Example: dental hygienist

Unge funksjonshemmede - HiOA

Unge funksjonshemmede Selvbilde, sosial tilh righet og deltakelse i fritidsaktiviteter METTE L VGREN Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring NOVA Rapport 9/2009 NOVA Rapport 9/2009 2 Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ble opprettet i 1996 og er et statlig forvaltningsorgan med s rskilte fullmakter. Instituttet er administrativt underlagt Kunnskapsdepartementet (KD). Instituttet har som form l drive forskning og utviklingsarbeid som kan bidra til kt kunnskap om sosiale forhold og endringsprosesser. Instituttet skal foku-sere p problemstillinger om livsl p, levek r og livskvalitet, samt velferds-samfunnets tiltak og tjenester.

Unge funksjonshemmede Selvbilde, sosial tilhørighet og deltakelse i fritidsaktiviteter METTE LØVGREN Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Unge funksjonshemmede - HiOA

1 Unge funksjonshemmede Selvbilde, sosial tilh righet og deltakelse i fritidsaktiviteter METTE L VGREN Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring NOVA Rapport 9/2009 NOVA Rapport 9/2009 2 Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ble opprettet i 1996 og er et statlig forvaltningsorgan med s rskilte fullmakter. Instituttet er administrativt underlagt Kunnskapsdepartementet (KD). Instituttet har som form l drive forskning og utviklingsarbeid som kan bidra til kt kunnskap om sosiale forhold og endringsprosesser. Instituttet skal foku-sere p problemstillinger om livsl p, levek r og livskvalitet, samt velferds-samfunnets tiltak og tjenester.

2 Instituttet har et s rlig ansvar for utf re forskning om sosiale problemer, offentlige tjenester og overf ringsordninger ivareta og videreutvikle forskning om familie, barn og unge og deres oppvekstvilk r ivareta og videreutvikle forskning, fors ks- og utviklingsarbeid med s rlig vekt p utsatte grupper og barnevernets temaer, m lgrupper og organisering ivareta og videreutvikle gerontologisk forskning og fors ksvirksomhet, herunder ogs gerontologien som tverrfaglig vitenskap Instituttet skal sammenholde innsikt fra ulike fagomr der for belyse problemene i et helhetlig og tverrfaglig perspektiv. Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) 2009 NOVA Norwegian Social Research ISBN 978-82-7894-305-2 ISSN 0808-5013 Illustrasjonsfoto: Desktop: Torhild Sager Trykk: Allkopi Henvendelser vedr rende publikasjoner kan rettes til: Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring Munthesgt.

3 29 Postboks 3223 Elisenberg 0208 Oslo Telefon: 22 54 12 00 Telefaks: 22 54 12 01 Nettadresse: Unge funksjonshemmede 3 Forord Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) har i samarbeid med organisasjonen Unge funksjonshemmede og Nasjonalt dokumentasjonssenter gjennomf rt unders kelsen Unge funksjonshem-medes fritidsbruk, selvbilde og sosiale tilh righet . Unders kelsen har blitt finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet og Nasjonalt dokumenta-sjonssenter. Hensikten med unders kelsen har v rt finne ut hva som fremmer og hva som hemmer funksjonshemmede ungdoms deltakelse i organiserte kultur- og fritidsaktiviteter, og hvilken betydning slik deltakelse har for unges selvbilde, identitet og sosiale tilh righet.

4 Stor takk rettes til informantene som velvillig og sjener st har delt sine erfaringer og tanker, til frivillige og ansatte i ulike organisasjoner som har lagt til rette for rekruttering og intervjuing, og til referansegruppa, best ende av Mads Andreassen, Wenche Hellerud, Hanne C. Haugen og Elisabeth Backe-Hansen. Referansegruppa har bidratt med innsikter og verdifulle tilbake-meldinger i arbeidet med rapporten. Takk ogs til prosjektleder Elisabeth Backe-Hansen for gode r d underveis og samtalepartner Lars Grue for faglige innspill og gjennomlesning p slutten med p f lgende gode kommentarer. Oslo, 2009 Mette L vgren NOVA Rapport 9/2009 4 Unge funksjonshemmede 5 Innhold 7 Problemstillinger.

5 12 Rapportens Kunnskap p feltet og teoretiske 14 Ungdom og fritid Dokumentasjonssenterets kunnskapsrapport 2008 .. 14 Kunnskapsdepartementets kartlegging .. 15 Avklaring av begreper og teoretiske perspektiver .. 17 Fritiden og fritidsaktiviteter .. 21 24 Utvalg .. 24 Kvalitative 26 Innpass og noen etiske refleksjoner .. 26 Deltakelse i 29 Hva hemmer og hva fremmer deltakelse i fritidsaktiviteter for funksjonshemmede unge? .. 30 Hindre for deltakelse: en 36 Tre historier om vellykket deltakelse .. 37 Vellykket deltakelse: en oppsummering .. 42 Sosial tilh righet og deltakelse i 43 Asymmetriske relasjoner ..43 Sosial angst og epilepsi .. 44 Nedsatt h rsel og uformelt sosialt samv r.

6 46 Han skulle putte kinaputt i ra og sprenge ra s jeg ikke h rte noenting .. 47 Individuelle mestringsstrategier ..49 Oppsummering .. 50 Identitet og 52 Fordommer og manglende 52 Fritid for alle et 58 Avsluttende 60 63 65 NOVA Rapport 9/2009 6 Unge funksjonshemmede 7 Sammendrag funksjonshemmede unge og unge voksne m ter ofte barrierer for samfunnsmessig deltakelse og sosial integrasjon. kt kunnskap om slike barrierer er viktig for oppn kt likestilling for funksjonshemmede . Del-takelse i organiserte fritidsaktiviteter er en lovfestet rett for funksjonshem-mede og ikke- funksjonshemmede . Deltakelse i slike aktiviteter kan fremme den sosiale integreringen av funksjonshemmede unge.

7 Forskningssp rsm l Hvilke faktorer hemmer og hvilke faktorer fremmer funksjonshemmede unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter? Fremmer deltakelse i organi-serte fritidsaktiviteter sosial tilh righet? Hvordan bidrar deltakelse i organi-serte fritidsaktiviteter til den enkeltes selvbilde og identitet? Dette er sp rsm lene jeg belyser i denne rapporten. Analysens teoretiske utgangspunkt er en konstruksjonistisk forst else av funksjonshemning. I dette perspektivet er en person funksjonshemmet som et resultat av det dialogiske forholdet mellom denne personens kvalifika-sjoner for deltakelse og en spesifikk konteksts betingelser for deltakelse.

8 Fordelen, og konsekvensene, av et slikt perspektiv er at funksjonshemning ikke blir sett som et eller flere trekk ved den enkelte person. Funksjonshem-ning blir sett som det diskriminerende resultatet av for eksempel manglende fysisk tilrettelegging og sosiale forhold som negative stereotypier og fordoms-fulle holdninger mot noen mennesker. Organiserte fritidsaktiviteter Begrepet organiserte fritidsaktiviteter i denne rapporten brukes om aktiviteter som 1) er voksenstyrte, 2) er forh ndsavtalt, foreg r jevnlig p avtalte steder og tidspunkter, 3) arrangeres av frivillige organisasjoner eller det offentlige og 4) er pne for ungdom/unge voksne. Strukturen i uformelle fritidsaktiviteter har som regel sitt utspring i sosiale nettverk som formes i skolen.

9 Organiserte NOVA Rapport 9/2009 8 fritidsaktiviteter har potensialet for v re pne og inkluderende arenaer for deltakelse ogs for mennesker med liten eller ingen tilh righet til skolebaserte sosiale nettverk. Forutsigbarheten og graden av kontroll som kjennetegner organiserte fritidsaktiviteter, gj r at slike aktiviteter er en velegnet kontekst for overkomme sosiale og fysiske barrierer, barrierer som hemmer mange funksjonshemmede unges deltakelse i fritidsaktiviteter og andre samfunns-arenaer. Metode Dataene som utgj r rapportens analytiske grunnlag, best r av utskrifter av semi-strukturerte kvalitative intervjuer med 29 funksjonshemmede unge og unge voksne i alderen 16 til 31 r.

10 Intervjuene fant sted sommeren 2008. Informantene ble forespurt om delta i studien under deres deltakelse i sommeraktiviteter som ble arrangert av en av fire norske diagnosebaserte organisasjoner. De spesifikke diagnosene som ble valgt, antas representere bredere grupper funksjonshemminger: bevegelse, milj (den nedsatte funk-sjonsevnen er knyttet til forhold i omgivelsene), kommunikasjon og kognisjon. Hovedfunn oppn egne m lsettinger for deltakelse i fritidsaktiviteter og erfaringer av inkludering og anerkjennelse er faktorer som fremmer fortsatt deltakelse for funksjonshemmede unge og unge voksne. Deltakelse i organiserte fritids-aktiviteter kan bidra til sosial inkludering og f lelse av tilh righet, men organiserte fritidsaktiviteter kan ogs reprodusere det sosiale stigmaet og ekskluderingen som mange funksjonshemmede unge opplever p andre arenaer.