Example: bachelor of science

TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe …

Muhasebe POL T KALARI, Muhasebe TAHM NLER NDE DE KL KLER VE HATALAR G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 8 Muhasebe Politikalar , Muhasebe Tahminlerinde De i iklikler ve Hatalar Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 20/10/2005 tarih ve 25972 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Muhasebe Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla; 1. 15/07/2007 tarih ve 26583 say l Resmi Gazetede yay mlanan 51 s ra no lu, 2. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 71 s ra no lu, 3. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 80 s ra no lu, 4. 28/11/2008 tarih ve 27068 say l Resmi Gazetede yay mlanan 109 s ra no lu, 5. 27/04/2010 tarih ve 27564 say l Resmi Gazetede yay mlanan 180 s ra no lu, 6.

MUHASEBE POLİTİKALARI, MUHASEBE TAHMİNLERİNDE DEĞİŞİKLİKLER VE HATALAR GÜNCELLEMELER VE YÜRÜRLÜK TARİHLERİ “TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar” Standardı

Tags:

  Muhasebe

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe …

1 Muhasebe POL T KALARI, Muhasebe TAHM NLER NDE DE KL KLER VE HATALAR G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 8 Muhasebe Politikalar , Muhasebe Tahminlerinde De i iklikler ve Hatalar Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 20/10/2005 tarih ve 25972 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Muhasebe Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla; 1. 15/07/2007 tarih ve 26583 say l Resmi Gazetede yay mlanan 51 s ra no lu, 2. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 71 s ra no lu, 3. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 80 s ra no lu, 4. 28/11/2008 tarih ve 27068 say l Resmi Gazetede yay mlanan 109 s ra no lu, 5. 27/04/2010 tarih ve 27564 say l Resmi Gazetede yay mlanan 180 s ra no lu, 6.

2 20/03/2011 tarih ve 27880 say l Resmi Gazetede yay mlanan 211 s ra no lu, 7. 30/12/2012 tarih ve 28513 say l Resmi Gazete de yay mlanan 5 s ra no lu, 8. 19/12/2017 tarih ve 30275 say l Resmi Gazete de (M kerrer) yay mlanan 96 s ra no lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. kinci de i iklik yeni yay mlanan TMS 1 taraf ndan yap lm olup, esas itibariyle 31/12/2008 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Yeni TMS 1 in erken uygulanma imk n da bulunmaktad r. Erken uygulanma durumunda ilgili de i iklik 31/12/2007 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Birinci, nc , d rd nc ve be inci ise de i iklikler do rudan TMS 8 taraf ndan yap lm olup, birinci de i iklik 31/12/2006, nc de i iklik 31/12/2007, d rd nc de i iklik 31/12/2008, be inci de i iklik 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir.

3 Alt nc de i iklik ise yeni yay mlanan TFRS 9 taraf ndan yap lm olup, 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan d nemler i in ge erlidir. Yedinci de i iklik yeni yay mlanan TFRS 13 taraf ndan yap lm olup, 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Sekizinci de i iklik TFRS 9 (2017 S r m ) taraf ndan yap lm olup 31/12/2017 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Yukar da yer verilen Tebli lerin erken uygulanma imk n da bulundu undan, bu kitapta TMS 8 in ilgili Tebli lere g re d zeltilmi son ekli yer almaktad r. Standard bu ekliyle uygulamay tercih etmeyen i letmeler, TMS 8 in bu de i iklikler ncesindeki ekline Kurumumuzun resmi internet sitesinden ( ) ve ilgili Resmi Gazetelerden ( ) ula abilirler. TMS 8 2 T rkiye Muhasebe Standard 8 (TMS 8) Muhasebe Politikalar , Muhasebe Tahminlerinde De i iklikler ve Hatalar Ama 1.

4 Bu standard n amac ; Muhasebe politikalar n n se ilmesine ve de i tirilmesine ili kin kriterleri belirlemek ve Muhasebe politikalar nda ve tahminlerinde meydana gelen de i ikliklerin ve hatalar n d zeltilmesine ili kin muhasebele tirme ve a klama esaslar n d zenlemektir. Standart, i letmenin finansal tablolar n n ge erlilik ve g venilirli ini art rmay ve i letmenin nceki d nemlerin finansal tablolar yla ve di er i letmelerin finansal tablolar yla kar la t r labilirli ini sa lamay ama lamaktad r. 2. Muhasebe politikalar ndaki de i iklere ili kin a klamalar d nda di er Muhasebe politikalar na y nelik a klanmas gereken hususlar TMS 1 Finansal Tablolar n Sunulu u standard nda belirtilmektedir. Kapsam 3. Bu Standart, Muhasebe politikalar n n se imi ve uygulanmas , Muhasebe politikalar nda ve Muhasebe tahminlerinde meydana gelen de i ikliklere ve ge mi d nem hatalar n n d zeltilmesine ili kin Muhasebe i lemlerinde uygulan r.

5 4. Ge mi d nem hatalar n n ve Muhasebe politikalar nda meydana gelen de i ikliklerden kaynaklanan ge mi e d n k d zeltmelerin vergi etkileri, TMS 12 Gelir Vergileri standard uyar nca muhasebele tirilir ve a klan r. Tan mlar 5. Bu standartta ge en terimlerin anlamlar a a daki gibidir: Muhasebe politikalar ; finansal tablolar n haz rlanmas nda ve sunulmas nda i letmeler taraf ndan kullan lan belirli ilkeler, esaslar, gelenekler, kurallar ve uygulamalard r. Muhasebe tahminlerindeki de i iklik; bir varl k veya yabanc kayna n defter de erinin veya bunlar n cari durumunun saptanmas ndan ve gelecekte beklenen fayda ve y k ml l klerinin de erlendirilmesinden kaynaklanan, d nemsel kullan m tutar n n de i imi nedeni ile yap lmas gereken d zeltmelerdir. Muhasebe tahminlerindeki de i iklikler, yeni bir bilgiden veya geli meden kaynaklan r, dolay s yla, hatalar n d zeltilmesi anlam na gelmez.

6 T rkiye Finansal Raporlama Standartlar (TFRS); T rkiye Muhasebe Standartlar Kurulu nun (TMSK) benimsedi i standartlar ve yorumlar i ermektedir. Bunlar; (a) T rkiye Finansal Raporlama Standartlar n , (b) T rkiye Muhasebe Standartlar n ve (c) Yorumlar n i ermektedir. hmaller veya finansal tablo kalemleriyle ilgili yanl bilgilendirmeler, finansal tablo kullan c lar n n finansal tablolara dayal ekonomik kararlar n tek ba na veya toplu halde etkiliyorlarsa nemli olarak de erlendirilir. nemlilik, ihmalin b y kl ne ve niteli ine g re veya yanl bilginin yorumland ortamdaki ko ullara g re de i ebilir. B y kl k ve s z konusu kalemin niteli i veya her iki hususun bile imi, nemlilik kavram n n belirleyici fakt r olabilir. Ge mi d nem hatalar ; letmenin bir veya daha nceki finansal tablolar nda, g venilir bilgiyi kullanmamas veya yanl kullanmas sonucu ortaya kan a a da s ralanan, ihmaller veya yanl bilgilendirmelerdir.

7 G venilir bilgi; (a) Finansal tablolar n onaylanmas s ras nda mevcut olan ve (b) Finansal tablolar n haz rlanmas ve sunulmas esnas nda elde edilebilir olmas ve dikkate al nm olmas beklenen bir bilgi olmal d r. Bu tip hatalar; matematiksel hatalar , Muhasebe politikalar n n uygulanmas ndaki yanl l klar , yolsuzluklar ve bilgilerin yanl yorumlanmas ndan veya y netilmesinden kaynaklanan etkileri i erir. 3 Geriye d n k uygulama; yeni bir Muhasebe politikas n n i lemlere, olaylara ve ko ullara, s z konusu politika hep kullan mdaym gibi uygulanmas d r. Geriye d n k yeniden d zenleme; ge mi d nem hatalar n n d zeltilerek, d zeltilmi tutarlar n finansal tablolarda hi hata olmam gibi yer almas , l lmesi ve a klanmas d r. letme her t rl abas na ra men standard n gereklerini yerine getiremezse ilgili h km n uygulanamaz oldu u kabul edilir.

8 Ge mi bir d nemle ilgili Muhasebe politikalar ndaki de i ikli in etkileri veya hatalar n d zeltilmesi ancak a a daki durumlar ge erli oldu unda ge mi e d n k olarak uygulanmayabilir; (a) Ge mi e d n k uygulaman n veya yeniden d zenlemenin etkileri saptanam yorsa, (b) Ge mi e d n k uygulama veya yeniden d zenleme, y netimin ilgili ge mi d nemdeki niyetine y nelik tahminleri gerektiriyorsa, (c) Ge mi e d n k uygulama veya yeniden d zenleme; tutarlar n belirlenmesinde nemli tahminler gerektiriyorsa ve a a daki durumlarda yap lan bu tahminlerle tarafs z bilgiler aras ndaki fakl l klar n saptanmas olanaks zsa, (i) S z konusu tutarlar n kayda al nd , l ld veya a kland tarih itibariyle mevcut olan durum hakk nda bilgi veriyorsa, (ii) nceki d neme ait finansal tablolar n onayland tarihte mevcutsa. Muhasebe politikas ndaki de i ikliklerin ve Muhasebe tahminlerindeki de i ikliklerin etkilerinin ileriye d n k olarak uygulanmas ; (a) Yeni bir Muhasebe politikas ndaki de i ikli in i lemlere, olaylara ve ko ullara, s z konusu politikan n de i tirildi i tarihten sonraki d nemlerde uygulanmas n , (b) Muhasebe tahminlerindeki de i ikliklerin etkilerinin de i iklikten etkilenen cari ve gelecekteki d nemlerde finansal tablolara al nmas n gerektirir.

9 6. Bir ihmalin veya yanl bilgilendirmenin finansal tablo kullan c lar n n ekonomik kararlar n etkiledi i ve dolay s yla nemli oldu u de erlendirilirken, s z konusu kullan c lar n zellikleri dikkate al nmal d r. Kavramsal er eve ile ilgili d zenlemenin 25 inci paragraf nda kullan c lar n i letmenin i kolu ve ekonomik faaliyetleri hakk nda bilgi sahibi oldu u, muhasebeden anlad , bilgileri de makul seviyede bir dikkatle inceledi i varsay l r eklinde a klama bulunmaktad r. Dolay s yla, s z konusu de erlendirme, bu tan ma uygun finansal tablo kullan c lar n n ekonomik kararlar n ne ekilde etkileyece i g z n nde bulundurularak yap lmal d r. Muhasebe Politikalar Muhasebe Politikalar n n Se ilmesi ve Uygulanmas 7. Bir Standart veya Yorum, bir i leme, olaya veya ko ula zellikle y nelik ise s z konusu kaleme ili kin Muhasebe politikas , bu Standart veya Yorum dikkate al narak uygulanmal d r.

10 8. TMSK n n kararla t rd , i lemlerle, olaylarla ve ko ullarla ilgili ve g venilir bilgileri i eren finansal tablolar n TFRS taraf ndan belirlenen Muhasebe politikalar na uygun olmas gerekmektedir. Bu politikalar ancak s z konusu politikalar uygulaman n finansal tablolar n zerindeki etkisi nemsizse uygulanmayabilir. Ancak, TFRS den nemsiz sapmalara yol a an uygulamalar n bir i letmenin finansal durumunun, performans n n veya nakit ak lar n n belli bir sunumun elde edilmesi amac yla yap lmas veya finansal tablolar n bu ama la d zeltilmesi uygun de ildir. 9. Standartlar, bunlarda yer alan h k mlerin uygulanmas nda i letmelere yard mc olmak zere e itli Rehberler ile birlikte yay mlanmaktad r. S z edilen Rehberlerin, ilgili bulundu u Standard n ayr lmaz bir par as niteli inde olup olmad bu Rehberlerde belirtilmektedir.


Related search queries