , ger ekle tikleri tarihe bak lmaks z n, b t n fiil ve i lemlere uygulan r.

10872 (2) Türk Borçlar Kanunu ile hak düşürücü süre veya özel bir zamanaşımı süresi ilk defa öngörülmüş olup da başlangıç tarihi itibarıyla bu süre dolmuşsa, hak sahipleri Türk Borçlar

Tags:

  Uygulama, Ve uygulama

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRK BORÇLAR KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞÜ VE UYGULAMA …

1 10871. T RK BOR LAR KANUNUNUN Y R RL VE. UYGULAMA EKL HAKKINDA KANUN. Kanun Numaras : 6101. Kabul Tarihi : 12/1/2011. Yay mland : Tarih: 4/2/2011 Say : 27836. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50. B R NC B L M. Genel H k mler A. Ge mi e etkili olmama kural . MADDE 1- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girdi i tarihten nceki fiil ve i lemlere, bunlar n hukuken ba lay c olup olmad klar na ve sonu lar na, bu fiil ve i lemler hangi kanun y r rl kte iken ger ekle mi se, kural olarak o kanun h k mleri uygulan r. Ancak, T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girmesinden sonra bu fiil ve i lemlere ili kin olarak ger ekle ecek temerr t, sona erme ve tasfiye, T rk Bor lar Kanunu h k mlerine tabidir. B. Ge mi e etkili olma I. Kamu d zeni ve genel ahl k MADDE 2- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN kamu d zenine ve genel ahl ka ili kin kurallar , ger ekle tikleri tarihe bak lmaks z n, b t n fiil ve i lemlere uygulan r.

2 II. eri i kanunla belirlenen i lem ve ili kiler MADDE 3- (1) T rk Bor lar Kanunu h k mleri, y r rl e girdi i tarihten ba layarak, daha nce ger ekle mi . olsalar bile, i erikleri taraflar n iradeleri g zetilmeksizin do rudan do ruya kanunla belirlenmi i lem ve ili kilere uygulan r. III. Kazan lmam haklar MADDE 4- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girmesinden nce ger ekle mi olup da, T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girdi i s rada hen z herhangi bir hak do urmam fiil ve i lemlere, T rk Bor lar Kanunu h k mleri uygulan r. C. S reler I. Hak d r c s reler ve zamana m s releri MADDE 5- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girmesinden nce i lemeye ba lam bulunan hak d r c . s reler ile zamana m s releri, eski kanun h k mlerine tabi olmaya devam eder. Ancak, bu s relerin hen z dolmam k sm , T rk Bor lar Kanununda ng r len s reden uzun ise, y r rl nden ba layarak T rk Bor lar Kanununda ng r len s renin ge mesiyle, hak d r c s re veya zamana m s resi dolmu olur.

3 10872. (2) T rk Bor lar Kanunu ile hak d r c s re veya zel bir zamana m s resi ilk defa ng r lm olup da ba lang tarihi itibar yla bu s re dolmu sa, hak sahipleri T rk Bor lar KANUNUNUN y r rl e girdi i tarihten ba layarak bir y ll k ek s reden yararlan rlar. Ancak, bu ek s re, T rk Bor lar Kanununda ng r len s reden daha uzun olamaz. II. Di er s reler MADDE 6- (1) Bu Kanunun 5 inci maddesi, uygun d t l de, T rk Bor lar Kanununda ng r len di er s reler hakk nda da uygulan r. K NC B L M. Di er H k mler A. G r lmekte olan davalara ili kin UYGULAMA MADDE 7- (1) T rk Bor lar KANUNUNUN kamu d zenine ve genel ahl ka ili kin kurallar ile ge ici demelere ili kin 76 nc , faize ili kin 88 inci, temerr t faizine ili kin 120 nci ve a r ifa g l ne ili kin 138 inci maddesi, g r lmekte olan davalarda da uygulan r.

4 B. Yollamalar MADDE 8- (1) Di er mevzuatta, bu Kanun veya T rk Bor lar Kanunuyla y r rl kten kald r lm ya da de i tirilmi . bulunan kanunlar n maddelerine yap lan yollamalar, o maddeleri kar layan yeni h k mlere yap lm say l r. Bununla birlikte, bu Kanunun 1 inci maddesinin h k mleri sakl d r. C. Genel nitelikli h k mler MADDE 9- (1) Bu Kanunda h k m bulunmayan h llerde, 3/12/2001 tarihli ve 4722 say l T rk Meden KANUNUNUN Y r rl ve UYGULAMA ekli Hakk nda Kanun h k mleri, uygun d t l de uygulan r. Y r rl kten kald r lan kanun MADDE 10- (1) 18/5/1955 tarihli ve 6570 say l Gayrimenkul Kiralar Hakk nda Kanun y r rl kten kald r lm t r. GE C MADDE 1- (1) Bu Kanunla y r rl kten kald r lan 6570 say l Kanunun 12 nci maddesinin nc f kras . uyar nca a lm ve hen z karara ba lanmam olan davalar n, sulh hukuk mahkemelerinde; bunlardan temyiz a amas nda bulunanlar n ise, Yarg tay n ilgili dairesinde, ayr ca bir i lem yap lmas na ve karar verilmesine gerek olmaks z n g r lmelerine devam olunur.

5 GE C MADDE 2- (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son c mlesi h km bir defaya mahsus olmak zere, bu Kanunun y r rl e girmesinden nce T rk Bor lar KANUNUNUN 347 nci maddesinin birinci f kras n n son c mlesinde ng r len kira s zle melerinden on y ll k uzama s resi dolmam olmakla birlikte geri kalan s re be y ldan daha k sa olanlar hakk nda, y r rl e girdi i tarihten itibaren be y l; on y ll k uzama s resi dolmu olanlar hakk nda da y r rl e girdi i tarihten itibaren iki y l sonra uygulan r. Y r rl k MADDE 11- (1) Bu Kanun 1/7/2012 tarihinde y r rl e girer. Y r tme MADDE 12- (1) Bu Kanun h k mlerini Bakanlar Kurulu y r t r.


Related search queries