Example: barber

YARIŞMA ŞARTNAMESİ

ROKET YARI MA ARTNAMES 2/31 1. TANIMLAR .. 4 2. G R .. 6 3. GEREKS N MLER .. 7 4. KR TERLER VE BEKLENT LER .. 20 5. YARI MADA DE ERLEND RME ESASLARI .. 25 6. D LLER .. 27 7. ET K VE D ER KURALLAR .. 29 8. SIKLIKLA SORULANLARIN CEVAPLARI .. 30 9. YARI MA TAKV M .. 31 3/31 VERS YONLAR Versiyon Tarih A klama De i iklikler lk Versiyon - 4/31 1. TANIMLAR G REV Y K : Roket ile belirli bir irtifaya kar l p kademe ya da roket bile enlerinin ayr lmas sonras nda yery z ne emniyetle indirilmesi gereken ve belli bir g revi (gerekti inde bilimsel) yerine getirmek zere tasarlanm olan sistemlerdir. ROKET: G rev Y k n belirli bir irtifaya g venli bir ekilde b rakmak i in tasarlanan, dok manda belirtildi i zere e itli yak t t rleri kullanabilen, e itli boyutlarda bulunabilen ve ta d klar G rev Y k ne g re e itli g revler yapabilen ta ma ara lar d r.

4/31 1. TANIMLAR • GÖREV YÜKÜ: Roket ile belirli bir irtifaya çıkarılıp kademe ya da roket bileenlerinin ayrılması sonrasında yeryüzüne emniyetle indirilmesi gereken ve belli bir görevi (gerektiğinde bilimsel) yerine getirmek üzere tasarlanmıú olan sistemlerdir.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Advertisement

Transcription of YARIŞMA ŞARTNAMESİ

1 ROKET YARI MA ARTNAMES 2/31 1. TANIMLAR .. 4 2. G R .. 6 3. GEREKS N MLER .. 7 4. KR TERLER VE BEKLENT LER .. 20 5. YARI MADA DE ERLEND RME ESASLARI .. 25 6. D LLER .. 27 7. ET K VE D ER KURALLAR .. 29 8. SIKLIKLA SORULANLARIN CEVAPLARI .. 30 9. YARI MA TAKV M .. 31 3/31 VERS YONLAR Versiyon Tarih A klama De i iklikler lk Versiyon - 4/31 1. TANIMLAR G REV Y K : Roket ile belirli bir irtifaya kar l p kademe ya da roket bile enlerinin ayr lmas sonras nda yery z ne emniyetle indirilmesi gereken ve belli bir g revi (gerekti inde bilimsel) yerine getirmek zere tasarlanm olan sistemlerdir. ROKET: G rev Y k n belirli bir irtifaya g venli bir ekilde b rakmak i in tasarlanan, dok manda belirtildi i zere e itli yak t t rleri kullanabilen, e itli boyutlarda bulunabilen ve ta d klar G rev Y k ne g re e itli g revler yapabilen ta ma ara lar d r.

2 Roketlerin tasarlama s n rlar ve k staslar dok man i erisinde belirtilmi tir. BA ARI REHBER : Yar ma Komitesi taraf ndan belirlenmi , kural olmayan ancak g venli ve ba ar l bir yar ma s reci i in olu turulmu dok mand r. KATEGOR : Yar ma Komitesinin belirledi i k s tlarda olu turulmu yar ma alan se enekleridir. Yar ma d rt (4) farkl kategoriden olu ur. Kategori e itlili inin sebebi yar mac lara farkl itkilerde ve boyutlarda roket tasarlama imk n n n verilmesidir. ATE LEME TEL : A k u lar ndan elektrik ak m verildi inde ucundaki yak c k s m ile yak t ve/veya yan c malzeme ate leyebilen tel. ATE LEME STASYONU: Roketin ate lenmesini sa lamak i in Yar ma Komitesi taraf ndan sa lanacak istasyondur.

3 YER STASYONU: U u s ras nda haberle me sa lanmas ve u u un takibini sa lamak i in tak mlar n geli tirdi i istasyonlard r. MOTOR: Rokette itkiyi sa layan k s md r. MOTOR SINIFI: Uluslararas standartlara g re belirlenmi roket motoru itki seviye aral klar d r. TELEMETR VER S : U u esnas nda sistem zerindeki sens rlerden toplanan ve yer istasyonuna iletilen anlaml veriler b t n d r. U U B LG SAYARLARI: U u Kontrol ve Haberle me Bilgisayarlar ndan olu ur. U U KONTROL B LG SAYARI: Roketin u u kontrol n sa lamak maksad yla sens rler vas tas yla toplanan ilgili verilerin depoland ve y netildi i alt sistemdir.

4 Rokette bulunan ayr lma ve kurtarma sistemleri u u kontrol bilgisayar taraf ndan y netilir. HABERLE ME B LG SAYARI: Roketlerin u u boyunca telemetri verilerinin yer istasyonuna aktar lmas n sa layan bilgisayard r. Haberle me bilgisayarlar ba ms z sistemler olabilece i gibi U u Kontrol Bilgisayar na da entegre edilebilir. MAPA: Roket i erisinde para t ve roketin geri kalan sistemlerini birbirine ba lamak i in kullan lan g z eklindeki ara elemand r ( ng. Eyebolt). T CAR S STEM: Ticar sistem terimi iki alt sistem (U u Bilgisayarlar ve Motor) i in kullan lmaktad r. Ticar motor ve u u bilgisayar , tasar m ve retim faaliyetleri sat c firma taraf ndan ger ekle tirilmi ve kullan ma haz r olan sistemlerdir.

5 ENTEGRASYON G VDES : Entegrasyon g vdesi roketin devam eden iki g vdesini birbirine ba lamak i in kullan lan par alard r. Entegrasyon g vdelerinin d ap tasarlanan roketin i ap boyutundad r. FIRLATMA RAMPASI: Roketin at n n sa land ve yar ma ko ullar na g re yerden belirli bir a ile e im verilen at istasyonu. 5/31 STAT K MARJ N: Statik marjin (SM), roketin bas n merkezinin buruna olan uzakl ndan ( ) , a rl k merkezinin buruna olan uzakl n n ( ) kar lmas ndan elde edilen uzunlu un roketin en y ksek ap na ( ) b l nmesinden elde edilen birimsiz bir say d r. = ( =0, ) TEKRAR KULLANILAB L R ROKET: U u unu yapm roketin kurtar lmas sonras nda yap lan kontrollerin ard ndan roketin bile enlerinde (g vde, u u bilgisayar , motor vb.)

6 G revin icras na mani hasar ortaya kmam sa tekrar kullan labilen bile en olarak adland r l r. T m bile enleri tekrar kullan labilir olan roket, tekrar kullan labilir roket olarak adland r l r. TEKRAR KULLANILAB L R G REV Y K : Roketten ba ms z bir ekilde ini yapan G rev Y k zerinde gerekli incelemeler yap lmas sonras nda herhangi bir hasar s z konusu de ilse tekrar kullan labilir kabul edilir. TEPE NOKTASI ( ng. Apogee): Roketin u u boyunca ula t en y ksek irtifad r. KAYDIRMA AYA I ( ng. Rail Button): Roketlerin f rlatma rampas na do rusal bir ekilde tak lmas n sa layan ve roketin g vdesine mekanik olarak ba l k lavuz par ad r.

7 Kayd rma ayaklar roket g vdesi zerine ayn hat zerinde olacak ekilde ve iki adet tak l r. Kayd rma Ayaklar n n roket g vdesi zerine entegrasyonu tak mlar n sorumlulu undad r. Kayd rma Ayaklar n n yerle im kontrolleri yar ma hakemleri taraf ndan sa lan r. R SK ANAL Z : Yar maya kat lacak olan tak mlar n tasarlad klar roketlerle ilgili belli kriterleri dikkate alarak yapmalar gereken analizdir. KONTROL L STES : Her tak m n yar ma alan nda t m malzemelerinin beraberlerinde oldu u ve t m entegrasyon s recinin eksiksiz y r t ld n n kontrol edilece i ve kendi projeleri zelinde haz rlad klar listedir. KADEMEL ROKET: Kademeli roketler birden fazla itki sistemi olan ve bu itki sistemlerini u u s ras nda kademeli olarak ana sistemden ay rarak b rakan roket sistemleridir.

8 Kademeli roket sistemleri paralel ya da seri kademeli olarak ikiye ayr l r. bu artnamede kademeli roket seri kademeli sistemi ifade eder. B R NC L PARA T: Tepe noktas nda a lan ve roketin h z n belirli bir mertebeye d rerek ikincil para t n a lmas na kadar olan s re te roketin fazla s r klenmeden kontroll bir ekilde ini ini sa layan para tt r. K NC L PARA T: Birincil para t taraf ndan h z belirli bir mertebeye d r lm olan roketin yere g venli bir ekilde inebilecek mertebedeki h za d r lmesini sa layan para tt r OPEN ROCKET: rtifa roket ili inde roket tasar m ve tasarlanan roketin u u sim lasyonunun yap ld a k kaynak kodlu yaz l md r ( adresinden ilave bilgilere ula labilir) YARI MA DI I U U : Yar ma alan nda hakemlerden gerekli g venlik etiketlerini almas na ra men yar ma artlar na uygun u u u yapmak ile ilgili gerekli izinleri alamayan ekiplerin yar mada puanlamaya tabii olmadan yapaca u u tur.

9 TEKNOFEST ROKET YARI MASI KOM TES : T rkiye Teknoloji Tak m Vakf ve ROKETSAN A den kat l mc larla m te ekkil ve TEKNOFEST Roket Yar mas n planlama, koordine etme ve icra etmekle sorumlu ve yetkili komitedir. 6/31 2. G R T rkiye Teknoloji Tak m n n (T3) himayesinde ROKETSAN taraf ndan d zenlenen TEKNOFEST Roket yar mas n n temel amac , T rk gen li inin havac l k, uzay ve teknoloji alan na ilgisini art rmak, roket ve f zelere ilgisi olan gen leri desteklemek, gelece in teknolojileri zerinde gen leri ara t rma yapmaya zendirmek, profesyonel tasar m s re lerine a ina olmalar n sa lamak ve toplumda gen lerin teknolojik ba ar lar hakk nda fark ndal k olu turup millet e gelece e g ven duymay art rmakt r.

10 Farkl disiplinlerde bilgi ve tecr beye sahip kat l mc lar tak m halinde al malar (analiz, tasar m, retim, test ve kontrol vb.) y r t rken teknik raporlama yapmaya y nelik gerekli kabiliyetleri de kazanmaktad rlar. Ayr ca tak mlar, ortak ilgi alan na sahip di er tak mlar ve bu alanda al an profesyonellerle tan ma ve fikir al veri inde bulunarak yenilik i fikirlerle kendilerini geli tirmektedirler. TEKNOFEST kapsam nda ilki 2018 y l nda ger ekle tirilen Roket Yar mas , Avrupa da d zenlenen ilk ve D nya da d zenlenen ikinci roket yar mas olma zelli ine sahiptir. D zenlendi i ilk y l 156, ikinci y l 570, nc y l 516 ve d rd nc y l 544 farkl tak m n TEKNOFEST Roket Yar mas na ba vurusu kabul edilmi tir.


Related search queries