Example: tourism industry

TEMEL İMALAT İŞLEMLERİ - megep.meb.gov.tr

M LL E T M BAKANLI I MAK NE TEKNOLOJ S TEMEL TORNALAMA LEMLER -1 Ankara, 2014 i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. ii A IKLAMALAR .. iv G R .. 1 RENME FAAL YET 1 .. 3 1. TORNA TEZG HLARI .. 3 Torna Tezg hlar .. 3 Torna Tezg h Tan m .. 3 Torna Tezg h e itleri .. 3 niversal Torna Tezg h Ve K s mlar .. 9 Par alar n Ba lama .. 12 Ba lama Ara lar .. 12 Aynalar Fener Mili zerindeki Yerlerinden karma .. 19 Aynalar Fener Mili zerindeki Yerlerine Takma.

t.c. mĠllÎ eĞĠtĠm bakanliĞi makĠne teknolojĠsĠ temel tornalama ĠġlemlerĠ-1 ankara, 2014

Tags:

  Temel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TEMEL İMALAT İŞLEMLERİ - megep.meb.gov.tr

1 M LL E T M BAKANLI I MAK NE TEKNOLOJ S TEMEL TORNALAMA LEMLER -1 Ankara, 2014 i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. ii A IKLAMALAR .. iv G R .. 1 RENME FAAL YET 1 .. 3 1. TORNA TEZG HLARI .. 3 Torna Tezg hlar .. 3 Torna Tezg h Tan m .. 3 Torna Tezg h e itleri .. 3 niversal Torna Tezg h Ve K s mlar .. 9 Par alar n Ba lama .. 12 Ba lama Ara lar .. 12 Aynalar Fener Mili zerindeki Yerlerinden karma .. 19 Aynalar Fener Mili zerindeki Yerlerine Takma.

2 19 Aynalar n Ters ve D z Ayaklar n S k p Takma .. 21 Ba lamada Salg Kontrol .. 22 Par alar n Aynalara Ba lama .. 22 Torna Kesicileri Ve Bilenmeleri .. 23 Torna Kesicilerinin S n fland r lmalar .. 23 Torna Kalemlerini Bileme .. 32 Tezg h na Kesicileri Ba lama .. 34 Torna Katerleri .. 34 Kalemin Tezg ha Ba lan .. 38 Kalemin K rlenmesine Etki Eden Fakt rler .. 40 Kesme S v s .. 40 UYGULAMA FAAL YET .. 42 L ME VE DE ERLEND RME .. 46 RENME FAAL YET -1 .. 51 2. TORNADA L ME .. 51 Kumpaslar .. 51 ap ve D ap Kumpaslar .. 52 Verniyerli Kumpaslar .. 54 Mikrometreler .. 56 D l .. 57 l .. 57 Derinlik l s .. 58 UYGULAMA FAAL YET .. 60 L ME VE DE ERLEND RME .. 61 RENME FAAL YET -3 .. 62 3. TORNALAMA LEMLER .. 62 Al n Tornalama .. 62 Kesme H z , Devir Say s ve lerlemeyi Ayarlama.

3 62 Par as n n lenmesi .. 65 Punta Deli i Delme .. 66 Punta Yuvas n A ma .. 66 Tornada Punta Matkab Ba lama Ara lar n Se me .. 68 in Al n Y zeyini Punta Yuvas A maya Haz rlama .. 69 NDEK LER iii Punta Matkab le Delmede Dikkat Edilecek Hususlar: .. 70 3. 3. Silindirik Tornalama .. 70 Silindirik D Y zey Tornalama .. 70 Kademeli Tornalama .. 71 Sa ve Sol Yan Kalemi Haz rlamak .. 72 Kademeli Y zey Tornalamak .. 73 Kademelere Pah K rmak .. 73 UYGULAMA FAAL YET .. 74 L ME VE DE ERLEND RME .. 78 MOD L DE ERLEND RME .. 82 CEVAP 83 KAYNAK A .. 85 iv A IKLAMALAR ALAN Makine Teknolojisi DAL/MESLEK Makine Teknolojisi T m Dallar MOD L N ADI TEMEL Tornalama lemleri - 1 MOD L N TANIMI Makine Teknolojisi alan nda tornalama i leminde uygun kesicinin se imi, kesicinin tezg ha ba lanmas , i par alar n n tezg ha ba lanmas , l kontrol , al n tornalama, puta deli i delme, silindirik tornalama, kademeli tornalama i lemlerinin tan t l p uygulanmas na y nelik materyaldir.

4 S RE 40/32 N KO UL Bu mod l n n ko ulu yoktur. YETERL K TEMEL tornalama i lemleri yapmak MOD L N AMACI Genel ama Bu mod l ile uygun ortam ve ara gere ler sa land nda TEMEL tornalama i lemlerini yapabileceksiniz. Ama lar 1. Basit ayakl z mpara ta ile istenen zellikteki torna kesicilerini bileyebileceksiniz. 2. Kesicileri uygun ba lama ara lar ile torna tezg h na ba layabileceksiniz. 3. par alar n uygun ba lama ara lar ile torna tezg h na ba layabileceksiniz. 4. Kumpas ve Mikrometre ile her t rl l me ve kontrol i lemini yapabileceksiniz. 5. Al n tornalama i lemlerini yapabileceksiniz. 6. par alar na tekni ine ve kurallara uygun her t rl punta deli ini delme i lemlerini yapabileceksiniz. 7. Silindirik tornalama i lemlerini yapabileceksiniz. 8. Kademeli tornalama i lemlerini yapabileceksiniz.

5 E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI Ortam: S n f, at lye veya grupla al abilece i t m ortamlar, projeksiyon, tepeg z, bilgisayar ve donan mlar , Donan m: Z mpara ta , g zl k, koruyucu maske so utma s v s , bilenmi kalem rnekleri, izelge ve tablolar, torna tezg hlar , ders kitaplar , niversal aynalar, f rd nd aynas , i kal plar , ayna anahtarlar , metrik ve parmak mikrometreler, mikrometre sehpalar , katerler, e itli torna kesicileri, d ner punta, i par alar (Okul veya okul d nda bulunan at lyeler ve i letmelerden yararlan l r.) A IKLAMALAR v L ME VE DE ERLEND RME Mod l i inde yer alan her renme faaliyetinden sonra verilen l me ara lar ile kendinizi de erlendireceksiniz. retmen mod l sonunda l me arac ( oktan se meli test, do ru-yanl testi, bo luk doldurma, e le tirme vb.)

6 Kullanarak mod l uygulamalar ile kazand n z bilgi ve becerileri l erek sizi de erlendirecektir. 1 G R Sevgili renci, da buhar makinesinin bulunmas yla beraber sanayide b y k at l mlar ya anm t r. Bu at l mlara paralel olarak malat Sekt r de geli mi tir. malat sekt r n n merkezindeki TORNALAMA LEMLER ile retim tezg hlar ndan tala kald rma i lemi, teknolojinin geli mesiyle ilerleme g stermi tir. Bunun sonuncunda Makine Teknolojisi Alan ve tornalama teknolojisinde b y k ve h zl bir geli im sa lanm t r. Bug nk CNC Torna Tezg hlar bu geli imin bir g stergesidir. Bu teknolojideki geli imin temelini olu turan TEMEL TORNALAMA LEMLER -1 Mod l n n i eri ini bilmeniz ve uygulaman z bu alandaki bilgi ve becerilerinizi art racak ve TEMEL TORNALAMA LEMLER -2 mod l n n temelini olu turacakt r.

7 Tornac l k teknolojilerinin bilinmesi ve uygulanmas bir makine imalat s nda aran lan nemli bir zelliktir. Bu nedenle bu mod le sizin daha nceki bilgi ve becerinize ilave olarak ; Tornada kullan lacak olan kesici tak mlar n bilenmeleri, Kesici tak mlar torna tezg h na ba lanmalar , lenecek i par alar n n uygun ba lama ara lar ile ba lanmalar , par alar n n i lenme esnas nda l me i lemleri, Torna tezg h nda al n tornalama, Torna tezg h nda par aya punta deli i delme, Torna tezg h nda silindirik tornalama, Torna tezg h nda kademeli tornalama, konular nda sizlere bilgi ve beceri kazand rmay ama lamaktad r. Bu bilgi ve becerilerin sonucunda; tala kald rma ilkeleri, tornalama tekni inin i lem basamaklar ve torna tezg h nda al arak retim yapabilme becerisini kazanacaks n z.

8 G R 2 3 RENME FAAL YET 1 RENME FAAL YET -1 Torna tezg hlar n tan yarak basit i lemleri yapabileceksiniz. Makine sekt r nde faaliyet g steren i yerlerini gezerek torna tezg hlar n n e itleri ve nemi konusunda bilgi edinerek, tezg h bro rleri ve kataloglar toplay p s n fa getiriniz ve bilgilerinizi arkada lar n zla payla n z. 1. TORNA TEZG HLARI Torna Tezg hlar Torna Tezg h Tan m S k ve emniyetli ba lanm kendi ekseni etraf nda d nen i par as zerinden, s k ve emniyetli ba lanm ve do rusal hareket yapan kesiciler yard m yla tala kald rma i lemine tornalama, bu i i yapan tezg hlara torna tezg h , bu i i yapan ki iye de tornac denir. Kesici kalemin tala kald rma i lemi, tezg h zerinde elle veya otomatik olarak verilir. Torna Tezg h e itleri niversal torna tezg hlar zel i lem torna tezg hlar D ey torna tezg h Otomat torna tezg h Masa tipi (saat i) torna tezg h Revolver torna tezg h A r i torna tezg hlar Kopya torna tezg h ok ama l torna tezg hlar Bilgisayarl n merik kontroll (CNC) torna tezg h RENME FAAL YET 1 AMA ARA TIRMA 4 niversal torna tezg hlar Di er torna tezg hlar n n yapt klar i leri tek ba na yapabilen torna tezg hlar d r.

9 At lyelerde en fazla kullan lan tezg h t r d r. Genel ama l tornalamalar i in kullan l r. zerine aparatlar tak larak ta lama, kopyalama gibi zel ama lar i in de kullan labilir. Resim : niversal torna tezg h D ey torna tezg h aplar b y k kal nl klar k k par alar n i lenmesinde kullan l r. Di er torna tezg hlar ndan oldu u gibi par a, yatay de il dikey konumda ba lan r. Kesici, a a yukar hareket ederek tala kald r r. Resim : D ey torna tezg h 5 Otomat torna tezg hlar ok say da k k par alar n imalat nda kullan l r. Mekanik olarak ayarlanan tezg h, tam otomatik tornalama yapabilir. Tezg h ayar , zerinde bulunan kamlar n yer ve konum de i tirmesiyle yap l r. Tornalanacak silindirik ubuklar otomatik olarak tezg ha s r l r. G n m z CNC torna tezg hlar n n kam versiyonlar da denilebilir.

10 Bu tezg hlarda her t rl hareket (i par as s rme, i par as n n z lmesi/ba lanmas , kesici tak mlar n de i tirilmesi ve tala kald rma i lemleri) zel olarak tasarlanm ve imal edilmi olan kamlar yard m yla yap l r. Tezg hta kullan lacak kamlar, ilgili operasyona g re kam tasar mc lar taraf nda izilir ve izilen bu ekle g re kamlar imal edilir. mal edilen bu kamlar tezg h n ana mili zerindeki yerlerine tak l r. Resim : Otomat torna tezg h Masa tipi (saat i) torna tezg h Boyutlar k kt r ve k k boyutlu par alar n retiminde kullan l r. Bu tezg hlarda vida ekme ve otomatik ilerleme tertibat olmaz. Resim : Masa tipi torna tezg h 6 Revolver torna tezg h ok say da k k par alar n imalat nda kullan l r. Yar otomatik olarak al r. Taret ad verilen ba l a, ok say da kesici, i lem s ras na g re ba lan r.