Example: quiz answers

Targocid 200 mg i.m./i.v. - sanofi.com.tr

Targocid 200 mg Enjektabl flakon Steril-Apirojen FORM L Her flakon 200mg liyofilize teikoplanin ve 24mg sodyum klor r, her z c ampul 3ml distile su i erir. FARMAKOLOJ K ZELL KLER Teikoplanin, aerop ve anaerop Gram-pozitif mikroorganizmalara kar bakterisid etkinli e sahip yeni bir parenteral glikopeptid antibiyotiktir. G nde bir kez intraven z ya da intram sk ler yoldan uygulanabilir. Genel olarak teikoplanine duyarl bakteri t rleri unlard r: stafilokoklar (metisilin'e ve beta-laktam antibiyotiklere diren li olanlar dahil), streptokoklar, enterokoklar, Listeria monocytogenes, mikrokoklar, JK grubu korinebakteriler ve Clostridium difficile ile peptokoklar dahil olmak zere Gram-pozitif anaeroplar.

Targocid® 200 mg i.m./i.v. Enjektabl flakon Steril-Apirojen FORMÜLÜ Her flakon 200mg liyofilize teikoplanin ve 24mg sodyum klorür, her çözücü ampul 3ml

Tags:

  Targocid

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Targocid 200 mg i.m./i.v. - sanofi.com.tr

1 Targocid 200 mg Enjektabl flakon Steril-Apirojen FORM L Her flakon 200mg liyofilize teikoplanin ve 24mg sodyum klor r, her z c ampul 3ml distile su i erir. FARMAKOLOJ K ZELL KLER Teikoplanin, aerop ve anaerop Gram-pozitif mikroorganizmalara kar bakterisid etkinli e sahip yeni bir parenteral glikopeptid antibiyotiktir. G nde bir kez intraven z ya da intram sk ler yoldan uygulanabilir. Genel olarak teikoplanine duyarl bakteri t rleri unlard r: stafilokoklar (metisilin'e ve beta-laktam antibiyotiklere diren li olanlar dahil), streptokoklar, enterokoklar, Listeria monocytogenes, mikrokoklar, JK grubu korinebakteriler ve Clostridium difficile ile peptokoklar dahil olmak zere Gram-pozitif anaeroplar.

2 Etki mekanizmas nedeniyle, teikoplanine diren li su lar n ortaya kma olas l d kt r. Penisilin ve sefalosporinlere, makrolidler, tetrasiklin ve kloramfenikole, aminoglikozidler ya da rifampisine diren g steren Gram-pozitif bakteriler, teikoplanin e kar duyarl d r. Teikoplanin di er s n flardan olan antibiyotiklerle apraz diren g stermez. Enterokoklarda teikoplanin ile vankomisin aras nda baz apraz diren ler g zlenebilir. ntraven z ve intram sk ler yoldan uygulamay takiben, teikoplanin v cut dokular na geni l de da l r.

3 Eliminasyon h z yava olup plazma terminal yar lanma mr yakla k 150 saattir; at l m b brekler yoluyla ger ekle ir. Teikoplanin oral yoldan uyguland zaman absorbe edilmez. END KASYONLARI Targocid , di er antibiyotiklere (metisilin ve sefalosporinler gibi) diren li olanlar da dahil olmak zere, duyarl Gram-pozitif bakterilerin neden oldu u enfeksiyonlar n tedavisinde endikedir: endokardit, septisemi, kemik ve eklem enfeksiyonlar , solunum yollar enfeksiyonlar , deri ve yumu ak doku enfeksiyonlar , idrar yollar enfeksiyonlar ve kronik ayaktan periton diyalizi ile ili kili peritonit.

4 Targocid , penisilinler ya da sefalosporinlere kar alerjisi bulunan hastalardaki enfeksiyonlar n tedavisinde de endikedir. Targocid Gram-pozitif bakterilere ba l enfeksiyonlar n risk olu turaca hastalarda ( rne in, dental veya ortopedik cerrahiye gerek duyulan hastalar) profilaksi amac yla kullan labilir. Targocid , Clostridium difficile nin neden oldu u antibiyotikle ili kili ishal tedavisinde a z yoluyla kullan labilir. onay 1 KONTREND KASYONLARI Daha nceden Targocid 'e kar a r duyarl k g steren hastalarda Targocid kontrendikedir.

5 UYARILAR VE NLEMLER apraz duyarl l k g r lebilece inden, vankomisine kar a r duyarl oldu u bilinen hastalara Targocid verilmemelidir. Targocid ile i itsel, hematolojik, hepatik ve renal toksisiteler bildirilmi tir. zellikle b brek yetersizli i bulunan, uzun s reli tedavi uygulanan ve birlikte ototoksik ya da nefrotoksik ila lar alan hastalarda (" la etkile meleri" b l m ne bak n z) i itme, karaci er ve b brek fonksiyonlar na y nelik uygun izleme yap lmal d r. S perenfeksiyon: Di er antibiyotiklerle oldu u gibi, Targocid kullan m , zellikle uzun s reli ise, duyarl olmayan mikroorganizmalar n a r remesiyle sonu lanabilir.

6 Hastan n durumunun yinelenerek de erlendirilmesi gereklidir. Tedavi s ras nda s perenfeksiyon geli irse, uygun nlemler al nmal d r. GEBEL K VE LAKTASYONDA KULLANIM Gebelik: Targocid kesinle mi ya da olas gebelik durumlar nda, hekim, potansiyel yararlar n olas risklere a r basaca n d nmedik e uygulanmamal d r. Laktasyon: Targocid 'in s te ge i ine ili kin bilgi yoktur. Bu nedenle, hekim, potansiyel yararlar n olas risklere a r basaca n d nmedik e Targocid laktasyon s ras nda kullan lmamal d r. KES NL KLE DOKTOR KONTROL ALTINDA KULLANILIR. YAN ETK LER/ADVERS ETK LER Targocid genellikle iyi tolere edilmektedir.

7 Yan etkiler nedeniyle tedavinin kesilmesi nadirdir ve ortaya kan yan etkiler genellikle hafif ve ge icidir. Ciddi yan etki nadiren ortaya kmaktad r. Bildirilen advers reaksiyonlar a a da belirtilmi tir. Lokal reaksiyon: eritem, lokal a r , tromboflebit, uygulama ile enjeksiyon yerinde abse. A r duyarl k: deri d k nt s , ka nt , ate , titreme, bronkospazm, anafilaktik reaksiyonlar, anafilaktik ok, rtiker, anjiyo dem, nadir olarak da eksfoliyatif dermatit, toksik epidermal nekroliz ve Stevens-Johnson sendromu dahil olmak zere eritema multiforme. onay 2 Gastrointestinal: bulant , kusma, diyare.

8 Kan: nadir vakalarda geri d n ml agran lositoz, l kopeni, n tropeni, trombositopeni, eozinofili. Karaci er fonksiyonlar : artm serum transaminazlar ve/veya alkalen fosfataz. B brek fonksiyonlar : serum kreatinininde ge ici y kselmeler, b brek yetersizli i. Merkezi sinir sistemi: sersemlik, ba a r s ve intraventrik ler uygulama ile n betler. itme/denge: i itme kayb , tinnitus ve vestib ler bozukluk. Di er: s perenfeksiyon (duyarl olmayan mikroorganizmalar n a r remesi). BEKLENMEYEN B R ETK G R LD NDE DOKTORUNUZA BA VURUNUZ. LA ETK LE MELER VE D ER ETK LE MELER Klinik al malar s ras nda, Targocid 'in, di er antibiyotikler, antihipertansifler, anestetik ajanlar, kardiyak ila lar ve antidiyabetik ajanlar da dahil olmak zere farkl ila s n flar ile birlikte uygulanmas nda etkile im ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmam t r.

9 Artm advers etkilere y nelik potansiyel nedeniyle, aminoglikozidler, amfoterisin B, siklosporin ve furosemid gibi nefrotoksik veya ototoksik zellikleri olan ila lar n birlikte kullan lmas n n s z konusu oldu u hastalarda Targocid dikkatle uygulanmal d r. Ancak, Targocid ile kombinasyonlar n sinerjistik toksisiteye neden oldu una ili kin kan t bulunmamaktad r. KULLANIM EKL VE DOZU Haz rlama ekli: 1. Bir enjekt r ile ampul n i indeki suyun tamam n ekiniz. 2. Flakonun sar renkli plastik kapa n yukar ya do ru hafif e iterek kar n z. 3. Suyun tamam n yava ca flakonun i ine enjekte ediniz; enjekt r n i inde yakla k ml kadar su kalacakt r.

10 4. indeki toz tamamen z n nceye kadar flakonu iki elinizin aras nda hafif e d nd r n z; k p k olu umunu engellemek i in dikkatli davran n z. T m tozun, hatta kapak lasti inin evresinde olanlar n dahi tamamen z nd nden emin olunmal d r. 5. neyi kapak lasti inin tam ortas na yerle tirerek ve Targocid sol syonunun o unu almaya al arak sol syonu flakondan yava a ekiniz. 6. Dikkatle haz rlanm bir sol syonun konsantrasyonu, ml'de 100 mg (200 mg'l k flakon) ve 3 ml'de 400 mg (400 mg'l k flakon) olacakt r. Bu sol syonu sallamak, beklenen hacmin al nmas n g le tirecek bi imde k p k olu umuna yol a acakt r.


Related search queries