Example: bankruptcy

TÜRK SİVİL HAVACILIK KANUNU (1) (2) - …

6107 T RK S V L HAVACILIK KANUNU (1) (2) Kanun Numaras : 2920 Kabul Tarihi : 14/10/1983 Yay mland : Tarih : 19/10/1983 Say : 18196 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 736 Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, "Y netmelikler K lliyat "n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC KISIM Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1 Bu Kanunun amac ; devaml ve h zl bir geli me g steren,ileri teknolojinin uyguland ,s rat ve emniyet fakt rlerinin b y k nem ta d sivil havac l k sahas ndaki faali-yetlerin ulusal karlar m z ve uluslararas ili kilerimize uygun bir ekilde d zenlenmesini sa la-makt r.

6107 TÜRK SİVİL HAVACILIK KANUNU (1) (2) Kanun Numarası: 2920 Kabul Tarihi : 14/10/1983 Yayımlandığı R.Gazete: Tarih : 19/10/1983 Sayı : 18196 ...

Tags:

  Havacilik

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRK SİVİL HAVACILIK KANUNU (1) (2) - …

1 6107 T RK S V L HAVACILIK KANUNU (1) (2) Kanun Numaras : 2920 Kabul Tarihi : 14/10/1983 Yay mland : Tarih : 19/10/1983 Say : 18196 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 736 Bu Kanun ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e giren y netmelik i in, "Y netmelikler K lliyat "n n kanunlara g re d zenlenen n merik fihristine bak n z. B R NC KISIM Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1 Bu Kanunun amac ; devaml ve h zl bir geli me g steren,ileri teknolojinin uyguland ,s rat ve emniyet fakt rlerinin b y k nem ta d sivil havac l k sahas ndaki faali-yetlerin ulusal karlar m z ve uluslararas ili kilerimize uygun bir ekilde d zenlenmesini sa la-makt r.

2 Kapsam Madde 2 Bu Kanun,kamu kurum ve kurulu lar ile ger ek ve zel hukuk t zelki ileri-nin havac l k sahas ndaki faaliyetlerini kapsar. Devlet hava ara lar , a k h k m bulunmayan hallerde bu Kanunun kapsam d ndad r. Tan mlar Madde 3 Bu Kanunda ge en; a) "T rk Hava Sahas " terimi: T rkiye Cumhuriyetinin egemenli i alt ndaki lke ile T rk karasular zerindeki sahay , b) "Hava Arac " terimi: havalanabilen ve havada seyredebilme kaabiliyetine sahip her t r-l arac , c) (De i ik: 12/7/2013-6495/25 md.) Devlet Hava Arac terimi: Devletin askerlik, g -venlik, g mr k ve orman yang nlar ile m cadele hizmetlerinde kulland hava ara lar , d) "T rk Sivil Hava Arac " terimi: Devlet hava ara lar tan m d nda kalan ve m lkiyeti T rk Devletine veya kamu t zelki ilerine veya T rk vatanda lar na ait ara lar , e) "Havaalan " terimi: Karada ve su zerinde hava ara lar n n kalkmas ve inmesi i in zel olarak haz rlanm , hava ara lar n n bak m ve di er ihtiya lar n n kar lanmas na, yolcu ve y k al nmas na ve verilmesine elveri li tesisleri bulunan yerleri, f) "Ferry U u "terimi: Bir hava arac n n yolcu ve y k ta maks z n.

3 Sat n al nmas veya kiralanmas nda tescil i lemleri yap lmadan yurda getirilmesi maksad yla yap lan u u lar ile, u u a elveri lili ine halel getirmeyen k smi ar zal olarak yap lan u u lar ; fade eder. (1) Genel U ak letme Y netmeli i (SHY-6B), 14/6/1984 tarih ve 18431 say l Resmi Gazete'de yay nlana-rak y r rl e girmi tir. (2) Bu Kanunla Sigorta hizmetleri ile ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanl na ve Sanayi ve Ticaret Bakan na verilmi olan her t rl g rev, yetki, sorumluluk, hak ve muafiyetten ilgili olanlar n do rudan do ruya Ba bakana, Ba bakan n g revlendirece i Devlet Bakan na, Hazine M ste arl na ve Hazine M ste ar na intikal edece i tarih ve 4059 say l Kanunun 8 inci maddesi ile h kme ba lan-m t r.

4 6108 K NC KISIM Hava Seyr seferinin Genel H k mleri B R NC B L M T rk Hava Egemenli i H k mleri T rk hava egemenli i Madde 4 T rkiye Cumhuriyeti T rk hava sahas nda tam ve m nhas r egemenli i haiz-dir. T rk hava sahas n n kullan lmas Madde 5 T rk hava sahas hava ara lar taraf ndan bu Kanun ve ilgili di er mevzuat h k mleri er evesinde kullan l r. T rk hava sahas ndan yararlanacak hava ara lar Madde 6 U u a elveri li olmak art yla a a da say lan hava ara lar T rk hava saha-s nda u u yapabilirler. a) T rk Devlet hava ara lar , b) T rk u ak siciline kay tl T rk sivil hava ara lar , c) T rkiye'nin taraf oldu u anla malar uyar nca T rk Hava Sahas nda u malar na m saa-de edilen hava ara lar , Yukar da belirtilenler d nda kalan her t rl hava arac n n T rk Hava Sahas n kullanma-s Ula t rma Bakanl n n iznine tabidir.

5 Ula t rma Bakanl gerekli izni vermeden nce Genel-kurmay Ba kanl ve D i leri Bakanl n n g r n al r U u yasaklar ve s n rlamalar Madde 7 Cumhurba kan , kamu d zeni ve emniyet m lahazalar ile veya askeri sebep-lerle ge ici veya devaml bir tedbir olarak, T rk hava sahas n n tamam n veya belirli b l m n n kulan lmas n veya muayyen b lgeler zerinden u u u yasak edebilir veya s n u g venli ini sa lamak amac ile Genelkurmay Ba kanl ve Ula t rma Bakanl nca konulacak di er tahditler, bu h kme tabi olmaks z n Ula t rma Bakanl nca uygulanabilir.(1) Hava yollar ve havaalanlar na ait s n rlamalar Madde 8 T rk hava sahas ndau u yapmak hakk n haiz hava ara lar ile di er hava ara lar n n izleyecekleri u u yollar ve kullanacaklar hava alanlar ,Genelkurmay Ba kanl ile gerekli koordinasyon yap lmak suretiyle, Ula t rma Bakanl nca belirlenir.

6 G mr kl havaalanlar n n kullan m Madde 9 Yabanc lkelere giden veya yabanc lkelerden gelen hava ara lar , ancak g mr kl havaalanlar ndan kalkmaya ve inmeye mecburdur. stisnai hallerde, Ula t rma Bakanl , G mr k ve Tekel Bakanl ve i leri Bakanl -n n m tereken verece i karar dairesinde,g mr ks z bir havaalan n n da kullan lmas na izin verilebilir. Belirlenmi bulunan g mr kl hava alanlar ndan ba ka bir yere zorunluluk nedeniyle ini yap ld takdirde, hava arac sorumlu pilotu, durumu derhal varsa havaalan y neticisine, yoksa en yak n m lki amire veya zab ta yetkilisine duyurmak ve yetkili makamlar el koyuncaya kadar hava arac n , yolcular ve y k ile birlikte g vence alt na almakla y k ml d r.

7 (1) 2/7/2018 tarihli ve 703 say l Kanun H km nde Kararnamenin 189 uncu maddesiyle bu f krada yer alan Bakanlar Kurulu, Genelkurmay Ba kanl n n olumlu g r zerine; ibaresi Cumhurba kan , eklinde de i tirilmi tir. 6109 K NC B L M Sivil Hava Arac Kazalar Hava arac kazalar n n bildirilmesi Madde 10 Hert rl sivil hava arac kazas , sorumlu pilot veya m mk n olmad hallerde m rette-battan biri, i leten ve mahalli yetkililer taraf ndan en seri vas ta ile Ula t rma Bakanl na bildirilir. lk tedbirler Madde 11 Zorunlu kurtarmaya yard m i lemleri ile can ve mal g venli ini korumaya y nelik tedbirler d nda, ara t rma ve soru turman n selametle y r t lmesini engelleyecek i ler yap lmaz ve delillerin aynen muhafazas sa lan r.

8 Bu konuda mahalli m lki amirler gereken tedbirleri al rlar. Kaza nedenleri hakk nda ara t rma ve inceleme yap lmas (1) Madde 12 (De i ik: 23/1/2008-5728/427 md.) Kazan n nedenlerini ve olu eklini a kl a kavu turmak ve sivil havac l kta can ve mal g venli inin sa lanmas bak m ndan tekrara engel olmak amac na y nelik olarak her sivil hava arac kazas ile ilgili olarak teknik bak mdan ara t rma ve inceleme yap l r. Ara t rma ve nceleme Kurulu (2) Madde 13 (De i ik: 23/1/2008-5728/428 md.) Ula t rma Bakanl , havac l k alan nda uzmanl kabul edilmi ki ilerden se ilecek bir kurulu, ka-zan n sebeplerini ara t rmas i in g revlendirir. Bu Kurul, yukar daki maddede belirtilen ama dairesinde her t rl ara t rma ve incelemeyi yapar, soru turma i lemlerini y r tmekle g revli Cumhuriyet savc s ile i birli i yaparak, delillerin toplanmas na yard mc olur.

9 Kurul, yapt ara t rma ve inceleme faaliyeti s ras nda ilgili ki ileri dinleyebilir; a klama yapmak-tan ka nan ki ilerin Cumhuriyet savc s na ba vurarak ifadesinin al nmas n sa layabilir; bu ifade alma s ra-s nda haz r bulunarak, a kl a kavu turulmas istenen hususlarla ilgili olarak ifadesi al nan ki iye sorular sorulmas n isteyebilir. Kurul, ara t rma ve inceleme faaliyeti s ras nda teknik ve uzmanl gerektiren sair hususlarla ilgili olarak ba ka uzman ki iler g revlendirebilir. Ara t rma ve nceleme Kurulunun olu turulmas , ara t rma ve incelemenin y r t lmesi, yetki ve so-rumluluklar, hava arac kazalar nda yap lacak kurtarma ve yard m i leri Ula t rma Bakanl nca bir y netme-likle d zenlenir.

10 Bu y netmelikte T rkiye nin taraf oldu u uluslararas anla malar g z n nde tutulur. Ara t rma ve inceleme raporu (3) Madde 14 (De i ik: 23/1/2008-5728/429 md.) Ara t rma ve nceleme Kurulu; tespit etti i hususlar , vard sonucu, tekrarlara engel olunmas ba-k m ndan al nmas n uygun buldu u nlemleri, nerileri ile birlikte ayr nt l ve gerek eli bir rapor h linde Ula t rma Bakanl na verir. Raporda yer alan hususlara k smen veya tamamen kat lmayan yeler, ki isel g r lerini ek bir rapor-da belirtebilirler. Ula t rma Bakanl raporun bir suretini ilgililere verir ve raporun tekemm l etmi oldu unu Resmi Gazete ile nc ah slara duyurur. Resmi Gazete ile yap lan duyuruda raporun ilgililerce nerede ve ne suretle incelenebilece i belirtilir.


Related search queries