Example: tourism industry

VERGİ KANUNLARINDA ... - archive.ismmmo.org.tr

1 VERG KANUNLARINDA DE KL K YAPAN 7061 SAYILI KANUN UN A IKLAMASI 05/12/2017 De erli yemiz, Baz vergi kanunlar nda de i iklik yapan 7061 say l Kanun bu g n (05/12/2017) Resmi Gazete de yay mlanm t r. TBMM de kabul edilen TORBA kanun ile vergi kanunlar nda k smi de i iklikler yap lm t r. Yap lan de i ikliklerin zeti a a da bilgilerine sunulmu tur. Kanun metni yaz m z ekindedir. VERG USUL KANUNUNDA YAPILAN DE KL KLER 1) Bilinen Adres/ Mernis Sistemi Ve Tebligat Sistemi De i mi tir. 7061 SAYILI KANUN MADDE 16- 4/1/1961 tarihli ve 213 say l Vergi Usul Kanununun 101 inci maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. MADDE 101- Bu Kanuna g re bilinen adresler unlard r: 1.

3 “ ó. Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla elektronik ortamda ticari faaliyette bulunan gerçek ya da tüzel kişi hizmet sağlayıcılara ve/veya başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret

Tags:

  Giver

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of VERGİ KANUNLARINDA ... - archive.ismmmo.org.tr

1 1 VERG KANUNLARINDA DE KL K YAPAN 7061 SAYILI KANUN UN A IKLAMASI 05/12/2017 De erli yemiz, Baz vergi kanunlar nda de i iklik yapan 7061 say l Kanun bu g n (05/12/2017) Resmi Gazete de yay mlanm t r. TBMM de kabul edilen TORBA kanun ile vergi kanunlar nda k smi de i iklikler yap lm t r. Yap lan de i ikliklerin zeti a a da bilgilerine sunulmu tur. Kanun metni yaz m z ekindedir. VERG USUL KANUNUNDA YAPILAN DE KL KLER 1) Bilinen Adres/ Mernis Sistemi Ve Tebligat Sistemi De i mi tir. 7061 SAYILI KANUN MADDE 16- 4/1/1961 tarihli ve 213 say l Vergi Usul Kanununun 101 inci maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. MADDE 101- Bu Kanuna g re bilinen adresler unlard r: 1.

2 M kellef taraf ndan i e ba lamada veya adres de i ikli inde bildirilen i yeri adresleri, 2. Yoklama fi inde veya ilgilinin imzas bulunmak art yla yetkili memurlar taraf ndan bir tutanakla tespit edilen i yeri adresleri, 3. 25/4/2006 tarihli ve 5490 say l N fus Hizmetleri Kanununa g re olu turulan adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresi. Birinci f kran n (1) ve (2) numaral bentlerinde yaz l bilinen adreslerden tarih itibar yla tebligat yapacak makama en son olarak bildirilmi veya bu makamca tespit edilmi olan dikkate al n r ve tebli ncelikle bu adreste yap l r. yeri adresinde tebli yap lacak olanlar n bu adresinde bulunamamas , i in b rak lmas veya i in b rak lm addolunmas hallerinde tebli , ger ek ki ilerde kendisinin, t zel ki ilerde bunlar n ba kan, m d r veya kanuni temsilcilerinden birinin, t zel ki ili i olmayan te ekk llerde ise bunlar idare edenler veya varsa temsilcilerinden herhangi birinin adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresinde yap l r.

3 Yeri adresi olmayanlara tebli , do rudan adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresinde yap l r. 7061 SAYILI KANUN MADDE 17- 213 say l Kanunun 102 nci maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. MADDE 102- Tebli olunacak evrak i eren zarf posta idaresince muhatab na verilir ve bu durum muhatap ile posta memuru taraf ndan tebli al nd s na tarih ve imza konulmak suretiyle tespit olunur. Muhatap imza edecek kadar yaz bilmez veya herhangi bir sebeple imza edemeyecek durumda bulunursa sol elinin ba parma bast r lmak suretiyle tebli edilir. Muhatap tebell den imtina ederse, tebli evrak n n g nderildi i idareden al nabilece i erhini i eren bir pusula kap ya yap t r l r.

4 Posta memuru, durumu tebli al nd s zerine erh ve imza ederek, tebli olunacak evrak tebli i yapt ran idareye teslim eder. Bu durumda tebli , pusulan n kap ya yap t r ld tarihte yap lm say l r. Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci f kras n n (1) ve (2) numaral bentlerinde say lan i yeri adreslerine tebli e k lan hallerde, tebli yap lacak olanlar n bu adreste bulunamamas durumunda (Bulunamama durumu o adresten ge ici ayr lmalar da kapsar.) durum, posta memuru taraf ndan tebli al nd s zerine erh ve imza edilerek, tebli evrak g nderildi i idareye iade edilir. Bu durumda bu Kanunun 101 inci maddesinin nc f kras na g re i lem yap l r.

5 Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci f kras n n (3) numaral bendinde say lan adrese tebli e k lan hallerde, tebli yap lacak ki inin adresinde bulunamamas durumunda (Bulunamama durumu o adresten ge ici ayr lmalar da kapsar.) durum, posta memuru taraf ndan tebli al nd s zerine erh ve imza edilerek, tebli evrak g nderildi i idareye iade edilir. Bunun zerine tebli i karan merci taraf ndan tayin olunacak m nasip bir s re sonra yeniden tebli kar l r. kinci defa kar lan tebli evrak da ayn sebeplerle tebli edilemezse, tebli evrak n n g nderildi i idareden al nabilece i erhini i eren bir pusula kap ya yap t r l r.

6 Bu durum, posta memuru taraf ndan tebli al nd s zerine erh ve imza edilerek, tebli evrak , g nderildi i idareye iade edilir. Tebli evrak n n pusulan n yap t r ld tarihten itibaren on be g n i erisinde muhatab taraf ndan al nmas h linde al nd g nde, bu s re i erisinde al nmamas h linde ise on be inci g nde tebli yap lm say l r. Maliye Bakanl , bu maddenin uygulanmas na ili kin usul ve esaslar belirlemeye yetkilidir. 2 7061 SAYILI KANUN MADDE 18- 213 say l Kanunun 103 nc maddesi a a daki ekilde de i tirilmi tir. MADDE 103- A a da yaz l hallerde tebli ilan yoluyla yap l r: 1. Muhatab n bu Kanunun 101 inci maddesi kapsam nda bilinen adresi yoksa, 2.

7 Bu Kanunun 101 inci maddesinin birinci f kras n n (1) ve (2) numaral bentlerinde say lan bilinen adreste tebli yap lamamas h linde, muhatab n adres kay t sisteminde kay tl bir adresi bulunmazsa, 3. Yabanc memleketlerde bulunanlara tebli yap lmas na imk n bulunmazsa, 4. Ba kaca nedenlerden dolay tebli yap lmas na imk n bulunmazsa. 7061 SAYILI KANUN MADDE 20- 213 say l Kanunun 157 nci maddesinin birinci f kras nda yer alan veya ikamet ibaresi madde metninden kar lm t r. A IKLAMA: Vergi Usul Kanunu nda say lan bilinen adreslere, m kelleflerin MERN S kay tlar da yer alan yerle im yeri adresleri eklenmekte, m kellefin i yeri adresinde bulunamamas durumunda, MERN S te kay tl yerle im yerine gidilmesi esas getirilmektedir.

8 Yap lan de i iklikle bilinen adresler yeniden tan mlanmakta, mevcut vergi tebli lerinin yap laca adresler aras na MERN S adresi temel adres olarak al nmakta. Ayr ca, tebligat n hangi durumda, i yeri adresinde yap l yorsa veya ikametg h adresinde yap l yorsa bunlar n nceliklendirilmesi belirlenmekte. Dolay s yla u an sistemimizde olmayan, MERN S adresine tebli vergi tebli lerinde de ana unsur h line getirilmi tir. Tebli lerin nas l yap laca na ili kin mevcut Vergi Usul Kanunu nda yer alan h k mler korunmakta ancak zellikle Tebligat Kanunu nun geli tirdi i bir y ntem olarak kap ya yap t rma usul kanun maddesine ta nm t r.

9 Zellikle m kellefin MERN S adresine iki defa gitmeniz veya nce i yeri adresine gidip iki defa daha MERN S adresine gitmenize ra men 3 nc gidi inizde veya 2 nci gidi inizde bulunamamas durumunda kap ya bir pusula yap t r lmas , buna ili kin bu ihbar n m kellef taraf ndan gelip zarf al nd zaman al nd tarihte, al nmamas durumunda ise 15 inci g nde tebli yap lm say lacak. Maddedeki de i iklik ile ayr ca; Tebli in ilanen yap laca haller aras na, MERN S te kay tl yerle im yeri adresinin bulunmamas durumu eklenmi tir. kametgah adresi de i ikliklerinin bildirilmesi zorunlulu u kald r lmaktad r. 2) VUK 257. Maddesi le Maliyeye Bakanl na Verilen Yetkilerde Yeni D zenlenmesi ve Elektronik Ticaret D zenlemesi: 7061 SAYILI KANUN MADDE 19- 213 say l Kanunun m kerrer 257 nci maddesinin birinci f kras n n (4) numaral bendi a a daki ekilde de i tirilmi , ayn f kraya a a daki bent eklenmi ve be inci f kras n n birinci c mlesi a a daki ekilde de i tirilmi tir.

10 4. Bu Kanunun 149 uncu maddesine g re devaml bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile beyanname, bildirim, yaz , dilek e, tutanak, rapor ve di er belgelerin, ifre, elektronik imza veya di er g venlik ara lar kullan lmak suretiyle internet de d hil olmak zere her t rl elektronik bilgi ileti im ara ve ortam nda verilmesine, beyanname, bildirim, yaz , dilek e, tutanak, rapor ve di er belgelerin yetki verilmi ger ek veya t zel ki iler arac k l narak g nderilmesi hususlar nda izin vermeye, standart belirlemeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim, yaz , dilek e, tutanak, rapor ve di er belgeler ile bilgilerin aktar m nda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ili kin usul ve esaslar tespit etmeye, bu zorunluluk veya standartlar beyanname, bildirim, yaz , dilek e, tutanak, rapor ve di er belgeler veya bilgi ve i lem e itleri, m kellef gruplar ve faaliyet konular itibar yla ayr ayr uygulatmaya ya da belirlemeye, kanuni s resinden sonra kendili inden veya pi manl k talepli olarak verilen beyannameler zerine d zenlenen tahakkuk fi i ve/veya ihbarnameler ile s resinden sonra verilen bildirim, yaz , dilek e, tutanak, rapor ve di er belgelere istinaden d zenlenen ihbarnameleri.


Related search queries