Example: bachelor of science

TAPU VE KADASTRO SÖZLÜĞÜ - ertasinsaat.com

TAPU VE KADASTRO S ZL (A) ADA: evresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, g l, deniz gibi do al ve yapay s n rlarla, KADASTRO al ma alan s n r ile veya Devlet Demir Yollar arazisi ile evrili parseller toplulu una KADASTRO adas denir. Ada numaralar 101 den ba lar, k y s n r i indeki t m parseller l l nceye kadar numaralar aral ks z birbirini izler (B ). AHZ-U KABZA: Bedeli tahsil etmeye demektir. Daha ok vekaletnamelerde ge er, sat bedelini tahsil edebilmek yetkisi, anlam na gelir. A LE KONUTU: Aile konutu, ailenin devaml olarak ikametine ayr lan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulundu u yere "yerle im yeri" ad verilmi tir. Buna g re; yerle im yeri, bir ailenin s rekli kalmak niyetiyle oturdu u yerdir. Bir ailenin ayn zamanda birden fazla yerle im yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde s z edilen yerle im yerindeki konut, "aile konutudur.

TAPU VE KADASTRO SÖZLÜĞÜ (A) ADA: Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla, kadastro çalışma alanı sınırı ile veya Devlet Demir Yolları arazisi ile çevrili parseller topluluğuna kadastro adası denir.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TAPU VE KADASTRO SÖZLÜĞÜ - ertasinsaat.com

1 TAPU VE KADASTRO S ZL (A) ADA: evresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, g l, deniz gibi do al ve yapay s n rlarla, KADASTRO al ma alan s n r ile veya Devlet Demir Yollar arazisi ile evrili parseller toplulu una KADASTRO adas denir. Ada numaralar 101 den ba lar, k y s n r i indeki t m parseller l l nceye kadar numaralar aral ks z birbirini izler (B ). AHZ-U KABZA: Bedeli tahsil etmeye demektir. Daha ok vekaletnamelerde ge er, sat bedelini tahsil edebilmek yetkisi, anlam na gelir. A LE KONUTU: Aile konutu, ailenin devaml olarak ikametine ayr lan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulundu u yere "yerle im yeri" ad verilmi tir. Buna g re; yerle im yeri, bir ailenin s rekli kalmak niyetiyle oturdu u yerdir. Bir ailenin ayn zamanda birden fazla yerle im yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde s z edilen yerle im yerindeki konut, "aile konutudur.

2 " Bir aile pek ok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun arad anlamda aile konutudur. A LE YURDU: Bir kimsenin bir evi veya tar ma veya sanayiye elveri li ta nmazlar eklentileri ile beraber ailesine tahsis ederek ailesini koruyucu bir tesis (yurt) olu turmas d r. Aile yurdu kuruldu u tapu k t n n erhler s tununa yaz l r ( ). AK TL LEMLER: Tapu sicil m d rl nde resmi senet d zenlenerek yap lan i lemlerdir. Sat , ba , taksim, l nceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak haklar akitli i lemlere rnek g sterilebilir. Tapu Kanununun 26. Maddesinde m lkiyet ve m lkiyet d ndaki ayni haklar n kurulmas ve devri i in tapu sicil m d rl nde resmi senet d zenlenece i belirtilmi tir. ahsi haklar i in resmi senet d zenlenmez. AK TS Z LEMLER: Tapu Kanununun 26. Maddesinin d nda kalan, ayni haklar n kurulmas ve devri ile ilgili olmayan ki isel haklar n erhi, terkin, d zeltme, de i iklik, ay rma, birle tirme, miras n intikali gibi hak sahibinin veya malikin tek tarafl iradesi ile tapu sicil m d rl nde yap lan i lemlerdir.

3 Akitsiz i lemler i in resmi senet yerine Tescil stem Belgesi d zenlenir. ALEN YET: A kl k. Tapu sicil bilgilerinin sadece ilgililerine a k olmas ilkesi demektir. ANA S C LLER: Ana siciller tapu sicilinin asli unsurlar d r ve unlardan olu ur: a) tapu k t b) kat m lkiyeti k t , c) yevmiye defteri, d) resmi belgeler (resmi senet, plan, mahkeme karar ve di erleri) APL KASYON (YER G STERME): KADASTRO paftalar ndaki parsel k e noktalar n n yeniden zeminde belirtilmesidir. (B HYY. 262. 19 Sy. ). Parselin zemindeki s n rlar n n g sterilmesidir. APOST LLE: 5 Ekim 1961 tarihinde La Haye s zle mesine kat lan lkelerden birisi yetkili makam taraf ndan belgenin d zenlendi i anlam na gelir. Vekaletname, yetki belgesi ve di er belgeler zerinde Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961) ibaresi varsa o yerdeki T rk konsoloslu u tasdikine gerek olmadan belge T rkiye de ge erli kabul edilir. ARAZ : S n rlar yeterli vas talarla belirlenmi , yatay ve d ey s n rlar bulunan zemin par as d r.

4 ARSA: Belediye ve m cavir alan s n rlar veya k y yerle ik alanlar nda yap lan planlarla iskan (yap la ma) sahas olarak ayr lm yerlerde bulunan arazi par alar na arsa denir. ARSA PAYI: Kat irtifak veya kat m lkiyeti kurulmu binalarda her bir ba ms z b l me tahsis edilmi zemindeki (arsadaki) ortak m lkiyet pay na arsa pay denir. ARAZ KAYMASI: Bkz. ASKER YASAK B LGE: Yurt savunmas bak m ndan hayati nem ta yan askeri tesis ve b lgelerin evresinde Bakanlar Kurulu karar ile belirlenen s n rlar i erisinde kalan b lgedir (2565 sy Bl. ,5) Askeri yasak b lgeler 1 inci ve 2 inci askeri yasak b lgeler olmak zere ikiye ayr l r. 1 inci derece askeri yasak b lgeler i erisindeki ta nmaz mallar kamula t r l r. 2 inci derecedeki askeri yasak b lgelerde yabanc uyruklu kimseler ta nmaz edinemezler, edinmi lerse tasfiye edilir ( ) Yabanc lar izin almadan bu b lgede ta nmaz kiralayamazlar. Bu h k mlere ayk r hareket edenler cezaland r l r ( ).

5 Yetkili komutanl k a izin verilmeyen her t rl in aat durdurulur ( ). ASKER G VENL K B LGES : Kamu ve zel kurulu lar n evresinde Bakanlar Kurulunca tesis edilir (2565 Sy. ,4,19). AYN HAKLAR: Ki ilerin e ya zerinde do rudan do ruya hakimiyetini sa layan ve bu nedenle herkese kar ileri s r lebilen haklard r. rnek: M lkiyet hakk . AYN SERMAYE TAAHH D : Bir ta nmaz mal n m lkiyetinin veya ayni bir hakk n, yeni kurulmakta olan veya nceden kurulmu bulunan bir irkete ortak olmak amac yla devredilmesi i lemidir. AZ L: Vekaletnamedeki vekilin ve yetki belgesindeki temsilcinin yetkisinin sona erdirilmesi, azledilmesidir. Azil noterden yap labilece i gibi tapu sicil m d rl ne verilecek bir dilek e ile de yap labilir. Azil belgesi tapu sicil m d rl ne ula nca aziller siciline kaydedilir. Vekaletle yap lan i lemlerde aziller sicilinden mutlaka arama yap larak vekilin yetkisinin devam edip etmedi ine bak l r.

6 (B) BA IMSIZ B L M: Kat m lkiyeti veya kat irtifak kurulmu yerlerde ana gayrimenkul n ayr ayr ve ba l ba na kullan lmaya elveri li olan ve her biri kat m lkiyeti k t nde ayr bir sayfaya tescil edilen konut, d kkan, ma aza gibi ba ms z m lkiyete konu b l mlerine ba ms z b l m denir. BA IMSIZ VE S REKL HAKLAR: Bkz. M stakil ve daimi haklar. BAK YE: Kalan. Bir alacaktan geriye kalan miktar. BA VURU F : Akitli veya akitsiz i lemler yapt rmak i in tapu sicil m d rl ne s zl olarak ba vuran hak sahiplerinin bu s zl istemlerinin m d rl k e yaz ya ge irildi i, m d r veya memurca doldurulan matbu formdur. Ba vuru fi i mutlaka iki n sha d zenlenerek birisi ba vuran kimseye verilir, di eri dosyas nda muhafaza edilir. BEYAN: nc ki ileri ayd nlatmak, bilgilendirmek ve zellikle uyarmak amac yla tapu k t ndeki zel s tununa i lenen ta nmaz n hukuki durum ve ak betini g steren belirtmelerdir. B LA: siz, s z eklindeki olumsuzluk ekidir.

7 Bila faiz: faizsiz, Bila bedel: bedelsiz gibi. B LUMUM: B t n, t m, tamam . B T NLEY C PAR A: Bir e yay tamamlayan ve as l e ya zarar g rmeden ondan ayr lmayan par a. Bkz. M temmim c z. (C) CEBR SATI : zerinde haciz veya ipotek kayd bulunan bor luya ait ta nmaz mal n borcu tahsil amac yla icra m d rl veya alacakl kamu idaresi kanal yla sat larak, ihale al c s ad na tescili i lemidir. CEBR CRA: Yerine getirilmeyen veya denmeyen bir borcun icra m d rl arac l ile tahsili. C NS DE KL : Bir ta nmaz n cinsinin yap s z iken yap l veya yap l iken yap s z hale, ba , bah e ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yap l iken ba , bah e ve benzeri duruma d n t rmek i in paftas nda ve tapu sicilinde yap lan i lemdir. (D) DAMGA VERG S : 488 say l Damga Vergisi Kanununa ekli (1) say l tabloda belirtilen tapu i lemlerinden tahsil edilen vergidir. DE KL K: Tapu siciline ba lang ta do ru olarak yaz lm bir kayd n sonradan vuku bulan olaylar ile anlam ve nemini yitirmi veya kapsam nda farkl l k olmas halinde malik veya hak sahibinin talebi ile sicildeki kayd n ger e i yans t r hale getirilmesidir.

8 De i iklik, d zeltmeden (tashihten) farkl d r. De i iklik i lemine en g zel rnek cins de i ikli idir. DE KL K LEMLER : KADASTRO paftas nda de i iklik yap lmas n gerektiren ay rma, birle tirme, cins de i ikli i gibi tapu fen i lemlerine de i iklik i lemleri denir. DERECE: poteklerin tescil edildi i s ralama. poteklerin bir birine st nl tarih ve yevmiye numaralar na g re de il, tapu k t nde i gal etti i derece ve s raya g re belirlenir. poteklerin di er haklara st nl ise tarih ve yevmiye numaras na g re belirlenmektedir. Bkz. potek derecesi. DEVLET N SORUMLULUGU: Medeni Kanunun 1007. maddesi uyar nca, tapu sicilinin tutulmas ndan kaynaklanan zararlardan kusursuz dahi olsa Devletin sorumlu olmas demektir. Sicili tutan tapu memuru ise ancak kusurlu olmas halinde ve kusuru oran nda sorumludur. DEVRE M LK: Mesken olarak kullan lmaya elveri li bir yap veya ba ms z b l m n ortak maliklerinden her biri lehine bu yap veya ba ms z b l mden y l n belli d nemlerinde (devreler halinde) m terek m lkiyet pay na ba l olarak yararlan lmak zere kurulan bir irtifak hakk d r.

9 DEVRE TAT L: M lkiyet pay na ba l olmayarak genelde turizm b lgelerinde belli tarihlerde tatil yapmak hakk d r. Her bir devre ayr tarihlerde ayr ehir veya lkelerde kullan labilmektedir. Bu hakk n tapu siciliyle ilgisi yoktur, ayni bir hak olmay p ahsi bir hakt r. D NER SERMAYE CRET : TKGM. D ner Sermayesi letmesi hesab na, tapu i lemlerinden tahsil edilen ve tutar her y l ba nda d ner sermaye y netim kurulunca yeniden belirlenen crettir. D ZELTME: Tapu k t ne yanl yaz lm bir kayd n belgelerine uygun olarak d zeltilmesi i lemidir. (E) ED N LM MALLARA KATILMA REJ M : E ler s zle me ile hi bir mal rejimini se memi lerse Medeni Kanun gere i e ler aras nda uygulanacak yasal mal rejimidir ( ). E T ME KATKI PAYI: Sekiz y ll k e itime katk amac yla her tapu i lemi kar l nda i lemin taraflar ndan al nan vergi. EKLENT : Teferruat, As l ey malikinin anla labilen arzusuna veya yerel adetlere g re, i letilmesi, korunmas veya yarar sa lanmas i in as l eye s rekli olarak zg lenen ve kullan lmas nda birle tirme, takma veya ba ka bir bi imde as l eye ba l k l nan ta n r mald r ( ).

10 Kat irtifak veya kat m lkiyeti kurulmu binalarda bir ba ms z b l m n d nda olup, k m rl k, garaj, depo gibi do rudan do ruya o b l me tahsis edilmi olan yerlere eklenti denir. ELB RL M LK YET : Birden ok ki inin bir ta nmaz mal zerinde pay oranlar a k a g sterilmeden malik olmalar demektir. Bkz. tirak halinde m lkiyet. EMLAK BEYAN DE ER : Emlak Vergisi Kanununa g re genel beyan d nemlerinde ta nmaz maliki veya hissedarlar taraf ndan belediyelere verilen emlak beyannamelerinde belirtilen de erdir. Bu de ere kay tl de er de denir. Tapu har lar na esas matrah hesaplan rken, bu de ere sonraki her y l i in belirlenen yeniden de erleme oran uygulanarak bulunacak de erden a a olmamak zere taraflarca m d rl e bildirilen de er zerinden har hesaplan r. ERG NL K: Re it olmak, r t. Bir kimsenin 18 ya n bitirerek, 19 ya ndan g n alm olmas ile kazand hukuki stat . EVRAK-I M SP TE: Resmi senet, plan, mahkeme karar ve di erleri gibi tapu sicilindeki kay tlar n dayana n olu turan resmi belgelerdir.


Related search queries