Example: barber

# T.C. Resmî Gazete - resmigazete.gov.tr

# Resm Gazete Ba bakanl k Mevzuat Geli tirme ve Yay n Genel M d rl nce Yay mlan r Kurulu u : 7 Ekim 1920 8 Eyl l 1999 AR AMBA Say : 23810 YASAMA B L M Kanun sizlik Sigortas Kanunu (Sosyal Sigortalar Kanunu, Tar m ileri Sosyal Sigortalar Kanunu, T rkiye Cumhuriyeti Emekli Sand Kanunu, Esnaf ve Sanatk rlar ve Di er Ba ms z al anlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Tar mda Kendi Ad na ve Hesab na al anlar Sosyal Sigortalar Kanunu ile Kanununun Bir Maddesinin De i tirilmesi ve Bu Kanunlara Ek ve Ge ici Maddeler Eklenmesi, sizlik Sigortas Kurulmas , al anlar n Tasarrufa Te vik Edilmesi ve Bu Tasarruflar n De erlendirilmesine Dair Kanunun ki Maddesinin Y r rl kten Kald r lmas ile Genel Kadro ve Usul Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin Eki Cetvellerde De i iklik Yap lmas Hakk nda Kanun) Kanun No. 4447 Kabul Tarihi: I.

# T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluşu : 7 Ekim 1920 8 Eylül 1999 ÇARŞAMBA

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of # T.C. Resmî Gazete - resmigazete.gov.tr

1 # Resm Gazete Ba bakanl k Mevzuat Geli tirme ve Yay n Genel M d rl nce Yay mlan r Kurulu u : 7 Ekim 1920 8 Eyl l 1999 AR AMBA Say : 23810 YASAMA B L M Kanun sizlik Sigortas Kanunu (Sosyal Sigortalar Kanunu, Tar m ileri Sosyal Sigortalar Kanunu, T rkiye Cumhuriyeti Emekli Sand Kanunu, Esnaf ve Sanatk rlar ve Di er Ba ms z al anlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu, Tar mda Kendi Ad na ve Hesab na al anlar Sosyal Sigortalar Kanunu ile Kanununun Bir Maddesinin De i tirilmesi ve Bu Kanunlara Ek ve Ge ici Maddeler Eklenmesi, sizlik Sigortas Kurulmas , al anlar n Tasarrufa Te vik Edilmesi ve Bu Tasarruflar n De erlendirilmesine Dair Kanunun ki Maddesinin Y r rl kten Kald r lmas ile Genel Kadro ve Usul Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin Eki Cetvellerde De i iklik Yap lmas Hakk nda Kanun) Kanun No. 4447 Kabul Tarihi: I.

2 B L M SOSYAL S GORTALAR KANUNU LE LG L DE KL KLER MADDE 1. - 17/07/1964 tarihli ve 506 say l Sosyal Sigortalar Kanununun 8 inci maddesinin birinci f kras a a daki ekilde de i tirilmi tir. veren, me i Kurumca haz rlanacak i yeri bildirgesini i i al t rmaya ba layaca tarihten nce Kuruma do rudan vermek veya iadeli taahh tl olarak g ndermekle y k ml d r. MADDE 2. - 506 say l Kanunun 9 uneu maddesinin birinci f kras a a daki ekilde de i tirilmi tir. veren al t raca kimseleri, i e ba latmadan nce rne i Kurumca haz rlanacak i e giri bildirgeleriyle Kuruma do rudan bildirmekle veya bu belgeleri iadeli-taahh tl olarak g ndermekle Yasama Bol m Sayfa 1 Resm Gazete Kodu : 080999 indekiler 96. Sayfadad r. Sayfa: 2 RESM Gazete 8 Eyl l 1999 - Say : 23810 Yasama B l m Sayfa : 2 y k ml d r.

3 N aat i yerlerinde i e ba lat lacak kimseler i in i e ba lat ld g n Kuruma veya iadeli-taahh tl olarak postaya verilen i e giri bildirgeleri ile Kuruma ilk defa i yeri bildirgesi verilen i yerlerinde i e alman i iler i in en ge bir ay i inde Kuruma verilen veya iadeli- taahh tl olarak g nderilen i e giri bildirgeleri de s resi i inde verilmi say l r. MADDE 3. - 506 say l Kanunun 32 nci maddesinin (B) bendine a a daki alt bent ile maddeye a a daki f kra eklenmi tir. Protez, ara ve gere bedellerinin %20' sini sigortal der. Ancak, ilgiliden al nacak katk miktar , deme tarihindeki 25/8/1971 tarihli ve 1475 say l Kanununun 33 nc maddesine g re sanayi kesiminde al an onalt ya ndan b y k i iler i in uygulanan ayl k asgari cretin birbu uk kat ndan fazla olamaz. Sigortal lar n, bu maddenin (A), (B) ve (D) bentlerinde yaz l yard mlardan yararlanabilmeleri i in, 60 g n hastal n anla ld tarihten nceki alt ay i inde olmak zere toplam olarak 120 g n hastal k sigortas primi demi olmalar artt r.

4 MADDE 4. - 506 say l Kanunun 36 nc maddesinin (B) bendi a a daki ekilde de i tirilmi tir. B) Yukar da s z edilen kimselerin ayakta yap lan tedavilerinde verilen ila lar ile (A/a) bendi uyar nca sa lanan protez, ara ve gere bedellerinin %10' u kendilerince denir. Ancak protez, ara ve gere bedelleri i in al nacak katk pay deme tarihindeki 25/8/1971 tarihli ve 1475 say l Kanununun 33 nc maddesine g re sanayi kesiminde al an onalt ya ndan b y k i iler i in uygulanan ayl k asgari cret tutar n ge emez. MADDE 5. - 506 say l Kanunun 55 inci maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. Mal ll k ayl n n hesaplanmas Madde 55. - Mal ll k ayl ba lanmas na hak kazanan sigortal ya bu Kanunun 61 inci maddesine g re bulunacak ortalama y ll k kazanc n n % 60' nm 1/12' si oran nda mal ll k ayl ba lan r.

5 Sigortal ba ka birinin bak m na muhta durumda ise bu oran % 70'e kar l r. Buna g re hesaplanan mal ll k ayl 61 inci maddenin son f kras h k mlerine g re art r l r. MADDE 6. - 506 Say l Kanunun 60 nc maddesinin birinci f kras n n (A) bendi a a daki ekilde de i tirilmi tir. A) Bu Kanunun y r rl e girdi i tarihten sonra ilk defa sigortal olarak al maya ba layanlar n ya l l k ayl ndan yararlanabilmesi i in; a) Kad n ise 58, erkek ise 60 ya n doldurmu olmas ve en az 7000 g n veya b) Kad n ise 58, erkek ise 60 ya n doldurmu olmas , 25 y ldan beri sigortal bulunmas ve en az 4 500 g n. Mal ll k, ya l l k ve l m sigortalar primi demi olmalar artt r. MADDE 7. - 506 Say l Kanunun 61 inci maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. Ya l l k ayl n n hesaplanmas Madde 61. - Ya l l k ayl na hak kazanan sigortal lar n ayl , a a daki h k mlere g re belirlenecek ortalama y ll k kazanc ile ayl k ba lama oran n n arp m n n 1/12'si al narak hesaplan r.

6 Sigortal n n her takvim y l na ait prime esas kazanc , kazanc n ait oldu u takvim y l ndan itibaren ayl k talep tarihine kadar ge en takvim y llar i in, her y l n Aral k ay na g re Devlet statistik. Enstit s taraf ndan a klanan en son temel y ll kentsel yerler t ketici fiyatlar indeksindeki art oran ve gayrisafi yurt i i has la sabit fiyatlarla geli me h z kadar ayr ayr art r larak bulunan y ll k kazan lar toplam n n, toplam prim deme g n say s na b l nmesi suretiyle bulunacak ortalama g nl k kazanc n 360 kat , ayl n hesaplanmas na esas ortalama y ll k kazanc olu turur. Ayl k ba lama oran , sigortal n n toplam prim deme g n say s n n ilk 3 600 g n n n her 360 g n i in % , sonraki 5 400 g n n her 360 g n i in % 2 ve daha sonraki her 360 g n i in % oranlar n n toplam d r. 5 Eyl l 1999-Say : 23810 RESM Gazete Sayfa : 3 60 nc maddenin B, C ve D bentlerine g re ayl a h k kazananlar n ayl k ba lama oran % 60'dan az olamaz.

7 Hesaplanan ya l l k ayl , ayl k ba lanmas i in yaz l ba vurunun yap ld y l n Ocak ay ile ayl n ba lang tarihi aras nda ge en her ay i in Devlet statistik Enstit s taraf ndan a klanan en son temel y ll kentsel yerler t ketici fiyatlar indeksindeki ayl k art oranlar kadar art r larak ba lan r. MADDE 8. - 506 say l Kanunun 63 nc maddesine (B) f kras n n birinci bendinden sonra gelmek zere a a daki bent eklenmi tir. Bu Kanuna g re ya l l k ayl almakta iken serbest avukat veya noter olarak al malar n s rd renlerin, sosyal yard m zamm dahil, almakta olduklar ayl klar ndan %15 oran nda sosyal g venlik destek primi kesilir. MADDE 9. - 506 Say l Kanunun 67 nci maddesinin birinci f kras n n (A) bendinin (c) alt bendi a a daki ekilde de i tirilmi , (d) alt bendi ile (B), (D) ve (E) bentleri y r rl kten kald r lm ve (C) bendi (B) bendi olarak de i tirilmi tir.

8 C) Toplam olarak 1800 g n veya en az be y ldan beri sigortal bulunup, sigortal l k s resinin her y l i in ortalama olarak 180 g n mal ll k, ya l l k ve l m sigortalar primi demi olan sigortal n n, bu Kanunun 61 inci maddesine g re bulunacak ortalama y ll k kazanc n n % 60' n n 1/12' si olarak hesaplanan ayl , hak sahiplerine ba lanacak ayl n hesab nda esas tutulur. Bu oran sigortal n n 8100 ila 9000 g n aras nda primi denen her 360 g n i in 2, 9000 g nden sonra denen her 360 g n i in de 1,5 art r l r. Bu ekilde hesaplanan l m ayl 61 inci maddenin son f kras h k mlerine g re art r l r. MADDE 10. - 506 say l Kanunun 78 inci maddesinin birinci f kras a a daki ekilde de i tirilmi tir. Bu Kanun gere ince al nacak prim ve verilecek deneklerin hesab na esas tutulan g nl k kazanc n alt s n r 4 000 000 TL., st s n r ise alt s n r n kat d r.

9 St s n r alt s n r n be kat na kadar y kseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. G nl k kazan alt s n r her y l, ilk olarak Nisan ay nda bir nceki y l n Aral k ay ile ondan nceki y l n Aral k ayma g re Devlet statistik Enstit s taraf ndan a klanan en son temel y ll kentsel yerler t ketici fiyatlar indeksindeki art oran kadar, ikinci olarak bir nceki y l n gayrisafi yurti i has la sabit fiyatlarla geli me h z kadar art r larak belirlenir. Bu ekilde belirlenecek g nl k kazan alt s n r n n belirlenmesinde 1000 liran n kesirleri 1000 liraya tamamlan r. MADDE 11. - 506 say l Kanunun 79 uncu maddesine birinci f kras ndan sonra gelmek zere a a daki f kralar eklenmi tir. Ay i inde baz i g nlerinde al t r lmad ve cret denmedi i beyan edilen sigortal lar n otuz g nden az al t klar n a klayan bilgi ve belgelerin i verence prim bildirgelerine eklenmesi artt r.

10 Sigortal lar n otuz g nden az al t n g steren bilgi ve belgelerin Kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin Kurumca ge erli say lmamas halinde, otuz g nden az bildirilen s relere ait primler Kurumca e"sen tahakkuk ettirilerek 80 inci madde h k mlerine g re tahsil olunur. Uygulaman n usul ve esaslar alt ay i inde y r rl e konulacak y netmelikle belirlenir. MADDE 12. - 506 Say l Kanunun 85 inci maddesinin birinci fikras n n (B) bendinin (a) al bendi a a daki ekilde de i tirilmi , (b) alt bendi y r rl kten kald r lm ve (c) alt bendi (b) olarak de i tirilmi tir. a) ste e ba l sigortal l a devam etmek isteyenler deyecekleri iste e ba l sigorta primlerini, bu Kanunun 78 inci maddesine g re belirlenen prime esas kazan alt s n r ile st s n r aras nda olmak art yla kendileri belirler. MADDE 13. - 506 Say l Kanunun 96 nc maddesinin birinci f kras a a daki ekilde de i tirilmi tir.


Related search queries