Example: quiz answers

T.C. Resmî Gazete

Resm Gazete Kurulu tarihi: 7 Ekim 1336-1920 dare ve yaz i leri i in Ba bakanl k Ne riyat ve M devvenat Umum M d rl ne m racaat olunur 23 OCAK 1950 PAZARTES Say : 7413 KANUNLAR Batakl klar n kurutulmas ve bundan elde edilecek topraklar hakk nda Kanun Kanun No: 5516 Kabul tarihi: 18/1/1950 Madde 1 Devletin h k m ve tasarrufu alt nda olan veya Hazine nin, katma ve zel b t eli daire ve m esseselerin m lkiyetinde bulunan batakl k ve batakl k mahiyetindeki g l ve su birikintileri her hangi bir suretle kurutuldu u takdirde bu kurutmadan h s l olan arazi a a daki h k mlere g re kurutanlar nam na tescil olunur. Madde 2. Kurutma iste ini havi dilek e, valili e verilir. Kurutula cak yer bir ka ilin s n r i inde ise m racaat b y k par an n bulundu u mahal valili ine yap l r.

Sahife: 17650 (Resmi Gazete) 23 OCAK 1958 diktan sonra Devlete veya özel İdarelere ait yerler baskalarma kiraya verilemez. Madde 8 — Kurutulan yerde eşhasa ait tapulu yer mevcutsa bu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of T.C. Resmî Gazete

1 Resm Gazete Kurulu tarihi: 7 Ekim 1336-1920 dare ve yaz i leri i in Ba bakanl k Ne riyat ve M devvenat Umum M d rl ne m racaat olunur 23 OCAK 1950 PAZARTES Say : 7413 KANUNLAR Batakl klar n kurutulmas ve bundan elde edilecek topraklar hakk nda Kanun Kanun No: 5516 Kabul tarihi: 18/1/1950 Madde 1 Devletin h k m ve tasarrufu alt nda olan veya Hazine nin, katma ve zel b t eli daire ve m esseselerin m lkiyetinde bulunan batakl k ve batakl k mahiyetindeki g l ve su birikintileri her hangi bir suretle kurutuldu u takdirde bu kurutmadan h s l olan arazi a a daki h k mlere g re kurutanlar nam na tescil olunur. Madde 2. Kurutma iste ini havi dilek e, valili e verilir. Kurutula cak yer bir ka ilin s n r i inde ise m racaat b y k par an n bulundu u mahal valili ine yap l r.

2 Yetki ihtil f halinde iste in hangi valilik e incelenece ini Bay nd rl k Bakanl t yin eder. Bu dilek e zerine keyfiyet ilgili k ylere Veya belediyelere bildirilir ve ay s re ile Gazete ve mahall detlere g re il n edilir. Bu s re i inde k yler, k yl ler veya belediyeler kurutmaya istekli olmad ve S tma Sava Kanununun sekizinci maddesinde yaz l k k s y m kellefiyeti ile yap lam yaca anla d takdirde, avan projenin haz rlanmas i in valilik e dilek e sahiplerine gerekli tebligat yap l r ve avan projelerin 15 g nden a a olm yacak m nasip bir s re i inde haz rlanarak valili e verilece i de bu tebligatta a klan r. Avan projeler incelenmek zere valilik e Baymd rl k Bakanl na g nderilir. Bakanl k bu avan proje haktandaki m tal as n en ok iki ay i inde valili e bildirir.

3 Kurutmay bir veya m taaddit k y t zelki ilikleri zerlerine almak isterlerse avan projesi valili in i ar zerine Bay nd rl k Bakanl tara f ndan yapt r l r. K yler taraf ndan yap lan m racaat, kurutulmas istenilen yerin m nasebeti bak m ndan incelenir ve ihtiyaca g re kurutman n hangi k ye veya k ylere verilmesi l z mgeldi l nc maddede yaz l komis yon taraf ndan kararla t r l r. Madde 3 kinci madde gere ince Bay nd rl k Bakanl ndan gelen avan projeler valinin ba kanl nda defterdar, bay nd rl k, sa l k ve sos yal yard m, tar m m d rleriyle bulundu u takdirde su i leri m d r ve s tma sava ba kan ndan te ekk l edecek bir komisyon taraf ndan tetkik edilerek bir karara ba lan r. Madde 4 Komisyon bu yerin kurutulmas na karar Verdi i takdir de kurutma m saadesi alan m te ebbis, komisyon taraf ndan mahallinde tesbit edilen batakl k s n rlar m mahall artlara uygun sabit aretlerle belirtmek ve bunun muntazam bir pl n n yapt rarak be n sha olarak valili e vermlekle m kelleftir.

4 Batakl k s n rlar n yerinde tesbit edecek komisyonlara tapu me_ murlar da kat l r. Madde 5 Kurutma m saadesi verilen m te ebbise kati projeyi yapt rmas i in komisyon karariyle m nasip bir s re verilir ve keyfiyet valilik e m te ebbise tebli olunur. Madde 6 Kati projeler batakl k s n r n g steren ve d rd nc maddede zikredilen pl nla birlikte valilik e Bay nd rl k Bakanl na g ndierilr. Bakanl k bu projeler hakk ndaki m tal as n en ok ay l inde bildirir. Kat projenin Bakanl k a tasdikin m taak p nc maddede yaz l komisyon ile m te ebbis aras nda i e ba lama ve bitirme zamanla-riyle di er artlar kararla t r larak bir s zle me akdedilir. Ke if tutan ( ) liradan fazla olan s zle meler ancak Bay n d rl k Bakanl n n tasdikiyle kesinle ir.

5 M te ebbis, s zle mede t yin edilen s re i inde i program gere ince i e ba lamad veya s zle menin di er h k mlerine riayet etme di i takdirde s zle me bozularak kurutma zni geri al n r. Ancak, m cbir sebeplerden ileri gelen gecikmeler dolay siyle s re uzat labilir. M cbir sebeplerin takdiri nc maddedeki komisyona aittir. M te ebbis bu m cbir sebepler d nda s zle me h k mlerini yerine getirmedi i takdirde m te ebbise son olarak bir y l daha izin verilir Bu iznin hitam nda dahi s zle me h k mleri yerine getirilmedi i takdirde kurutma izni geri al n r. Bu halde m te ebbis kurutma i in yapt masraflardan dolay hi bir hak iddias nda bulunamaz. Madde 7 Batakl n kurutuldu u m te ebbis taraf ndan valili e bildirilmesi zerine keyfiyet nc maddede yaz l komisyon taraf ndan mahallinde tetkik ettirilir.

6 Bu komisyona l zumu halinde Bay nd rl k Ba kanl ndan bir uzman kat l r. Bu uzman n yolluk ve di er zaruri masraf lar Bakanl k a denir. Komisyonca artlar na uygun olarak kurutuldu u kabul edilen arazi kurutanlar nam na bedelsiz ve har s z olarak tapu ya tescil olunur. Ancak, kurutulacak arazi zerinde kurutma i in gerekli tesisat n yap lmas na engel olmamak ve kurutma i lerini geciktirmemek artiyle kurutuluncaya kadar elde edilen hak ve menfaatler bu arazinin sahip lerine veya kirac lar na aittir. Usul dairesinde kurutma talebi yap -Sahife: 17650 (Resmi Gazete ) 23 OCAK 1958 diktan sonra Devlete veya zel darelere ait yerler baskalarma kiraya verilemez. Madde 8 Kurutulan yerde e hasa ait tapulu yer mevcutsa bu yerin sahibi, umumi kurutma masraf n n kendi pay na isabet edecek miktar m kurutana der.

7 Bu miktar nc maddede yaz l komisyon ta raf ndan tesbit olunur. Miktar hakk ndaki ihtil f mahkemece hallolunur. Bu yer, kurutana ait alaca n kanuni teminat h k . nde dir. Madde 9 Kurutanlar, kuruttuklar topraklar zerinde kurutma n n idamesi i in projesine g re icabeden bak m, onar m ve temizleme i lerini yapmaya mecburdurlar. Bu mecburiyet o araziyi sonradan iktisap edenlere de mildir. Bu husus gayrimenkul m kellefiyeti olarak tapu siciline kaydolunur. Bu m kellefiyeti yerine getirmiyenlerin tapular ip tal olunur. ptal karar valinin m racaat zerine mahkemelerce verilir ve bu yerler birinci maddede adlar ge en sahipleri adlar na tescil edilir. Madde 10 Kurutulan yerler d nda kalan e hasa ait arazide kurutman n cabettirdi i ve projede g sterilen ve o araziden istifadeye m ni te kil edecek devaml her t rl tesisat n yap lmas na ve tertibat::: al nmas na m lk sahipleri m saadeye mecburdurlar.

8 M te ebbisler bu halde arazi sahiplerine, ellerinden kan toprak kar l mda steklerine g re ya de erini deme e veya kurutulan yer den ki misli topra adlar na tescil ettirme e mecburdurlar. Arazi sa hibi bu hususlar kabul etmedi i takdirde bedeli m te ebbisler taraf n dan verilmek zere valilik e ve kamula t rma yoliyle al narak m te eb bise bu tesisat n yap lmas in devrolunur. Kamula t rma yoliyle al nan araziden geri kalan k s m k k par alara ayr lm se mal sahibi istedi i takdirde bunlar da yukarki h k mler d hilinde kurutanlar n almalar mecburidir. Arazisi ikiye ayr lan yerlerde kurutanlar nakil vas talar i to ge it temin etmeye mecburdurlar. (Bu arazi birinci maddede yaz l daire ve m esseselere alt topraklar dan ise bir kar l k, kira bedeli ve ecrdmlsil aranmaz.)

9 Bu topraklar dahi kurutma sonunda as l kurutulan arazi ile birlikte kurutanlar namma tapuya ba lan r. Araziden bir k sm n n ziyam mucip olm yan muvakkat tertip ve tesisler dolay siyle araz sahibinin varsa zarar veya mahrum kald k r nc maddede g sterilen komisyonca tesbit edilecek rayi zerin den kurutanlar taraf ndan derhal denir. Bu maddede yaz l hallerden dolay kacak ihtil flar mahkemece haJlolunur. Madde 11 4871 say l S tma Sava Kanununun 8 nci maddesi gere ince k k s y devi e kurutulmu olan 'batakl klardan bu kanu nun y r rl e girdi i tarihe kadar, 4755 say l kanun gere ince da t l mak zere elkonmam olanlarla bu kanunun y r rl e girdi i tarihten sonra kurutulacak olanlar n kurutmaya i tirak eden ehir, kasaba ve k ylerin s n rlan inde kalan par alar , 4753 say l kanun gere ince da- t i ncaya kadar 9 uncu maddedeki m kellefiyete tabi olarak ilgili k y ve belediyeler halk n n m terek intifama b rak l r.

10 Bu batakl klann hak sahibi ift ere da t m nda 4753 say l ka nun gere ince tahakkuk ettirilecek bor land rma de erleri ayn kanun daki usullere g re belediye ve k y sand klar na denir. ttdarel Umumiyei Vil yat Kanununun 78 inci maddesi uyannca zel darelerin bu kurutmaya kat lmalan halinde ihtiyar ettikleri masraf, ikin ci f kra gere ince tahakkuk ettirilecek bor land rma de erlerinden kar larak zel idareye ve fazlas k y ve belediye sand klar na denir. Madde 12 2644 say l Tapu Kanununun 15 inci maddesinin bi rinci f kras kald nlam t r. Ge ici Madde 2644 say l Tapu Kanununun 15 inci maddesinin birimci f kras mul haricinde kalan bir usulle 29/12/1934 tarihinden sonra kurutulan batakl k, batakl k mahiyetinde olan g l, su birikintileri hususi ah slar namma tapuya tescil edilmemi ise kurutup ta zUyedlikleri devam edenler nam na har s z ve bedelsiz olarak bu kanun h k mlerine g re tapuya tescil olunur.