Example: bachelor of science

TÜRK TĠCARET KANUNU (1) - archive.ismmmo.org.tr

10975 T RK T CARET KANUNU (1) Kanun Numaras : 6102 Kabul Tarihi : 13/1/2011 Yay mland : Tarih: 14/2/2011 Say : 27846 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50 BA LANGI A) Kanunun uygulama alan I - Ticari h k mler MADDE 1- (1) T rk Ticaret KANUNU , 22/11/2001 tarihli ve 4721 say l T rk Meden Kanununun ayr lmaz bir par as d r. Bu Kanundaki h k mlerle, bir ticari i letmeyi ilgilendiren i lem ve fiillere ili kin di er kanunlarda yaz l zel h k mler, ticari h k mlerdir. (2) Mahkeme, hakk nda ticari bir h k m bulunmayan ticari i lerde, ticari rf ve dete, bu da yoksa genel h k mlere g re karar verir. II - Ticari rf ve det MADDE 2- (1) Kanunda aksine bir h k m yoksa, ticari rf ve det olarak kabul edildi i belirlenmedik e, team l, mahkemenin yarg s na esas olamaz. Ancak, irade a klamalar n n yorumunda team ller de dikkate al n r. (2) Bir b lgeye veya bir ticaret dal na zg ticari rf ve detler genel olanlara st n tutulur. lgililer ayn b lgede de illerse, kanunda veya s zle mede aksi ng r lmedik e, ifa yerindeki ticari rf ve det uygulan r.

10976-1 (2) Bir yerde asliye ticaret mahkemesi varsa, asliye hukuk mahkemesinin görevi içinde bulunan ve 4 üncü madde hükmünce ticari sayılan davalarla özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer ilere asliye ticaret

Tags:

  Kanunu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRK TĠCARET KANUNU (1) - archive.ismmmo.org.tr

1 10975 T RK T CARET KANUNU (1) Kanun Numaras : 6102 Kabul Tarihi : 13/1/2011 Yay mland : Tarih: 14/2/2011 Say : 27846 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 50 BA LANGI A) Kanunun uygulama alan I - Ticari h k mler MADDE 1- (1) T rk Ticaret KANUNU , 22/11/2001 tarihli ve 4721 say l T rk Meden Kanununun ayr lmaz bir par as d r. Bu Kanundaki h k mlerle, bir ticari i letmeyi ilgilendiren i lem ve fiillere ili kin di er kanunlarda yaz l zel h k mler, ticari h k mlerdir. (2) Mahkeme, hakk nda ticari bir h k m bulunmayan ticari i lerde, ticari rf ve dete, bu da yoksa genel h k mlere g re karar verir. II - Ticari rf ve det MADDE 2- (1) Kanunda aksine bir h k m yoksa, ticari rf ve det olarak kabul edildi i belirlenmedik e, team l, mahkemenin yarg s na esas olamaz. Ancak, irade a klamalar n n yorumunda team ller de dikkate al n r. (2) Bir b lgeye veya bir ticaret dal na zg ticari rf ve detler genel olanlara st n tutulur. lgililer ayn b lgede de illerse, kanunda veya s zle mede aksi ng r lmedik e, ifa yerindeki ticari rf ve det uygulan r.

2 (3) Ticari rf ve det, tacir s fat n haiz bulunmayanlar hakk nda ancak onlar taraf ndan bilindi i veya bilinmesi gerekti i takdirde uygulan r. III - Ticari i ler MADDE 3- (1) Bu Kanunda d zenlenen hususlarla bir ticari i letmeyi ilgilendiren b t n i lem ve fiiller ticari i lerdendir. (1) 26/6/2012 tarihli ve 6335 say l Kanunun 42 nci maddesiyle, bu Kanunda yer alan; 1) Sanayi ve Ticaret Bakanl , Sanayi ve Ticaret Bakanl n n , Sanayi ve Ticaret Bakanl nca , Sanayi ve Ticaret Bakanl ndan , Sanayi ve Ticaret Bakanl na ibareleri s ras yla G mr k ve Ticaret Bakanl , G mr k ve Ticaret Bakanl n n , G mr k ve Ticaret Bakanl nca , G mr k ve Ticaret Bakanl ndan , G mr k ve Ticaret Bakanl na , 2) Ula t rma Bakanl nca ibareleri Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl nca , 3) Denizcilik M ste arl , Denizcilik M ste arl n n , Denizcilik M ste arl nca , Denizcilik M ste arl na , Denizcilik M ste arl ndan ibareleri s ras yla Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl , Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl n n , Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl nca , Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl na , Ula t rma, Denizcilik ve Haberle me Bakanl ndan , eklinde de i tirilmi tir.

3 10976 IV Ticari davalar, eki mesiz yarg i leri ve delilleri (1) 1. Genel olarak (2) MADDE 4- (1) Her iki taraf n da ticari i letmesiyle ilgili hususlardan do an hukuk davalar ve eki mesiz yarg i leri ile taraflar n tacir olup olmad klar na bak lmaks z n; a) Bu Kanunda, b) T rk Meden Kanununun, rehin kar l nda d n verme i i ile u ra anlar hakk ndaki 962 il 969 uncu maddelerinde, c) 11/1/2011 tarihli ve 6098 say l T rk Bor lar Kanununun malvarl n n veya i letmenin devral nmas ile i letmelerin birle mesi ve ekil de i tirmesi hakk ndaki 202 ve 203, rekabet yasa na ili kin 444 ve 447, yay n s zle mesine dair 487 il 501, kredi mektubu ve kredi emrini d zenleyen 515 il 519, komisyon s zle mesine ili kin 532 il 545, ticari temsilciler, ticari vekiller ve di er tacir yard mc lar i in ng r lm bulunan 547 il 554, havale hakk ndaki 555 il 560, saklama s zle melerini d zenleyen 561 il 580 inci maddelerinde, d) Fikr m lkiyet hukukuna dair mevzuatta, e) Borsa, sergi, panay r ve pazarlar ile antrepo ve ticarete zg di er yerlere ili kin zel h k mlerde, f)

4 Bankalara, di er kredi kurulu lar na, finansal kurumlara ve d n para verme i lerine ili kin d zenlemelerde, ng r len hususlardan do an hukuk davalar ve eki mesiz yarg i leri ticari dava ve ticari nitelikte eki mesiz yarg i i say l r. Ancak, herhangi bir ticari i letmeyi ilgilendirmeyen havale, vedia ve fikir ve sanat eserlerine ili kin haklardan do an davalar bundan istisnad r. (2) Ticari davalarda da deliller ile bunlar n sunulmas 18/6/1927 tarihli ve 1086 say l Hukuk Usul Muhakemeleri KANUNU h k mlerine tabidir. 2. Ticari davalar ve eki mesiz yarg i lerinin g r lece i mahkemeler (3) MADDE 5- (1) Aksine h k m bulunmad k a, dava olunan eyin de erine veya tutar na bak lmaks z n asliye ticaret mahkemesi t m ticari davalar ile ticari nitelikteki eki mesiz yarg i lerine bakmakla g revlidir. (4) (1) Bu st ba l k IV - Ticari davalar ve delilleri iken, 26/6/2012 tarihli ve 6335 say l Kanunun 1 inci maddesiyle metne i lendi i ekilde de i tirilmi tir.

5 (2) 26/6/2012 tarihli ve 6335 say l Kanunun 1 inci maddesiyle, bu maddenin birinci f kras nda yer alan do an hukuk davalar ibarelerinden sonra gelmek zere ve eki mesiz yarg i leri ibareleri ve ticari dava ibaresinden sonra gelmek zere ve ticari nitelikte eki mesiz yarg i i ibaresi eklenmi tir. (3) Bu madde ba l 2. Ticari davalar n g r lece i mahkemeler iken, 26/6/2012 tarihli ve 6335 say l Kanunun 2 nci maddesiyle metne i lendi i ekilde de i tirilmi tir. (4) 26/6/2012 tarihli ve 6335 say l Kanunun 2 nci maddesiyle, bu f krada yer alan davalara ibaresi ise davalar ile ticari nitelikteki eki mesiz yarg i lerine eklinde de i tirilmi tir. 10976-1 (2) Bir yerde asliye ticaret mahkemesi varsa, asliye hukuk mahkemesinin g revi i inde bulunan ve 4 nc madde h km nce ticari say lan davalarla zel h k mler uyar nca ticaret mahkemesinde g r lecek di er i lere asliye ticaret mahkemesinde bak l r. Bir yerde ticaret davalar na bakan birden ok asliye ticaret mahkemesi varsa, i durumunun gerekli k ld yerlerde H kimler ve Savc lar Y ksek Kurulunca, asliye ticaret mahkemelerinden biri veya birka m nhas ran bu Kanundan ve di er kanunlardan do an deniz ticaretine ve deniz sigortalar na ili kin hukuk davalar na bakmakla g revlendirilebilir.

6 (3) (De i ik: 26/6/2012-6335/2 md.) Asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve di er hukuk mahkemeleri aras ndaki ili ki g rev ili kisi olup, bu durumda g reve ili kin usul h k mleri uygulan r. (4) (De i ik: 26/6/2012-6335/2 md.) Asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yarg evresindeki bir ticari davada g rev kural na dayan lmam olmas , g revsizlik karar verilmesini gerektirmez; asliye hukuk mahkemesi, davaya devam eder. B) e itli h k mler I - Zamana m MADDE 6- (1) Ticari h k mler koyan kanunlarda ng r len zamana m s releri, Kanunda aksine d zenleme yoksa, s zle me ile de i tirilemez. 10977 II - Tesels l karinesi MADDE 7- (1) ki veya daha fazla ki i, i lerinden yaln z biri veya hepsi i in ticari niteli i haiz bir i dolay s yla, di er bir kimseye kar birlikte bor alt na girerse, kanunda veya s zle mede aksi ng r lmemi se m teselsilen sorumlu olurlar. Ancak, kefil ve kefillere, taahh t veya demenin yap lmad veya yerine getirilmedi i ihbar edilmeden temerr t faizi y r t lemez.

7 (2) Ticari bor lara kefalet h linde, hem as l bor lu ile kefil, hem de kefiller aras ndaki ili kilerde de birinci f kra h km ge erli olur. III - Ticari i lerde faiz 1. Oran serbestisi ve bile ik faizin artlar MADDE 8- (1) Ticari i lerde faiz oran serbest e belirlenir. (2) aydan a a olmamak zere, faizin anaparaya eklenerek birlikte tekrar faiz y r t lmesi art , yaln z cari hesaplarla her iki taraf bak m ndan da ticari i niteli inde olan d n s zle melerinde ge erlidir. u artla ki, bu f kra, s zle enleri tacir olmayanlara uygulanmaz. (3) T keticinin korunmas na ili kin h k mler sakl d r. (4) Bu maddenin ikinci ve nc f kralar na ayk r olarak i letilen faiz yok h km ndedir. 2. Uygulanacak h k mler MADDE 9- (1) Ticari i lerde; kanuni, anapara ile temerr t faizi hakk nda, ilgili mevzuat h k mleri uygulan r. 3. Faizin ba lang c MADDE 10- (1) Aksine s zle me yoksa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar g n nden itibaren i lemeye ba lar.

8 B R NC K TAP Ticari letme B R NC KISIM Tacir A) Ticari i letme 1. B t nl k ilkesi MADDE 11- (1) Ticari i letme, esnaf i letmesi i in ng r len s n r a an d zeyde gelir sa lamay hedef tutan faaliyetlerin devaml ve ba ms z ekilde y r t ld i letmedir. (2) Ticari i letme ile esnaf i letmesi aras ndaki s n r, Bakanlar Kurulunca kar lacak kararnamede g sterilir. (3) Ticari i letme, i erdi i malvarl unsurlar n n devri i in zorunlu tasarruf i lemlerinin ayr ayr yap lmas na gerek olmaks z n bir b t n h linde devredilebilir ve di er hukuki i lemlere konu olabilir. Aksi ng r lmemi se, devir s zle mesinin duran malvarl n , i letme de erini, kirac l k hakk n , ticaret unvan ile di er fikr m lkiyet haklar n ve s rekli olarak i letmeye zg lenen malvarl unsurlar n i erdi i kabul olunur. Bu devir s zle mesiyle ticari i letmeyi bir b t n h linde konu alan di er s zle meler yaz l olarak yap l r, ticaret siciline tescil ve ilan edilir. 10978 B) Tacir I - Ger ek ki iler 1.

9 Genel olarak MADDE 12- (1) Bir ticari i letmeyi, k smen de olsa, kendi ad na i leten ki iye tacir denir. (2) Bir ticari i letmeyi kurup a t n , sirk ler, gazete, radyo, televizyon ve di er ilan ara lar yla halka bildirmi veya i letmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmi olan kimse, fiilen i letmeye ba lamam olsa bile tacir say l r. (3) Bir ticari i letme a m gibi, ister kendi ad na, ister adi bir irket veya her ne suretle olursa olsun hukuken var say lmayan di er bir irket ad na ortak s fat yla i lemlerde bulunan kimse, iyiniyetli nc ki ilere kar tacir gibi sorumlu olur. 2. K k ve k s tl lar MADDE 13- (1) K k ve k s tl lara ait ticari i letmeyi bunlar n ad na i leten yasal temsilci, tacir say lmaz. Tacir s fat , temsil edilene aittir. Ancak, yasal temsilci ceza h k mlerinin uygulanmas y n nden tacir gibi sorumlu olur. 3. Ticaret yapmaktan menedilenler MADDE 14- (1) Ki isel durumlar ya da yapt i lerin niteli i nedeniyle yahut meslek ve g revleri dolay s yla, kanundan veya bir yarg karar ndan do an bir yasa a ayk r bir ekilde ya da ba ka bir ki inin veya resm bir makam n iznine gerek olmas na ra men izin veya onay almadan bir ticari i letmeyi i leten ki i de tacir say l r.

10 (2) Birinci f kraya ayk r hareketin do urdu u hukuki, cezai ve disipline ili kin sorumluluk sakl d r. 4. Esnaf MADDE 15- (1) ster gezici olsun ister bir d kk nda veya bir soka n belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla beden al mas na dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci f kras uyar nca kar lacak kararnamede g sterilen s n r a mayan ve sanat veya ticaretle u ra an ki i esnaft r. Ancak, tacirlere zg 20 ve 53 nc maddeler ile T rk Meden Kanununun 950 nci maddesinin ikinci f kras h km bunlara da uygulan r. II - T zel ki iler MADDE 16- (1) Ticaret irketleriyle, amac na varmak i in ticari bir i letme i leten vak flar, dernekler ve kendi kurulu kanunlar gere ince zel hukuk h k mlerine g re y netilmek veya ticari ekilde i letilmek zere Devlet, il zel idaresi, belediye ve k y ile di er kamu t zel ki ileri taraf ndan kurulan kurum ve kurulu lar da tacir say l rlar. (2) Devlet, il zel idaresi, belediye ve k y ile di er kamu t zel ki ileri ile kamu yarar na al an dernekler ve gelirinin yar s ndan fazlas n kamu g revi niteli indeki i lere harcayan vak flar, bir ticari i letmeyi, ister do rudan do ruya ister kamu hukuku h k mlerine g re y netilen ve i letilen bir t zel ki i eliyle i letsinler, kendileri tacir say lmazlar.


Related search queries