Example: bankruptcy

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ ... - kgk.gov.tr

DI TEY TLER T RK YE DENET M STANDARTLARI BA IMSIZ DENET M STANDARDI 505 2 Bu metin, Uluslararas Ba ms z Denetim ve G vence Denetimi Standartlar Kurulu (IAASB) taraf ndan d zenlenen ve Uluslararas Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) taraf ndan yay mlanan Uluslararas Kalite Kontrol, Ba ms z Denetim, S n rl Ba ms z Denetim, Di er G vence Denetimleri ve lgili Hizmetler Standartlar Kitab , 2012 y l yay m , B l m 1 ve B l m 2 de yer alan Uluslararas Ba ms z Denetim Standard (ISA) 505 D Teyitler in, Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu taraf ndan yap lan T rk e terc mesini IFAC in izniyle tamamen ya da k smen o altmaktad r. Bu T rk e terc menin o alt lmas na ve tan nmas na T rkiye s n rlar i inde izin verilmektedir. Telif hakk d hil mevcut t m haklar T rkiye s n rlar d nda sakl d r. IFAC in web sitesine veya adresine ba vurarak konuyla ilgili daha fazla bilgi elde edilebilir.

3 30 Aralık 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28867 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: DIŞ TEYİTLER (BDS 505) HAKKINDA TEBLİĞ TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI TEBLİĞİ NO: 18 Amaç MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı; bu Tebliğin ekinde yer alan Dış Teyitler Standardının yürürlüğe konulmasıdır.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ ... - kgk.gov.tr

1 DI TEY TLER T RK YE DENET M STANDARTLARI BA IMSIZ DENET M STANDARDI 505 2 Bu metin, Uluslararas Ba ms z Denetim ve G vence Denetimi Standartlar Kurulu (IAASB) taraf ndan d zenlenen ve Uluslararas Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) taraf ndan yay mlanan Uluslararas Kalite Kontrol, Ba ms z Denetim, S n rl Ba ms z Denetim, Di er G vence Denetimleri ve lgili Hizmetler Standartlar Kitab , 2012 y l yay m , B l m 1 ve B l m 2 de yer alan Uluslararas Ba ms z Denetim Standard (ISA) 505 D Teyitler in, Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu taraf ndan yap lan T rk e terc mesini IFAC in izniyle tamamen ya da k smen o altmaktad r. Bu T rk e terc menin o alt lmas na ve tan nmas na T rkiye s n rlar i inde izin verilmektedir. Telif hakk d hil mevcut t m haklar T rkiye s n rlar d nda sakl d r. IFAC in web sitesine veya adresine ba vurarak konuyla ilgili daha fazla bilgi elde edilebilir.

2 (Bu ifade Standard n yaln zca internet sitesinde yay mlanan versiyonunda bulunmaktad r) 3 30 Aral k 2013 PAZARTES Resm Gazete Say : 28867 TEBL Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumundan: DI TEY TLER (BDS 505) HAKKINDA TEBL T RK YE DENET M STANDARTLARI TEBL NO: 18 Ama MADDE 1 (1) Bu Tebli in amac ; bu Tebli in ekinde yer alan D Teyitler Standard n n y r rl e konulmas d r. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Tebli in kapsam , Ek te yer alan BDS 505 metninde belirlenmi tir. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Tebli , 26/9/2011 tarihli ve 660 say l Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumunun Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 9 uncu maddesinin birinci f kras n n (c) bendine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Tebli de ge en; a) Ba kan: Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu Ba kan n , b) Denet i: Ba ms z denet iyi, c) Denetim: Ba ms z denetimi, ) Kurum: Kamu G zetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumunu, ifade eder.

3 Ge i h k mleri GE C MADDE 1 (1) Bu Tebli in yay m tarihine kadar 660 say l Kanun H km nde Kararnamenin ge ici 1 inci maddesine g re mevcut mevzuat h k mleri er evesinde y r t len ba ms z denetim faaliyetleri, bu Tebli h k mleri er evesinde y r t lm kabul edilir. Y r rl k MADDE 5 (1) Bu Tebli 1/1/2013 tarihinde ve sonras nda ba layacak hesap d nemlerinden itibaren uygulanmak zere yay m tarihinde y r rl e girer. Y r tme MADDE 6 (1) Bu Tebli h k mlerini Kurum Ba kan y r t r. 4 EK: BA IMSIZ DENET M STANDARDI 505 DI TEY TLER NDEK LER Paragraf Giri Kapsam ..1 Denetim Kan t Elde Etmek in Uygulanan D Teyit Prosed rleri ..2-3 Y r rl k Tarihi ..4 Ama ..5 Tan mlar ..6 Ana H k mler D Teyit Prosed rleri ..7 Y netimin Denet inin Teyit Talebi G ndermesine zin Vermemesi ..8-9 D Teyit Prosed rlerinin Sonu lar ..10-14 Olumsuz Teyitler ..15 Elde Edilen Denetim Kan tlar n n De erlendirilmesi.

4 16 A klay c H k mler ve Uygulama D Teyit Prosed rleri ..A1-A7 Y netimin Denet inin Teyit Talebi G ndermesine zin Vermemesi ..A8-A10 D Teyit Prosed rlerinin Sonu lar ..A11-A22 Olumsuz Teyitler ..A23 Elde Edilen Denetim Kan tlar n n De erlendirilmesi ..A24-A25 5 Ba ms z Denetim Standard (BDS) 505 D Teyitler , BDS 200 Ba ms z Denet inin Genel Ama lar ve Ba ms z Denetimin Ba ms z Denetim Standartlar na Uygun Olarak Y r t lmesi ile birlikte dikkate al n r. 6 Giri Kapsam 1. Bu Ba ms z Denetim Standard (BDS), denet inin BDS 3301 ve BDS 5002 h k mlerine uygun olarak denetim kan t elde etmek zere d teyit prosed rleri kullanmas n d zenler. Bu BDS, BDS 5013 kapsam nda ele al nan hukuki dava ve iddialarla ilgili yap lan sorgulamalar ele almaz. Denetim Kan t Elde Etmek i in Uygulanan D Teyit Prosed rleri 2. BDS 500 uyar nca denetim kan t n n g venilirli i, kan t n kayna ndan ve niteli inden etkilenir ve kan t n elde edildi i artlara ba l d BDS 500 ayr ca denetim kan tlar i in ge erli olan a a daki genellemeleri i erir:5 Denetim kan t , i letme d ndaki ba ms z kaynaklardan elde edilmesi durumunda daha g venilirdir.

5 Do rudan denet i taraf ndan elde edilen denetim kan t dolayl olarak veya kar m yoluyla elde edilen denetim kan t ndan daha g venilirdir. Denetim kan t belge eklinde oldu unda daha g venilirdir (fiziki, elektronik veya ba ka bir ortamda bulunabilir). Dolay s yla, denetimin artlar na ba l olarak, do rudan denet i taraf ndan, d teyitlerle elde edilen denetim kan t , i letme i inde retilen kan tlardan daha g venilir olabilir. Bu BDS, denet inin ihtiyaca uygun ve g venilir denetim kan t elde etmek i in d teyit prosed rleri tasarlamas na ve uygulamas na yard mc olmay ama lar. 3. Di er BDS ler de d teyitlerin denetim kan t olarak nemini kabul eder, rne in: BDS 330, finansal tablo d zeyinde de erlendirilmi nemli yanl l k risklerine kar yapaca genel i lerin ve niteli i, zamanlamas ve kapsam y netim beyan d zeyinde de erlendirilmi nemli yanl l k risklerini esas alan ve s z konusu risklere kar l k veren m teakip denetim prosed rlerinin tasarlanmas ve uygulanmas na ili kin denet inin sorumlulu unu ele al Ayr ca, BDS 330 denet inin, de erlendirilmi nemli yanl l k risklerinden ba ms z olarak, her bir nemli i lem s n f , hesap bakiyesi ve a klamaya ili kin maddi do rulama prosed rleri tasarlamas n ve uygulamas n zorunlu k lar.

6 1 BDS 330, Ba ms z Denet inin De erlendirilmi Risklere Kar Yapaca ler 2 BDS 500, Ba ms z Denetim Kan tlar 3 BDS 501, Ba ms z Denetim Kan tlar - Belirli Kalemler in Dikkate Al nmas Gereken zel Hususlar 4 BDS 500, A5 Paragraf 5 BDS 500, A31 Paragraf 6 BDS 330, 5-6 nc Paragraflar 7 Ayr ca denet inin d teyit prosed rlerini maddi do rulama prosed rleri olarak kullan p kullanmayaca n m talaa etmesi BDS 330, denet inin yapt risk de erlendirmesi sonucunda belirledi i risk d zeyi ne kadar y ksekse; o kadar fazla ikna edici denetim kan t elde etmesini zorunlu k Denet i bunu yapmak i in denetim kan t miktar n art rabilir, daha ihtiyaca uygun (ilgili) ya da g venilir kan tlar elde edebilir veya bunlar n her ikisini de ger ekle tirebilir. rne in denet i, kan tlar n nc ki ilerden do rudan elde edilmesine veya ba ms z kaynaklardan do rulay c kan tlar elde edilmesine a rl k verebilir.

7 Ayr ca BDS 330, denet inin kar l k vermesi gereken hata veya hile kaynakl ciddi " nemli yanl l k" risklerine ili kin olarak y ksek g venilirlik seviyesine sahip denetim kan tlar elde etmesi konusunda d teyit prosed rlerinin denet iye yard mc olabilece ini BDS 240, denet inin teyit taleplerini, y netim beyan d zeyinde de erlendirilmi hile kaynakl nemli yanl l k risklerine kar l k vermek i in ilave teyit edici bilgiler elde edecek ekilde tasarlayabilece ini BDS 500, d teyitler gibi i letmeden ba ms z bir kaynaktan elde edilen do rulay c bilgilerin, denet inin muhasebe kay tlar ndan veya y netim taraf ndan yap lan bildirimlerden elde etti i kan tlardan sa layaca g venceyi art rabilece ini Y r rl k Tarihi 4. Bu BDS, 1/1/2013 tarihinde ve sonras nda ba layacak hesap d nemlerinden itibaren uygulanmak zere yay m tarihinde y r rl e girer. Ama 5. D teyit prosed rlerini kullan rken denet inin amac , ihtiyaca uygun ve g venilir denetim kan t elde etmek i in bu t r prosed rleri tasarlamak ve uygulamakt r.

8 Tan mlar 6. A a daki terimler BDS lerde, kar lar nda belirtilen anlamlar yla kullan lm t r: (1) D teyit: Denet i taraf ndan nc bir ki iden (teyit eden taraf) fiziki, elektronik veya ba ka bir ortamda do rudan yaz l yan t eklinde elde edilen denetim kan t . (2) stisna: Teyit edilmesi talep edilen veya i letmenin kay tlar nda bulunan bilgiler ile teyit eden taraf n sundu u bilgiler aras nda bir farkl l k oldu unu i aret eden yan tt r. 7 BDS 330, 18-19 uncu paragraflar 8 BDS 330, 7(b) paragraf 9 BDS 330, A53 paragraf 10 BDS 240, Finansal Tablolar n Ba ms z Denetiminde Ba ms z Denet inin Hileye li kin Sorumluluklar , A37 paragraf 11 BDS 500, A8-A9 paragraflar 8 (3) Olumlu teyit talebi: Teyit eden taraf n do rudan denet iye yan t verdi i, talepte yer alan bilgilerle mutab k olup olmad n g steren veya kendisinden talep edilen bilgileri sundu u taleptir. (4) Olumsuz teyit talebi: Teyit eden taraf n sadece, talepte yer alan bilgilerle mutab k olmamas durumunda do rudan denet iye yan t verdi i taleptir.

9 (5) Yan t verilmemesi: Teyit eden taraf n olumlu bir teyit talebine yan t vermemesi, eksik yan t vermesi veya bir teyit talebinin teslim edilemeden geri gelmesidir. Ana H k mler D Teyit Prosed rleri 7. D teyit prosed rlerini uygularken denet i, d teyit talepleri zerinde, a a dakiler d hil olmak zere kontrol sahibi olmak ve bu kontrol muhafaza etmek zorundad r: (1) Teyit veya talep edilecek bilgilere karar verilmesi (Bak n z: A1 paragraf ). (2) Teyit edecek uygun taraf n se ilmesi (Bak n z: A2 paragraf ). (3) Teyit taleplerinin tasarlanmas (taleplerin do ru bir ekilde g nderildi ine ve do rudan denet iye g nderilecek olan yan tlar n, gerekli ileti im bilgilerini i erdi ine karar verilmesini de i erir) (Bak n z: A3-A6 paragraflar ). (4) Taleplerin, uygun h llerde tekitler ( steleme) d hil olmak zere, teyit edecek tarafa g nderilmesi (Bak n z: A7 paragraf ). Y netimin Denet inin Teyit Talebi G ndermesine zin Vermemesi 8.

10 Y netimin denet inin teyit talebi g ndermesine izin vermemesi durumunda, denet i: (1) zin vermeme karar yla ilgili olarak y netimin gerek elerine ili kin sorgulama yapar ve bu gerek elerin ge erlili i ve uygunlu u konusunda denetim kan t elde etmeye al r (Bak n z: A8 paragraf ). (2) Y netimin izin vermemesinin, hile riski d hil ilgili nemli yanl l k risklerine ili kin denet inin yapt de erlendirme ve di er denetim prosed rlerinin niteli i, zamanlamas ve kapsam zerindeki etkilerini de erlendirir (Bak n z: A9 paragraf ). (3) htiyaca uygun ve g venilir denetim kan t elde etmek i in tasarlanan alternatif denetim prosed rlerini uygular (Bak n z: A10 paragraf ). 9. Y netimin teyit talebi g nderilmesine izin vermeme karar n n denet i taraf ndan makul bulunmamas veya denet inin alternatif denetim prosed rleri sonucunda ihtiyaca uygun ve g venilir denetim kan t elde etmesinin m mk n olmamas durumunda, denet i BDS 26012 uyar nca st y netimden sorumlu olanlarla ileti im kurar.