Example: confidence

VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE …

10559. VETER NER H ZMETLER , B TK SA LI I, GIDA VE YEM KANUNU. Kanun Numaras : 5996. Kabul Tarihi : 11/6/2010. Yay mland : Tarih : 13/6/2010 Say : 27610. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 49. B R NC KISIM. Genel H k mler B R NC B L M. Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama . MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac , g da ve yem g venilirli ini, halk sa l , bitki ve hayvan sa l ile hayvan slah ve refah n , t ketici menfaatleri ile evrenin korunmas da dikkate al narak korumak ve sa lamakt r. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Kanun, g da, g da ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin retim, i leme ve da t m n n t m a amalar n , bitki koruma r n ve veteriner t bb r n kal nt lar ile di er kal nt lar ve bula anlar n kontrollerini, salg n veya bula c . hayvan hastal klar , bitki ve bitkisel r nlerdeki zararl organizmalar ile m cadeleyi, iftlik ve deney hayvanlar ile ev ve s s hayvanlar n n refah n , zootekni konular n , veteriner sa l k ve bitki koruma r nlerini, veteriner ve bitki sa l hi zmetlerini, canl.

10559 VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası: 5996 Kabul Tarihi : 11/6/2010 Yayımlandığı R.Gazete: Tarih : …

Tags:

  Agid

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE …

1 10559. VETER NER H ZMETLER , B TK SA LI I, GIDA VE YEM KANUNU. Kanun Numaras : 5996. Kabul Tarihi : 11/6/2010. Yay mland : Tarih : 13/6/2010 Say : 27610. Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 49. B R NC KISIM. Genel H k mler B R NC B L M. Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama . MADDE 1- (1) Bu Kanunun amac , g da ve yem g venilirli ini, halk sa l , bitki ve hayvan sa l ile hayvan slah ve refah n , t ketici menfaatleri ile evrenin korunmas da dikkate al narak korumak ve sa lamakt r. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Kanun, g da, g da ile temas eden madde ve malzeme ile yemlerin retim, i leme ve da t m n n t m a amalar n , bitki koruma r n ve veteriner t bb r n kal nt lar ile di er kal nt lar ve bula anlar n kontrollerini, salg n veya bula c . hayvan hastal klar , bitki ve bitkisel r nlerdeki zararl organizmalar ile m cadeleyi, iftlik ve deney hayvanlar ile ev ve s s hayvanlar n n refah n , zootekni konular n , veteriner sa l k ve bitki koruma r nlerini, veteriner ve bitki sa l hi zmetlerini, canl.

2 Hayvan ve r nlerin lkeye giri ve k i lemlerini ve bu konulara ili kin resm kontrolleri ve yapt r mlar kapsar. (2) Ki isel t ketim ama l birincil retim ile ki isel t ketim amac yla haz rlanan g dalar bu Kanunun kapsam d ndad r. Tan mlar MADDE 3- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda;. 1) Ah ap ambalaj malzemesi: Ambalaj destek malzemesi d hil bir mal n korunmas ya da ta nmas nda kullan lan, k t r nleri hari ah ap veya ah ap r nlerini, 2) Al koyma: Canl hayvan ve r nler ile ilgili bir karar verilinceye kadar, kontrol g revlisinin verece i talimatlar do rultusunda r nlerin i letmecisi taraf ndan depolanmas ve sahibi taraf ndan hayvanlar n muhafazas d hil, hareketinin veya bunlara dokunulmas n n k s tlanmas veya engellenmesini, 3) Bakanl k: Tar m ve K yi leri Bakanl n , 10560. 4) Bal k l k r nleri: Canl ift kabuklu yumu ak alar, canl denizkestaneleri, canl g mlekliler ve canl deniz kar ndan bacakl lar ve b t n deniz memelileri, s r ngenler ve kurba alar d nda kalan, do adan veya yeti tiricilik yoluyla elde edilen, b t n deniz ve tatl su hayvanlar n n yenilebilir t m bi imlerini, k s mlar n ve r nlerini, 5) Birincil retim: Kesimine kadar iftlik hayvanlar n n retilmesi, sa m , bitkisel r nlerin hasad da d hil olmak zere birincil r nlerin retilmesi, yeti tirilmesi, avlanma, bal k l k ve yaban r nlerin toplanmas n , 6) Birincil r nler: Topraktan ve hayvan yeti tiricili inden elde edilen r nler ile avlanma ve bal k l k yoluyla elde edilen r nler d hil birincil retim r nlerini, 7) Bitki.

3 Canl bitkiler ile bunlar n derin dondurulmam meyve ve sebzeleri, yumrular, so ans lar, so anlar ve rizomlar, kes me i ekler, yaprakl dallar, budama art yapraklar, yapraklar, bitki doku k lt rleri, canl polen, g z, kalem ve elik gibi canl l n koruyan belirli par alar ile dikim ama l olan botanik tohumlar n , 8) Bitki koruma r n : Kullan c ya farkl formlarda sunulan, bitki ve bitkisel r nleri zararl organizmalara kar koruyan veya bu organizmalar n etkilerini nleyen, bitki besleme ama l olanlar d nda bitki geli imini etkileyen, koruyuculara ili kin zel bir d zenleme kapsam nda bulunmayan ancak bitkisel r nleri koruyucu olarak kullan lan, bitki ve bitki k s mlar n n istenmeyen geli melerini kontrol eden veya nleyen, istenmeyen bitkileri yok eden, bir veya daha fazla aktif maddeyi veya aktif madde, sinerji yaratan veya g venilirli i art ran maddeler gibi bile enleri i eren preparatlar , 9) Bitki pasaportu.

4 Bitki sa l ile ilgili bu Kanun ve di er ilgili mevzuat ile belirlenen bitki sa l standartlar n n ve zel artlar n kar land n g steren, e itli bitki ve bitkisel r nler i in standart h le getirilmi , Bakanl k a belirlenen usullere uygun olarak haz rlanan ve Bakanl k veya Bakanl k a yetkilendirilenler taraf ndan d zenlenen resm etiketi veya belirli r nler i in Bakanl k a kabul edilen etiket d ndaki i areti, 10) Bitki sa l k sertifikas : Bitki ve bitkisel r nlerin bu Kanunda belirtilen bitki sa l artlar na uygun oldu unu g steren belgeyi, 11) Bitkisel r n: Bitkisel orijinli, i lem g rmemi veya basit bir i lemden ge mi , bitki tan m na girmeyen r nleri, 12) Bula an: G daya kasten ilave edilmeyen ancak, g dan n birincil retim a amas d hil retimi, imalat , i lenmesi, haz rlan mas , i leme t bi tutulmas , ambalajlanmas , paketlenmesi, nakliyesi veya muhafazas ya da evresel bula ma sonucu g dada bulunan, hayvan t y , b cek par as gibi yabanc maddeler hari olmak zere her t r maddeyi, 13) k : Mallar n T rkiye G mr k B lgesinden k ile ihracat ve ge ici ihracat , 14) iftlik hayvan : Et, s t, yumurta da d hil olmak zere g da, deri, k rk, y n, t y veya di er r nlerin temini i in veya i g c.

5 Amac yla insanlar taraf ndan yeti tirilen ve beslenen hayvanlar , 15) Dam zl k: Irk na, tipine ve verimine zg zellikleri g steren vas fl ve belgeli hayvanlar , 10561. 16) Denetim: Yem, g da, hayvan refah ve slah , bitki ve hayvan sa l ile ilgili faaliyetlerin bu Kanun h k mlerine uygunlu unun tespiti amac yla Bakanl k taraf ndan yap lan veya yapt r lan t m i lemleri, 17) Do rulama: nceleme yap larak ve objektif bulgular dikkate al narak belirlenen artlar n kar lan p kar lanmad n n tes piti i in yap lan kontrol , 18) Don: At ve di er memelilerde v cudu rten k llara h kim olan veya bu k llardan o unlu a yak n k sm n n m terek olarak g sterdi i rengi, 19) Di er maddeler: Bitki sa l a s ndan zararl organizma ta ma riski bulunan, bitki ve bitkisel r nler d nda kalan maddeleri, 20) Dikim: Bitkilerin b y mesi, remesi ve o alt m n teminen bir ortama yerle tirilmesi i lemini, 21) Dikim ama l bitki.

6 Dikili olan ve dikili olarak kalacak bitkiler veya a rtma i lemi yap lacak bitkiler ile dikili olma yan fakat sonras nda dikilecek olan bitkileri, 22) Ev ve s s hayvan : Sahiplerinin ya da sahipleri ad na sorumlulu unu alm ki ilerin yan nda bulunan, nc bir ahsa sat . ya da devredilmesi ama lanmayan ar lar, kabuklu hayvanlar ve k mes hayvanlar haricindeki omurgas zlar, amfibik hayvanlar, k pek, kedi, gelincik, s s bal klar , s r ngen, kemirgen, evcil tav an ve t m ku lar , 23) Faydal organizma: Biyolojik evresinin herhangi bir d nemini zararl organizma zerinde ge iren ve bu organizman n pop lasyonunu s n rlayabilen parazitoit, parazit, predat r ve patojenleri, 24) G da: Do rudan insan t ketimine sunulmayan canl hayvanlar, yem, hasat edilmemi bitkiler, tedavi ama l kullan lan t bb . r nler, kozmetikler, t t n ve t t n mamulleri, narkotik veya psikotropik maddeler ile kal nt ve bula anlar hari , insanlar taraf ndan yenilen, i ilen veya yenilmesi, i ilmesi beklenen i lenmi , k smen i lenmi veya i lenmemi her t rl madde veya r n, i ki, sak z ile g dan n retimi, haz rlanmas veya muameleye t bi tutulmas s ras nda kullan lan su veya herhangi bir maddeyi, 25) G da ile temas eden madde ve malzeme: G da maddeleri ile temasta bulunan veya bulunmak zere retilen her t rl madde ve malzemeyi, 26) G da i letmecisi: K r ama l olsun veya olmas n kamu kurum ve kurulu lar ile ger ek veya t zel ki iler taraf ndan g dan n retimi, i lenmesi ve da t m n n herhangi bir a amas nda kontrol alt nda y r t len faaliyetlerin, mevzuat h k mlerine uygun lu undan sorumlu olan ger ek veya t zel ki iyi, 27) G da kodeksi.

7 T rk G da Kodeksini, 28) Giri : Mallar n T rkiye G mr k B lgesine ve serbest b lgelere giri i, ithalat ve transit rejimine t bi tutulmas n , 29) G zetim: Herhangi bir g da veya yem i letmesinin, i letmecisinin veya bunlar n faaliyetlerinin dikkatli bir ekilde g zlemlenmesini, 30) G zetim b lgesi: Hastal k evresinde, koruma b lgesini de i ine alacak bi imde, koruma b lgesi d nda hastal n yay lmas n nlemek i in gerekli n tedbirlerin uyguland ve hastal n etkileyebilece i t m t rlerin sa l k durumunun dikkatlice izlendi i b lgeyi, 10562. 31) Hayvan: Suda ya ayan hayvanlar, s r ngenler ve amfibik hayvanlar d hil omurgal ve omurgas z canl lar , 32) Hayvan sahibi: Hayvanlar n m lkiyet hakk n zerinde bulunduran ger ek veya t zel ki iyi, 33) Hayvansal r n: nsan t ketimine sunulan hayvansal g da, hayvansal yan r n ve reme r nleri d hil t m hayvansal r nleri, 34) Hayvansal yan r n: Yeti tiricilikte kullan lmayacak olan sperma, ovum, embriyo d hil, insanlar taraf ndan t ketimi ama lanmayan hayvan k kenli r nler veya hayvanlar n b t n v cut veya par alar ile art klar n , 35) Hijyen: Tehlikenin kontrol alt na al nmas ve g da ve yemlerin kullan m amac dikkate al narak, insan ve hayvan t ketimine uygunlu unun sa lanmas i in gerekli her t rl nlem ve ko ulu, 36) stenmeyen etki.

8 Bir veteriner sa l k veya bitki koruma r n n n, etiket ve tan t c bilgilerine uygun olarak kullan m sonucu, hayvanlarda, insanlarda, bitkilerde veya evrede g r len zararl etkileri veya istenmeyen durumlar , 37) thalat: Mallar n, serbest dola ma giri rejimi, g mr k antrepo rejimi, d hilde i leme rejimi, g mr k kontrol alt nda i leme rejimi ve ge ici ithalat rejimi prosed rlerine t bi tutulmas n , 38) zleme: Bu Kanun kapsam ndaki faaliyetlerin, bu Kanunla belirlenen esaslara uygunluk durumu hakk nda genel bir g r . edinmeye y nelik, planlanm bir dizi g zlem ve l mlerin y r t lmesini, 39) zlenebilirlik: retim, i leme ve da t m n t m a amalar boyunca bitkisel r nlerin, g da ve yemin, g dan n elde edildi i hayvan n veya bitkinin g da ve yemde bulunmas ama lanan veya beklenen bir maddenin izinin s r lebilmesi ve takip edilebilmesini, 40) Kal nt : Bitki koruma r n kullan m sonucu, bitki, bitkisel r nler ile yenilebilir hayvansal r nlerin i inde, zerinde veya evrede bulunan, metabolitler ile y k mlanma veya reaksiyon sonucunda olu an r nler d hil bir ve birden fazla maddeyi veya hayvansal r nlere ge erek insan sa l zerinde olumsuz etki yaratma ihtimali bulunan farmakolojik etkili maddeler ve bunlar n metabolitleri veya di er maddelerini, 41) Karantina.

9 Hastal k veya zararl organizmalar n lkeye giri ini veya lke i inde yay lmas n nlemek amac yla, hayvan, hayvansal r n, bitki, bitkisel r n ve di er maddeler ile bula ma ihtimali bulunan madde ve malzemelerin kontrol alt na al nmas n , 42) Kontrol g revlisi: Bakanl k taraf ndan resm kontrol yetkisi verilen ki iyi, 43) Kordon: Hayvan hastal g r len alan n g zetim alt nda tutulmas , giri ve k lar n kontrol alt na al nmas n , 44) Koruma b lgesi: Hayvan hastal n n ve zararl organizman n yay lmas n nlemek amac yla hastal k g r len alan n evresinde olu turulan ve gerekti inde insan hareketlerinin k s tlanmas d hil, canl hayvan, bitki, hayvansal ve bitkisel r nlerin hareketlerinin k s tland b lgeyi, 10563. 45) Korunmu b lgeler: Bu Kanun kapsam nda yer alan, bir veya birden fazla b lgede yerle ik olan, bir veya birden fazla zararl . organizman n o b lge i in endemik olmad , evre ko ullar s z konusu zararl organizman n yerle mesine uygun olmas na ra men, o b lgede yerle memesi i in korunan veya bu b lgelerde bulunmalar na ra men eradikasyona t bi tutulan ve bu ko ullar n sa land.

10 Bakanl k a belirlenen usul ve esaslara g re uygun s rvey sonu lar ile kan tlanarak tan nan, d zenli ve sistematik olarak izl enen, s z konusu organizman n o b lgede ortaya kmas durumunda bildirimi zorunlu olan ve zel nlem al nan b lgeleri, 46) Numune alma: r n n, ortamdan al nanlar da d hil retim, i leme ve da t m a amalar na ve hayvan ve bitki sa l na ili kin her t r maddenin mevzuata uygunlu unun do rulanmas amac yla al nmas n , 47) Onay: Bu Kanun kapsam nda onay zorunlu olan faaliyetler ve r nler i in Bakanl k a verilen izin veya ruhsat , 48) zel t bb ama l diyet g dalar: Belli beslenme uygulamalar i in hastalar n diyetlerini d zenlemek amac yla, zel olarak retilmi veya form le edilmi ve t bb g zetim alt nda kullan lacak olan al lm g da maddelerini veya bu g da maddelerini n i inde bulunan belirli besin elerini veya metabolitlerini v cuda alma, sindirme, absorbe etme, metabolize etme veya v cuttan atma kapasitesi s n rl , zay flam veya bozulmu olan hastalar ya da diyet y netimleri, yaln zca normal diyetin modifikasyonu ile veya di er g dalarla ya da her ikisinin de birlikte kullan m ile sa lanmayan ki iler i in haz rlanm g da maddelerini, 49) Pedigri: Soy k t ne kay t edilen dam zl klarla safkan atlar n numara, isim, orijin, rk, renk, e k l, cinsiyet, do um t arihi, verim kay tlar , yeti tirici ve sahibi ile hayvan n cetlerine ait bilgileri ve verimlerini belirten belgeyi, 50) Perakende.


Related search queries