Example: barber

TIPU! Alaf Baru - treasury.gov.my

Treasury 8 BIDANGG Polisi ICT : Information Kepakarann ICT Pembangunan Management Sektor Awam: am: Sistem aplikasi System Pengetahuann Garis panduan Sejajar dengan ran dan kemahiran untuk pembangun- perkembangan pegawai ICTT an sistem aplikasi teknologi semasa, katkan akan ditingkatkan satu dengan ms: 11. ms: 8 ms: 9. Penyebar Berita, Maklumat Semasa & Ilmu ICT kepada Warga Perbendaharaan Edisi 2/2012. TIPU! Alaf Baru Dengan hanya berinteraksi . melalui telefon atau media sosial mahupun SMS, mangsa dengan mudah dapat TIPU ALAF BARU. M emang tidak dinafikan, wujudnya gadget dan aplikasi terkini banyak membantu memudahkan urusan kita terutamanya dalam berkomunikasi. Walau bagaimanapun dalam keghairahan menggunakannya, kita jangan lupa pengguna sering terdedah dengan pelbagai taktik penipuan oleh sesetengah pihak yang ingin mengaut keuntungan. SIDANG.

TIPU ALAF BARU M emang tidak dinafikan, wujudnya gadget dan aplikasi terkini banyak membantu memudahkan urusan kita terutamanya dalam berkomunikasi. Walau bagaimanapun dalam

Tags:

  Aplikasi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TIPU! Alaf Baru - treasury.gov.my

1 Treasury 8 BIDANGG Polisi ICT : Information Kepakarann ICT Pembangunan Management Sektor Awam: am: Sistem aplikasi System Pengetahuann Garis panduan Sejajar dengan ran dan kemahiran untuk pembangun- perkembangan pegawai ICTT an sistem aplikasi teknologi semasa, katkan akan ditingkatkan satu dengan ms: 11. ms: 8 ms: 9. Penyebar Berita, Maklumat Semasa & Ilmu ICT kepada Warga Perbendaharaan Edisi 2/2012. TIPU! Alaf Baru Dengan hanya berinteraksi . melalui telefon atau media sosial mahupun SMS, mangsa dengan mudah dapat TIPU ALAF BARU. M emang tidak dinafikan, wujudnya gadget dan aplikasi terkini banyak membantu memudahkan urusan kita terutamanya dalam berkomunikasi. Walau bagaimanapun dalam keghairahan menggunakannya, kita jangan lupa pengguna sering terdedah dengan pelbagai taktik penipuan oleh sesetengah pihak yang ingin mengaut keuntungan. SIDANG.

2 NG. G REDAKSI. REDAK. ED. DAKSI. SI BULETIN. BUL. U ETIN ICT. Dengan adanya teknologi ICT yang semakin PENAUNG: canggih, penjenayah tidak perlu lagi bersemuka YBhg. Dato' Dr. Azizah bt Ari n dengan mangsa. Dengan hanya berinteraksi melalui telefon atau media sosial mahupun Short KETUA EDITOR: Message Service (SMS), mangsa dengan mudah Pn. Rohani bt Mohamad dapat diperdaya. Cik Tan Siew Mooi Trend jenayah penipuan menggunakan teknologi SIDANG EDITOR: komunikasi seperti Internet, telefon, e-mel dan Pn. Siti Sapura bt Raffee SMS semakin menular di kalangan rakyat negara ini. Jenayah sebegini biasanya didalangi oleh Pn. Norliza bt Jumeri sindiket yang bergiat aktif di dalam dan luar negara. Mereka biasanya mempunyai kepakaran REKA BENTUK: bagi menggodam dan mengubah suai sesuatu En. Saidi b Murtada aplikasi telefon, e-mel dan sebagainya. Sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa dan mengakibatkan EDARAN: kerugian yang mencecah ribuan ringgit.

3 En. Asahar b Ahmat Pn. Nik Fadhlina bt Nik Marwan Sebagai pengguna kita perlu sedar dan tahu apakah jenayah-jenayah penipuan masa kini agar SUMBANGAN BAHAN & ARTIKEL: kita lebih berwaspada bagi mengelakkan kita Pn. Siti Sapura bt Raffee menjadi mangsa seterusnya. Berikut adalah lima Pn. Norliza bt Jumeri (5) jenis senario penipuan di negara kita yang Pn. Sharifah Norhazira bt Said Hamid telah didedahkan oleh media masa. Pn. Nor Sharimah bt Mohd Shariff Pn. Fauziah bt Md Salim Pn. Zehan bt Md Noor 01. Keldai Siber DITERBITKAN OLEH: S indiket penipuan Internet ini lebih dikenali sebagai African Scam'. Modus operandinya Bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat, adalah menggodam e-mel sesebuah syarikat Aras 7, Blok Selatan, Kompleks antarabangsa untuk mendapatkan maklumat sulit Kementerian Kewangan, No. 5, Persiaran transaksi perniagaan mereka. Kemudian anggota Perdana, Presint 2, Pusat Pentadbiran sindiket menghubungi syarikat yang ingin ditipu Kerajaan Persekutuan, 62592 Putrajaya menggunakan alamat e-mel palsu yang dicipta T : 603-8882 3448 mirip dengan alamat e-mel syarikat pembekal/.

4 F : 603-8882 4052. pengeluar. W : Selepas meyakinkan mangsa, anggota ibu tunggal berusia 34 tahun di Johor sindiket mengambil alih urus niaga dan Bahru bersama pelajar kolej swasta warga menghantar e-mel mengarahkan pembeli Nigeria yang didakwa suaminya. memasukkan wang ke dalam akaun bank milik pasangan mereka (biasanya wanita 02. Panggilan Telefon dari rakyat tempatan) yang didaftarkan di Malaysia. Bukit Aman Sejurus selepas bayaran dimasukkan ke dalam akaun, mangsa mengarahkan S indiket yang bergiat aktif ini mempunyai kepakaran tinggi apabila mampu memastikan nombor telefon pasangan mereka memindahkan wang kepada rangkaian sindiket di luar pemanggil yang tertera pada telefon negara melalui khidmat kiriman wang bimbit mangsa adalah nombor telefon antarabangsa. Suspek tidak menggunakan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman atau Bank akaun bank sendiri atau akaun rangkaian Negara.

5 Sindiket di luar negara bagi mengelak daripada dikesan jika kegiatan mereka Modus operandi sindiket licik itu terbongkar. memerangkap mangsa dimulakan dengan menelefon mangsa dengan menyamar Taktik itu juga digunakan untuk mengelak sebagai pegawai polis Bukit Aman atau wang atau aset mereka di Malaysia kakitangan Bank Negara. Mangsa akan atau luar negara dikesan, seterusnya dimaklumkan bahawa akaun bank atau dibekukan pihak berkuasa. Wanita kita kad kredit mereka diceroboh oleh pihak dijadikan keldai Internet' seperti ketiga, dan sekiranya mereka tidak segera MODUS OPERANDI PENGGODAM E-MEL Syarikat B memindahkan (Pembeli) wang ke akaun 1 .. syarikat berpangkalan di Itali melalui e-mel lain, mereka akan mengalami Penggodam menceroboh kerugian kerana Syarikat A Penggodam mencipta 2 talian dan mencuri maklumat urusniaga wang mereka (Pengeluar). 3 e-mel palsu mirip dengan Syarikat A akan dicuri oleh 4 Menyamar sebagai Syarikat A.

6 Sindiket penipuan. Menghantar Bayaran 5 e-mel dan memberitahu dipindah- kan ke Kebiasaannya, telah menukar akaun mangsa pada 6. akaun bank keldai Penggodam Internet mulanya tidak 9 8 Syarikat A (Palsu) percaya dengan Akaun bank maklumat itu akan luar negara Pindah wang 7 menghubungi kepada sindiket Akaun bank semula nombor di luar negara wanita Malaysia Warga Nigeria Wang dilekuarkan telefon terbabit. Terima wang daripada keldai siber Bank Namun panggilan keldai dadah'. Sejak Januari lalu, enam mereka akan dijawab oleh mesin operator kes dilaporkan membabitkan 10 orang elektronik di mana ia mirip seperti sistem wanita tempatan dengan kerugian yang diguna pakai Ibu Pejabat Polis mencecah jutaan ringgit, termasuk kes terbaru membabitkan penahanan Tipu Alaf Baru Buletin ICT Perbendaharaan | Edisi 2/2012 3. Bukit Aman atau bahagian khidmat Walau bagaimanapun, suspek gagal pelanggan Bank Negara.

7 Siasatan polis dihubungi selepas itu dan menghilangkan mendapati sindiket terbabit menggunakan diri. Ketika itu mangsa baru menyedari perisian khas dikenali sebagai Voice bahawa mereka ditipu dan mendapati Internet Protocol iaitu sistem panggilan wang dalam akaun masing-masing sudah telefon melalui pelayan komputer bagi tiada. Mereka juga tidak boleh akses memudahkan proses penyamaran. semula kepada akaun ketiga di mana wang mereka dipindahkan tadi. Justeru, mangsa yang mula yakin dan takut wang mereka hilang akan Setakat ini hampir 200 orang menjadi mengikut arahan diberikan, itulah yang mangsa membabitkan kerugian kira-kira menyebabkan mangsa kehilangan wang RM10 juta. Pengarah Jabatan Siasatan di dalam akaun bank atau kad kredit Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, mereka. Datuk Wira Syed Ismail Syed Azizan, berkata mangsa terbaru sindiket itu ialah Sindiket yang mendakwa sebagai pegawai seorang lelaki dari Sabah berusia 30-an polis Bukit Aman atau kakitangan Bank yang tertipu sebanyak RM250,000.

8 Negara itu akan memberikan satu siri nombor yang didakwa kod atau kata Hasil siasatan lanjut, pihak polis mendapati terdapat satu sindiket penipuan yang menjalankan aktiviti tersebut dengan memalsukan nombor- nombor telefon Pusat Kawalan Malaysia, Bukit Aman (MCC), 03-2031 9999, Talian Utama PABX, 03-2266 2222, Bilik Gerakan JSJK, 03-2616 3999 dan melalui telefon bimbit 016-376 9690. 03. Penipuan Kastam laluan dan mengarahkan agar mangsa P olis Diraja Malaysia (PDRM). mengingatkan orang ramai supaya berwaspada dengan sindiket penipuan membuat pemindahan wang melalui Auto bungkusan yang semakin berleluasa Teller Machines (ATM). melalui Internet. Selepas mangsa memindahkan wang ke dalam akaun ketiga yang diberikan, Modus operandi sindiket berkenaan mereka diminta untuk menghapuskan resit adalah dengan berkenalan dengan bank atas alasan keselamatan.

9 Mangsa melalui laman sosial seperti Facebook, e-mel dan laman sembang Selepas berbuat demikian mangsa diarah dalam tempoh satu hingga empat bulan. menunggu tiga jam, kononnya untuk proses kemas kini akaun sebelum diminta Setelah persahabatan terjalin, anggota menghubungi semula si pemanggil untuk sindiket kemudian memaklumkan kepada membolehkan mereka mengambil semula mangsa bahawa bungkusan telah dihantar wang. Tipu Alaf Baru 4 Buletin ICT Perbendaharaan | Edisi 2/2012. kepadanya sebagai hadiah. Bungkusan itu dikatakan mengandungi barang perhiasan, wang, emas dan disusuli dengan kiriman resit penghantaran melalui e-mel kepada mangsa. Mangsa kemudian akan dimaklumkan oleh sindiket terbabit bahawa bungkusan berkenaan ditahan oleh Kastam Malaysia. Mangsa diminta menjelaskan beberapa bayaran kepada Kastam dan syarikat ejen dengan memasukkan wang ke dalam akaun yang akan diberikan oleh sindiket berkenaan bagi tujuan menuntut bungkusan tersebut.

10 Mangsa yang Cara yang digunakan adalah sindiket terpedaya hanya sedar telah ditipu setelah tersebut menghantar SMS secara rawak membuat beberapa bayaran sebagaimana kepada orang ramai dengan mengatakan yang diminta oleh sindiket tanpa mereka boleh memenangi wang tunai menerima bungkusan tersebut. RM9,000 menerusi cabutan bertuah. Polis Kelantan merekodkan 14 kes Mangsa kemudiannya dikehendaki membabitkan kerugian berjumlah memasukkan sejumlah wang ke dalam RM260,950 dikesan daripada jenis akaun bank sindiket terbabit sebelum penipuan kiriman bungkusan hadiah itu boleh menyertai cabutan tersebut. bagi tempoh Januari hingga 18 Ogos tahun Bagaimanapun, selepas wang itu lalu. dimasukkan ke akaun salah seorang ahli sindiket ini, mangsa mula menyedari telah 04. Menang Peraduan ditipu selepas mereka tidak mendapat hadiah seperti yang dijanjikan. J ika dahulu pengguna sering ditipu melalui peraduan gores dan menang, kini hanya melalui menggunakan Walaupun penipuan ini bukan perkara baru, gejala tersebut masih berlarutan SMS sahaja sindiket boleh mengaut sehingga ramai yang menjadi mangsa keuntungan puluhan ribu ringgit sehari.


Related search queries