Example: bankruptcy

TÜRK CEZA KANUNU (1)

6529 say l Kanun ile de i ik hali T RK CEZA KANUNU (1) Kanun Numaras : 5237 Kabul Tarihi : 26/9/2004 Yay mland : Tarih : 12/10/2004 Say :25611 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 43 B R NC K TAP Genel H k mler B R NC KISIM Temel lkeler, Tan mlar ve Uygulama Alan B R NC B L M Temel lkeler ve Tan mlar Ceza Kanununun amac Madde 1- (1) Ceza Kanununun amac ; ki i hak ve zg rl klerini, kamu d zen ve g venli ini, hukuk devletini, kamu sa l n ve evreyi, toplum bar n korumak, su i lenmesini nlemektir. Kanunda, bu amac n ger ekle tirilmesi i in ceza sorumlulu unun temel esaslar ile su lar, ceza ve g venlik tedbirlerinin t rleri d zenlenmi tir.

Kanun Numarası: 5237 Kabul Tarihi : 26/9/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 12/10/2004 Sayı :25611 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 43 BİRİNCİ KİTAP Genel Hükümler BİRİNCİ KISIM Temel İlkeler, Tanımlar ve Uygulama Alanı BİRİNCİ BÖLÜM Temel İlkeler ve Tanımlar Ceza Kanununun amacı

Tags:

  5237

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRK CEZA KANUNU (1)

1 6529 say l Kanun ile de i ik hali T RK CEZA KANUNU (1) Kanun Numaras : 5237 Kabul Tarihi : 26/9/2004 Yay mland : Tarih : 12/10/2004 Say :25611 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 43 B R NC K TAP Genel H k mler B R NC KISIM Temel lkeler, Tan mlar ve Uygulama Alan B R NC B L M Temel lkeler ve Tan mlar Ceza Kanununun amac Madde 1- (1) Ceza Kanununun amac ; ki i hak ve zg rl klerini, kamu d zen ve g venli ini, hukuk devletini, kamu sa l n ve evreyi, toplum bar n korumak, su i lenmesini nlemektir. Kanunda, bu amac n ger ekle tirilmesi i in ceza sorumlulu unun temel esaslar ile su lar, ceza ve g venlik tedbirlerinin t rleri d zenlenmi tir.

2 Su ta ve cezada kanun lik ilkesi Madde 2- (1) Kanunun a k a su saymad bir fiil i in kimseye ceza verilemez ve g venlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yaz l cezalardan ve g venlik tedbirlerinden ba ka bir ceza ve g venlik tedbirine h kmolunamaz. (2) darenin d zenleyici i lemleriyle su ve ceza konulamaz. (3) Kanunlar n su ve ceza i eren h k mlerinin uygulanmas nda k yas yap lamaz. Su ve ceza i eren h k mler, k yasa yol a acak bi imde geni yorumlanamaz. Adalet ve kanun n nde e itlik ilkesi Madde 3- (1) Su i leyen ki i hakk nda i lenen fiilin a rl yla orant l ceza ve g venlik tedbirine h kmolunur. (2) Ceza Kanununun uygulamas nda ki iler aras nda rk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya di er fikir yahut d nceleri, felsefi inan , milli veya sosyal k ken, do um, ekonomik ve di er toplumsal konumlar y n nden ayr m yap lamaz ve hi bir kimseye ayr cal k tan namaz.

3 Kanunun ba lay c l Madde 4- (1) Ceza kanunlar n bilmemek mazeret say lmaz. (2) (M lga : 29/6/2005 5377/1 md.) zel kanunlarla ili ki Madde 5- (1) Bu Kanunun genel h k mleri, zel ceza kanunlar ve ceza i eren kanunlardaki su lar hakk nda da uygulan r. (1) Bu Kanunun y r rl k ve uygulama ekli ve 765 say l T rk Ceza Kanununa e itli mevzuatta yap lan at flarla ilgili olarak 4/11/2004 tarihli ve 5252 say l Kanuna bak n z. 8966 Tan mlar Madde 6- (1) Ceza kanunlar n n uygulanmas nda; a) Vatanda deyiminden; fiili i ledi i s rada T rk vatanda olan ki i, b) ocuk deyiminden; hen z onsekiz ya n doldurmam ki i, c) Kamu g revlisi deyiminden; kamusal faaliyetin y r t lmesine atama veya se ilme yoluyla ya da herhangi bir surette s rekli, s reli veya ge ici olarak kat lan ki i, d) Yarg g revi yapan deyiminden; y ksek mahkemeler ve adl , idar ve asker mahkemeler ye ve hakimleri ile Cumhuriyet savc s ve avukatlar, e) Gece vakti deyiminden.

4 G ne in batmas ndan bir saat sonra ba layan ve do mas ndan bir saat evvele kadar devam eden zaman s resi, f) Silah deyiminden; 1. Ate li silahlar, 2. Patlay c maddeler, 3. Sald r ve savunmada kullan lmak zere yap lm her t rl kesici, delici veya bereleyici alet, 4. Sald r ve savunma amac yla yap lm olmasa bile fiilen sald r ve savunmada kullan lmaya elveri li di er eyler, 5. Yak c , a nd r c , yaralay c , bo ucu, zehirleyici, s rekli hastal a yol a c n kleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler, g) Bas n ve yay n yolu ile deyiminden; her t rl yaz l , g rsel, i itsel ve elektronik kitle ileti im arac yla yap lan yay nlar, h) tiyadi su lu deyiminden; kas tl bir su un temel eklini ya da daha a r veya daha az cezay gerektiren nitelikli ekillerini bir y l i inde ve farkl zamanlarda ikiden fazla i leyen ki i, i) Su u meslek edinen ki i deyiminden; k smen de olsa ge imini su tan elde etti i kazan la sa lamaya al m ki i, j) rg t mensubu su lu deyiminden.

5 Bir su rg t n kuran, y neten, rg te kat lan veya rg t ad na di erleriyle birlikte veya tek ba na su i leyen ki i, Anla l r. K NC B L M Kanunun Uygulama Alan Zaman bak m ndan uygulama Madde 7- (1) lendi i zaman y r rl kte bulunan kanuna g re su say lmayan bir fiilden dolay kimseye ceza verilemez ve g venlik tedbiri uygulanamaz. lendikten sonra y r rl e giren kanuna g re su say lmayan bir fiilden dolay da kimse cezaland r lamaz ve hakk nda g venlik tedbiri uygulanamaz. B yle bir ceza veya g venlik tedbiri h kmolunmu sa infaz ve kanuni neticeleri kendili inden kalkar. (2) Su un i lendi i zaman y r rl kte bulunan kanun ile sonradan y r rl e giren kanunlar n h k mleri farkl ise, failin lehine olan kanun uygulan r ve infaz olunur.

6 (3) (De i ik: 29/6/2005 5377/2 md.) Hapis cezas n n ertelenmesi, ko ullu sal verilme ve tekerr rle ilgili olanlar hari ; infaz rejimine ili kin h k mler, derhal uygulan r. 8967 (4) Ge ici veya s reli kanunlar n, y r rl kte bulunduklar s re i inde i lenmi olan su lar hakk nda uygulanmas na devam edilir. Yer bak m ndan uygulama Madde 8- (1) T rkiye'de i lenen su lar hakk nda T rk kanunlar uygulan r. Fiilin k smen veya tamamen T rkiye'de i lenmesi veya neticenin T rkiye'de ger ekle mesi halinde su , T rkiye'de i lenmi say l r. (2) Su ; a) T rk kara ve hava sahalar ile T rk karasular nda, b) A k denizde ve bunun zerindeki hava sahas nda, T rk deniz ve hava ara lar nda veya bu ara larla, c) T rk deniz ve hava sava ara lar nda veya bu ara larla, d) T rkiye'nin k t'a sahanl nda veya m nhas r ekonomik b lgesinde tesis edilmi sabit platformlarda veya bunlara kar , lendi inde T rkiye'de i lenmi say l r.

7 Yabanc lkede h k m verilmesi Madde 9- (1) T rkiye'de i ledi i su tan dolay yabanc lkede hakk nda h k m verilmi olan kimse, T rkiye'de yeniden yarg lan r. G rev su lar Madde 10- (1) Yabanc lkede T rkiye nam na memuriyet veya g rev stlenmi olup da bundan dolay bir su i leyen kimse, bu fiile ili kin olarak yabanc lkede hakk nda mahk miyet h km verilmi bulunsa bile, T rkiye'de yeniden yarg lan r. Vatanda taraf ndan i lenen su Madde 11- (1) Bir T rk vatanda , 13 nc maddede yaz l su lar d nda, T rk kanunlar na g re a a s n r bir y ldan az olmayan hapis cezas n gerektiren bir su u yabanc lkede i ledi i ve kendisi T rkiye'de bulundu u takdirde, bu su tan dolay yabanc lkede h k m verilmemi olmas ve T rkiye'de kovu turulabilirli in bulunmas ko ulu ile T rk kanunlar na g re cezaland r l r.

8 (2) Su , a a s n r bir y ldan az hapis cezas n gerektirdi inde yarg lama yap lmas zarar g renin veya yabanc h k metin ikayetine ba l d r. Bu durumda ikayet, vatanda n T rkiye'ye girdi i tarihten itibaren alt ay i inde yap lmal d r. Yabanc taraf ndan i lenen su Madde 12- (1) Bir yabanc , 13 nc maddede yaz l su lar d nda, T rk kanunlar na g re a a s n r en az bir y l hapis cezas n gerektiren bir su u yabanc lkede T rkiye'nin zarar na i ledi i ve kendisi T rkiye'de bulundu u takdirde, T rk kanunlar na g re cezaland r l r. Yarg lama yap lmas Adalet Bakan n n istemine ba l d r. (2) Yukar daki f krada belirtilen su un bir T rk vatanda n n veya T rk kanunlar na g re kurulmu zel hukuk t zel ki isinin zarar na i lenmesi ve failin T rkiye'de bulunmas halinde, bu su tan dolay yabanc lkede h k m verilmemi olmas ko ulu ile su tan zarar g renin ikayeti zerine fail, T rk kanunlar na g re cezaland r l r.

9 (3) Ma dur yabanc ise, a a daki ko ullar n varl halinde fail, Adalet Bakan n n istemi ile yarg lan r: a) Su un, T rk kanunlar na g re a a s n r y ldan az olmayan hapis cezas n gerektirmesi. 8968 b) Su lular n geri verilmesi anla mas n n bulunmamas veya geri verilme isteminin su un i lendi i lkenin veya failin uyru unda bulundu u devletin h k meti taraf ndan kabul edilmemi olmas . (4) Birinci f kra kapsam na giren su tan dolay yabanc mahkemece mahk m edilen veya herhangi bir nedenle davas veya cezas d en veya beraat eden yahut su u kovu turulabilir olmaktan kan yabanc hakk nda Adalet Bakan n n istemi zerine T rkiye'de yeniden yarg lama yap l r.

10 Di er su lar Madde 13- (1) A a daki su lar n, vatanda veya yabanc taraf ndan, yabanc lkede i lenmesi halinde, T rk kanunlar uygulan r: a) kinci Kitap, Birinci K s m alt nda yer alan su lar. b) kinci Kitap, D rd nc K s m alt ndaki nc , D rd nc , Be inci, Alt nc , Yedinci ve Sekizinci B l mlerde yer alan su lar. c) kence (madde 94, 95). d) evrenin kasten kirletilmesi (madde 181). e) Uyu turucu veya uyar c madde imal ve ticareti (madde 188), uyu turucu veya uyar c madde kullan lmas n kolayla t rma (madde 190). f) Parada sahtecilik (madde 197), para ve k ymetli damgalar imale yarayan ara lar n retimi ve ticareti (madde 200), m h rde sahtecilik (madde 202).


Related search queries