Example: marketing

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ …

YAPI LER NDE SA LI I VE G VENL Y NETMEL TASLA I B R NC B L M Ama , kapsam , Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1- (1) Bu Y netmeli in amac , yap i lerinin yap ld i yerlerinde al nacak asgari i sa l ve g venli i artlar n belirlemektir. kapsam MADDE 2- (1) Bu Y netmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunu kapsam na giren t m yap i lerinin yap ld i yerlerinde uygulan r. (2) Bu Y netmelik h k mleri; a) 21/2/2004 tarihli ve 25380 say l Resmi Gazete de yay mlanan Yeralt ve Yer st Maden letmelerinde Sa l k ve G venlik artlar Y netmeli i b) 22/2/2004 tarihli ve 25381 say l Resmi Gazete de yay mlanan Sondajla Maden kar lan letmelerde Sa l k ve G venlik artlar Y netmeli i kapsam na giren i yerlerinde uygulanmaz.

YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yapı iúlerinin yapıldığı iúyerlerinde alınacak asgari iú sağlığı ve güvenliği úartlarını belirlemektir. Kapsam MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İ Sağlığı ve ...

Tags:

  Kapsam

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of YAPI İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ …

1 YAPI LER NDE SA LI I VE G VENL Y NETMEL TASLA I B R NC B L M Ama , kapsam , Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1- (1) Bu Y netmeli in amac , yap i lerinin yap ld i yerlerinde al nacak asgari i sa l ve g venli i artlar n belirlemektir. kapsam MADDE 2- (1) Bu Y netmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunu kapsam na giren t m yap i lerinin yap ld i yerlerinde uygulan r. (2) Bu Y netmelik h k mleri; a) 21/2/2004 tarihli ve 25380 say l Resmi Gazete de yay mlanan Yeralt ve Yer st Maden letmelerinde Sa l k ve G venlik artlar Y netmeli i b) 22/2/2004 tarihli ve 25381 say l Resmi Gazete de yay mlanan Sondajla Maden kar lan letmelerde Sa l k ve G venlik artlar Y netmeli i kapsam na giren i yerlerinde uygulanmaz.

2 Dayanak MADDE 3- (1) Bu Y netmelik, 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununun 30 uncu maddesine dayan larak kar lm t r. Tan mlar MADDE 4- (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Bakanl k: al ma ve Sosyal G venlik Bakanl n , b) Kendi ad na al an ki i: Yap i yerinde al an ve i veren d nda, i yapan ve yan nda al an istihdam etmeyen, projenin tamamlanmas nda profesyonel katk sa layan ki iyi, c) Proje: Yap i lerinin tasar m ndan tamamlanmas na kadar y r t len b t n i leri, )Proje sorumlusu: veren taraf ndan g revlendirilen ve i veren ad na projenin haz rlanmas ndan, uygulanmas ndan ve uygulaman n kontrol nden sorumlu ger ek veya t zel ki iyi, d) Sa l k g venlik dosyas.

3 Yap ile ilgili, proje tamamland ktan sonra ger ekle tirilecek olan temizlik, bak m, tadilat, yenileme, y k m i leri de d hil olmak zere her t rl yap i inin g venli bir ekilde yerine getirilmesi i in ihtiya duyulan bilgileri i eren dosyay , e) Sa l k ve g venlik koordinat r : Projenin haz rl k ve uygulama a amalar nda, i veren veya proje sorumlusu taraf ndan sorumluluk verilen ve bu Y netmeli in yedinci ve sekizinci maddelerinde belirtilen sa l k ve g venlikle ilgili g revleri yapan ger ek veya t zel ki i ve ki ileri, f) Sa l k ve g venlik plan : Muhtemel risklerin de erlendirilip yap i i s reci boyunca sa l k ve g venlik ile ilgili al nacak tedbirlerin, organizasyon yap s n n, al ma y ntemlerinin ve bunlara ili kin i lerin ne zaman ve kim taraf ndan yap lmas gerekti inin belirlendi i, ayn yap sahas nda faaliyet g sterecek farkl i verenler, alt i verenler, kendi ad na al an ki iler ve farkl al ma ekipleri aras nda sa l k ve g venli e dair hususlar n koordinasyonunun sa lanmas amac yla yap alan n n tamam ndan sorumlu i veren veya proje sorumlusu taraf ndan haz rlanan veya haz rlanmas sa lanan plan , g) Yap alan.

4 Yap i lerinin y r t ld alan , ) Yap i leri: n a veya in aat m hendisli i i lerinin y r t ld , yer st veya yeralt nda, su st veya su alt nda yap lan, Ek 1 de yer alan i ler ile benzeri di er i leri, ifade eder. K NC B L M Genel H k mler 2 Sa l k ve g venlik koordinat rlerinin atanmas , sa l k ve g venlik plan ve bildirim MADDE 5- (1) Yap i yerlerinde sa l k ve g venlik koordinat rlerinin atanmas , sa l k ve g venlik plan ve bildirim ile ilgili hususlar a a da belirtilmi tir: a) Ayn yap alan nda birden fazla i veren veya alt i verenin i yapt durumda, i veren veya proje sorumlusu, sa l k ve g venlik konular nda bir veya daha fazla sa l k ve g venlik koordinat r atar.

5 B) veren veya proje sorumlusu, yap i ine ba lamadan nce, sa l k ve g venlik plan n haz rlar veya haz rlanmas n sa lar. c)Yap i inde a a da belirtilen durumlarda sa l k ve g venlik koordinat r atanmayabilir; 1) Bu maddenin ( ) bendinde belirtilen bildirim gerektiren i ler haricinde, 2) Ek-2 deki listede belirtilen riskleri i eren al malar n bulunmamas halinde. ) veren veya proje sorumlusu a a da belirtilen durumlarda, yap i ine ba lamadan nce Ek-3 te belirtilen bilgileri i eren bildirimi, Bakanl n ilgili al ma ve Kurumu l M d rl ne vermekle y k ml d r; 1)Yap i i 30 i g n nden fazla s recek ve devaml olarak 20 den fazla al an, istihdam edecekse, 2) in b y kl 500 yevmiyeden fazla al ma gerektirecekse, (2) Bu bildirimde belirtilen bilgilerin yer ald levha, a k a g r necek ekilde yap alan n n uygun bir yerine konulur.

6 Gerekti inde bu bilgiler g ncellenir. Proje haz rl k a amas nda genel prensipler MADDE 6- (1) veren veya proje sorumlusu, projenin tasar m n n yap lmas ve haz rlanmas n n e itli a amalar nda, zellikle de a a da belirtilen durumlarda, 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunu nun 5 nci maddesinde belirtilen risklerden korunma ilkelerini g z n nde bulundurur: a) Yap i inin, ayn anda veya birbiri ard na ger ekle en farkl unsur ve a amalar n planlamak amac yla mimari, teknik ve organizasyonel konulara ili kin karar al rken, b) in ya da i a amalar n n tamamlanmas i in gereken s reyi hesaplarken. (2) Birinci f kran n (b) bendine g re s re hesaplan rken, gerekli hallerde sa l k ve g venlik planlar ve sa l k ve g venlik dosyalar da dikkate al n r.

7 Sa l k ve g venlik koordinat rlerinin proje haz rlama a amas ndaki g revleri MADDE 7- (1) Sa l k ve g venlik koordinat rleri projenin haz rlanmas a amas nda; a) Y netmeli in alt nc maddesindeki y k ml l klerin yerine getirilmesini koordine eder. b) Sa l k ve g venlik plan n haz rlar veya haz rlanmas n sa lar. Yap alan nda Ek-2 de belirtilen i ler yap l yorsa, bu i lerle ilgili zel tedbirlerin planda yer almas n sa lar. c) Yap zerinde daha sonra yap lacak i ler s ras nda dikkate al nacak sa l k ve g venlik bilgilerini i eren bir dosya haz rlar. Sa l k ve g venlik koordinat rlerinin proje uygulama a amas ndaki g revleri MADDE 8- (1) Sa l k ve g venlik koordinat rleri, proje uygulama a amas nda; a) A a daki durumlarda Sa l ve G venli i Kanunu nun 5 nci maddesinde belirtilen risklerden korunma ilkelerinin uygulanmas n koordine eder; 1)Ayn anda veya birbiri ard na yap lacak i ve i a amalar n n belirlendi i i programlar n n olu turulmas i in teknik ve organizasyona y nelik kararlar n al nmas nda, 2) in tamam n n veya e itli i a amalar n n tamamlanmas i in gerekli s renin hesab nda.

8 B) verenlerin gerekli tedbirleri uygulamas n ve gerekti inde al anlar n ve kendi ad na al anlar n korunmas n , 10 uncu maddede belirtilen prensiplerin istikrarl bir ekilde uygulanmas n , yedinci maddenin (b) bendinde belirtilen sa l k ve g venlik plan n n yap lmas n n gerekti i durumlarda bu plan n uygulanmas n koordine eder. 3 c) Yap lan i teki ilerlemeleri ve meydana gelen de i iklikleri dikkate alarak yedinci maddenin (b) bendindeki sa l k ve g venlik plan nda ve ayn maddenin (c) bendine g re haz rlanan dosyada gerekli d zenlemeleri yapar veya yap lmas n sa lar. ) Ayn yap alan nda, i e sonradan kat lan i verenler de d hil olmak zere, i verenler aras nda organizasyonu sa lar, i kazalar ve meslek hastal klar ndan al anlar korumak zere i verenlerce yap lan al malar koordine eder, 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununun 23 nc maddesinin birinci f kras nda belirtilen i verenler aras bilgi al veri inin sa lanmas na katk da bulunur ve gerekli hallerde kendi ad na al an ki ilerin de bu al malarda yer almas n sa lar.

9 D) Yap i yerinde g venli bir ekilde al lmas n sa lamak zere yap lmas gerekli kontrolleri koordine eder. e) zin verilen ki iler d ndakilerin yap alan na girmesini nlemek zere gerekli d zenlemeleri yapar. Proje sorumlusu veya i verenlerin sorumluluklar MADDE 9 - (1) veren, yap i lerini, fenni yeterlili i bulunan proje sorumlusunun, teknik g zetimi ve sorumlulu u alt nda y r t r. (2) sa l ve g venli i konular nda, bir veya birden fazla sa l k ve g venlik koordinat r atanmas proje sorumlusunun veya i verenin sorumluluklar n ortadan kald rmaz. verenlerin genel y k ml l kleri MADDE 10- (1) veren, yap i yerindeki al malarda, genel i sa l ve g venli i h k mlerine uyar ve zellikle: a) Yap alan n n d zenli tutulmas ve yeterli temizlikte olmas n , b) Yap alan ndaki al ma yerlerinin se iminde.

10 Buralara ula m n nas l sa lanaca n n ve ekipman, hareket ve ge i ler i in alan veya yollar n belirlenmesini, c) Malzemenin kullan m ve ta ma artlar n n d zenlenmesini, ) Tesis ve ekipman n kullan lmaya ba lamadan nce ve periyodik olarak teknik bak m ve kontrollerinin yap lmas n , d) e itli malzemeler ve zellikle tehlikeli malzeme ve maddeler i in uygun depolama alanlar ayr lmas n ve bu alanlar n s n rlar n n belirlenmesini, e) Tehlikeli malzemelerin kullan m ile uzakla t r lma ko ullar n n d zenlenmesini, f) At k ve art klar n depolanmas n , at lmas n veya uzakla t r lmas n , g) e itli i ler veya i in a amalar i in ng r len s relerin yap alan ndaki i in durumuna g re yeniden belirlenmesini, ) verenler ve kendi ad na al an lar aras nda i birli ini, h)Yap alan ndaki veya yak n ndaki end striyel faaliyetler ile etkile imin dikkate al nmas n , ) Ki isel Koruyucu Donan mlar n yerlerinde Kullan lmas Hakk nda Y netmeli e ve Ki isel Koruyucu Donan mlarla lgili Uyumla t r lm Ulusal Standartlara Dair Tebli de belirtilen standartlara uygun ki isel koruyucu donan mlar n bulundurulmas n ve al anlar taraf ndan kullan lmas n , sa lar.


Related search queries