Example: barber

www.politici-contabile.ro

Cuprins1. Prezentarea societatii si Obiectul de Organizarea contabilitatii2. Obiectiv3. Politicile si procedurile Generalitati privind politicile si procedurile contabile Modificarea politicilor si procedurilor Estimari4. Organizarea si conducerea contabilitatii5. Registrele de contabilitate6. Politici si proceduri pentru intocmirea situatiilor Generalitati privind intocmirea situatiilor financiare Criterii de incadrare a societatii Modificarea criteriilor de incadrare 7. Principiile contabile8. Reguli generale de Evaluarea la data intrarii in societate Costul indatorarii Evaluari periodice Evaluarea la inventar Prevederi specifice pentru evaluarea la data bilantului 1 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri Evaluarea la data iesirii din entitate Evaluarea la valoarea justa 9. Evenimente ulterioare datei bilantului10. Politici si proceduri pentru corectarea erorilor contabile11.

ˇ ! ! ˇ # ˇ $ # / ˘ ˘ ˘ ˆ

Tags:

  Contabile

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of www.politici-contabile.ro

1 Cuprins1. Prezentarea societatii si Obiectul de Organizarea contabilitatii2. Obiectiv3. Politicile si procedurile Generalitati privind politicile si procedurile contabile Modificarea politicilor si procedurilor Estimari4. Organizarea si conducerea contabilitatii5. Registrele de contabilitate6. Politici si proceduri pentru intocmirea situatiilor Generalitati privind intocmirea situatiilor financiare Criterii de incadrare a societatii Modificarea criteriilor de incadrare 7. Principiile contabile8. Reguli generale de Evaluarea la data intrarii in societate Costul indatorarii Evaluari periodice Evaluarea la inventar Prevederi specifice pentru evaluarea la data bilantului 1 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri Evaluarea la data iesirii din entitate Evaluarea la valoarea justa 9. Evenimente ulterioare datei bilantului10. Politici si proceduri pentru corectarea erorilor contabile11.

2 Parti afiliate12. Termene de raportare13. Politici contabile privind activele Imobilizari necorporale Generalitati privind imobilizarile necorporale Cheltuielile de constituire Cheltuieli de dezvoltare Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare Avansuri si alte imobilizari necorporale Imobilizari corporale Generalitati privind imobilizarile corporale Terenuri si constructii Imobilizari corporale - instalatii tehnice, mijloace de transport, mobilier Investitii imobiliare Contracte de leasing Imobilizari in curs de executie Avansuri pentru imobilizari corporale Provizioane pentru dezafectarea imobilizarilor corporale Reevaluarea imobilizarilor corporale Imobilizari financiare Procedura de gestionare a mijloacelor fixe Registrul bunurilor de capital 2 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri contabile14. Politici contabile privind activele circulante Generalitati privind activele circulante Stocuri Generalitati privind stocurile Recunoasterea initiala a stocurilor Metode de evidenta a stocurilor Inregistrarea iesirii din gestiune a elementelor de natura stocurilor Data inregistrarii intrarii stocurilor Impactul reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii.

3 Asupra stocurilor Modificarea destinatiei stocurilor - reclasificare Evaluarea stocurilor Procedura de gestionare a stocurilor Investitii pe termen scurt Definitie Categorii de investitii pe termen scurt Inregistrarea investitiilor pe termen scurt - evaluarea initiala Scaderea din gestiune a altor elemente din categoria investitiilor pe termen scurt Evaluarea investitiilor pe termen scurt Certificatele verzi Casa si conturi la banci Conturile la banci Avansuri spre decontare Operatiuni efectuate in valuta Evaluarea periodica a disponibilitatilor in valuta Dobanzi de incasat, dobanzi de platit Acreditive Avansuri acordate in valuta Viramente interne 3 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri Proceduri privind operatiunile cu mijloace banesti si decontarile 15. Politici contabile privind Creante Datorii Avansuri acordate furnizorilor, avansuri primite de la clienti Creante si datorii in valuta Alte conturi de terti 16.

4 Politici contabile privind evaluarea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii. Ajustari de Generalitati privind evaluarile si ajustarile de valoare Evaluarea imobilizarilor necorporale si corporale Evaluarea stocurilor Evaluarea Creantelor si datoriilor Evaluarea titlurilor Evaluarea capitalurilor proprii 17. Politici contabile privind provizioane Generalitati privind provizioanele Provizioane pentru restructurare Provizioane pentru pensii Provizioane pentru impozite Provizioane pentru terminarea contractului de munca Provizioane in legatura cu acorduri de concesiune Provizioane pentru contracte cu titlu oneros Alte provizioane 18. Politici contabile privind Subventii aferente activelor 4 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri Subventii aferente veniturilor 19. Politici contabile privind capitalurile Capital Prime legate de capital Rezerve din reevaluare Rezerve legale si alte rezerve Conturi de rezultat 20.

5 Politici si proceduri contabile privind asocierea in participatie21. Politici contabile privind Generalitati privind veniturile Venituri din exploatare Venituri financiare Venituri din provizioane si ajutari pentru depreciere si pierdere de valoare 22. Politici contabile privind Generalitati privind Cheltuieli aferente activitatii de Cheltuieli Cheltuieli cu amortizarile, provizioanele si ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare23. Prezentarea informatiilor privind partile Prezentarea informatiilor cu privire la tranzactiile derulate cu parti Necesitarea prezentarii informatiilor cu privire la partile Prezentare in situatiile financiare5 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri contabile24. Angajamente si alte elemente Active Datorii contingente25. Procedura inventarierii26. Procedura gestionarii facturilor27. Procedura gestionarii avizelor de insotire a marfii28.

6 Procedura pentru organizarea contabilitatii de gestiune29. Procedura privind intocmirea documentelor justificative30. Procedura privind reconstituirea documentelor financiar- contabile pierdute, sustrase sau distruse31. Procedura privind arhivarea documentelor justificative si contabile6 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri contabile9. Evenimente ulterioare datei bilantuluiDefinitieEvenimentele ulterioare datei bilantului sunt acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. Prin autorizarea situatiilor financiare anuale se intelege aprobarea acestora de catre un consiliu director, administratori sau alte organe de conducere, potrivit organizarii societatii, in vederea inaintarii lor spre care apar dupa data bilantului pot furniza informatii suplimentare referitoare la perioada raportata fata de cele cunoscute la data bilantului.

7 Daca situatiile financiare anuale nu au fost aprobate, acestea trebuie ajustate pentru a reflecta si informatiile suplimentare, daca informatiile respective se refera la conditii (evenimente, operatiuni etc.) care au existat la data ulterioare datei bilantului includ toate evenimentele ce au loc pana la data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere, chiar daca acele evenimente au loc dupa declararea publica a profitului sau a altor informatii financiare fi identificate doua tipuri de evenimente ulterioare datei bilantului:a) cele care fac dovada conditiilor care au existat la data bilantului. Aceste evenimente ulterioare datei bilantului conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale; sib) cele care ofera indicatii despre conditii aparute ulterior datei bilantului. Aceste evenimente ulterioare datei bilantului nu conduc la ajustarea situatiilor financiare cazul evenimentelor ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, societatea ajusteaza valorile recunoscute in situatiile sale financiare, pentru a reflecta evenimentele ulterioare datei de evenimente ulterioare datei bilantului care conduc la ajustarea situatiilor financiare si care impun ajustarea de catre societate a valorilor recunoscute in situatiile sale financiare sau recunoasterea de elemente ce nu au fost anterior recunoscute sunt urmatoarele:a) solutionarea ulterioara datei bilantului a unui litigiu care confirma ca societatea are o obligatie prezenta la data bilantului.

8 Societatea ajusteaza orice provizion recunoscut anterior, legat de acest litigiu, sau recunoaste un nou provizion. Ca urmare, societatea nu prezinta o datorie contingenta;b) falimentul unui client, survenit ulterior datei bilantului, confirma de obicei ca la data bilantului exista o pierdere aferenta unei creante comerciale si, in consecinta, societatea trebuie sa ajusteze valoarea contabila a creantei comerciale;c) descoperirea de fraude sau erori ce arata ca situatiile financiare anuale sunt incorecte;d) vanzarea stocurilor dupa perioada de raportare poate fi o proba a valorii realizabile nete la finalul perioadei de raportare;e) determinarea ulterioara perioadei de raportare a costului activelor cumparate sau a incasarilor din activele vandute inainte de finalul perioadei de raportare (de exemplu, reduceri comerciale si financiare acordate, respectiv primite, dupa incheierea exercitiului financiar).

9 F) determinarea ulterioara perioadei de raportare a valorii primelor si a altor drepturi cuvenite angajatilor pentru exercitiul financiar incheiat, daca societatea are obligatia de a plati aceste 29 EXEMPLU SRL - Manual politici si proceduri cazul evenimentelor ulterioare datei bilantului care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale, societatea nu isi ajusteaza valorile recunoscute in situatiile sale financiare pentru a reflecta acele evenimente ulterioare datei bilantului. Un exemplu de eveniment ulterior datei bilantului care nu conduce la ajustarea situatiilor financiare anuale este diminuarea valorii de piata a valorilor mobiliare, in intervalul de timp dintre data bilantului si data la care situatiile financiare anuale sunt autorizate pentru societatea primeste, ulterior datei bilantului, informatii despre conditiile ce au existat la data bilantului, trebuie sa actualizeze prezentarile de informatii ce se refera la aceste conditii, in lumina noilor cand evenimentele ulterioare datei bilantului care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare anuale sunt semnificative, neprezentarea lor ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor.

10 In consecinta, societatea trebuie sa prezinte urmatoarele informatii pentru fiecare categorie semnificativa de astfel de evenimente ulterioare datei bilantului:a) natura evenimentului; sib) o estimare a efectului financiar sau o mentiune conform careia o astfel de estimare nu poate sa fie privind recunoasterea evenimentelor ulterioare care conduc la ajustarea situatiilor financiareTratamente contabile :Ipoteza. Societatea detine in sold, la sfarsitul exercitiului financiar N, creante in suma de lei. Nu au fost necesare ajustari pentru deprecierea creantelor, neexistand indicii in acest sens. In termen de doua luni de la data de sfarsit a exercitiului financiar, dar inainte de data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru emitere, se obtine informatia potrivit careia pentru unul dintre clienti s-a inceput procedura de faliment. Informatiile obtinute conduc la concluzia ca respectiva creanta nu va mai putea fi incasata.


Related search queries