Example: dental hygienist

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - mevzuat.gov.tr

9217 CEZA VE G VENL K TEDB RLER N N NFAZI HAKKINDA KANUN Kanun Numaras : 5275 Kabul Tarihi : 13/12/2004 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 29/12/2004 Say : 25685 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 44 B R NC K TAP Ama ve Temel lkeler, Hapis Cezas ve G venlik Tedbirleri B R NC KISIM Ama ve Temel lkeler B R NC B L M Kanunun Amac Ama Madde 1- (1) Bu Kanunun amac , ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz na ili kin us l ve esaslar d zenlemektir. K NC B L M Temel lkeler nfazda temel ilke Madde 2- (1) Ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz na ili kin kurallar h k ml lerin rk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, do um, felsef inan , mill veya sosyal k ken ve siyas veya di er fikir yahut d nceleri ile ekonomik g leri ve di er toplumsal konumlar y n nden ay r m yap lmaks z n ve hi bir kimseye ayr cal k tan nmaks z n uygulan r. (2) Ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz nda zalimane, insanl k d , a a lay c ve onur k r c davran larda bulunulamaz.

9219 İKİNCİ BÖLÜM Ceza İnfaz Kurumlarının Türleri Kapalı ceza infaz kurumları Madde 8-(1) Kapalı ceza infaz kurumları, iç ve dıú güvenlik görevlileri bulunan, firara

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ - mevzuat.gov.tr

1 9217 CEZA VE G VENL K TEDB RLER N N NFAZI HAKKINDA KANUN Kanun Numaras : 5275 Kabul Tarihi : 13/12/2004 Yay mland Resm Gazete : Tarih : 29/12/2004 Say : 25685 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 44 B R NC K TAP Ama ve Temel lkeler, Hapis Cezas ve G venlik Tedbirleri B R NC KISIM Ama ve Temel lkeler B R NC B L M Kanunun Amac Ama Madde 1- (1) Bu Kanunun amac , ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz na ili kin us l ve esaslar d zenlemektir. K NC B L M Temel lkeler nfazda temel ilke Madde 2- (1) Ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz na ili kin kurallar h k ml lerin rk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, do um, felsef inan , mill veya sosyal k ken ve siyas veya di er fikir yahut d nceleri ile ekonomik g leri ve di er toplumsal konumlar y n nden ay r m yap lmaks z n ve hi bir kimseye ayr cal k tan nmaks z n uygulan r. (2) Ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz nda zalimane, insanl k d , a a lay c ve onur k r c davran larda bulunulamaz.

2 Nfazda temel ama Madde 3- (1) Ceza ve g venlik tedbirlerinin infaz ile ula lmak istenilen temel ama , ncelikle genel ve zel nlemeyi sa lamak, bu maksatla h k ml n n yeniden su i lemesini engelleyici etkenleri g lendirmek, toplumu su a kar korumak, h k ml n n; yeniden sosyalle mesini te vik etmek, retken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara sayg l , sorumluluk ta yan bir ya am bi imine uyumunu kolayla t rmakt r. nfaz n ko ulu Madde 4- (1) Mahk miyet h k mleri kesinle medik e infaz olunamaz. nfaz n dayanaklar ve kimin taraf ndan izlenece i Madde 5- (1) Mahkeme, kesinle en ve yerine getirilmesini onaylad cezaya ili kin h km Cumhuriyet Ba savc l na g nderir. Bu h kme g re cezan n infaz Cumhuriyet savc s taraf ndan izlenir ve denetlenir. 9218 K NC KISIM Hapis Cezalar ve G venlik Tedbirleri B R NC B L M Hapis Cezalar ve G venlik Tedbirlerinin nfaz nda G zetilecek lkeler Hapis cezalar n n infaz nda g zetilecek ilkeler (1) Madde 6- (1) Hapis cezalar n n infaz rejimi, a a da g sterilen temel ilkelere dayal olarak d zenlenir: a) H k ml ler ceza infaz kurumlar nda g venli bir bi imde ve ka malar n nleyecek tedbirler al narak d zen, g venlik ve disiplin er evesinde tutulurlar.

3 B) Ceza infaz kurumlar nda h k ml lerin d zenli bir ya am s rd rmeleri sa lan r. H rriyeti ba lay c cezan n zorunlu k ld h rriyetten yoksunluk, insan onuruna sayg n n korunmas n sa layan madd ve manev ko ullar alt nda ektirilir. H k ml lerin, Anayasada yer alan di er haklar , infaz n temel ama lar sakl kalmak zere, bu Kanunda ng r len kurallar uyar nca k s tlanabilir. c) Cezan n infaz nda h k ml n n iyile tirilmesi hususunda m mk n olan ara ve olanaklar kullan l r. H k ml n n kanun (..)(1) ve y netmeliklerle tan nm haklar n n dokunulmazl n sa lamak zere cezan n infaz nda ve iyile tirme abalar nda kanun lik ve hukuka uygunluk ilkeleri esas al n r. (1) d) yile tirmeye gereksinimleri olmad saptanan h k ml lere ili kin infaz rejiminde, bu h k ml lerin ki ilikleriyle orant l bireyselle tirilmi programlara yer verilmesine zen g sterilir ve bu hususlar y netmeliklerde d zenlenir.

4 E) Cezan n infaz nda adalet esaslar na uygun hareket edilir. Bu maksatla ceza infaz kurumlar kanun (..)(1) ve y netmeliklerin verdi i yetkilere dayanarak nitelikli elemanlarca denetlenir. (1) f) Ceza infaz kurumlar nda h k ml lerin ya am haklar ile beden ve ruh b t nl klerini korumak zere her t rl koruyucu tedbirin al nmas zorunludur. g) H k ml n n infaz n amac na uygun olarak kanun (..)(1) ve y netmeliklerin belirtti i h k mlere uymas zorunludur. (1) h) Kanunlarda g sterilen tutum, davran ve eylemler ile kurum d zenini ihl l edenler hakk nda Kanunda belirtilen disiplin cezalar uygulan r. Cezalara, Kanunda belirtilen merciler, s relerine uygun olarak h kmederler. Cezalara kar savunma ve itirazlar da Kanunun g sterdi i mercilere yap l r. yile tirmede ba ar l t Madde 7- (1) Hapis cezalar n n infaz nda h k ml lerin iyile tirilmeleri amac n g den programlar n ba ar s , elde ettikleri yeni tutum ve becerilerle orant l olarak l l r.

5 Bunun i in iyile tirme abalar na y nelik olarak h k ml n n istekli bulunmas te vik edilir. (2) Hapis cezas n n, kendisinde var olan zararl etki yap c niteli ini m mk n oldu u l de azaltacak bi imde d zenlenecek programlar, us ller, ara lar ve zihniyet do rultusunda yerine getirilmesi esas na uyulur. yile tirme ara lar h k ml n n sa l n ve ki ili ine olan sayg s n korumas n sa layacak us l ve esaslara g re uygulan r. (1) 2/7/2018 tarihli ve 700 say l KHK nin 160 nc maddesiyle, bu maddenin birinci f kras n n (c), (e) ve (g) bentlerinde yer alan , t z k ibareleri madde metninden kar lm t r. 9219 K NC B L M Ceza nfaz Kurumlar n n T rleri Kapal ceza infaz kurumlar Madde 8- (1) Kapal ceza infaz kurumlar , i ve d g venlik g revlileri bulunan, firara kar teknik, mekanik, elektronik veya fizik engellerle donat lm , oda ve koridor kap lar kapal tutulan, ancak mevzuat n belirtti i h llerde ayn oda d ndaki h k ml ler aras nda ve d evre ile temas n olanakl bulundu u, yeterli d zeyde g venlik sa lanm ve h k ml n n gereksinimine g re bireysel, grup h linde veya toplu olarak iyile tirme y ntemlerinin uygulanabilece i tesislerdir.

6 Y ksek g venlikli kapal ceza infaz kurumlar Madde 9- (1) Y ksek g venlikli kapal ceza infaz kurumlar , i ve d g venlik g revlilerine sahip, firara kar teknik, mekanik, elektronik ve fizik engellerle donat lm , oda ve koridor kap lar s rekli kapal tutulan, ancak mevzuat n belirtti i h llerde ayn oda d ndaki h k ml ler aras nda ve d evre ile temaslar n ge erli oldu u s k g venlik rejimine t bi h k ml lerin bir veya ki ilik odalarda bar nd r ld klar tesislerdir. Bu kurumlarda bireysel veya grup h linde iyile tirme y ntemleri uygulan r. (2) A rla t r lm m ebbet hapis cezas na mahk m olanlar ile s resine bak lmaks z n, su i lemek amac yla rg t kurmak, y netmek veya bu rg t n faaliyeti er evesinde, T rk Ceza Kanununda yer alan; a) nsanl a kar su lardan (madde 77, 78), b) Kasten ld rme su lar ndan (madde 81, 82), c) Uyu turucu veya uyar c madde imal ve ticareti su undan (madde 188), d) Devletin g venli ine kar su lardan (madde 302, 303, 304, 307, 308), e) Anayasal d zene ve bu d zenin i leyi ine kar su lardan (madde 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315), Mahk m olanlar n cezalar , bu kurumlarda infaz edilir.

7 (3) Eylem ve tutumlar nedeniyle tehlikeli h lde bulunan ve zel g zetim ve denetim alt nda bulundurulmalar gerekli oldu u saptananlar ile bulunduklar kurumlarda d zen ve disiplini bozanlar veya iyile tirme tedbir, ara ve us llerine srarla kar koyanlar bu kurumlara g nderilirler. (4) Birinci f krada tan m yap lan kurumlar n ihtiyac kar lama bak m ndan yetersiz olmas h linde, di er kapal ceza infaz kurumlar n n y ksek g venlikli b l mleri kullan l r. (5) (De i ik: 25/5/2005-5351/1 md.) M ebbet hapis cezas na h k ml lerden, 107 nci maddede belirtilen ko ullu sal verilme s resinin te ikisini, s reli hapis cezas na h k ml lerden toplam cezalar n n te birini, nc f krada belirtilen h k ml lerden geriye kalan toplam cezalar n n te birini bu kurumlarda ge irerek iyi h l g sterenlerin, tutum ve ki iliklerine uygun di er ceza infaz kurumlar na g nderilmelerine karar verilebilir. Kad n kapal ceza infaz kurumlar Madde 10- (1) Kad n kapal ceza infaz kurumlar , kad n h k ml lerin hapis cezalar n n infaz edildi i Kanunun 8 ve 9 uncu maddelerine g re kurulmu kurumlard r.

8 Bu kurumlarda i g venlik g revlileri kad nlardan olu turulur. (2) Bu maksatla kurulmu kurumlar n ihtiyac kar lama bak m ndan yetersiz olmas h linde, kad n h k ml lerin hapis cezalar di er kurumlar n, erkek h k ml lerin kald b l mlerle ba lant s olmayan b l mlerinde infaz edilir. 9220 ocuk kapal ceza infaz kurumlar Madde 11- (1) ocuk tutuklular n ya da ocuk e itimevlerinden disiplin veya di er nedenlerle kapal ceza infaz kurumlar na nakillerine karar verilen ocuklar n bar nd r ld klar ve firara kar engelleri olan i ve d g venlik g revlileri bulunan, e itim ve retime dayal kurumlard r. (2) Oniki-onsekiz ya grubu ocuklar, cinsiyetleri ve fizik geli im durumlar g z n ne al narak bu kurumlar n ayr ayr b l mlerinde bar nd r l rlar. (3) Bu h k ml ler, kendilerine zg kurumun bulunmad h llerde kapal ceza infaz kurumlar n n ocuklara ayr lan b l mlerine yerle tirilirler.

9 Kurumlarda ayr b l mlerin bulunmamas h linde, k z ocuklar kad n kapal ceza infaz kurumlar n n bir b l m nde veya di er kapal ceza infaz kurumlar n n kendilerine ayr lan b l mlerinde bar nd r l rlar. (4) Bu kurumlarda ocuklara e itim ve retim verilmesi ilkesine tam olarak uyulur. Gen lik kapal ceza infaz kurumlar Madde 12- (1) Gen lik kapal ceza infaz kurumlar , cezan n infaz na ba land tarihte onsekiz ya n bitirmi olup da yirmibir ya n doldurmam gen h k ml lerin cezalar n ektikleri, e itim ve retim esas na dayal , firara kar engelleri olan, i ve d g venlik g revlileri bulunan kurumlard r. (2) Bu h k ml ler i in ayr bir kurum kurulamad takdirde, yukar daki f kra kapsam ndaki h k ml ler, di er kapal ceza infaz kurumlar n n gen lere ayr lan b l mlerinde bu maddedeki esaslara g re bar nd r l rlar. (3) 9 uncu madde kapsam ndaki gen lerin cezalar , gen lik kapal ceza infaz kurumlar n n g venlikli b l mlerinde yerine getirilir.

10 G zlem ve s n fland rma merkezleri Madde 13- (1) H k ml lerin durumlar na uygun kurumlara ayr m , 23 nc maddede belirtilen g zlem ve s n fland rma merkezlerince yap l r. (2) G zlem ve s n fland rma merkezlerinin kurulu , g rev, al ma esas ve us lleri y netmelikte g sterilir. A k ceza infaz kurumlar Madde 14- (1) A k ceza infaz kurumlar , h k ml lerin iyile tirilmelerinde, al t r lmalar ve meslek edindirilmelerine ncelik verilen, firara kar engelleri ve d g venlik g revlisi bulunmayan, g venlik bak m ndan kurum g revlilerinin g zetim ve denetimi ile yetinilen kurumlard r. A k ceza infaz kurumlar ihtiyaca g re ayr ca; a) Kad n a k ceza infaz kurumlar , b) Gen lik a k ceza infaz kurumlar , eklinde kurulabilir. (2) (De i ik:14/4/2020-7242/18 md.) A a daki h llerde h k ml ler hakk nda verilen cezalar do rudan a k ceza infaz kurumlar nda yerine getirilir: a) Ter r su lar , rg t kurmak, y netmek veya rg te ye olmak su lar ile rg t faaliyeti kapsam nda i lenen su lar ve cinsel dokunulmazl a kar i lenen su lardan mahk m olanlar ile ikinci defa m kerrir olanlar ve ko ullu sal verilme karar n n geri al nmas nedeniyle cezas aynen infaz edilenler hari olmak zere, kas tl su lardan toplam y l veya daha az hapis cezas na mahk m olanlar.