Example: confidence

TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar - kgk.gov.tr

TFRS 10. KONSOL DE F NANSAL Tablolar . G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER . TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar Standard 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla;. 1. 17/07/2013 tarih ve 28710 say l Resmi Gazetede yay mlanan 12 s ra no'lu, 2. 05/03/2014 tarih ve 28932 say l Resmi Gazetede yay mlanan 13 s ra no'lu, 3. 09/04/2015 tarih ve 29321 say l Resmi Gazetede yay mlanan 43 s ra no'lu, 4. 17/12/2017 tarih ve 30273 say l Resmi Gazete'de yay mlanan 76 s ra no'lu, 5. 19/12/2017 tarih ve 30275 say l Resmi Gazete'de (M kerrer) yay mlanan 114 s ra no'lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. Birinci de i iklik ve ikinci de i iklik do rudan TFRS 10 taraf ndan yap lm olup birinci de i iklik 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri, ikinci de i ik ise 31/12/2013 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir.

KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR GÜNCELLEMELER VE YÜRÜRLÜK TARİHLERİ “TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar” Standardı 31/12/2012 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak 28/10/2011 tarih ve 28098 sayılı Resmi

Tags:

  Tablolar

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar - kgk.gov.tr

1 TFRS 10. KONSOL DE F NANSAL Tablolar . G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER . TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar Standard 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla;. 1. 17/07/2013 tarih ve 28710 say l Resmi Gazetede yay mlanan 12 s ra no'lu, 2. 05/03/2014 tarih ve 28932 say l Resmi Gazetede yay mlanan 13 s ra no'lu, 3. 09/04/2015 tarih ve 29321 say l Resmi Gazetede yay mlanan 43 s ra no'lu, 4. 17/12/2017 tarih ve 30273 say l Resmi Gazete'de yay mlanan 76 s ra no'lu, 5. 19/12/2017 tarih ve 30275 say l Resmi Gazete'de (M kerrer) yay mlanan 114 s ra no'lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. Birinci de i iklik ve ikinci de i iklik do rudan TFRS 10 taraf ndan yap lm olup birinci de i iklik 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri, ikinci de i ik ise 31/12/2013 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir.

2 Nc de i iklik do rudan TFRS 10 taraf ndan yap lm olup 01/01/2016 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. D rd nc de i iklik TFRS 10 ve TMS 28'e ili kin de i iklikler kapsam nda yap lm t r. Be inci de i iklik Uluslararas Muhasebe Standartlar Kurulu taraf ndan yay mlanan yaz m ve dilbilgisi d zeltmeleri kapsam nda yap lm t r. Yukar da yer verilen Tebli lerin erken uygulanma imk n da bulundu undan, bu kitapta TFRS. 10'un ilgili Tebli lere g re d zeltilmi son ekli yer almaktad r. Standard bu ekliyle uygulamay . tercih etmeyen i letmeler, TFRS 10'un bu de i iklikler ncesindeki ekline Kurumumuzun resmi internet sitesinden ( ) ve ilgili Resmi Gazetelerden ( ) ula abilirler. T rkiye Finansal Raporlama Standard 10. (TFRS 10). Konsolide Finansal Tablolar Ama . 1 Bu TFRS'nin amac , bir i letme bir veya daha fazla i letmeyi kontrol etti inde d zenlenecek olan Konsolide Finansal Tablolar n haz rlanmas na ve sunumuna ili kin Finansal raporlama ilkelerini belirlemektir.

3 Amac n Kar lanmas . 2 1 inci paragrafta belirtilen amac n kar lanmas amac yla; bu TFRS: (a) Bir veya daha fazla i letmeyi (ba l ortakl klar ) kontrol eden bir i letmenin (ana ortakl n). Konsolide Finansal Tablolar haz rlamas n zorunlu k lmaktad r;. (b) Kontrol ilkesini tan mlamakta ve kontrol konsolidasyonun dayana haline getirmektedir;. (c) Yat r mc i letmenin yat r m yapt i letmeyi kontrol edip etmedi inin ve dolay s yla yat r m yapt . i letmeyi Konsolide edip etmeyece inin belirlenmesinde kontrol ilkesinin nas l uygulanaca n . d zenlemektedir, (d) Konsolide Finansal Tablolar n haz rlanmas s ras nda uygulanacak muhasebele tirme h k mlerini d zenlemektedir ve (e) Yat r m i letmesini tan mlamakta ve yat r m i letmesinin belirli ba l ortakl klar n n Konsolide edilmesine ili kin istisna getirmektedir. 3 Bu TFRS, i letme birle melerine ili kin muhasebele tirme h k mlerini (i letme birle mesi s ras nda ortaya kan erefiyeye ili kin h k mler de d hil olmak zere) ve bu h k mlerin konsolidasyon zerindeki etkilerini d zenlememektedir (bak n z: TFRS 3 letme Birle meleri Standard ).

4 Kapsam 4 Ana ortakl k niteli indeki bir i letme Konsolide Finansal Tablolar sunmak zorundad r. Bu TFRS. a a dakiler d ndaki t m i letmelere uygulan r: (a) A a daki ko ullar n tamam n kar layan bir ana ortakl k Konsolide Finansal tablo sunmak zorunda de ildir: (i) Ana ortakl n ba ka bir i letmenin tamamen sahip oldu u bir ba l ortakl k olmas ya da ba ka bir i letmenin k smen sahip oldu u bir ba l ortakl k olmas ve oy hakk olmayan ortaklar da d hil olmak zere, di er ortaklara ana ortakl n Konsolide Finansal tablo sunmayaca n n bildirilmi olmas ve ortaklar n da bu duruma itiraz etmemi olmas , (ii) Ana ortakl n bor lanma ara lar n n ya da zkayna a dayal Finansal ara lar n n kamuya a k bir piyasada (yerel ve b lgesel piyasalar da d hil olmak zere, yerli veya yabanc bir sermaye piyasas nda veya tezg h st piyasada) i lem g rm yor olmas , (iii) Ana ortakl n, herhangi bir Finansal arac n kamuya a k bir piyasada ihrac i in bir sermaye piyasas otoritesine veya d zenleyici di er bir kuruma, Finansal Tablolar n vermek suretiyle ba vuruda bulunmu olmamas veya ba vuruda bulunma s recinde olmamas ve (iv)

5 Ana ortakl k veya ara kademe bir ana ortakl n kamunun kullan m na a k ve bu TFRS uyar nca ger e e uygun de er fark k r veya zarara yans t larak l len veya Konsolide edilen ba l . ortakl klar n n TFRS'lere uygun Finansal Tablolar haz rl yor olmas . (b) - . 2. (c) - 4A. Bu TFRS, TMS 19 al anlara Sa lanan Faydalar Standard n n uyguland i ten ayr lma sonras fayda planlar veya di er uzun d nemli fayda planlar na uygulanmaz. 4B. Yat r m i letmesi olan bir ana ortakl k, bu TFRS'nin 31 inci paragraf uyar nca t m ba l . ortakl klar n ger e e uygun de er fark k r veya zarara yans tarak l mesi zorunlu oldu unda Konsolide Finansal tablo sunmaz. Kontrol 5 Yat r mc bir i letme, di er bir i letmeyle (yat r m yap lan i letmeyle) olan ili kisinin yap s n . dikkate almaks z n, yat r m yapt i letmeyi kontrol edip etmedi ini de erlendirmek suretiyle ana ortakl k olup olmad n belirler.

6 6 Yat r mc bir i letme, yat r m yapt i letmeyle olan ili kisinden dolay de i ken getirilere maruz kald veya bu getirilerde hak sahibi oldu u, ayn zamanda bu getirileri yat r m yapt i letme zerindeki g c yle etkileme imk n na sahip oldu u durumda yat r m yapt i letmeyi kontrol etmektedir. 7 Bu er evede, yat r mc i letme, yat r m yapt i letmeyi ancak ve ancak a a daki g stergelerin t m birden mevcut oldu unda kontrol eder: (a) Yat r m yapt i letme zerinde g ce sahiptir (bak n z: 10-14 paragraflar ). (b) Yat r m yapt i letmeyle olan ili kisinden dolay de i ken getirilere maruz kalmakta veya bu getirilerde hak sahibi olmaktad r (bak n z: 15 inci ve 16 nc paragraflar). (c) Elde edece i getirilerin miktar n etkileyebilmek i in yat r m yapt i letme zerindeki g c n . kullanma imk n na sahiptir (bak n z: 17 ve 18 inci paragraflar). 8 Yat r mc i letme, yat r m yapt i letmeyi kontrol edip etmedi ini de erlendirirken t m durum ve ko ullar g z n nde bulundurur.

7 Durum ve ko ullar n 7 nci paragrafta s ralanan kontrol unsurunun birinde veya daha fazlas nda de i iklik meydana geldi ini g sterdi i durumlarda, yat r mc i letme, yat r m yapt i letmeyi kontrol edip etmedi ini yeniden de erlendirir (bak n z B80-B85 paragraflar ). 9 ki veya daha fazla yat r mc i letmenin yat r m yapt klar bir i letmenin ilgili faaliyetlerini (ba ka bir ifadeyle yat r m yapt klar i letmenin getirilerini nemli l de etkileyen faaliyetleri) y netebilmek i in birlikte hareket etmek zorunda olmalar halinde, yat r m yapt klar i letmenin birlikte kontrol s z konusudur. Bu t r durumlarda hi bir yat r mc di erleriyle i birli i yapmaks z n s z konusu faaliyetleri y netemedi inden, hi bir yat r mc yat r m yap lan i letmeyi tek ba na kontrol edememektedir. Her bir yat r mc , bu i letmedeki pay n ilgili TFRS'ler (TFRS 11 M terek Anla malar, TMS 28 tiraklerdeki ve Ortakl klar ndaki Yat r mlar veya TFRS 9 Finansal Ara lar gibi) uyar nca muhasebele tirir.

8 G . 10 Yat r mc i letme, yat r m yapt i letmenin ilgili faaliyetlerini, di er bir ifadeyle yat r m yapt . i letmenin getirilerini nemli l de etkileyen faaliyetlerini y netme imk n n h lihaz rda veren mevcut haklara sahip oldu unda, yat r m yap lan i letme zerinde g ce sahiptir. 11 G , haklardan do maktad r. Bazen g c n var olup olmad kolay ve a k bir ekilde belirlenebilir. rne in yat r m yap lan i letme zerindeki g , direkt olarak ve sadece hisse senetleri gibi zkayna a dayal Finansal ara larla sa lanan oy haklar ile elde edildi inde ve bu t r paylar ellerinde bulunduranlar n oy haklar n g z n nde bulundurmak suretiyle de erlendirilebildi inde, g c n var olup olmad . kolayl kla ve a k bir ekilde belirlenebilir. Di er durumlarda, rne in g c n bir veya daha fazla s zle meye ba l anla madan kaynakland bir durumda, g c n var olup olmad na y nelik de erlendirme daha karma k olacakt r ve birden fazla unsurun g z n nde bulundurulmas n.

9 Gerektirecektir. 12 lgili faaliyetleri y netme imk n na h lihaz rda sahip bir yat r mc i letme, y netime ili kin haklar n . hen z kullanmam olsa dahi, yat r m yapt i letme zerinde g ce sahiptir. lgili faaliyetleri y netiyor olmas eklindeki bir kan t, yat r mc i letmenin g ce sahip olup olmad n n belirlenmesinde yard mc . 3. olabilir. Bununla birlikte b yle bir kan t, tek ba na, yat r mc i letmenin yat r m yapt i letme zerinde g ce sahip olup olmad n n belirlenmesinde kesinlik sa lamaz. 13 ki veya daha fazla say daki yat r mc i letmenin, farkl ilgili faaliyetleri tek tarafl olarak y netme imk n . sa layan mevcut haklara sahip oldu u durumlarda, yat r m yap lan i letmenin getirilerini en nemli ekilde etkileyen faaliyetleri y netme imk n na sahip olan yat r mc i letme, yat r m yap lan i letme zerinde g ce sahiptir. 14 Di er i letmeler, ilgili faaliyetlerin y netimine kat labilme imk n sa layan mevcut haklara sahip olsalar bile ( rne in di er bir i letmenin nemli etkiye sahip oldu u durumda), yat r mc i letme yat r m yapt.

10 I letme zerinde g ce sahip olabilir. Ancak, sadece koruyucu haklara sahip olan bir yat r mc i letme, yat r m yapt i letme zerinde g ce sahip de ildir (bak n z: B26-B28 paragraflar ) ve dolay s yla yat r m yapt i letmeyi kontrol etmemektedir. Getiriler 15 Yat r mc i letmenin, yat r m yapt i letmeyle olan ili kisi dolay s yla elde edece i getiriler, yat r m yapt i letmenin performans sonu lar na ba l olarak de i kenlik g sterme potansiyeline sahip oldu unda; yat r mc i letme, yat r m yapt i letmeyle olan ili kisi dolay s yla de i ken getirilere maruz kalmakta veya bu getirilerde hak sahibi olmaktad r. Yat r mc n n getirileri sadece pozitif, sadece negatif veya hem pozitif hem de negatif olabilir. 16 Yat r m yap lan bir i letmenin kontrol n sadece tek bir yat r mc elinde bulundurabilmekle birlikte, getirilerinde birden fazla taraf pay sahibi olabilir.


Related search queries