Example: marketing

TÜVASAŞ ESAS SÖZLEŞMESİ - tuvasas.com.tr

1 T VASA ESAS S ZLE MES Kurulu Madde l- (1) A a da ismi, merkezi ve tabiiyeti yaz l kurucular taraf ndan, tarihinde kurulan anonim irket, 233 say l Kamu ktisadi Te ebb sleri Hakk ndaki Kanun H km nde Kararname, 399 Say l Kamu ktisadi Te ebb sleri Personel Rejiminin D zenlenmesi ve 233 Say l Kanun H km nde Kararnamenin Baz Maddelerinin Y r rl kten Kald r lmas na Dair Kanun H km nde Kararname, T rkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar letmesi Genel M d rl Ana Stat s h k mleri sakl kalmak zere bu esas s zle me h k mlerine ve 6102 say l T rk Ticaret Kanunu h k mlerine tabidir. TCDD letmesi Genel M d rl ANKARA : Tebas nda T rkiye Gemi Sanayii A.. STANBUL : Tebas nda ve elik letmeleri Genel M d rl ANKARA : Tebas nda Makina ve Kimya End strisi Kurumu ANKARA : Tebas nda Asil elik Sanayii ve Ticaret A.

1 TÜVASAŞ ESAS SÖZLEŞMESİ Kuruluş Madde l-(1) Aşağıda ismi, merkezi ve tabiiyeti yazılı kurucular tarafından, 2.12.1985 tarihinde kurulan anonim şirket, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde

Tags:

  Seas

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TÜVASAŞ ESAS SÖZLEŞMESİ - tuvasas.com.tr

1 1 T VASA ESAS S ZLE MES Kurulu Madde l- (1) A a da ismi, merkezi ve tabiiyeti yaz l kurucular taraf ndan, tarihinde kurulan anonim irket, 233 say l Kamu ktisadi Te ebb sleri Hakk ndaki Kanun H km nde Kararname, 399 Say l Kamu ktisadi Te ebb sleri Personel Rejiminin D zenlenmesi ve 233 Say l Kanun H km nde Kararnamenin Baz Maddelerinin Y r rl kten Kald r lmas na Dair Kanun H km nde Kararname, T rkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar letmesi Genel M d rl Ana Stat s h k mleri sakl kalmak zere bu esas s zle me h k mlerine ve 6102 say l T rk Ticaret Kanunu h k mlerine tabidir. TCDD letmesi Genel M d rl ANKARA : Tebas nda T rkiye Gemi Sanayii A.. STANBUL : Tebas nda ve elik letmeleri Genel M d rl ANKARA : Tebas nda Makina ve Kimya End strisi Kurumu ANKARA : Tebas nda Asil elik Sanayii ve Ticaret A.

2 STANBUL : Tebas nda irketin nvan Madde 2-(1) irketin nvan T rkiye Vagon Sanayi Anonim irketi olup bu s zle mede irket olarak an lacakt r. (K sa nvan T VASA ) irketin Ama ve Faaliyetleri Madde 3- 1) Her e it rayl ara lar n imalat , onar m ve bak m yapmak ve yapt rmak 2) Her e it tesis, makine imalat , onar m ve bak m yapmak ve yapt rmak. 3) Faaliyet konular na giren alanlarda ara t rma, geli tirme, test ve sertifikasyon al malar yapmak, yapt rmak. 4) Faaliyet konular ile ilgili olarak yurt i i ve yurt d nda yerli ve yabanc kurulu larla lisans, teknik beceri (Know-how) ve benzeri anla malar dahil her t rl i birli i yapmak. 5) Faaliyet konular ile ilgili olarak yurt i inde ve yurt d nda temsilcilikler a mak veya temsilcilikler vermek.

3 6) Faaliyet konular ile ilgili olarak ta nmaz mal sat n almak, satmak, kiraya vermek, kiralamak, ta nmaz mallar zerinde gerek kendi ve gerekse nc ki iler lehine ayni haklar tesis etmek. 7) Faaliyet konular ile ilgili di er i leri yapmak, yapt rmak. irketin Merkezi ve ubeleri Madde 4- (1) irketin Merkezi Sakarya'dad r. irket faaliyetlerinin gerektirdi i hallerde Y netim Kurulu Karar ile T rk Ticaret Kanunu ve ilgili di er mevzuat h k mlerine g re yurt i inde ve d nda ube, acente ve temsilcilik a abilir. irketin S resi Madde 5-(1) irket s resiz olarak kurulmu tur. irketin Sermayesi. Madde 6- (1) irketin esas sermayesi ,00-TL dir. Bu sermaye, her biri kuru De erinde adet paya ayr lm t r. Paylar n tamam TCDD letmesi Genel M d rl 'ne aittir ve tamam denmi tir.

4 (2) irketin hisse senetleri nama yaz l d r. PDF created with pdfFactory Pro trial version Hisse Senetlerinin Devri Madde 7- (1) Hisse senetleri T rk Ticaret Kanunu ve 233 say l Kamu ktisadi Te ebb sleri hakk nda Kanun H km nde Kararname ve di er ilgili mevzuat h k mleri er evesinde devredilebilir. Sermaye Artt r lmas ve Azalt lmas MADDE 8- (1) irketin sermayesi gerekti inde T rk Ticaret Kanunu ve ilgili di er mevzuat h k mleri er evesinde artt r labilir veya azalt labilir. Y netim Kurulu Madde 9 (1) irketin y netim kurulu, genel m d r d hil be yeden olu ur. (2) irketin Genel M d r ayn zamanda y netim kurulu ba kan d r. Ba kan n bulunmad hallerde, Genel M d rl e vekalet eden y netim kurulu yesi Genel M d r Yard mc s , y netim kurulu yesi olarak atananlar aras nda Genel M d r Yard mc s bulunmamas durumunda, y netim kurulunca se ilecek ye, ba kan vekili s fat yla y netim kuruluna ba kanl k yapar.

5 (3)Y netim kurulunun genel m d r d nda kalan ve te ebb s temsil edecek yelerinden biri Hazine M ste arl n n ba l oldu u bakan, di erleri ilgili bakan taraf ndan atan r. Y netim Kurulu yelerinin Nitelik ve artlar Madde 10- (1) irketin y netim kurulu yeliklerine atanacaklar n; devlet memurlu una atanabilme genel artlar na sahip, y ksek renim yapm ve irketin faaliyet alan ile ilgili idari ve mesleki ihtisasa sahip olmalar artt r. Ancak, ilgili bakan n teklifi zerine atanan yelerden birinde idari veya mesleki ihtisasa sahip olma art aranmaz. (2) irketin y netim kurulu ba kan ve yeleri; ba ka bir te ebb s, ba l ortakl k veya i tirakte y netim ve denetim kurulu yesi olarak g rev alamazlar ve rakip kurulu lar ile menfaat ili kisi i inde bulunamazlar.

6 Y netim Kurulu yelerinin G rev S resi MADDE 11- (1) Y netim Kurulu yelerinin g rev s resi y ld r. Atama ve se ilmedeki usul ve esaslar d hilinde, g rev s resi sona erenler yeniden atanabilir veya se ilebilirler ve yahut g revlerinden al nabilirler. (2) S re dolmadan yeli in bo almas veya yelik i in aranan niteliklerin ve artlar n kaybedilmesi halinde, kalan s reyi tamamlamak zere atama yap l r. Y netim Kurulunun G rev ve Yetkileri MADDE 12 - (1) Y netim kurulu, ilgili mevzuat ve esas s zle me uyar nca genel kurulun yetkisinde b rak lm bulunanlar d nda irketin i letme konusunun ger ekle tirilmesi i in gerekli olan her e it i ve i lemler hakk nda karar almaya yetkilidir. Bu kapsamda, y netim kurulunun ba l ca g rev ve yetkileri unlard r: a) irketin ama ve faaliyet konular na uygun olarak irketi y netmek ve d ar ya kar temsil etmek, b)Te ekk l Y netim Kurulunca tespit edilen, yat r m, planlama ve pazarlama ana hedeflerine.

7 I letme b t esi ve programlara uygun olarak verimlilik ve karl l k ilkeleri do rultusunda irketin y netimini sa layacak kararlar almak, c) Uzun vadeli yat r m ve finansman programlar ile y ll k program, i letme b t esi, bilan o, netice hesaplar ve faaliyet raporlar n onaylayarak TCDD ve di er ilgili mercilere sunmak, )Y ll k yat r m ve finansman programlar nda y l i inde yap lacak de i iklikleri inceleyerek karara ba lamak, d) letme b t esini inceleyerek karara ba lamak ve y l i inde yap lmas gerekli de i iklikleri yapmak, e)Bilan olarla netice hesaplar n te ekk le g ndermek ve y ll k ve uzun vadeli al ma programlar na uygun olarak faaliyet raporlar n d zenlemek, f) Y ll k al ma program ve performans hedeflerini g r p karara ba lamak, al malar izlemek ve performans hedeflerine ula ma yeterlili ini de erlendirmek, g) Faaliyet konular ile ilgili olarak irket kurma, yurti inde veya yurtd nda kurulmu ve kurulacak olan ortakl klara, irketlere i tirak etme, kurulmu irketleri tamamen veya k smen devir alma konusunda karar vermek, PDF created with pdfFactory Pro trial version ) Genel m d r n teklifi zerine.

8 Genel m d r yard mc lar hari , 1 say l cetveldeki personeli atamak, ve gerekti inde g revden almak S zle meli Personel cretleri hakk ndaki Genel M d rl k tekliflerini karara ba lamak, Genel M d r n teklifi zerine, irketin organizasyon emas nda, genel m d r yard mc lar ndan sonraki birinci ve ikinci kademede yer alan g revlere kadar genel m d rl k st birimlerinin kurulmas na veya kald r lmas na karar vermek, h) irket i leri i in, ihtiya duyulan gayrimenkuller zerinde tasarrufta bulunma, ta nmaz alma, satma, takas etme, kamula t rma konular nda karar vermek, gayrimenkul in a etmek veya ettirmek, kiralamak, sosyal tesis ve benzerlerini i letmek veya i lettirmek ve bunlar zerinde, ipotek, rehin ve di er ayni haklar tesis etmek ve kald rmak, alacaklar n n garantisi olarak nc ki ilere ait gayrimenkuller zerinde ipotek vesair ayni haklar tesis ettirmek ve kald rmak.

9 K k tamamlama yat r mlar n , irketin kendi kaynaklar ndan finanse edilmek ve proje maliyeti, y ll k yat r m ve finansman programlar nda belirlenen s n r a mamak kayd ile ilgili Bakanl n onay n alarak yapmak, i) dame ve yenileme yat r mlar hakk nda karar almak ve durumu gerek esi ile birlikte, karar g n n izleyen 15 g n i inde ilgili Makamlara bildirmek, j) Ticari m messil ve ticari vekiller atamak. k) irket faaliyetlerinin etkin bir ekilde y r t lebilmesi i in gerekli organizasyonu ve al ma usullerini belirleyerek ilgili y netmelik ve y nergelerin y r rl e girmesini sa lamak, l) Ayni, s nai, fikri haklar n al nmas na ve sat lmas na, yaz l m ve di er r nlerin sat n al nmas na ve kiralanmas na karar vermek m)Mevzuat ve Esas S zle me ve Genel Kurul Karar ile verilen di er g revleri yapmak.

10 (2) Y netim Kurulu Ba kan ve yeleri, ba l ortakl a verilen sermayeyi ve sa lanan di er kaynaklar k rl l k ve verimlilik ilkelerine uygun olarak kullanma ve de erlendirmede gereken gayret ve basireti g stermekle y k ml ve aksine davran lardan sorumludur. Y netim ve temsil yetkisinin devri MADDE 13- (1) Y netim kurulu, irketi sevk ve idare ile temsil ve ilzama yetkilidir. Y netim Kurulu, bu yetkilerini Genel M d r ve di er st d zey y neticilere devredebilir. (2) Y netim Kurulu, kanunen devredilemez g rev ve yetkiler hari olmak zere, Genel M d r ve di er st d zey y neticilere devredilen irketin y netim, sevk ve idaresi ile temsil ve ilzama yetkili olanlar y nergeler ile d zenler. Y netim Kurulunun Toplanmas MADDE 14- (1-)Y netim kurulu, Genel M d r veya yoklu unda ba kanvekili s fat n ta yan ye taraf ndan toplant ya a r l r.


Related search queries