Example: quiz answers

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI - || MEGEP

LL E T M BAKANLI IMUHASEBE VE F NANSMANBEYANNAMELER344MV0018 Ankara, 2011i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar ndauygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE ! Yer i areti tan mlanmam .G R ..2 RENME FAAL YET Kullan m Amac .. Beyan ekli ve Zaman .. Tevkifat Yap lacak demeler ve Vergi Kesinti Oranlar .. Muhtasar Beyannamenin D Verginin deme ekli ve Zaman .. Asgari Ge im ndirimi Hesab ..17 UYGULAMA FAAL YET ..18 L ME VE DE ERLEND DE ER VERG S BEYANNAMES .. m Amac .. KDV Oranlar .. 1 Kdv Beyan ekli Ve Zaman .. Verginin deme ekli ve Zaman ..42 UYGULAMA FAAL YET ..46 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET C VERG BEYANNAMES .. Kullan mAmac .. Beyan ekli Ve Zaman .. ici Vergi D Beyanname Verme S Beyannamenin D Ge ici Vergiye Esas Kazanc n Tespitinde Uyulacak Hangi ndirim Ve stisnalar Dikkate Al nacakt r?

iv AÇIKLAMALAR KOD 344MV0018 ALAN Muhasebe ve Finansman DAL/MESLEK Alan Ortak MODÜLÜN ADI Beyannameler MODÜLÜN TANIMI Muhasebe ve finansman alanında VUK’na göre gerekli ...

Tags:

  Muhasebe ve, Muhasebe

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI - || MEGEP

1 LL E T M BAKANLI IMUHASEBE VE F NANSMANBEYANNAMELER344MV0018 Ankara, 2011i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar ndauygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE ! Yer i areti tan mlanmam .G R ..2 RENME FAAL YET Kullan m Amac .. Beyan ekli ve Zaman .. Tevkifat Yap lacak demeler ve Vergi Kesinti Oranlar .. Muhtasar Beyannamenin D Verginin deme ekli ve Zaman .. Asgari Ge im ndirimi Hesab ..17 UYGULAMA FAAL YET ..18 L ME VE DE ERLEND DE ER VERG S BEYANNAMES .. m Amac .. KDV Oranlar .. 1 Kdv Beyan ekli Ve Zaman .. Verginin deme ekli ve Zaman ..42 UYGULAMA FAAL YET ..46 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET C VERG BEYANNAMES .. Kullan mAmac .. Beyan ekli Ve Zaman .. ici Vergi D Beyanname Verme S Beyannamenin D Ge ici Vergiye Esas Kazanc n Tespitinde Uyulacak Hangi ndirim Ve stisnalar Dikkate Al nacakt r?

2 Ge ici Vergi Beyannamesine Eklenecek deme ekli Ve Zaman ..60 UYGULAMA FAAL YET ..63 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET GEL R VERG S BEYANNAMES .. Kullan m Amac .. Beyan ekli Ve Zaman .. Beyannamenin D Y ll k Gelir Vergisi Beyannamesi FAAL YET ..89 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET NDEK LERiii5. ZEL T KET M VERG S BEYANNAMES .. Kullan m Amac .. Beyan ekli Ve Zaman .. Beyannamenin D Verginin deme ekli Ve Zaman ..98 UYGULAMA FAAL YET ..100 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET KURUMLAR VERG S BEYANNAMES .. Kullan m Amac .. Beyan ekli Ve Zaman .. Beyannamenin D deme ekli Ve Zaman ..116 UYGULAMA FAAL YET ..121 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET H ZMET VERG S EYANNAMES .. Kullan m Amac .. Beyanname ekli Ve Zaman .. Beyannamenin D Verginin deme ekli Ve Zaman ..131 UYGULAMA FAAL YET ..132 L ME VE DE ERLEND RENME FAAL YET BA VE BS B LD R M D nemi, Verilme Zaman Ve Bildirimlerin D nemi ve Verilme Zaman .. Bildirimlere li kin Bildirimlerin Verilme Bildirimleri Elektronik Ortamda Vermesi Gereken M Bildirimlerin Elektronik Ortamda G nderilmesine li kin Bildirimleri Ka t Ortam nda Vermesi Gereken M Bildirimlerin Doldurulmas na li kinA Di er Hususlar Ve Cezai Yapt r FAAL YET.

3 146 L ME VE DE ERLEND L DE ERLEND IKLAMALARKOD344MV0018 ALANM uhasebe ve FinansmanDAL/MESLEKAlan OrtakMOD L N ADIB eyannamelerMOD L N TANIMIM uhasebe vefinansman alan nda VUK na g re gereklibeyannameleri d zenleme becerisinin kazand r ld renme RE40/32 N KO ULYETERL KBeyannameleri d zenlemekMOD L N AMACIG enel Ama Bu mod l ile; VUK na g re ilgili beyannamelerid na g re muhtasar beyannameyid na g re KDVbeyannamesinid V. K na g re ge ici vergi beyannamesinitan yacak ve d na g re y ll k gelirvergisi beyannamesinid say l kanuna g re zel t ketim vergisibeyannamesini d na g re kurumlar vergisi beyannamesinid Say l Kanuna g re hizmet vergisibeyannamesini d ve BS bildirim formu d T M RET MORTAMLARI VEDONANIMLARIB ilgisayar,yaz c ,ka t,internet ba lant s ,formlar,cd,bilgisayar masas ,hesap IKLAMALAR1 L ME VEDE ERLEND RMEMod l n i inde yer alan herfaaliyetten sonra, verilen l me ara lar yla kazand n z bilgi ve becerileri l erekkendi kendinizi de erlendireceksiniz.

4 Retmen, mod l sonunda sizin zerinizde l me arac uygulayacak, mod l ile kazand n z bilgi ve becerileri l erek de R Sevgili renci,Kamuhizmetlerine harcanmak i in h k metin, yerel y netimlerin yasalara g re do rudando ruya veya baz mallar n fiyatlar n n st ne koyarak dolayl yoldan herkesten toplad paraya vergi denir. Devletin vergi toplamas ndaki ama kamu hizmetlerinin maliyetinikar lamakt ,zorunlu ve kar l ks zd hizmeti yapmak durumunda olandevlet, bunu yaparken mal ve hizmet retiminde bulunur. Gerekli retim fakt rlerinisa larken kamu fonlar n kullan nedenleekonominin kay t alt na al nmas , planlanmas , denetlenip geli tirilmesi,vergi adaleti ve dengeli gelir da l m n n sa lanmas a s ndan muhasebenin nemib y kt mod lde muhasebenin konusuna giren, beyan (bildirim) usul ne dayananvergilerin bildiriminde kullan lanbeyannamelerin baz lar n tan yacak, kullan m ama lar n ,beyannamelere ili kin bildirim ve deme s relerini, beyannamelerin nas l d zenlendi ini R 34 RENMEFAAL YET 1Bu renme faaliyetiileVergi Usul Kanununag remuhtasar beyannameyid zenleyebileceksiniz.

5 Evrenizde bulunan bir muhasebeciden veya retmeninizden birmuhtasar beyanname rne i temin ederek eklini inceleyiniz. evrenizde bulunan bir muhasebeciye kimlerin, hangi durumlarda muhtasar beyannameverdi ini sorunuz. Bir muhasebeciyemuhtasar beyanname verme ekillerini, beyanname verme ve demezamanlar n m Amac Muhtasar beyanname gelir vegisi beyanlar ndan biridir. Muhtasar beyanname,i verenler veya vergi tevkifat yapan di er kimseler taraf ndan kesilen vergilerin matrahlar ile birlikte, toplu olarakvergi dairesine bildirilmesine mahsustur(GVK ).Muhtasar beyannamede stopaj usul vergilendirme s z konusudur. Stopaj usul ndevergi as l bor ludan de il, vergi sorumlusundan talep edilir. Bu t r vergiler kaynakta kesilenvergilerdir. Bu yollagelirdaha sahibinin eline ge meden nce vergilendirilmi olmaktad ; i iye veya memura cret veya maa deyen i veren, daha bu demeyiyapmadan nce, i i veya memurun ald cret veya maa tan kanunen demesi gerekli olangelir ve damga vergisini kesecek ve yasal s re i inde kesti i bu vergileri bir muhtasarbeyanname d zenleyerek vergi dairesine laca zere burada i i veyamemur kanuni m kelleftir, fakat onlar n ad na ve hesab na vergilerini deyen ve muhtasarbeyanname veren i veren, vergi sorumlusu(veya mutavass t deyici) tevkifat (stopaj), gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ili kin has lat n(gelir,kazan ) ilgilisine denmesi a amas nda, demeyi yapanlarca, yasa ile belirlenmi oranlar zerinden istihkak n bir k sm n n tutulup, has lat elde eden ad na ve onun pe invergisi olarak vergi dairesine yat r lmas eklinde uygulanan vergileme y ntemi ve vergig venlik tedbiridir.

6 RENME FAAL YET 1 AMA ARA TIRMA5 Stopaj do uran i lem, stopaja tabi istihkak n nakden veyahesaben uygulaman n amac vergilerin tahsilini daha kolay ve garantili ekildeger ekle tirmek, k k matrahlar n vergiden ka r lmas n nlemek, maliye idaresinin vevergi m kellefinin i lem y k n azaltmak, verginin, gelirin do u undan ok k sa bir s rei inde maliye dairesine ge mesini sa lamak ve nihayet verginin m kellef zerindekipsikolojik etkisini ekli ve Zaman Gelir vergisi, m kellefin veya vergi sorumlusunun beyan (bildirimi) zerine tarh(vergi hesaplama) kellefilgili vergi tevkifatlar n (stopaj, vergi kesintisi) muhtasar beyannamedoldurmak ve doldurmu oldu u beyannameyi ba l oldu u vergi dairesine vermek sureti beyanname ayl k veya ayl k d nemler itibari ile d zenlenip verilebilir. ayda bir muhtasar beyanname verme imkan ndan yararlanabilmek i in gerekliko ullar yledir: al t rd klar hizmet erbab say s 10 ve daha az olmal d r.

7 Yap lm tevkifatlararas ndazirai r nbedellerindenyap lm tevkifatbulunmamal d r. ayl kd nemler halinde muhtasar beyanname verilece i vergi dairesine ncedenbildirilmi olmal d r n bedelleri zerinden tevkifat yapanlar hari olmak zere, al t rd klar hizmet erbab say s 10 ve daha az olanlar, g re yapacaklar tevkifatla ilgilimuhtasar beyannamelerini, ba l bulunduklar vergi dairesine nceden bildirmek art yla heray yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylar n n yirmi nc g n ak am na kadarverebilirler(GVK ). ayl k beyanname verme d nemleri; EkimKas m, Aral kd nemi i in23 Ocak, Ocak, ubat, Martd nemi i in 23 Nisan, Nisan,May s, Haziran d nemi i in 23 Temmuz, Temmuz, A ustos, Eyl ld nemi i in23 Ekim ak am namuhtasar beyanname ince vergi tevkifat yapmaya mecbur olanlar,bir ay i indeyapt klar demeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettiklerivergileriertesi ay n yirmi nc g n ak am na kadar(VUK 17/04/2007 371 s ra ), deme veya tahakkukun yap ld yerin ba l oldu u vergi dairesinebildirmeyemecburdurlar(GVK ).

8 Y l sonlar nda tahakkuk ettirilen mevduat faizlerindenkesilecek vergilerin bildirilmesi i in bu s re bir ay uzat l rne in; Ocak d nemine ait muhtasar beyanname ubat ay n n n ak am nakadar ba l olunan vergi dairesine beyanname verilecek ay 23. g n tatil g n ne geliyorsatakip eden ilk i g n ne kadar beyanname kellefayn belediye s n rlar i inde muhtelif yerlerde yap lan deme ve tahakkuklarile bunlara ait vergileribir merkezden beyannameler s resi dahilinde ba l olunan vergi dairesine elden verilebilirya da taahh tl , iadeli taahh tl posta ile g uygulamas ndan yararlanabilenlereloktronik ortamda,beyannameninkanuni olarak teslim etme s resinin bitti i i g n saat 24:00 a kadarg yapacaklar (Gelir Vergisi Kanunu(GVK) md. 94 e g re): Kamu idare ve m esseseleri ktisadi kamu m esseseleri Ticaret irketleri ortakl klar Dernekler, vak flar ve bunlar n iktisadi i letmeleri Yat r m fonu y netenler Ger ek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbab Zirai kazan lar n bilan o veya zirai i letme hesab esas nag re tespit eden ift ilerlistedesay lan demeleri nakden veya hesaben yapt klar nda, deme yapt klar ki ilerad nabelirtilen oranlardatevkifat yapmaya Tevkifat Yap lacak demeler veVergi KesintiOranlar Vergi tevkifat oranlar Maliye Bakanl taraf ndan d zenlenir.

9 Cretler i inuygulanacak gelir vegisi oranlar her y l d zenlenir. Bu nedenle tevkifatoranlar y llara g rede i iklik g R VERG S KANUNUNUN NE G REBAZITEVK FATORANLARI (2007) lgiliBent demenin T r TevkifatOran %2/aTelif demelerinden172/bDi erserbest meslek demelerinden203Y llara yayg n in aat ve onar m i i yapanlara denen istihkakbedellerinden374 Dar m kellefiyete tabi olanlara,telif ve patent haklar n n sat dolay s yla yap lan demelerden205/aKira demelerinden205/bVak flar ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanmas kar l n-da bunlara yap lan kira demelerinden205/cKooperatiflere ait gayrimenkullerin kiralanmas kar l ndabunlara yap lan kira demelerinden206/a-ii(B) tipiyat r m fonlar ile menkul k ymet yat r mortakl klar n n portf y i letmecili ikazan lar ndan106/b-iTam m kellef kurumlar taraf ndan; tam m kellef ger ek ki ilere,gelir ve kurumlar vergisim kellefi olmayanlara vebu vergiler-den muafolanlara da t lan, 75. Maddenin 2. f kras n n1, 2 ve 3 numaral bentlerinde yaz l kar paylar ndan(kar n sermayeye ilavesi kar da t m say lmaz) (Y r rl )156/b-iiTam m kellef kurumlar taraf ndan, dar m kellef ger ek ki ilere,dar m kellef kurumlara (T rkiye'de bir is yeri veya daimi temsilciarac l yla kar pay elde edenler hari ) ve gelir vekurumlarvergisinden muaf olan dar m kelleflere da t lan, ikincif kras n n 1,2 ve 3 numaral bentlerinde yaz l karpaylar ndan (karin sermayeye eklenmesi kar da t m say lmaz)(Y r rl k: )156/b-iii75.

10 Maddenin ikinci f kras n n 4 numaral bendinde yaz l menkulsermaye irad n n anamerkeze aktar lan tutar zerinden107/a,b,cDevlet tahvili ve hazine boNusu fazileri ile Toplu Konut daresi,Kamu Ortakl daresi ve zelle tirme daresince kar lan menkulk ymetlere sa lanan gelirlerden, (Y r rl )0 Esnaf muafl ndan yararlananlara mal ve hizmet al mlar kar l nda yap lan demelerden; Hurda mal al mlar i in22011 CRETLER N UYGULANACAK GEL R VERG S ye kadar% si i in , fazlas i in% si i in ,fazlas i in% den fazlas n si i in ,fazlas i in%35 verenler, hizmet erbab na dedikleri cretlerden yapt klar vergi tevkifat n cretbordrosunda g stermeye mecburdurlar. cretlerden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisiyap l r. cretler i in uygulanacak damga vergisi oran binde 6,6(%0,66) d r. cret bordrosunda yer alan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri toplam muhtasarbeyannamede g Beyannamenin D zenlenmesiMuhtasar beyannamenin belli bir formu vard r. Muhtasar beyanname 1003 1003 muhtasar beyanname formu bir yaprak ve iki y zden( n y z-arka y z) olu ur.