Example: biology

Tromboza venoasă profundă. Dr. Cristian BĂICUŞ …

Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ). Tromboza VENOAS PROFUND . DEFINI IE. Tromboza venoasa profund (TVP) este o afec iune n care un cheag de s nge (tromb) se formeaz n unul sau mai multe dintre venele profunde ale corpului, de obicei n picioare. Tromboza venoas profund poate provoca dureri de picior, dar de multe ori se produce f r nici un simptom. Tromboza venoas profund se poate dezvolta dac stai nemi cat pentru o lung perioad de timp, cum ar fi atunci c nd c l tore ti cu avionul sau cu ma ina,sau dac ai anumite afec iuni medicale, care afecteaz modul n care se formeaz cheagurile de s nge. Cheag Tromboza venoas profund este o Ven afec iune grav , deoarece un cheag de s nge care s-a format n ven se poate rupe i c l tore te prin fluxul Valv sanguin i se opre te n pl m n, determin nd blocarea fluxului de s nge de la acest nivel (embolism pulmonar). SIMPTOME. n aproximativ jum tate din toate cazurile, Tromboza venoas profund nu produce nici un simptom vizibil.

Tromboza venoasă profundă. Dr. Cristian BĂICUŞ (www.baicus.ro) 2012 TROMBOZA VENOASĂ PROFUNDĂ DEFINIŢIE Tromboza venoasa profundă (TVP) este o …

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Tromboza venoasă profundă. Dr. Cristian BĂICUŞ …

1 Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ). Tromboza VENOAS PROFUND . DEFINI IE. Tromboza venoasa profund (TVP) este o afec iune n care un cheag de s nge (tromb) se formeaz n unul sau mai multe dintre venele profunde ale corpului, de obicei n picioare. Tromboza venoas profund poate provoca dureri de picior, dar de multe ori se produce f r nici un simptom. Tromboza venoas profund se poate dezvolta dac stai nemi cat pentru o lung perioad de timp, cum ar fi atunci c nd c l tore ti cu avionul sau cu ma ina,sau dac ai anumite afec iuni medicale, care afecteaz modul n care se formeaz cheagurile de s nge. Cheag Tromboza venoas profund este o Ven afec iune grav , deoarece un cheag de s nge care s-a format n ven se poate rupe i c l tore te prin fluxul Valv sanguin i se opre te n pl m n, determin nd blocarea fluxului de s nge de la acest nivel (embolism pulmonar). SIMPTOME. n aproximativ jum tate din toate cazurile, Tromboza venoas profund nu produce nici un simptom vizibil.

2 Atunci cand simptomele trombozei venoase profunde apar, ele pot include: Umflarea piciorului afectat. Dureri n de multe ori ncepe n gambe i se poate simti ca o cramp . Caldur la nivelul zonei afectate. Modific ri ale culorii pielii, spre palid, ro u sau albastru. C nd sa vezi un medic: Dac apar semne sau simptome de tromboz venoas profund , adresa i-v medicului dumneavoastr pentru ndrumare. Dac apar semne sau simptome de embolie pulmonar - o complica ie a trombozei care pune n pericol via a - solicita i imediat asisten medical . Semnele de avertizare ale unui embolism pulmonar includ: Senza ie de sufocare cu debut brusc. Durere n piept sau disconfort care se agraveaz atunci c nd respiri profund sau c nd tu e ti. Senza ie de ame eal , n uceal , sau le in. Puls rapid. Transpira ie. Tuse cu s nge. Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ). Un sentiment de anxietate sau nervozitate. CAUZE. Tromboza venoas profund apare atunci c nd un cheag de sange se formeaz n venele profunde ale corpului t u, de cele mai multe ori n picioare.

3 Cheagurile de s nge pot fi cauzate de multe lucruri diferite - i anume orice situa ie care face ca s ngele s . nu circule n mod normal, sau s se coaguleze n mod corespunz tor. FACTORI DE RISC. Mul i factori pot creste riscul de a dezvolta tromboz venoas profund (TVP), inclusiv: Statul pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci c nd de conduci sau zbori cu avionul. C nd picioarele r m n nemi cate pentru perioade lungi de timp, mu chii gambei nu se contract , i nu mai pun s ngele venelor n circula ie. Dac mu chii nu se mi c , se formeaz cheaguri de s nge n i atatul pentru perioade lungi de timp este un factor de risc, ansa de a dezvolta tromboz venoas profund n timpul zborurlui sau condusului este relativ sc zut. Mo tenirea unei tulbur ri de coagulare a s ngelui. Unii oameni mo tenesc o tulburare care face apari ia cheagului de sange mult mai u or. Aceast condi ie mo tenit nu poate cauza probleme cu excep ia cazului n care se combin cu unul sau mai mul i al i factori de risc.

4 Repausul prelungit la pat, cum ar fi n timpul unei ederi de lung durat n spital, sau nd picioarele r m n nemi cate pentru perioade lungi de timp, mu chii gambei nu se contract pentru a ajuta s ngele s circule, ceea ce poate face cheagurile de sange se apar i s se dezvolte. Traumatismele sau interven iile chirurgicale. Leziunile la nivelul pere ilor venelor sau interven iile chirurgicale pot ncetini fluxul de s nge, cresc nd riscul de formare a cheagurilor de s nge. Anestezicele generale utilizate in timpul interventiei chirurgicale se pot face venele mai largi (le dilat ), i astfel cre te riscul coagul rii s ngelui. Sarcina. Sarcina creste presiunea in venele din pelvis i picioare. Mai ales femeile cu o tulburare de coagulare mo tenit sunt la risc. Riscul de formare a cheagurilor de s nge din timpul sarcinii poate continua p n la ase s pt m ni dup na tere. Cancerul. Unele forme de cancer cresc cantitatea de substan e procoagulante din s nge. Unele forme de tratament pentru cancer cresc, de asemenea, riscul de formare a cheagurilor de s nge.

5 Boala inflamatorie a intestinului. Boli intestinale, cum ar fi colita ulceroas , cresc riscul de TVP. Insuficien a cardiac . Persoanele cu insuficien cardiac sunt la risc de TVP, deoarece o inima deteriorat nu pompeaz s ngele la fel de eficient ca o inim . normal . Acest lucru cre te riscul ca s ngele s stagneze i s se coaguleze. Anticoncep ionalele (contraceptivele orale) i terapie de substitu ie hormonal pot cre te capacitatea de coagulare a s ngelui. Un stimulator cardiac sau un tub subtire, flexibil (cateter), ntr-o ven . Aceste tratamente medicale pot irita peretele vasului de s nge i reduce fluxul de sange. Un istoric de tromboz venoas profund sau embolie pulmonar . Dac a i mai avut nainte o TVP, ave i mai multe sanse de a avea TVP n viitor. Un istoric familial de tromboz venoas profund sau embolie pulmonar . Dac . cineva din familia dumneavoastr a avut TVP sau o embolie pulmonar , riscul de a dezvolta TVP este crescut. Dac sunte i supraponderali sau obezi. Excesul de greutate cre te presiunea n venele din pelvis i picioare.

6 Fumatul afecteaz coagularea s ngelui i circula ia, cresc nd riscul de TVP. Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ). V rsta. Dac ave i peste 60 de ani, cre te riscul de TVP, de i aceasta poate ap rea la orice v rsta. COMPLICA II. Complica ia cea mai important de care trebuie s fie oricine preocupat n Tromboza venoas . profund (TVP) este embolia pulmonar . Embolia pulmonar . O embolie pulmonar apare atunci c nd un vas de s nge din pl m ni devine blocat de un cheag de s nge (tromb), care c l tore te la pl m ni din o alt parte a corpului, de obicei piciorul (venele profunde de la acest nivel). O embolie pulmonara poate fi fatal . Deci, este important s fie c utate semnele i simptomele de embolie pulmonar i pacientul s . ajung repede la medic n cazul n care apar. Semnele i simptomele unei embolii pulmonare includ: Senza ie de sufocare cu debut brusc Dureri in piept sau disconfort care se agraveaz atunci c nd se inspir profund sau la tuse Senza ie de n uceal sau ame eal , uneori le in Puls rapid Transpira ie Tuse cu s nge Un sentiment de anxietate sau nervozitate Sindromul postflebitic Acesta este o complica ie frecvent care poate ap rea dup Tromboza venoas profund (se mai nume te i sindrom postthrombotic).

7 Acest sindrom este reprezentat de o colec ie de semne i simptome, ce includ: Umflarea picioarelor (edem), mai ales a piciorului unde a fost Tromboza Durere a picioarelor Decolorarea pielii Acest sindrom este cauzat de deteriorarea venelor de la cheagul de s nge. Aceast . deteriorare reduce fluxul de sange n zonele afectate. Simptomele sindromului postflebitic pot s nu apar p n la c iva ani de la TVP. Afec iunea este greu de tratat, iar op iunile includ utilizarea de ciorapi elastici de compresie. TESTE I DIAGNOSTIC. Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ). Pentru a diagnostica Tromboza venoasa profunda, medicul dumneavoastr v . vacere o serie de ntreb ri despre simptome. Ve i avea, de asemenea, un examenfizic, astfel incat medicul sa poata verifica pentru orice domenii de umflare,sensibilitate sau modific ri de culoare pe piele. n func ie de c t de probabil sunte i de a avea un cheag de s nge, medicul dumneavoastr v poate sugera teste suplimentare, inclusiv: Ecografia Doppler Un dispozitiv ca o baghet (transductor), plasat pe o parte a corpului dumneavoastr , trimite undele sonore in zon.

8 Undele sonore c l toresc prin esut i se reflect napoi, iar un calculator transform undele ntr-o imagine n mi care pe un ecran video. Este principiul oric rei ecografii. Un cheag poate fi vizibil n imagine. Uneori, o nou ecografie se face peste c teva zile, pentru a determina dac un cheag de s nge este n cre tere sau pentru a fi sigur c o tromboz nou nu s-a dezvoltat. Teste de s nge Aproape toate persoanele care dezvolt tromboz venoas profund sever au un nivel ridicat n s nge al unei substan e de dizolvare a cheagului numit D-dimer. Testul de cre tere a D-dimerilor n s nge este cel mai util pentru a exclude Tromboza venoas . profund sau pentru identificarea persoanelor expuse riscului de recuren . Uneori, c nd apari ia trombozei este nea teptat sau repetat , se pot face ni te teste pentru a vedea dac nu exist o predispozi ie a persoanei respective pentru fabricarea de cheaguri (vezi trombofiliile). Venografia Un colorant (agent de contrast) este injectat intr-o ven mare n picior sau la glezn.

9 Progresia acestei substan e, care ar trebui s urmeze calea s ngelui venos, n sus spre inim , este urm rit radiologic (cu ajutorul razelor X), ap r nd o imagine a venelor picioarelor, unde se verific dac nu este vreun obstacol (cheag). Acest test este folosit mai pu in frecvent,deoarece metodele mai pu in invazive, de obicei, pot confirma diagnosticul. CT sau RMN. At t tomografia computerizat (CT), c t i imagistica prin rezonan magnetic (RMN), pot furniza imagini vizuale ale venelor i pot ar ta dac ave i un cheag. Uneori, un cheag este descoperit nt mpl tor, c nd aceste investiga ii sunt efectuate pentru alte motive. TRATAMENTUL. Scopul tratamentului trombozei venoase profunde este triplu: Oprirea cre terii cheagului de s nge Prevenirea ruperii cheagului de s nge, care s duc la o embolie pulmonar . Reducerea riscului de a ap rea, din nou, o tromboz venoas profund . Op iunile de tratament ale TVP includ: Medicamentele care sub iaz s ngele Tromboza venoas profund . 2012. Dr. Cristian B ICU ( ).

10 Medicamentele folosite pentru tratarea trombozei venoase profunde includ utilizarea de anticoagulante ori de c te ori este posibil. Acestea sunt medicamente care scad capacitatea de coagulare a s ngelui. Ele nu dizolv cheagurile existente, dar previn m rirea cheagului existent, sau apari ia altora noi. De obicei, ve i primi mai nt ii o perfuzie sau ingec ii subcutanete de heparin pentru c teva zile, deoarece aceasta ac ioneaz rapid. Dup nceperea injec iilor cu heparin , se adaug . medicamente sub form de pastile, probabil acenocumarol (Sintrom, Trombostop), la a c ror doz terapeutic se ajunge n c teva zile, prin tatonare i verificare pe baza unei analize de coagulare numit INR (sau concentra ie de protrombin ). C nd ve i ajunge la INR-ul terapeutic, injec iile cu heparin vor fi oprite i ve i r m ne sub tratamentul cu pastile de Sintrom timp de trei luni sau mai mult. Dac vi s-a prescris prescris heparin sau sintrom, lua i medicamentele exact a a cum v-a spus medicul dumneavoastr , i nu uita i s afce i regulat analiza de control (INR).


Related search queries